(Gesponsord artikel)TIP

Bouw een top geluidssysteem in je auto

Gastauteur | 22 november 2019 | Fotografie Gastauteur

Het bedenken van een audiosysteem voor je auto is waarschijnlijk minder moeilijk dan je zult denken. Echter kan het wel uitdagend zijn om de juiste componenten voor je auto te vinden. De componenten zijn vaak voor specifieke auto’s gemaakt. Waardoor je soms even goed moet zoeken.

Om het je makkelijker te maken, geven wij je tips hoe je een betaalbaar maar goed geluidssysteem in je auto kunt bouwen.

Zoek uit wat je nodig hebt

Het eerste wat je moet overwegen, is wat je zoal nodig hebt. Eigenlijk is dit het moeilijkste van het gehele proces. Maar het hangt geheel af van jouw behoeften. Want zoek je een systeem waardoor het net lijkt of op een festival staat? Of volstaat een systeem dat simpelweg nét wat beter is dan het huidige? Zorg ervoor dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Want dit is belangrijk om te onthouden tijdens het gehele proces. Zo kun je bijvoorbeeld bepaalde zaken achterwege laten. Want wat moet je met een dure basbox wanneer de bas niet het belangrijkste voor je is?

Houd ook rekening met bijkomende zaken zoals het gevaar van autodiefstal. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je hier al eens mee te maken hebt gehad. Of dat je hier om andere redenen bang voor bent. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een systeem in te bouwen dat minder opzichtig is. Want wordt je autoradio gestolen? Dan valt dit meestal niet onder je autoverzekering. Je kunt dit controleren op de website van Allianz autoverzekering of een andere organisatie.

Kies je luidsprekers

Luidsprekers zijn het belangrijkste onderdeel van je geluidssysteem. Alle geluidscomponenten ondersteunen als het ware de luidsprekers. Er zijn veel modellen beschikbaar. En neem ook zeker de tijd om er een uit te kiezen die het beste bij je past. Ga vooral online op onderzoek uit. Dit kun je doen door beoordelingen te lezen van andere liefhebbers. 

Bepaal de ontvanger

Heb je de beste luidsprekers gevonden voor je auto? Dan is het tijd om de ontvanger te vinden. Bij de ontvanger zijn er een aantal functionaliteiten die niet mogen ontbreken. Bij voorkeur kies je een touchscreen zodat je het dashboard van je auto kunt verrijken. Zo klinkt het geluid niet alleen beter, maar zal ook de uitstraling verbeteren. Kies ook zeker voor een ontvanger met bluetooth compatibiliteit, USB-ingangen en voorversterkeruitgangen.

 

Vind een component luidsprekers

Component luidsprekers kunnen je geluid nóg beter maken. Zo kunnen ze meer realisme aan je muziek toevoegen. Wat voor een groot verschil in geluidskwaliteit kan zorgen. het installeren van componenten luidsprekers kan nog wel eens complex zijn. Dus schakel ook zeker een installateur in wanneer je zelf niet over de ervaring beschikt.

Vind een versterker

Met een versterker kun je nieuwe componenten toevoegen. Versterkers zijn verkrijgbaar in verschillende kanaal variaties. Maar hoe meer kanalen je hebt, hoe beter het is. het hangt er een beetje vanaf wat je behoeften zijn. Probeer er met online onderzoek en eventueel een deskundige achter te komen wat je precies nodig hebt.

Kies een subwoofer

Heb je de versterker gevonden die voldoet aan jouw eisen? Dan is het tijd om een subwoofer te vinden. De subwoofer zorgt onder andere voor een goede bas. Let erop dat de subwoofer op de versterker past. Afhankelijk van hoeveel kanalen hebt, dien je de subwoofer hierop aan te passen. Kies ook enkel een subwoofer uit waar je genoeg over kunt vinden. Lees beoordelingen en zorg ervoor dat het aan al je eisen voldoet.

Zorg voor de juiste behuizing

Installeer je subwoofer in de juiste behuizing. Doe je dit niet, dan kan dit de prestaties negatief beïnvloeden. Vaak kan je leverancier je adviseren hoe je dit het beste aan kunt pakken. Lees je vooral goed in wanneer je niet zeker weet je hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Credits foto's: cover en JBL-speakers


EDITORS' CHOICE