Review: Acoustic Energy 309

SAMENVATTING

De reviewperiode was voor mijn gevoel te kort. Niet omdat ik niet alles kon luisteren wat ik wilde op de AE309’s, maar omdat het hele fijne speakers zijn die ver voorbij hun prijspunt spelen en daardoor naar veel meer smaken. Ze zijn interieurvriendelijk, goedkoop, ondanks die lage prijs echt keurig afgewerkt en ze klinken echt enorm goed. What’s not to like?

PLUSPUNTEN

  • Prijs-kwaliteitverhouding is top
  • Mooi afgewerkt
  • Verzwaarde en verstevigde kastconstructie
  • Snelle en vloeiende weergave

MINPUNTEN

  • Voor deze prijs, geen

Acoustic Energy is een luidsprekerfabrikant die zowel actieve als passieve speakers bouwt. De importeur van het Britse merk – Viertron BV – plaatste een setje witte Acoustic Energy AE309 vloerstaanders bij mij om eens aan de tand te voelen. De reviewperiode was veel te kort, want deze Engelse dropjes smaken naar meer, veel meer!

Acoustic Energy

Acoustic Energy is ontstaan in Londen. In 1987 introduceerde het merk haar eerste speaker, de inmiddels legendarische AE1 monitors. Een benchmark destijds voor zeer hoge audiokwaliteit uit een kleine behuizing. De AE1 dient nog altijd als basis in de designfilosofie van de Britten, die in 1994 verhuisden naar een groter omderkomen in Cirencester, waar ze nu nog altijd zitten. In datzelfde jaar werd Acoustic Energy overgenomen door een Amerikaanse OEM-fabrikant, maar gelukkig zijn ze sinds het voorjaar van 2017 weer volledig Brits. Onder stuur van niet minder dan vier directeuren met een gecombineerde ervaring van meer dan 100 jaar opereren ze nu onder de naam Acoustic Energy Loudspeakers Limited. En al deze ervaring zorgt ervoor dat wij kunnen genieten van zeer betaalbare, maar hele fijne luidsprekers.

AE309 vloerstaander

Op dit moment heeft Acoustic Energy vijf verschillende productlijnen, waarvan drie lijnen met passieve speakers; de 100, 300 en 500-serie. Voor deze review had ik de beschikking over de AE309 vloerstaanders uit de 300-lijn. Deze serie wordt gecompleteerd met de AE300 boekenplankspeaker, de AE307 centerspeaker voor thuisbioscopen en de AE308 actieve 12 inch grote subwoofer.

De AE309 is een slanke speaker die, zeker gezien het prijspunt van net geen 550 euro per stuk, opvalt door de zeer mooie afwerking. De witte exemplaren die ik ter review had zagen er fantastisch uit. Doordat zowel aan de boven- als onderkant afgeronde hoeken te vinden zijn, oogt het allemaal wat verfijnder en niet zo log. Aan de bovenkant zijn de hoeken over de lange zijde afgerond en onderaan zijn ze juist over de korte zijde afgerond, wat voor een speels effect zorgt. Hoog bovenin aan de achterzijde zit een brede rechthoekige bas reflexpoort die de speakers moet laten ademen. De meegeleverde grille loopt helemaal van boven tot onder en wordt middels onzichtbare magneten op zijn plaats gehouden. Ik prefereer ze zonder grille.

De AE309’s zijn slechts 90cm hoog, 17,5cm breed en 28cm diep, maar wegen wel 22 kilo per stuk doordat ze zijn verzwaard aan de binnenkant met een inert materiaal wat weer zorgt voor minder kastkleuring en betere akoestische demping. Ze worden geleverd met spikes om ze stevig neer te zetten en zijn verkrijgbaar in de kleuren Piano Gloss White, Piano Gloss Black en Real Walnut wood Veneer, welke door het gebruikte materiaal ook iets duurder zijn dan de Gloss-varianten.

Amuli… alumu… aluminium….

In de AE309 is een totaal van drie drivers te vinden. Een 25mm grote aluminium dome tweeter met daarvoor een wide dispersion wave guide en een tweetal keramisch aluminium sandwich midlaagunits van 13cm met een lange slag motor. Er is sprake van een 2,5-weg opbouw waarbij de bovenste 13cm grote driver zorgt voor het midlaag en de onderste voor de laagste tonen. De crossover-frequenties liggen op 296Hz en 2,56kHz. Door de grote uitslag van de midlaagunits begint de AE309 bij 38Hz en gaat deze door tot 30kHz. De AE309 vloerstaanders zijn maximaal belastbaar tot 175 Watt, hebben een impedantie van 6 ohm en zijn door een gevoeligheid van 89dB prima aan te sturen, ook door de wat minder krachtige versterkers. Al met al indrukwekkende cijfers voor dit prijspunt.

Luisteren

De speakers doen de naam van de fabrikant eer aan. Wat een energie komt je kamer instromen! Het geluid is vooral strak en ritmisch. Dat is meteen wat opvalt aan de algehele weergave. De drivers zijn allemaal razendsnel en geven kleine details moeiteloos en zeer breed in de ruimte weer. Het geluid speelt dan ook veel breder dan de opstelling van twee meter breed in de luisterruimte. Ook valt de grote mate van diepte in het geluidsbeeld op waarbij er een zeer ruimtelijke, bijna driedimensionale weergave ontstaat. Erg indrukwekkend, want ik luister nog steeds naar die speakers van net iets meer dan 1000 euro per paar, die relatief eenvoudig te plaatsen waren. Niet te dicht bij de achterwand en sterk ingedraaid op de luisterpositie speelden ze het best.

De Acoustic Energy AE309 lust eigenlijk alle muziek wel, maar vooral elektronische muziek klinkt wel érg lekker door deze kleine maar desondanks krachtige vloerstaanders. Persoonlijke favoriet Deadmau5 schalt door de speakers en lage tonen zijn strak met veel gewicht. Af en toe even checken of de subwoofer niet meespeelt, want ze bieden een behoorlijk fundament. Het middengebied is prettig. Niet te uitgesproken of te hard en gelukkig dus niet ‘te aluminium’, maar eerder verfijnd en niet vermoeiend. De hoogste tonen, althans die ik met mijn oren horen kan, waren kraakhelder en sprankelend met een fijne spreiding, diepte en met veel definitie.

Naast elektronische muziek is klassiek een vast onderdeel op mijn reviewluistermenu en het valt me daarbij op dat de AE309 groter klinken dan dat ze zijn. Pauken krijgen de juiste energie mee, maar ook kleine nuances en het grote dynamische bereik dat veel opnames van dergelijke muziek rijk zijn, komen goed tot hun recht. Heerlijk om je ogen te sluiten en je even in een concertzaal te wanen, luisterend naar het werk van Beethoven.

Conclusie

De reviewperiode was voor mijn gevoel te kort. Niet omdat ik niet alles kon luisteren wat ik wilde op de AE309’s, maar omdat het hele fijne speakers zijn die ver voorbij hun prijspunt spelen en daardoor naar veel meer smaken. Ze zijn interieurvriendelijk, goedkoop, ondanks die lage prijs echt keurig afgewerkt en ze klinken echt enorm goed. What’s not to like? Klein puntje van kritiek misschien, de concurrentie is moordend in dit segment en het is verdomd lastig dan écht iets unieks neer te zetten. Maar zet de Acoustic Energy AE309 vooral wel op je lijstje als je in de markt bent voor nieuwe speakers bij een budget van zo’n 1000 euro per paar!

Acoustic Energy AE309
hoogglans wit of zwart 545 euro | walnoot fineer 595 euro
viertron.nl | Beoordeling 5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE