Hoe meer high-end, hoe groter een speaker wordt. Het lijkt een natuurwet van de hifi, maar er zijn gelukkig genoeg voorbeelden van kleinere luidsprekers die deze regel ontkrachten. De Menuet SE of Special Edition van DALI is er zo één. Met een prachtige afwerking en een paar ongewone eigenschappen is dit een zeer compacte speaker die voor niets beschaamd moet zijn.
DALI Menuet Special Edition
De Menuet is die ene DALI-speaker die iedereen altijd vergeet, zo lijkt het wel. Veel mensen lijken er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Misschien komt dat omdat de Denen om de haverklap andere aandachtstrekkers lanceren, zoals de actieve ik-doe-alles Rubicon 6C en 2C of de fijnzinnige IO-6-hoofdtelefoon met noise-cancelling. Of ligt het eerder aan het feit dat de Menuet effectief iets heel bijzonders is in de hele line-up van de Deense fabrikant?
Het gaat hier namelijk om een kleine speaker, echt heel compact (25 x 15 x 23 cm), maar niet één die bedoeld is voor de budgetkoper. Niet aan twijfelen, dit is een luxueus product. Dat merk je onder andere aan hoe DALI zelf in zijn marketing de Menuet SE net onder de high-end Rubicons nestelt. Neen, het is misschien niet de eerste luidspreker waar de man in volle midlife-crisis die hunkert naar twee grote torens voor zijn woonkamer van zal dromen. Wel zijn het luidsprekers die je audiofiele kwaliteit beloven, ook als je beschikt over een kleinere flat of als je heel dicht bij de weergevers moet zitten.
De DALI Menuet samen met de grotere JBL Synthesis HDI-1600
Wat de Menuet ook niet is, is nieuw. Deze 2-wegs DALI-speaker bestaat al even. Maar de SE-editie die we in deze test onder de loep nemen is er wél maar sinds kort. SE staat in dit geval voor Special Edition, een etiket dat verwijst naar een aantal zaken die DALI veranderd heeft aan het interne en externe design. Wat natuurlijk meteen opvalt is die nieuwe weelderige buitenkant, afgewerkt in een hoogglans Wild Walnut-fineer dat je tegenwoordig niet vaak meer tegenkomt. Is het retro-hifi of net een voorbode van een nieuwe designtrend? Wij weten het niet, maar het is wel iets heel bijzonders.
Organisch en exclusief
De reguliere editie van de Menuet (die 549 euro per stuk kost) kun je krijgen in vier afwerkingen die sterk lijken op de vier kleuropties die er voor de Rubicon-lijn bestaan. We hebben zelf de Rubicon 2 in walnoot in de testruimte staan en gebruikten tot voor enkele jaren een set witte Rubicon 6-speakers. Met hun afwerking is er niets mis, want ook wel mag bij een toestel uit de premiumklasse. De Menuet SE weet qua uitstraling de gewone uitvoering – en eigenlijk ook wel de Rubicons – ver te overstijgen, dankzij een Wild Walnut-finish die onwaarschijnlijk weelderig overkomt. Het is wel betrekkelijk donker, wat liefhebbers van lichte tinten minder zal aanspreken. Het donkerbruine fineer heeft echter een zeer ongewone organisch-aanvoelend, onregelmatig patroon, waardoor deze Menuet SE’s fascinerend zijn om naar te kijken. En al helemaal als je dichtbij plaatsneemt. Of dat vonden wij toch. Het luxegevoel komt niet enkel van het patroon, maar ook omdat het fineer bedekt is met een dikkere laag hoogglanslak die voor een beetje diepte zorgt. Zowel de lak als fineer lopen naadloos over de verschillende vlakken van de speaker.
Zelfs op dit hoger prijspunt is dit iets exclusiefs en ongewoons. Het kan qua kwaliteit zeker tippen aan de knappe Bowers & Wilkins Signature S705 of de fraaie Ebony-afwerking van Monitor Audio op zijn Gold-speakers. Maar het is niet helemaal hetzelfde. Die twee Britse speakers pakken uit met een verticaal nerfpatroon, de Wild Walnut-afwerking is toch heel wat minder regelmatig. En dit maakt het helemaal exclusief: elke set Menuet SE’s is met elkaar gematcht zodat ze visueel bij elkaar passen, en zijn volkomen uniek.
De meerprijs die je betaalt voor de Menuet SE zit hem ongetwijfeld in de premiumafwerking. Wat krijg je nog aan de buitenkant? Betere luidsprekerterminals afkomstig van de Epicon-topmodellen en een genummerd Special Edition-etiket uit messing. Met naam van de ene persoon die de speaker van begin tot einde assembleerde.
Aan de binnenkant zijn de twee voornaamste verbeteringen een nieuwe crossover (met Mundorf-transistors en een meer isolerende printplaatmateriaal, aldus DALI) en een voice coil former (de kraag waarop de draadjes van de spreekspoel gewindeld worden) uit een hittebestendig glasvezel bij de 4,5-inch woofer. Verder is er een 28-mm dometweeter, zoals voorheen.
