REVIEWFurutech

Review: Furutech NCF Clear Line - AC Power Supply Optimizer

René van Es | 08 januari 2021 | Furutech

Nep, snake oil, oplichting, geldklopperij, de bekende termen vliegen om de oren als iemand begint te praten over een Furutech NCF Clear Line, waarmee de weergave te optimaliseren is door eenvoudig het zwarte ding in een wandcontactdoos te steken. Voordat u nu al afhaakt, een korte test was het simpelweg muziek afspelen voor mijn vrouw (die weinig op heeft met al die fratsen), de NCF Clear Line in en uit de wandcontactdoos halen en vragen: “Wat denk je ervan?”. Ik moest hem maar laten zitten, zei ze.

Maar wat is het?

Furutech werkt al langer met Nano Crystal² Formula, afgekort tot NCF. Het materiaal heeft volgens de fabrikant de eigenschap negatieve ionen te produceren om statische elektriciteit te elimineren en het zet thermische energie om in onschuldige infraroodstraling. Combineer het met keramische nanodeeltjes en carbonpoeder om kristallen te vormen die elektrisch en mechanisch dempen. Furutech gebruikt het in stekkers, contactdozen, kabellifters en meer, maar nu is NCF wel héél eenvoudig in huis te halen: met de Clear Line.

De NCF Clear Line draagt bij aan een schonere netspanning, vervangt geen netfilters, het is een extra. De zwarte plug steekt u eenvoudig in de wandcontactdoos waar ook de spanning voor het audiosysteem vandaan komt, of in een verdeeldoos. Desnoods elders in de kamer. Bij videotoepassing wordt de NCF Clear Line eveneens aanbevolen voor een beter gedefinieerd beeld. Aan het gekozen materiaal zal het niet liggen; rhodium op de contactpennen, en verder bestaande uit Alpha Proces-koper van Furutech. Nylon en glasvezel in een carbon fiber behuizing, cryogene behandeling, demagnetisatie en RVS schroeven.

In de NCF Clear Line zit uiteraard NCF, maar ook een paar ?(Alpha)-OCC spoelen, het koper geëmailleerd en opgesloten in een luchtdicht gedeelte. De spoelen staan overigens niet aangesloten op de fase en nul van de stekker. Inwendig zijn er vier lagen carbon fiber met NCF gebruikt. Kortom voor 260 euro krijgt u het nodige hoogwaardige materiaal van Furutech, waar op papier in ieder geval over is nagedacht.

De claims van Furutech zijn niet mals:

  • Verbeterde weergave en een beter stereobeeld
  • Verbeterde resolutie en signaal-ruisverhouding
  • Verbeterde driedimensionale en intensere weergave van beeld

En dat allemaal in een ding met een lengte van 88,4mm, en 39,5mm dik. Het gewicht van de NCF Clear Line is 69 gram. Hij moet 24 uur inspelen, aldus Furutech.

Mijn set kent een aantal tweaks, zoals twee Acoustic System Resonators, een Bybee Quantum Signal Enhancer, Harmonix tapes om een aantal kabels en her en der wat zakjes toermalijnzand. Tweaks die zijn gekocht na reviews omdat ze bewezen werken. Niet schokkend, wel duidelijk hoorbaar als verbetering. Andere tweaks zijn retour afzender omdat ze soms veel te duur waren in relatie tot de verbetering, of weinig tot niets deden en de weergave soms zelfs negatief wisten te beĂŻnvloeden. Een groot netfilter beschouw ik niet als een tweak, eerder een must have gezien de netvervuiling, en dat reken ik dus gewoon onder hardware.

Ook kabels zijn geen tweaks; noodzakelijk en van invloed op de weergave. Dus de NCF Clear Line komt in een redelijk tweakvrije omgeving en mag bewijzen of de claims van Furutech kloppen. De luisteromgeving is mijn huiskamer en de set is bovengemiddeld kan ik wel stellen. Zo hoort het ook, voor een minisysteem uit de witgoedhandel gaan Furutech’s prijzen echt een paar stappen te ver.

Wat doet het?

Drie tracks zijn gekozen omdat ik die door en door ken, kan waarderen en de opname goed tot erg goed is. Te beginnen zonder de NCF Clear Line. De stekker trek ik uit de wandcontactdoos. Terwijl Radio 5 staat te streamen merk ik dat het stereobeeld anders wordt, de klank verandert, alsof ik een stapje terug doe in mijn systeem. Op internet Radio 5! Ik speel Anette Askvik en blijf het mooie muziek vinden. Speelt naar mijn wens. De track een tweede maal afspelen maar dan met de NCF Clear Line brengt een onverklaarbaar verschil. Tweede stem is beter gescheiden, het stereobeeld wordt verder driedimensionaal, muziek vloeit eenvoudig weg meer. Is intenser, zachter en gepolijster zonder te verliezen aan drama of beleving.

