REVIEWTeufel

Review: Teufel One S

SAMENVATTING

De Teufel One S is een kleine speaker, die groots klinkt. Als gebruiker word je ruim voorzien in aansluitmogelijkheden en opties. Je krijgt echt waar voor je geld. Met een verkoopprijs van net geen 200 euro, hebben we daar eigenlijk niks op aan te merken. Het is gewoon een goeie speaker, wat wil je nog meer?

PLUSPUNTEN

  • Goede prijs-kwaliteitverhouding
  • Uitgebreide aansluitmogelijkheden
  • Bediening met touch knoppen
  • Multiroom-ready

MINPUNTEN

  • Niet interessant voor mensen die al een ander multiroom merk hebben

Er is een strijd gaande, die zich uitstrekt over alle keukens en woonkamers. Zonder genade worden de klein(st)e plekjes in deze ruimtes veroverd. Het Rijk Sonos uit het Westen heeft de afgelopen jaren zo al veel land weten te bemachtigen. Maar Bluesound uit het Hoge Noorden laat het daar niet bij zitten. Te midden van al die grote veldslagen, is er dan ook nog een Germaans Koninkrijk, die de harten van de Lage Landers voor zich wint. Zie daar een zwarte banner, waarin de rode letters Teufel, machtig flapperend in de wind, een statement maken...

De grote poort van het kasteel zakt naar beneden en vormt een brug over de enorme gracht. Uit de schaduw verschijnt een figuur. Op een kleine pony komt daar de Teufel One S aan gereden. Want dat is waar we het hier over hebben. De kleine en compacte smart speaker One S, van Teufel. De oorlog om dat plekje in de keuken, woonkamer of slaapkamer, is al even aan de gang. Door de komst van slimme Google of Alexa speakers, is die heftiger dan ooit. Slimme speakers die een samenwerkingsverband aan gaan met een audiomerk, zoals de Belkin smart speaker. De vraag blijft te allen tijde: “Wat krijg je voor je geld?”. Want het is heel simpel: dat kun je maar één keer uit geven.

Veel voor weinig

Nederlanders houden van een goede deal. Voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Dat heeft Teufel goed begrepen, er is voor ieder budget wat. De bediening is met touch knoppen aan de bovenkant. Er zitten drie voorkeurskanalen voor radiozenders, want heel eenvoudig werkt. Voor zowel jong als oud. Play en pauze, volume, skippen naar volgende nummer of vorige, je kan er direct bij. Aan de zijkanten, zitten passieve membranen, die de driver aan de voorkant ondersteunen met laag. Dat zorgt voor een rijk geluid. Die driver aan de voorkant zorgt voor midden en hoge frequenties. Aan de achterkant vinden we een 3.5 mm aux aansluiting, Bluetooth pairing knop, de setup en reset knop, usb aansluiting ethernetpoort en stroomaansluiting. Naast Bluetooth is er ook WiFi aanwezig. Dat geeft een hoop aansluitmogelijkheden. De One S is niet voorzien van een spraakmodule. Dat vinden wij juist een zege. Als je er toch een pratende speaker van wil maken, dan kan je eenvoudig een Alexa dot of Google mini er op aan sluiten, maar voor ons hoeft dat niet zo.

De Teufel One S is door zijn compacte vierkante formaat eenvoudig neer te zetten in de keuken, waar je de compacte Duitser waarschijnlijk in veel gevallen aan zult treffen. Dat is dan ook waar de speaker getest hebben. Met een hoogte van net geen 17 cm, breedte van 18 cm en een diepte van bijna 9cm, kan je de speaker echt wel ergens kwijt. Zet er nog een Teufel One S bij en je kan er een stereoset van maken. Met de 3.5mm-aansluiting, is het ook mogelijk om een platenspeler aan te sluiten.

Dat is niet het enige wat de Teufel One S interessant maakt. De ondersteuning van Raumfeld zorgt voor veel  toegevoegde waarde aan deze kleine speaker. Met de app waar bijna alle multiroom producten van Teufel op aangesloten zijn, is het mogelijk om muziek te streamen vanuit je bibliotheek, zoals computer, nas of andere harde schijf vol met muziek. Die ondersteuning met de app, die krijg je niet bij een slimme speaker. Mocht je ooit nog een Teufel speaker erbij kopen, dan verschijnt die ook in de app. Dat is dus echte multiroom ondersteuning, voor het prijskaartje van 199 euro helemaal niet verkeerd. Zeker niet als we naar de concurrenten kijken.

Een volle keuken

Na een dag of twee is de Teufel One S al een vast onderdeel van de keuken geworden. Onder de sneltoetsten staan de vaste radiozenders. In de ochtend bij het ontbijt of tijdens de koffie staat de radio lekker aan. In de loop van de middag wordt er overgeschakeld naar afspeellijsten op Spotify. Tijdens het koken en het eten staat er muziek te spelen vanaf de server. Wat bijzonder is, de afspeelformaten doet de Teufel One S helemaal niet moeilijk over; AAC. ASF, FLAC, MP3, OGG en WAV. Qua streamingdiensten is er ook een ruime keuze.

We verbazen ons over de hoeveel geluid die er in de Teufel One S zit.

Terwijl er een biefstuk in de pan ligt te braden, klimt Adele uit de speaker. Best kunstig uit dat kleine formaat. Toch weet haar stem redelijk de keuken te vullen. Het klinkt vol. Dat is niet wat je verwacht bij dit formaat. Dat gezegd te hebben, zit er wel een beperking aan het formaat in verhouding tot het geluid. Zeker als het volume wat hoger wordt gezet. Is dat erg? Voor een bedrag van 200 euro?

Tijdens het eten staat Frank Sinatra rustig op de achtergrond te spelen. Dat klinkt precies zoals je verwacht. Gewoon goed. Er staat geen overdreven lage bas te pompen. Ook de vocalen zijn niet schel. Het is allemaal gewoon prima! Ol' Blue Eyes klinkt soepel en meeslepend. Precies goed voor tijdens het eten.

Stereo, Why Not?

Voor de test hebben we er nog een Teufel One S bijgepakt. Door ze te koppen in de app, is er eenvoudig een stereo set van te maken. We zetten de set neer in de woonkamer. Deze ruimte is een stuk groter, maar we spelen dan ook met 2 speakers. We hebben hier nu een streaming stereo set spelen. Die ook de ondersteuning heeft vanuit een muziekbibliotheek, een usb-aansluiting heeft, en de mogelijk om Bluetooth te stream of vinyl te draaien met een platen speler. Voor 400 euro. Tja, dat spreekt de Nederlander in ons toch wel aan.

Het geluid heeft een ontspannen karakter. Het klinkt rijk en vol genoeg, zonder overdreven over te komen. Nee, het is geen audiofiele stereoset en nee, het zal je geen kippenvel bezorgen. Maar als we het bekijken vanuit de prijs en wat het doet, zijn we zeer tevreden. Het is prima voor een kleine woonkamer, keuken of studentenkamer. Het maakt niet uit of we een aflevering van The Boom Room op soundcloud luisteren, of The War On Drugs op Spotify, het klinkt voor de prijs echt prima. Tuurlijk heeft het formaat zijn beperking en zal bij hogere volumes een vervorming te horen zijn. Ook zal het laag dan niet goed mee kunnen komen. Maar laten we heel eerlijk zijn, daar is de Teufel One S ook niet op gericht. Dan is een stap hoger, de Teufel One M een beter keuze. Of voor een echt feestje, de Boomster XL. De Teufel One S is er juist om wat (achtergrond)sfeer te creëren, gewoon lekker muziek.

Eindoordeel

Dat je bij Teufel veel waar krijgt voor je geld, blijkt ook weer bij de Teufel One S. Het is een heerlijk kleine speaker, die je eigenlijk overal kwijt kan. En de mogelijkheden en opties zijn zeer ruim voor het relatief kleine bedrag. Echte “touch” knoppen, met functie aan de bovenkant, maken de bediening eenvoudig. Voor iemand die in huis nog geen multiroom audio heeft, is dit een product om op het lijstje te zetten. Luister en vergelijk het met andere speakers. Ben je al in het bezit van een ander multiroom audio product, dan zal de Teufel One S niet op je lijstje voorkomen.

Conclusie

De Teufel One S is een kleine speaker, die groots klinkt. Als gebruiker word je ruim voorzien in aansluitmogelijkheden en opties. Je krijgt echt waar voor je geld. Met een verkoopprijs van net geen 200 euro, hebben we daar eigenlijk niks op aan te merken. Het is gewoon een goeie speaker, wat wil je nog meer?

Teufel One S
199,99 euro | www.teufel-audio.nl
Beoordeling 4 / 5 

MERK





EDITORS' CHOICE