Vlak tegen de muur
In onze testruimte staan speakers meestal op een meter of drie afstand van de luisterstoel. Dat lijkt ons een typische afstand zoals je in veel woonkamers vindt. Lang moeten we niet luisteren vooraleer we merken dat dit voor de Menuets eigenlijk te ver is. Toch als je wil genieten van een omvattend en evenwichtig geluidsbeeld waar voldoende laag in zit om je echt te raken. Toegegeven, alles hangt af van wat je juist zoekt. Wil je enkel muziek in de achtergrond, dan kun je een set Menuet SE’s plaatsen zoals elke andere speaker. Wil je toch iets meer beleving bij wat je hoort, dan heb je de optie om bijkomend een subwoofer in te schakelen. Niet iedere hifi-liefhebber is fan van 2.1 – maar als je versterker voorzien is voor 2.1 en je de sub strategisch plaatst, dan krijg je met deze kleine speakers een behoorlijk volwassen weergave. Het 2.1-scenario hebben we uitgeprobeerd in de testruimte, met een Monitor Audio Silver W12-subwoofer. Dat is een potig toestel dat we meestal voor surroundtests inzetten (maar die wel een muziekmodus heeft), in een gewone woonkamer kun je met een compacter exemplaar vast een even mooi resultaat krijgen. Het heeft wel iets, zo’n setje kleine speakers die toch heel machtig klinken.
Maar eigenlijk zijn de Menuets ontworpen om heel dicht bij een muur te staan, zodat de bassen die ze produceren zwaarder doorklinken. Dat merken we meteen als we voor deze tests een andere opstelling dan normaal uitproberen. Waarom we dat deden? Toen we de kleine DALI’s eerst opstelden op enkele stands ver van de muur, klonken de Menuets bijna flets en levenloos. Tijd voor een verhuis: we plaatsten de twee speakers aan weerszijde van een iMac 27-inch, weliswaar op een bureau die wat dieper is dan normaal.
Wat een verschil: op onze werktafel kwamen de Denen opeens helemaal tot leven. Het nieuwe album van Ghostpoet – sarcasme-alert: opbeurend als altijd – won meteen aan kracht. De vocals op de track ‘Nowhere to hide Now’ kregen meer diepte en de percussie aan dynamiek, wat we wel verwacht hadden, maar de omhullende bubbel van geluid was iets onverwachter.
Aan de muur
De meeste speakers doen het beter op een zekere afstand van een wand, deze kleine DALI’s mag je dus zelfs helemaal tegen de muur plaatsen. Dat is niet enkel voor desktop-listening relevant. De Menuet SE’s lenen zich ook goed voor een subtiele plaatsing hoger aan een muur, wat een interessante optie kan zijn als je bijvoorbeeld in een eetkamer speakers wil voorzien. Om dit mogelijk te maken voorziet DALI een optioneel ophangsysteem; op de foto van de achterkant van de speaker ziet je de twee zwarte pluggen waar je dit systeem bevestigt.
Toe-in is bij het ophangen op een muur niet mogelijk, maar dat is niet zo erg. Het is nu eenmaal typisch voor het Deense merk dat je hun luidsprekers niet hoeft in te draaien, omdat ze horizontaal breed uitstralen.
De gevoeligheid van 86 dB ligt in de lijn der verwachtingen voor een kleine luidspreker. Maar toch, een goede keuze maken qua versterking kan zeker geen kwaad. In onze testruimte hingen we de DALI’s eerst aan een Cambridge Audio 851A. Een prima geïntegreerde versterker met voldoende vermogen om de Menuets aan te sturen, maar de match vonden we in dit geval toch iets minder geslaagd, net iets te analytisch en koel. De Cyrus One Cast die we recent getest hebben, was gelukkig nog niet terug naar de importeur, dus haalden we dit apparaat opnieuw boven. En dat huwelijk was al heel wat geslaagder. De warmere, Britse gloed van de Cyrus vulde de Menuet SE’s heel fraai aan. NAD lijkt ons ook een prima keuze (en niet toevallig verzorgt DALI de distributie van het Canadese merk in de Benelux).
Wanneer je het Menuet SE-paartje op de juiste manier opstelt, word je echt beloond. Voor wat al bij al toch kleine dingen zijn, kunnen ze wel een kleine kamer op een intimistische manier vullen met een massief geluidsbeeld. Hou je van jazz? Veel gezelliger wordt het niet dan het album ‘Coleman Hawkins Encounters Ben Webster’ uit 1957 (maar hier in FLAC, via Qobuz 96 KHz / 24-bit), waarbij beide meester-saxofonisten op heerlijke wijze elkaar complementeren en uitdagen. De kleinste subtiliteiten van het blaaswerk bij de intro van ‘La Rosita’ weten de Menuets heel verfijnd over te brengen; een moment waarop deze kostbare DALI’s hun prijs toch wel lijken te rechtvaardigen. Vind je dat de wandelende contrabas op ‘You’d Be So Nice to Come Home To’ niet helemaal tot zijn recht komt? Dan moet je misschien inderdaad een subwoofer overwegen. Voor wie er tegenop ziet om een grote kubus in zijn kamer te plaatsen: subwoofers bestaan ook in kleinere formaten, zoals bij DALI de E-9F. Bij andere merken is er ook heel wat keuze.
Conclusie
Op zoek naar zeer kleine speakers die toch op een hoger niveau spelen? Dan zit je bij de Menuet van DALI meteen goed. De SE-editie voegt aan het beproefde recept iets elegants toe: een unieke finish. Zoals alle spraakmakende design is het love it or hate it, maar het is ontegensprekelijk luxueus en weelderig. Deze kleine DALI’s zijn geen luidspelers die een grote kamer vullen of uitblinken bij beukende beats, maar ze brengen op een magistrale wijze verfijning en easy listening naar kleine ruimtes. Interessant voor kleine flats, maar ook voor kamers die meestal geen hifi-oplossingen krijgen, zoals de eetkamer. Met deze speakers wordt het wel haalbaar. Bovendien zijn ze zeer geschikt voor near-field luisterplezier op korte afstand.
DALI Menuet SE
1.398 euro /paar | www.dalibenelux.eu
Beoordeling 4.5 op 5