Streamers en netwerkspelers zijn er in alle soorten en maten. Het aanbod is zo enorm en zo divers dat het eigenlijk bij voorbaat ongedaan is om daar een overzicht in te presenteren. Dat kan zelfs goed de reden zijn dat een dergelijk overzicht überhaupt nog nergens te vinden is. Laten we daar, stap voor stap, verandering in brengen.
Wanneer is een onderwerp dermate ingeburgerd dat een algemeen artikel niet meer nodig is? Is ‘streaming audio’ iets dat we nog moeten duiden? (korte antwoord: neen). Tegelijkertijd kunnen we ons inbeelden dat er lezers zijn die dat erg interessant vinden, en voor wie er zeker nog nieuwe en zinvolle informatie te halen is. Om die reden doen we eerst even één klein stapje terug. Al is het maar omdat er een grote doelgroep aan lezers is die via google en de zoekterm 'streaming' op deze website uitkomt.
Streaming Audio
‘Streaming’ staat voor een techniek waarbij bestanden – dat kan een muziekbestand zijn, maar ook een film – als het ware 'stromen' van de ene plaats (daar waar het bestand opgeslagen is) naar de andere plaats (daar waar het bestand weergegeven wordt). Dit in tegenstelling tot 'downloaden', waarbij een bestand eerst in zijn geheel verplaatst wordt alvorens het kan geopend worden.
Het is belangrijk om je goed te realiseren dat de fysieke afstand tussen de plaats waar het bestand is opgeslagen en waar het wordt weergegeven zeer verschillend kan zijn. Het is mogelijk dat die afstand duizenden kilometers bedraagt – dat is in regel het geval als je muziek streamt vanaf het internet of series kijkt via Netflix –, maar het kan net zo goed zijn dat het om niet meer dan enkele centimeters gaat. Bijvoorbeeld bij audio-apparaten waarbij een opslagmedium – doorgaans een harde schijf, maar het kan ook een SSD (Solid State Drive) zijn – in één behuizing gecombineerd wordt met geluidsweergave.
Netwerken
Daarbij kan de omvang van het netwerk dat je nodig hebt heel verschillend zijn. Als je bijvoorbeeld muziek wil streamen via diensten als Deezer of Spotify, dan heb je een verbinding met het internet nodig. Maar als je thuis muziek – die je vooraf hebt opgeslagen op de harde schijf van je pc – wil streamen naar een netwerkspeler zoals de Sonos Connect of een apparaat van Bluesound of Denon Heos, dan heb je strikt genomen geen internetverbinding nodig. En ja, het is zelfs mogelijk om met streaming aan de slag te gaan zonder dat er een netwerk aan te pas komt. Dat lukt je bijvoorbeeld met de NAD M50.2. Deze fraaie speler beschikt over een cd-lezer die je kunt gebruiken om je cd'tjes te rippen. Waar zou je dan nog een netwerk voor nodig hebben?
Er valt ontzettend veel te streamen, en dat uit heel verschillende bronnen. Naar gelang de keuzes die je hier maakt, mag je rekenen op een goede, een zeer goede of een minder goede geluidsweergave. Sommige bronnen zijn gratis, voor andere geldt een eenmalige aankoopsom en voor nog andere worden abonnementsformules gebruikt. Dit zijn de belangrijkste streaming bronnen (in willekeurige volgorde):
- Internet radiostations
- Muziekdiensten zoals Spotify, Deezer, Tidal en Qobuz
- Muziek aankopen online
- Je eigen muziek rippen
Streamers en netwerkspelers
Tot zover de basics. Laten we nu kijken naar de focus van dit overzicht: netwerkspelers. Streamers of netwerkspelers voegen (draadloze) mogelijkheden toe aan je bestaande geluidset. Ze hebben soms een ingebouwde harde schijf waarop je je muziek kunt opslaan. Ook zijn er netwerkspelers met een ingebouwde versterker, zodat je hem direct op je speakers aansluit. Wil je makkelijk draadloos muziek streamen naar je audiosysteem, dan zijn er ook de wifi-streamers en bluetoothontvangers. En tot slot hebben we uiteraard de actieve speakersystemen zoals KEF LSX: luidsprekers met ingebouwde versterkers die je vanaf je telefoon of tablet alleen nog maar een stukje muziek hoeft te voeren. Die laatste categorie valt echter buiten de focus van dit overzicht. We presenteren hier, in alfabetische volgorde, een overzicht van alle merken en producten die momenteel in de markt te vinden zijn. Een overzicht dat -uiteraard- continue bijgewerkt zal (moeten) worden.