Audio Tempel Part II: Ayon Audio buizenversterkers, streamer én cd-speler

Iedere serie heeft een pilot-aflevering. Voor onze zomerse rubriek met dealervisits was dat een tripje naar Heerenveen, waar Cor van Empel in zijn Audio Tempel een set had voorzien rond twee verschillende paartjes Revel uit de Concerta2-lijn: de M16 en de F35. Wie dat artikel gelezen heeft, weet dat we toen afsloten met een fraaie geïntegreerde buizenversterker van Ayon – én de belofte dat we voor dat toestel nog eens terug zouden komen. Bij dezen, een tweede retourtje Heerenveen voor de Ayon Scorpio (XS) en Spirit (V) buizenversterkers, het CD-10 loopwerk én de S-3 mediaspeler.

Audio Tempel

Audio Tempel is sinds 2016 in het centrum van Heerenveen te vinden. Zaakvoerder Cor van Empel was voorheen eigenaar van distributiebedrijf Sound Emotions en is dus al heel wat langer in de branche te vinden. Vanuit die ervaring en het plezier dat Van Empel heeft in het samenstellen van sets en het bedenken van passende oplossingen voor klanten, is hij destijds een nieuw avontuur begonnen dat nu voor onze zomerrubriek erg actueel is. Het combineren van bijzondere apparatuur tot mooie sets en daar bij een specialist naar gaan luisteren, dat is namelijk precies de insteek van deze serie. Met als kers op de taart voor onze lezers een mooie aanbieding van hetgeen uw redacteur van dienst heeft beluisterd.

Over kers op de taart gesproken: de gastvrijheid komt met een lokale lekkernij, een Oranjekoek

Ayon Audio

We hebben ons vorige bezoek afgesloten met een paar nummers op een langzaam opwarmende Ayon buizenversterker met een vermogen van 2 x 40 Watt (in pentode stand, want in triode stand is dat 2 x 25). Maar we hadden het nog niet gehad over het type. Welnu, dat ging om de 28 kilo zware Ayon Scorpio XS, een instapper van de Oostenrijkers en een hele toegankelijke entree in de wereld van high-end buizenversterkers.

De Ayon Scorpio XS heeft zoals gezegd een schakelbaar vermogen, voldoende om ook luidsprekers met een wat minder rendement aan te sturen. De man achter het merk – Gerhard Hirt – is sinds het begin van de jaren 90 actief met het ontwikkelen van buizenversterkers waar hij al vroeg een zwak voor had. Ruim 25 jaar geleden leverde dat, toen nog onder een andere merknaam, het eerste ontwerp op: de 52B Monoblock. Deze eerste commerciële stap was gebaseerd op Tsjechisch glas van AVVT (Alesa Vaic Vacuum Tube) en werd uitgebracht onder de vlag van Vaic Audio.

In de decennia sindsdien kwamen er meerdere spraakmakende ontwerpen op de markt, waaronder de Spark, de Spirit en de Orion (en zelfs luidsprekers, zoals de Ayon Audio GyrFalcon). De Scorpio mag gezien worden als de directe opvolger van laatstgenoemde. Ayon's meest betaalbare geïntegreerde is een klasse A push-pull ontwerp, waarbij elk van de kanalen is voorzien van één paar KT88EH-bundeltetrodes van Electro-Harmonix. In totaal zijn er daarnaast drie dubbeltriodes in de voorversterkertrap aanwezig, de units die je midden bovenop ziet. Via een knop aan de achterkant kun je tussen de twee standen schakelen, mits het apparaat is uitgeschakeld.

Ayon Spirit V

We speelden in de inleiding en voorgaande alinea's een beetje vals door met de Scorpio te beginnen, want dat was dus het model dat bij ons vorige bezoek warm stond te draaien. Voor ons tweede vakantie-in-eigen-land tripje naar Audio Tempel heeft Cor, deze keer bijgestaan door collega Chris, het nog net iets serieuzer aangepakt, zowel qua model buizenversterker als qua Ayon in het algemeen. Op het audiorack in het midden van de luisterruimte staat namelijk een Spirit V (lees: 5) te wachten, aan weerszijden vergezeld door een S-3 mediaspeler en een CD-10 loopwerk. De vorige keer waren die twee bronnen een loopwerk van C.E.C. en een streamer van Mark Levinson, maar ons bezoek staat nu volledig in het teken van Ayon. Alhoewel, volledig; de stevige KEF Reference 5 luidsprekers eisen natuurlijk ook wat aandacht op. De zwarte zuilen staan behoorlijk te shinen, als subtiel vlaggengewapper voor het feit dat KEF sinds twee weken tot het assortiment behoort.