Met dat gegroeide 3D-beeld schuift de afbeelding wat naar boven, zeer welkom, raakt losser van de luidsprekers. Zelfs de lage tonen verkrijgen extra definitie. Dat heeft mijn vrouw goed gehoord al kon ze niet beschrijven wat er precies gebeurde. Ze nam het waar en dat is voor haar al genoeg. Track twee is van Allan Taylor met de NCF Clear Line nog in de wandcontactdoos. Lekker ruim, diep met definitie, mooie stem welke helemaal los weet te komen. Haal ik de Clear Line weg dan wordt het beeld per direct platter, is percussie zijn metaalklank deels verloren, is de muziek saaier, eenvoudiger. Precies als bij Anette het geval was.

Clear Line snel weer aangesloten, nogmaals de track, hop daar is het metaal, springt de gitaar naar voren, komt de stem los van de band. Het kan niet zegt mijn brein en toch gebeurt het. Laatste track is Combattimento met klassiek werk. Opgenomen in de Waalse Kerk ik Amsterdam, in bezit van een fijne klankbalans en gelaagdheid in de leden van het orkest. Verwijder de Clear Line en de opname wordt drukker, rommeliger, haalt de solisten minder snel naar voren, de mattige glans vraagt om een poetsbeurt in de vorm van de Furutech. Dat vooral het stereobeeld platter wordt, smaller en beperkt in hoogte verbaast mij nog het meeste van alles.

Dat alles op één systeem, daarom de plug meegenomen naar een andere kamer, ander systeem, zelfde muziek. Met Vivaldi is het resultaat weinig anders dan in de eerste opstelling. De diepte neemt toe waardoor je als het ware het orkest inkijkt. Solisten krijgen extra ruimte, de klanken worden rijker en voller. Zonder te veranderen, alleen de vaalheid verdwijnt. Een vaalheid die eerder niet opviel omdat het systeem zorgvuldig is getuned en opgebouwd. Askvik laat vooral in de groter 3D-beeld twee stemmen uit elkaar trekken, doet de piano opleven en haalt de sax extra naar voren. In een systeem waar alles anders is, netfilter, kabels, versterker, luidsprekers en vooral de akoestiek presteert de NCF Clear Line precies zo als daarnet. Dat schept bij mij vertrouwen in de werking van het apparaatje. Allan Taylor om een verdere bevestiging te krijgen is eigenlijk overbodig. Verwijder de NCF Clear Line en de stem wordt minder verstaanbaar, muziek wordt rommeliger in een platter stereobeeld, Taylor “brengt” niet langer de tekst maar leest het voor. Gechargeerd? Zeker, maar ik wil u graag duidelijk maken wat ik kan waarnemen. Percussie heeft helaas niet meer de klankrijkdom van daarnet.

Klopt het?

Zaken die Furutech beweert op papier zijn die waar? Verbeterde weergave en een beter stereobeeld? Check, vooral dat 3D stereobeeld valt op! Verbeterde resolutie en signaal-ruisverhouding? Ja en nee, dat signaal/ruis hoor ik niet zo, maar de resolutie wel! Is het beeld van de TV beter? Geen idee eerlijk gezegd, dat hangt zoveel af van de opname, bovendien zit mijn beeld op een andere stroomgroep dan de audio.

Met accessoires of zo u wilt tweaks is het vaak zo dat het plaatsen een positief effect kan brengen, het verwijderen is veel pijnlijker. Eenmaal gewend neem je eenvoudig waar wat er verdwijnt samen met de tweak. Het is net als met een salaris, iets meer is fijn maar gaat onzichtbaar op in de lasten, minder salaris doet realiseren welke rijkdom eerder ten deel viel. De Furutech NCF Clear Line heeft een zeer positieve indruk achtergelaten. Missen wil ik de accessoire niet meer, een mening die mijn vrouw ditmaal deelt. Sterker nog, ik denk aan een tweede voor mijn andere systeem. Dat is toch een mooie aanbeveling?

Bovendien is het zo simpel om het effect te beoordelen; gewoon in en uit de wandcontactdoos steken en trekken is genoeg om de NCF Clear Line op waarde te schatten.

Furutech NCF Clear Line
€ 260,- | www.x-fi.nl

MERK

EDITORS' CHOICE