Lezersbezoek: Goldmund Satya

Rob Nijman | 31 maart 2020 | Goldmund

In onze redactiemail ontvangen we regelmatig vragen en verzoeken waar we vervolgens de juiste expert aan kunnen koppelen. Maar net zo vaak worden we gevonden door enthousiastelingen die hun bijzondere sets graag met ons willen delen. Denk aan de speakers van Marcel Donk of – toevallig ook in de categorie zelfbouw – de Wilking draaitafels van Wim de Koning. Deze keer echter geen eigen ontwerp, maar zeker geen minder interessant design: de imposante Goldmund Satya’s in de Rotterdamse loft van Rien.

This article in English? Click here.

Foto: Captured by Vera - Vera van der Wal

Alvorens we onze hotelslippers aanschieten en dat appartement betreden eerst nog een stukje inleiding. Want waarom deze lezer, in het grote aanbod van muziekliefhebbers en hifi-hobbyisten die hun verzamelde set met ons en vooral onze lezers willen delen? 

Dat heeft onder meer te maken met de opmerking ‘…en toen heb ik mijn Magico’s de deur uit gedaan.” Magico staat bij velen immers hoog op de lijst, dus dat deze Amerikanen uiteindelijk weer ingeruild werden is toch verbazend te noemen. Een verdere uitvraag per e-mail is geen optie – “Het beste is mij even te bellen, muziek is emotie en lastig voor een niet-schrijver onder woorden te brengen”. Bovendien schrijven we hier de tweede maand van 2020, toen we nog gewoon bij elkaar op bezoek konden. Op naar de Maasstad, dus.

De Vorige Set

Het is een regenachtige dag in februari als we bij Rien aankloppen, dus een zonnig kiekje van het jaloersmakende uitzicht moeten we je schuldig blijven – al hebben we wel een plaatje van mijn tijdelijke schoentjes die de Italiaanse vloer mogen beschermen.

Iedereen die al wat langer met de hobby bezig is, zal weten dat geen enkele audioset kant en klaar wordt aangeschaft. De zoektocht naar het thuissysteem is er een van uitproberen, inruilen, uitbreiden, vervangen en doortweaken. Zo ook bij Rien, dus voordat we bij zijn huidige set komen ook hier een stukje inleiding.

“Mijn laatste set bestond Spectral 30s mk II, dCS Rossini met clock (verving op zijn beurt de Wadia 781i) ML 538 eind, Magico S3 en volledig bekabeld met Ansuz Diamond powercords, interlinks en powerblock, met voor de luidsprekers Stealth Dream V10.”

“Ik heb na mijn Sonus faber Amati’s gekozen voor Magico vanwege het laagprobleem in mijn zeer harde kamer. De Magico’s hebben geen baspoort, dus dat laag werd inderdaad aanzienlijk beter. Mijn Wadia heb ik vervangen omdat het loopwerk niet meer te leveren was als deze het zou begeven.”

Hey - die stoelen komen ons bekend voor

De aanschaf van de dCS heeft Rien wel op het pad gebracht van streaming. “Ik wil nu niet anders meer. Het gemak en de geboden kwaliteit van onder andere Tidal en Qubuz is geweldig.” De stevige collectie cd’s, waaronder een zeldzame verzameling van Pete Namlook onder het FAX-label, staat te koop. “Maar bij te lage biedingen houd ik ze gewoon zelf hoor."

Goldmund

“Goldmund kende ik nog van vroeger als een bijna onbereikbaar fenomeen, erg kostbaar. Kwam het vervolgens vorig jaar weer tegen in Music Emotion en was direct onder de indruk van het prachtige design, het feit dat je geen kabels en losse componenten meer hebt, en het naar onze smaak zeer mooie en strakke ontwerp, met een eersteklas WAF.” De review, van de hand van Werner Ero, is inmiddels ook online te vinden.

Foto: Captured by Vera - Vera van der Wal

“Dat maakte dus erg nieuwsgiering. Tja, en dan ben je op pad voor een houten vloer in Oostzaan en loop je langs PUURavd, waar we uit nieuwsgierigheid even naar binnen zijn gegaan. De rest is geschiedenis, want daar werden we allebei werkelijk overdonderd door de Goldmund Satya-set die er ter demo stond opgesteld.”

Goldmund Satya

De Goldmund Satya is een 3-weg basreflexsysteem dat met 140 kilo schoon aan de haak (per speaker, en nog zonder kist!) behoorlijk stevig genoemd mag worden. Toch heeft de constructie ook iets subtiels, mede doordat het – in ieder geval in het interieur bij Rien – een mooi geheel vormt. Voor iemand die op basis van uiterlijk niet per se een fan is van Goldmund, waaronder ondergetekende, kun je wel stellen dat de interesse is gewekt.  “Ze staan ook in het museum in New York hè”, reageert Rien. Hij verwijst naar de Goldmund’s Apologue luidsprekersysteem dat in 1987 in het Museum of Modern Art in Manhattan is opgenomen.