Kijken we nog eens goed naar het gehele audiorack, dan zien we dat er maar één overeenkomst is met onze vorige trip: het AudioQuest Niagara powerfilter dat zijn stroomverschoningskunsten weer mag vertonen. Verder zien we naast een versterker van Bryston vooral serieuze apparaten van Merrill Audio in het meubel geparkeerd staan, waaronder de Christine voorversterker en de Element 116 eindversterkers. We hebben er gedurende de luistersessie natuurlijk ook even mee gespeeld, maar wie daar meer over wil weten kan zich wenden tot een recente review van collega Sinan, die de Christine aan het werk zette met een set Element 114’s. Dat verhaal lees je hier, voor nu blijven we graag bij Ayon. Een merk dat Cor overigens erg goed kent, want vanuit Sound Emotions was hij ooit importeur van de buizenpracht uit Oostenrijk. Ayon is sindsdien nooit ver uit zijn gedachten geweest, en hij is dan ook zichtbaar enthousiast dat je ook nu weer voor het merk bij hem terecht kunt. 

De Spirit V geïntegreerde versterker is behalve een update van de legendarische Spirit III een dermate grote verbetering dat de Oostenrijkers typenummer IV meteen overgeslagen hebben (disclaimer: dat is een ongefundeerd gokje van schrijver dezes). Met andere woorden, niet zomaar een opvolger, maar een totale re-engineering van de veelgeprezen voorganger. Zo is het circuit opnieuw ontworpen, is er in een verbeterde voeding met twee nieuwe vermogenstransformatoren voorzien, en kent het apparaat een nieuwe 'Super-Wide Bandwidth' uitgangstransformator. Ook de drivertrap is opnieuw ontworpen met een smoorspoel en een herziene volumeregeling. Deze Spirit V staat te popelen om zijn warmte over de luisterruimte uit te storten. Het Ayon-logo op de voorzijde licht op en knippert rood wanneer het apparaat ingeschakeld wordt, om na ongeveer een minuut stabiel verlicht te blijven. Een indrukwekkend geheel met de diverse buizen bovenop, en de mooie zwarte knoppen aan de voorzijde voor volume en de bronselectie. De 33 kilo zware broer van de Scorpio is voorzien van 4 KT150 buizen en levert in pentode modus tweemaal 70 Watt. Meer dan genoeg voor onze uitgebreide playlist.

Ayon Audio CD-10

Natuurlijk kunnen we nog even doorgaan over het ontwerp, het uiterlijk en uiteindelijk de prestaties, maar naar een buizenversterker op zich kun je niet luisteren – al geeft het lichte getik bij het aanpassen van het volume wel een fijn audiogevoel. Maar we gaven het in de inleiding al aan: vandaag zijn we hier voor een complete Ayon-range, waaronder het CD-10 loopwerk, een sacd/cd-speler die voorzien is van digitale ingangen zodat ook PCM- of DSD-bestanden afgespeeld kunnen worden. De analoge eindtrap is voorzien van buizen. Oude en nieuwe techniek worden verenigd in een stevige behuizing met een totaalgewicht van dertien kilogram.

Ayon Audio heeft een reputatie hoog te houden als het gaat om buizenversterkers. Al twintig jaar produceert het audiobedrijf versterkers met daarin buizen verwerkt, bij voorkeur triode in pure klasse A, maar deze techniek wordt dus niet alleen op hun versterkers losgelaten en vind je ook in cd-spelers en DAC’s. De CD-10 is een ontwerp dat voortbouwt op de CD-1sx. Schijfjes worden aan de bovenkant ingelegd en vastgehouden door een magnetisch klemsysteem. De kast is gemaakt van chroomkleurig of zwart aluminium en voorzien van voetjes die trillingen of resonanties zouden moeten absorberen.

Het apparaat is voorzien van single-ended analoge eindtrappen die werken in klasse A en zijn voorzien van buizen van het type 6H30. Er zitten geen transistors in het analoge gedeelte van het signaalpad. Een soft-start systeem brengt de buizen rustig op spanning en verlengt op die wijze hun levensduur. De verschillende onderdelen van de CD-10 hebben ieder hun eigen voedingslijn en ruim bemeten afvlakelco’s.

Ayon Audio S-3

Een deel van onze luistersessie valt te karakteriseren als een uitgebreide discussie over cd versus streaming (alhoewel, we leken het met z'n drieën toch overwegend eens te zijn – muziek vanaf cd levert meer ontspanning), dus een streamer/netwerkspeler kon uiteraard niet ontbreken. Daartoe heeft Cor de S-3 aan het werk gezet. 

Oud ontmoet nieuw, ook bij deze mediaspeler. In dit apparaat bevindt zich naast een buizenvoorversterker ook de mogelijkheid tot streamen. Voeg daarbij nog een hoogwaardige DAC en je mag veronderstellen dat de interesse van heel wat hifi-liefhebbers is gewekt. Wie op de achterzijde kijkt, ontdekt bovendien een scala aan aansluitingen. Behalve de twee analoge lijningangen en een analoge lijnuitgang, is een ruim arsenaal aan digitale ingangen aanwezig. Dat varieert van coaxiaal tot I2S (cat-aansluiting) en USB.

