Het in Groot-Brittannië gevestigde audiobedrijf Chord Electronics heeft twee nieuwe stereo-eindversterkers aangekondigd genaamd Ultima 5 en Ultima 6. De nieuwe Ultima 5 en Ultima 6 zijn de vervangers van de modellen SPM 1200 MKII en SPM 1050 MKII, die allebei met pensioen zullen gaan. De nieuwe eindversterkers zullen voor het eerst aan het publiek worden getoond op de komende Bristol Hi-fi Show die begint op 21 februari 2020.
Chord Ultima 5 en Ultima 6: Ultimate performance
De nieuwe Ultima 5 van het in 1989 opgerichte en in de Briste plaats Kent gevestigde Chord Electronics kan 300 Watt per kanaal leveren en is de directe opvolger van de SPM 1200 MKII. De Ultima 6, die 180 Watt per kanaal kan leveren, vervangt de SPM 1050 MKII. Volgens de fabrikant zijn de nieuwe versterkers de volgende stap in het uitrollen van de Ultima-topologie die voor het eerst werd gebruikt in de Etude eindversterker circa dertig jaar geleden. De nieuwe Ultima versterkers zijn feitelijk afgeleid van het vlaggenschip monomodel Ultima en de monomodellen Ultima 2 en Ultima 3. De nieuwe stereomodellen hebben het DNA van de monomodellen, maar zijn praktischer in gebruik, en, niet onbelangrijk, een stuk goedkoper. Chord bouwt de versterkers met de hand in de fabriek in Kent.
De Ultima-topolgie is volgens Chord zeer krachtig en kan hoge stroompieken leveren. Dynamiek gaat samen met een accurate weergave. Muzikaliteit is het resultaat, aldus Chord Electronics.
Hoewel de basis van de Ultima-topologie al een jaar of dertig oud is, heeft hoofdontwerper John Franks ook de nodige vernieuwingen aangebracht in de circuits van de Ultima 5 en Ultima 6. De Ultima-topologie is gebaseerd op een technisch ontwerp dat is ontwikkeld door Dr. Malcolm J. Hawksford (emeritus hoogleraar verbonden aan de universiteit van Essex). Het ontwerp is vervolgens doorontwikkeld en verfijnd door Bob Cordell van Bell Labs. Hoofdontwerper en eigenaar van Chord Electronics John Franks heeft het ontwerp nog verder verfijnd en in praktijk gebracht in de versterkers van Chord. De Ultima-techniek is een combinatie van “dual-feed-forward error-correction topology” en “global feedback”. Ontwerper Franks heeft daar zijn eigen ideeën over hoogfrequente hoogvermogen voedingen aan toegevoegd.
De Ultima 5 is voorzien van 64 hoogvermogen MOS-FET’s. De Ultima 6 heeft er 32. De feed-forward en feedback techniek geeft de Ultima’s een snelheid van 300 Volt per microseconde. De goede werking van de MOS-FET’s wordt bewaakt en de temperatuur wordt gecompenseerd.
De versterkers van Chord onderscheiden zich niet alleen met hun techniek van hun concurrenten, maar ook met hun aparte vormgeving. De 28 millimeter dikke frontplaat is CNC-gefreesd en gemaakt van aluminium van luchtvaartkwaliteit, net als de rest van de behuizing. De Ultima’s kunnen gestapeld worden met andere apparaten van Chord die dezelfde vorm en voetjes hebben. De koper kan kiezen uit drie verschillende kleuren voetjes.
De gebruiker heeft de beschikking over een cinch-aansluiting en een XLR-aansluiting om de Ultima’s van muzieksignaal te voorzien.
Chord Ultima 5 en Ultima 6: prijzen en leveringsinformatie
De nieuwe Ultima 5 en Ultima 6 komen in de loop van deze maand op de markt. We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen.