NIEUWSAudioQuest

AudioQuest lanceert nieuwe HDMI-kabels met 48 Gbps

De Amerikaanse kabelfabrikant AudioQuest heeft zijn portfolio van HDMI-kabels herzien, met een aantal wijzigingen gericht op de toekomst. De eisen die aan HDMI-kabels worden gesteld zijn immers met de komst van 4K- en 8K-televisies en techniek zoals Dynamic HDR omhooggegaan. Alle nieuwe kabels ondersteunen nu een doorvoersnelheid van 48 Gbps en gaan tot maar liefst 10K Ultra-HD video. 

AudioQuest HDMI-kabels

Alle nieuwe HDMI-kabels van AudioQuest ondersteunen 48 Gbps. Dat wordt mogelijk gemaakt door vier gebalanceerd uitgevoerde draadparen die ieder 12 Gbps kunnen doorvoeren. Natuurlijk zijn de nieuwe kabels ook geschikt voor de oude minder veeleisende verbindingen.

Waarom die 48 Gbps, dat vroegen we aan AudioQuest Product Manager Peter den Haan. “Deze lijn is al een tijdje in ontwikkeling, zodat we nu de volgende stap kunnen zetten. De modellen in deze HDMI-serie kunnen 48 Gbps of gigabits per seconde aan, waar voorheen 18 Gbps gebruikelijk is.”

“Dat zal veel mensen op het eerste gezicht wellicht niet zo interesseren, maar met name degenen die een Xbox series X of een Playstation 5 aanschaffen, gaan daar heel blij mee zijn. Zij gaan namelijk met 4K aan de slag en dat wordt met 120 frames per seconden verwerkt, en dan kom je inclusief HDR ver boven de 18 uit. Zij zijn dus de eersten die er iets aan hebben.” Daarnaast wordt er door bijvoorbeeld een Apple TV veel gedownscaled om niet boven de bandbreedte uit te komen, en dat is met deze kabels niet meer nodig.

“Daarnaast geldt dat deze serie enorm toekomst-proof is. Je ziet dat de ontwikkelingen erg snel gaan, en daarom zijn deze kabels dus nu al geschikt voor 8K. Die content is er nog niet, laat staan de processoren om het af te spelen." De nieuwe 48 Gbps-kabels ondersteunen resoluties tot 10K en een verversingssnelheid tot 8K/60 Hz en 4K/120 Hz. HDR (High Dynamic Range) en Dynamic HDR (bijvoorbeeld HDR10+ en Dolby Vision) en het 4K Ultra-HD kleurenbereik worden ook ondersteund.

eARC-priority

“Qua techniek is er overigens meer veranderd”, vertelt Den Haan, “want er zijn ook nog andere nieuwigheden doorgevoerd. Dan heb ik het met name over noise dissipation, wat onze kabels sowieso al onderscheidt (AudioQuest-kabels worden gekenmerkt door hun focus op afscherming, red.) omdat we willen voorkomen dat RFI en EMI grip krijgen op de doorgevoerde data. De toplijn is voorzien van graphene, wat tegelijkertijd heel soepel is en heel goed afschermt.” Grafeen is een tweedimensionaal materiaal dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen gerangschikt op een rooster met een hexagonale structuur.

Daarnaast is er de focus op eARC, een eveneens unieke benadering. Veel beeldapparatuur is tegenwoordig voorzien van HDMI-aansluitingen die Audio Return Channel ondersteunen (ARC). Audiosignaal van de televisie wordt dan doorgezonden naar een soundbar of AV-receiver. De oude standaard maakte gebruik van compressie, maar de nieuwe eARC standaard (enhanced Audio Return Channel) dat onderdeel is van de HDMI 2.1 standaard, heeft een veel grotere bandbreedte, zodat bijvoorbeeld Dolby TrueHD, Dolby Atmos en DTS-HD Master Audio en DTS:X kunnen worden doorgegeven. Het dradenpaar bestemd voor eARC is tegengesteld aan de vier dradenparen die het beeld naar de televisie dragen.

AudioQuest is met deze eARC-Priority modellen nog een stapje verder gegaan. Het dradenpaar dat wordt gebruikt voor ARC is voorzien van een zekere hoeveelheid zilver. Op deze wijze wordt volgens de fabrikant een superieure audioweergave bereikt tegen aanvaardbare kosten.

"We zijn de enige met een HDMI-kabel toegespitst op eARC, dus voor degenen die hun soundbar een hogere audiokwaliteit willen geven. Deze kabels zijn echt gemaakt voor mensen die de tv als bron gebruiken en dat terug willen koppelen naar een soundbar of AV-receiver. De prioriteit ligt dan op het videosignaal, maar ook het return audiokanaal is van een hoogwaardige kwaliteit.”

Tot slot is ook het ‘verpakkingsbeleid’ herzien, om het zo te zeggen. Het portfolio van HDMI-kabels is zodanig groot dat de argeloze consument de weg kan kwijtraken in het aanbod. AudioQuest heeft daarom niet alleen zijn kabels herzien maar ook de verpakkingen van de producten. De verpakkingen zijn voorzien van duidelijke logo’s en korte verklaringen zodat een consument in één oogopslag kan zien welke eigenschappen en specificaties een te kiezen HDM-kabel heeft. “Dat heeft met name te maken voor de rol van de winkelier. Die kan nu veel toegankelijker het verschil duiden tussen de diverse varianten. De structuur waarmee we de diverse upgrades (van het instapmodel tot de uiteindelijk reference) aangeven, is bijvoorbeeld gewijzigd van ‘enkel afscherming’ naar ‘afscherming + carbon’ en zo verder, en dat is nu ook beter aangegeven. Die stapsgewijze verbeteringen per model hadden we al natuurlijk, maar nu kun je op basis van de verpakking beter herleiden wat er gebruikt is, en wat de invloed is op prijs en kwaliteit.

De nieuwe modellen komen deze maand op de markt, en zijn als het goed is per vandaag ook op de website van AudioQuest te vinden. Adviesprijzen beginnen bij 69 euro voor de Pearl (1m) en lopen via een zestal tussenstappen op tot 2399 euro voor de Dragon (1m), die volledig in zilver is uitgevoerd.

Meer weten? Kijk dan op de website van AudioQuest.

MERK

EDITORS' CHOICE