Op de voorkant zit dan nog een extra USB-aansluiting, wat wel zo handig voor het snel aan- en loskoppelen van harde schijven. Daarnaast is ook nog de wireless streaming optie aan boord. Alle techniek is geplaatst in een stevig aluminium chassis. Vanwege een slimme constructie is daar geen schroefje bij zichtbaar. De net als bij de buizenversterkers markante voorzijde heeft links de volumeregelaar en rechts de ingangskeuzeschakelaar. Verstopt in de bodem zit de aan/uit-schakelaar. Tussen de twee verchroomde knoppen vinden we overige bedieningsmogelijkheden en een dubbele display. Een (diagonaal gemeten) 9 cm full color display toont de diverse gekozen opties of laat zien welke muziek er speelt via de mediastreamer. Een kleine display daarnaast toont in zacht rood de bronkeuze en de volumestand.

Luisteren

Eerste indruk? Erg krachtig voor het relatief lage aantal Watt van het klasse-A ontwerp, en een heel(!) stevig geluid dat erg luid kan zonder vervelend of zwaar te worden. Zoetjesaan de zwarte knop verder naar rechts draaien tot standje 'waar blijven de buren' geeft nergens het gevoel dat je dat niet lang vol gaat houden zonder hoofdpijn te krijgen of vermoeid te raken, en de weergave blijft staan als een huis. Het spoelt allemaal als een warme douche over je heen. Volgt u het nog? Het geeft niet als dat niet zo is, het mooie aan een bezoek aan Audio Tempel is dat zowel Cor als Chris wèl goed onder woorden kunnen krijgen wat je nu eigenlijk beleeft, en hoe dat komt, en hoe dat aansluit op je smaak - of niet. Voor de tweede keer mogen we vanuit Heerenveen optekenen dat een luistersessie hier behalve plezierig ook erg leerzaam is. 

Een tweede aspect wat erg opvalt, is het feit dat de sweetspot niet nadrukkelijk voorbehouden is aan de middelste zetel alleen. Ja, die middelste luisterpositie is ideaal, maar een plekje naar links of rechts en dus meer in lijn met slechts één van de twee luidsprekers betekent niet bepaald inleveren op het geluidsbeeld. In ieder geval niet in de zin dat die betreffende speaker in z'n eentje de weergave domineert; er blijft zich een mooi stereobeeld vormen. Daar zijn de kolossale KEF Reference weergevers uiteraard ook debet aan, en volgens Chris mogen we de plaatsing ook niet onderschatten; Cor steekt daar erg veel moeite in. 

Hoe dan ook, het nodigt uit om uitgebreid met de iPad door Tidal te bladeren en zo lang mogelijk van deze set te genieten voordat de navigatie weer op het zuiden ingesteld wordt. Er komen veel usual suspects voorbij, zowel qua persoonlijke favorieten als nummers die het nu eenmaal goed doen als testers voor een nieuw systeem. We luisteren naar Boxer Rebellion voor de subtiele(re) instrumentale details van Diamonds. Naar Royal Blood voor de felle(re) bassen van Figure It Out. En naar Goodnight Saigon van Billy Joel, om te ontdekken of we doorheen dat nummer hetzelfde kippenvel ervaren als op een hele andere set in een hele andere stad een week eerder (spoiler alert: ja). Kortom, we hebben plezier. Luistergenot wat aansluitend op dat individuele speelkwartiertje alleen maar vergroot wordt als de gastheren de rol van deejay weer overnemen om het vermogen van de Ayons en de prestaties van de KEFs aan de dag te leggen. We switchen van Yello naar Roger Waters, van streamer naar loopwerk, van eclectisch electronisch naar orkestraal akoestisch, via diepe soundstages en terug, en vergeten haast dat we nog terug moeten naar ergens in het midden des lands. Het tweede bezoek zal niet het laatste zijn.

Audio Tempel aanbieding

Natuurlijk zijn we onder aan de streep ook nog even benieuwd naar de deal voor onze lezers, want dat blijft een belangrijke pijler van deze serie – ook als we dezelfde winkel doodleuk nog eens bezoeken. En die deal mag er best zijn. Zo krijg je bij de aanschaf van de Ayon Spirit V de Wireworld Equinox 8 luidsprekerkabel gratis bij. En komt de Ayon Scorpio tijdelijk inclusief de luxe afstandsbediening die normaal gesproken niet standaard bij de verkoopprijs inbegrepen is. Ook zijn de deals rond Revel nog altijd geldig. Kijk ook eens op de website. 

En bekijk hier ons volledige overzicht van zomerse dealervisits






EDITORS' CHOICE