REVIEWiFi

Review: iFi Audio Neo iDSD - een sexy stukje design

SAMENVATTING

De iFi Audio Neo iDSD is een DAC, voorversterker en hoofdtelefoonversterker. Puur ontwikkeld en gebouwd voor hifi. Met ondersteuning voor DSD, DXD en MQA. Zonder moeite heeft de iFi Audio Neo iDSD onze koptelefoons aangestuurd met wat wij het beste kunnen omschrijven als synergie. De magie kwam pas echt los toen we een externe voeding gebruikten. Maar dat is wel een extra uitgave.

PLUSPUNTEN

  • Ondersteuning voor MQA, DSD, DXD
  • Veel aansluitmogelijkheden
  • “Magische” headfi-ervaring
  • DAC, voor- Ă©n hoofdtelefoonversterker

MINPUNTEN

  • Bijgeleverde stroomadapter

De iFi Audio Neo iDSD is een DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker. De Neo iDSD kan horizontaal of verticaal geplaatst worden. Het OLED-display op de voorkant draait automatisch mee. Moderne bitrates alsmede MQA worden ondersteund. Oh, hij kan natuurlijk ook bluetooth-signaal ontvangen. En mogen we zeggen dat een audioapparaat er sexy uitziet? Dat mogen we zeker, als je de Neo iDSD bekijkt.

We zijn om te beginnen dus erg te spreken over de looks van deze iFi Audio Neo iDSD. Aan de voorkant valt het display op. Het is klein en netjes gepositioneerd aan de 'bovenkant'. Tenminste, als je de Neo verticaal zou neerzetten. Platleggen is namelijk ook een optie.

De volumeknop wordt gecomplimenteerd door de vorm van de behuizing. Ietsje verderop komen we twee toetsen en aansluitingen tegen. We noemen het toetsen omdat het niet echt een drukknop is. Het is netjes en klein vormgegeven en past helemaal binnen het design. Om het te bagatelliseren als een knopje, zou het te kort doen. Ze dienen voor de input en de aan-uitfunctie.

Ook zijn er twee aansluitingen voor een koptelefoon; single-ended 6.3mm en een balanced 4.4mm. De balanced aansluiting laat al een beetje zien dat er onder het sexy design van de Neo meer verborgen zit. Dat kom je vanzelf tegen als je de achterkant bekijkt. Op de achterkant vinden we namelijk een balanced uitgang in de vorm van XLR, evenals een Single-ended RCA-uitgang. Verder zien we ook de USB 3.0 aansluiting, een coaxiale en een optische ingang. Dit geeft je als gebruiker veel meer mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de iFi Audio Neo iDSD in te zetten als voorversterker, in een hifi-opstelling met een eindversterker en een set speakers. Of een moderne aanpak; een setje actieve speakers. Er is veel mogelijk. In deze review gaan we aan de slag met de Neo als partner van je computer.

Mocht het arsenaal aan aansluitingen overigens nog niet indrukwekkend genoeg zijn, er is nog meer. Van binnen vinden we de Burr Brown DAC chipset. Die kennen we vanwege zijn klank, maar iFi heeft de Burr Brown ook geselecteerd vanwage de True Native architectuur. De chipset ondersteunt de IFi Audio Neo iDSD PCM-resoluties tot 32 bit 768kHz en DSD tot DSD512. Oh en DXD. Er is bovendien volledige ondersteuning op alle ingangen voor MQA. Maar dan heeft deze sexy krachtpatser wel alle kaarten blootgegeven, toch? Neen, want voor de draadloze liefhebber is er ook nog Bluetooth 5.0, tot 24/96kHz. En Bluetooth ondersteunt weer meerdere formaten; aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX LL, LDAC, HWA/LHDC, AAC en SBC.

Verticaal naast je scherm

In de doos wordt een voetje geleverd zodat de verticaal neergezet kan worden. Ook vinden we een usb-kabel, stroomvoorziening, afstandsbediening, een 6.35 mm adapter en een RCA-kabel. Eigenlijk alles wat je nodig hebt om te beginnen. We gebruiken voor de test overigens onze eigen Supra usbkabel en iFi usb-filter.

In de verticale stand draait het display op de juiste manier mee. We vinden het alleen gek dat de kabels dan naar de bovenkant lopen, terwijl aan de onderkant alles leeg is. Zodra we de iFi Audio NEO iDSD in de hand nemen, snappen we evenwel waarom. Het gedeelte waar de XLR-aansluitingen zitten, zijn het zwaarste punt. Dat wil je zoveel mogelijk stabiliteit geven. In de horizontale positie heb je daar geen last van. Voor de test gebruiken we drie koptelefoons; de AudioQuest NightHawk Carbon, de Hifiman Sundara en de Sendy Audio Aiva. Van deze laatste headphone volgt nog een aparte review, overigens.