Foto: Captured by Vera - Vera van der Wal

In het Sanskriet betekent Satya "waarheid", waarmee de Zwitserse fabrikant lijkt te verwijzen naar het veelgebruikte credo ‘zoals de artiest het bedoeld heeft’. Voor die natuurgetrouwe weergave beschikt de volledig uit aluminium vervaardigde Satya over drie ingebouwde Telos versterkers pér weergever; 1 x Telos 175W voor de tweeter, 1 x Telos 175W voor de midrange en dan nog 1 x Telos 300W voor de woofer.

“Je kunt er dan van alles bij gaan noemen”, blikt Rien terug op de eerste ervaring bij PUUR, “en alle vakjargon uit de kast halen om de beleving te duiden, maar onder de streep: de sound pakt je gewoon.” Zodanig dat hij eigenlijk direct het gevoel had na een serieuze speurtocht – die ook leidde langs luidsprekers van KEF, Audio Physic en Sonus faber, en die veel lezers niet vreemd zal zijn – uitgekomen te zijn bij dé sound waar hij zo lang naar op zoek was.

“De weergave is zó in balans, en zó natuurlijk, je kunt echt uren luisteren zonder dat het vermoeiend wordt. De aanschaf is niet gering, maar ligt toch beduidend lager dan de totaalprijs van mijn eerdere sets, nog los van het enorme bedrag (tienduizenden euro's) dat je aan bekabeling alleen al kwijt bent.”

Totaaloplossing

De Goldmund Satya is dan ook meer dan een set luidsprekers alleen. “Alles zit erin; versterkers, dac’s, het hele spul. Dat zal volgens mij ook de reden zijn dat het zo verschrikkelijk goed klinkt, want het geheel is perfect op elkaar afgestemd en je hebt geen verliezen meer met audiokabels.” De overdracht van het signaal vanuit de bron (Nucleus) gaat namelijk draadloos, door middel van een door Goldmund bijgeleverde USB-dongle. Het enige wat je dus verder nog in de woonkamer annex postmoderne luisterruimte aantreft, zijn twee powercords (van Crystal Cable, de CrystalPower Ultra Diamond) en de ROON Nucleus plus, alles afgeleverd, opgesteld en ingeregeld door het team van PUURavd.

“De demo is ons gratis aangeboden, na die eerste ervaring in Oostzaan. Dat is nog niet eenvoudig, met 140 kilo per kant, al mag ik wel zeggen dat ik serieuze luisteraar ben met intentie tot koop. Toch is zo’n kennismaking thuis niet vanzelfsprekend. Vaak zijn de componenten niet op voorraad en moet het bij de importeur geleend worden. En in sommige gevallen wordt er ook gerust 250 euro gevraagd voor zo’n demo. Chapeau dus voor PUURavd dat we op deze manier aan de slag konden.”

'Je eerste reactie?', vraagt Rien? Het plaatje lijkt aardig te kloppen, voor zover je daar binnen de eerste beleving iets over kunt zeggen. Maar sowieso, hoe subjectief dat ook altijd is, als je het gevoel hebt dat je gevonden hebt wat je zocht, komt daar veel rust bij kijken, en kun je weer gewoon focussen op waar het om draait: de muziek. Dat lijkt hier wel snor te zitten, dus dat hebben we die middag dan ook uitgebreid gedaan, met noem maar op welke artiesten – waaronder uiteraard het werk van Pete Namlook uit de uitgebreide privécollectie.

Overigens is dit niet bepaald de eerste audioshow hier. Dat kan natuurlijk ook niet anders, in het huis van een muziekliefhebber én muzikant. “Ik ben lid van een hifi-clubje, waarbij we met enige regelmaat bij elkaar komen voor dit soort bijeenkomsten. Mijn oude set en de Goldmunds stonden aan het begin nog een tijdje naast elkaar, wat een mooie gelegenheid bood om een aantal van die luistersessies te organiseren.”

De ervaringen van gasten hebben de keuze voor Rien uiteindelijk alleen maar bevestigd. “Opmerkelijk; ik had mijn Spectral voorversterker er al tussenuit gehaald en draaide vanuit de Rossini (want volumeregeling). ’Ik heb je set nog nooit zo goed horen klinken’, was het commentaar. Daarna diverse malen overgeschakeld tussen beide sets, waarbij het oordeel opvallend eenduidig was."

De keuze viel dus op Goldmund, zonder twijfel. "Uiteindelijk heb ik die jongens uit Oostzaan laten weten dat ze deze set niet meer op mochten komen halen. Ik doe hier zeker de komende tien jaar helemaal niets meer aan!"

Meer informatie: PUURavd

Onderstaande foto: Captured by Vera - Vera van der Wal

MERK

EDITORS' CHOICE