Op Tidal pakken we een master van Miles Davis erbij. Gek genoeg is “Kind Of Blue” niet als master beschikbaar. We besluiten dat “Tutu” ook voldoet. Wellicht een andere stroom binnen het genre, maar we kunnen hier ook van genieten. Het heeft een ander soort flair. Met de Hifiman Sundara horen we duidelijk de ervaring die Miles je wil meegeven bij het luisteren. De trompet krijgt een podium, de basgitaar en elektronische drums krijgen netjes een plekje achter de trompet. Een mooie eigenschap van de Neo is synergie met de koptelefoon, die het geluidsprofiel en de eigenschappen van de Hifiman Sundara complementeert. Het heldere en transparante komt heel mooi naar voren.

Tijd voor iets heel anders. We pakken de Sendy Audio Aiva en starten de soundtrack van “Tron Legacy”. Gecomponeerd door Daft Punk en een waar stukje kunst om te luisteren. Bij het luisteren van het openingsnummer horen we direct weer hoe de iFi Audio Neo iDSD zijn nieuwe sparringpartner aanvult. Een stukje respect is misschien een beteren omschrijving. De Sendy Audio Aiva is een open-back headphone met Planar drivers. Zonder enkele moeite speelt en stuurt deze Neo de Sendy Aiva aan. Bij het nummer “Son of Flynn” horen we niet alleen alleen de prachtige synergie tussen koptelefoon en versterker, we beginnen het ook te voelen. Een echte headfi-ervaring. Je wil de emotie in de muziek kunnen proeven.

Met de AudioQuest NightHawk Carbon weten we eigenlijk al wat ons te wachten staat. We blijven bij hetzelfde album, maar kiezen voor het nummer “Armory”. In dit nummer zitten ongelofelijk veel lagen. Voornamelijk bas, en die gaat diep. Het karakter van de AudioQuest sluit hier mooi op aan. Dat is ook zeker te horen. Het is een intense ervaring. Heel anders dan met de vorige twee headphones. Maar de Neo overdrijft niet, en houdt het laag netjes tussen de lijntjes.

Gezonde voeding

Tijd voor een kanttekening. Als we kijken naar de standaard stroomvoorziening die iFi erbij levert, worden we daar niet heel blij van. Het doet zijn werk, laat daar geen twijfel over zijn. Maar toch. We pakken onze eigen Farrad externe voeding erbij en nemen de proef op de som. De standaard stroomadapter gaat terug in de doos en de “gezonde” stroom gaat in de iFi Audio Neo iDSD.

Voordat we verder gaan, moeten we eerst even iets duidelijk maken. We geloven niet in sprookjes en magie. Een dagje in de Efteling is leuk, maar dat houdt op zodra je de poort weer uit wandelt. Wat er echter gebeurt zodra we “Nora Jones – Don’t Know Why” opzetten, kunnen we niet anders omschrijven dan magisch. De Neo iDSD speelt op een heel ander niveau, een magisch niveau. We worden direct gegrepen. De toetsaanslagen krijgen een ander omhulsel, zachter en zonder randje. De stem van Jones klinkt als fluwelen feeënvleugels die langzaam over onze trommelvliezen strelen. Terwijl we een brok in de keel proberen weg te slikken, beginnen we stiekem in magie te geloven. De verbazing is groot, heel groot. Dat er nog zoveel meer in de Neo iDSD zat, dat er met dat stukje goede stroomvoorziening uitkomt. Er zijn hier natuurlijk meer oplossingen voor. Sbooster is een goed voorbeeld, en ook iFi zelf levert deze producten. Dat verschil is iets wat gehoord of beter ervaren moet worden. Het is dan ook aan te raden om hier voor een afspraak te maken en het zelf te beluisteren.

Eindoordeel

Dat de iFi Audio Neo iDSD veel mogelijkheden heeft, is maar zachtjes uitgedrukt. Met ondersteuning voor DSD en MQA, ademt het met elke frequentie head-fi. Door zijn vriendelijke en sterke karakter, is het aansturen van een koptelefoon geen enkel probleem. Toch waren er een paar dingen die we tegenkwamen. Het uitzetten deed ons een beetje aan een computer denken. Het druktoets/knopje aan de voorkant moeten we enkele seconden ingedrukt houden. Daarna krijgen we in het scherm te zien dat de iFi begint met uitschakelen. Toch zijn dit maar heel kleine dingen. De adapter daarentegen; eenmaal in handen, merkten we gewoon dat deze van lage kwaliteit was. Dat een goede stroomvoorziening voor zoveel meer “magie” zorgde, hadden we in eerste instantie niet verwacht, maar dat is zeker iets waar als aanvullende aanschaf over nagedacht moet worden.

Conclusie

De iFi Audio Neo iDSD is een DAC, voorversterker en hoofdtelefoonversterker. Puur ontwikkeld en gebouwd voor hifi. Met ondersteuning voor DSD, DXD en MQA. Zonder moeite heeft de iFi Audio Neo iDSD onze koptelefoons aangestuurd met wat wij het beste kunnen omschrijven als synergie. De magie kwam pas echt los toen we een externe voeding gebruikten. Maar dat is wel een extra uitgave.

iFi Audio Neo iDSD
€ 749 | ifi-audio.com | networkmediasystems.eu
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE