REVIEWFocal

Review: Focal Celestee hoofdtelefoon - Grand Luxe

Jamie Biesemans | 23 februari 2021 | Focal

SAMENVATTING

De Focal Celestee is ongetwijfeld een van de weelderigste gesloten hoofdtelefoons die je kunt kopen, zowel qua looks als weergave. Het is een hoofdtelefoon die je laat proeven van veel van het Focal-DNA, ook onderweg of in omgevingen waar een open model gewoonweg geen optie is. Knap!

PLUSPUNTEN

  • Waanzinnig mooi afgewerkt
  • Makkelijk aan te sturen
  • Inzichtrijk en gedetailleerd
  • Nadruk op vocals
  • High-end voor onderweg

MINPUNTEN

  • Kleur is een love it or hate it-propositie
  • Niet het ultieme qua open soundstage

De Celestee is de nieuwste hoofdtelefoon van…? Een quizvraag die je snel beantwoordt als je ook maar één blik op deze oogstrelend gesloten koptelefoon werpt. Een modieus navy-blauw, koperen accenten en een fijne afwerking met leder, dat kan alleen maar Focal zijn.

Toen Focal enkele jaren geleden zijn eerste ‘betere’ hoofdtelefoons uitbracht, waren er wel meer traditionele hifi-merken die in het bloeiende headfi-segment sprongen. Het Franse merk maakte echter meteen indruk door een reeks high-end koptelefoons te lanceren die ook echt het DNA van Focal in zich meedroegen. Met topmodellen als de Utopia en Stellia werd er een mooie reputatie opgebouwd. Nu lijkt Focal toe aan een grote opfrisbeurt van zijn hoofdtelefoonaanbod. De Celestee die we hier bekijken is de eerste echte ‘opvolger’ van een bestaand Focal-model, met name de Elegia.

Focal is een merk dat op designvlak gedurfd uit de hoek kan komen. Kijk maar eens naar de vele kleuropties van de Kanta-speakers of het retrobruin en ledergebruik bij de Stellia-koptelefoon. Dat laatste topmodel was duidelijk een inspiratiebron voor bij het tekenen van de Celestee, want op visueel vlak er zijn veel gelijkenissen tussen het 3.000-euro kostend vlaggenschip en deze high-end koptelefoon van net geen 1.000 euro. Maar niet de kleur. Voor de Celestee kozen de trendgevoelige luitjes van Focal voor een donkerblauw met lichte, koperen accenten.

Het maakt de Focal Celestee een van de meest in het oog springende – maar tegelijkertijd ook luxueuze – gesloten hoofdtelefoons die we ooit op bezoek kregen.

Goed voor thuis en onderweg 

De Celestee is net zoals de voorgaande Elegia een gesloten model. Dat betekent dat je hem thuis kunt gebruiken, ook als er een kind in de buurt zich uitleeft in Brawl Stars. De Celestee kan ook onderweg of op kantoor worden opgezet. Dankzij die gesloten constructie heb je weinig last van omgevingsgeluid en lekt er ook weinig van jouw muziek naar buiten. Luister dus ongegeneerd naar de nieuwe release van Britney Spears, niemand heeft het door. Een gesloten hoofdtelefoon heeft wel een ander karakter dan een open model, waardoor we nu al weten dat de Celestee anders zal klinken dan de open Focal Elear.

Mobiel gebruik wordt ook makkelijk gemaakt dankzij een impedantie van 35 Ohm. Dat is betrekkelijk laag, waardoor de miniversterker in een smartphone hem nog kan aansturen. Niettemin is het bij een hoofdtelefoon uit deze klasse toch aan te raden om iets ‘meer’ te voorzien. Wat juist, hangt af van hoe en waar je luistert. Voor onderweg kan een betere DAP of muziekspeler een goede optie zijn, voor thuis of op het werk kan kun je opteren voor een DAC/hoofdtelefoonversterker. Dat hoeft geen fortuin te kosten, zelfs een AudioQuest DragonFly Cobalt, Lotoo S1 of een Earman-product kan al wonderen verrichten. Voor onze tests gebruiken we de Chord Hugo 2 met 2go-module, waardoor deze fijne DAC/versterker omgetoverd wordt tot draadloze alles-in-één speler die je mee in de sofa kunt nemen en bedienen via Roon (nu in de nieuwe 1.8-versie van het platform).

Fijn tot in de details

We hintte het al bij de inleiding: de Celestee is qua industrieel design echt iets bijzonders. En tegelijkertijd ook echt een Focal. De term ‘industrieel design’ doet hier ook wel een beetje pijn, want strakke lijnen en een uitbundig gebruik van gezandstraalde metalen zijn hier niet aan de orde. De Focal-aanpak qua materialen en afwerking doet veel meer denken aan fijne lederwaren en designkledij. Dat komt deels door de rondere vormen, maar ook door het gebruik van organisch aanvoelende materialen. De hoofdband is bijvoorbeeld dik gewatteerd met leder aan de buitenkant en microvezels aan de binnenkant voor een betere afkoeling. Ook de oorkussens zijn uit semi-aniline leder, een leersoort die heel zacht is en ook op een mooie wijze verouderd. Hoewel je altijd wel wat warmte-ontwikkeling aan de oren krijgt met leder, zitten de kussens van de Celestee heel knus en dichten ze het buitengeluid goed af.

Op andere vlakken zie je designelementen die heel vertrouwd zijn. De Y-vormige gebogen beugel uit aluminium en de behuizing van de drivers met cirkelmotief zijn schatplichtig aan de Stellia en andere Focal-koptelefoons. Idem hoe het centrum van elke earcup bestaat uit een metalen cirkel met daarin het Focal-logo gegraveerd.

Wat wel heel eigen is aan de Celestee is de kleurstelling. Hoofdband, behuizing en beugel zijn uitgevoerd in een donker navy-blauw, een kleur waarover Focal orakelt dat ‘navy is the new black’. Het ingetogen blauw wordt afgezet tegen allerlei elementen in een zacht koperkleur, gaande van een subtiele chamfer aan de hoofdband tot het metalen vlak waarin het Focal-logo leeft. Die contrasterende tinten worden over de volledige lijn behouden, zelfs bij de meegeleverde kabel van 1,2 meter die eindigt in een 3,5-mm jack.

Wie Focal niet kent, denkt op dat moment misschien dat het vanwege die kleurobsessie een lifestyle-merk is. Maar het bedrijf heeft altijd z’n akoestisch knowhow gekoppeld aan een Frans streven naar trendsettend design. Een vinger op de pols houden qua designtrends en hippe kleuren is altijd een ding van Focal geweest.

Langer luisteren kan

Los van trendy kleurgebruik is de Celestee ook qua bouwkwaliteit en comfort trouw aan zijn voorgangers. De hoofdtelefoon is met 430 gram niet heel licht, maar zit bij lange luistersessies comfortabel op je hoofd. De oordruk is niet overdreven. De beugel is bovendien flexibeler dan je zou vermoeden, waardoor de Celestee volgens ons op de meeste hoofdvormen past.

Bij de Celestee krijg je niet enorm veel accessoires, maar wat is mag er zeker zijn. De grote opbergtas bijvoorbeeld, waarin de Celestee knus zit. Je kunt de hoofdtelefoon niet opplooien, maar deze tas is zeker geschikt om hem te vervoeren. Het enige wat ons zou tegenhouden is dat het opbergetui zelf zo mooi is dat je hem niet zomaar in een rugzak zou willen gooien.

Focal levert zoals gezegd enkel een ongebalanceerde kabel mee, met een adapter zodat je de Celestee op mobiele toestellen met een 3,5-mm uitgang of hifi-toestellen met een 6,3-mm poort kunt aansluiten. De hoofdtelefoon kan echter ook gebalanceerd worden aangesloten op een gepaste hoofdtelefoonversterker. Omdat de Celestee geen gekke plugs gebruikt, vind je snel een gepaste after-marketkabel. Focal zelf heeft ook hele fraaie, zoals de met textiel omhulde die voor de Stellia bedoeld zijn.

De Elegia hebben we helaas niet langer in huis, zodat we de Celestee niet 1-op-1 kunnen vergelijken met zijn voorganger. Wel hebben we de Stellia tot onze beschikking om even snel te vergelijken. Niet dat dit zoveel steek houdt, want de mokkabruine Stellia kost drie keer zoveel en bezit drivers op basis van beryllium die hoorbaar beter presteren. Onder meer het laag is bij de Stellia heel indrukwekkend; de Celestee heeft zeker ook een fraaie maar niet aangedikte basweergave, maar even diep duiken als zijn groter broer kan hij niet. Maar laten we vooral kijken naar hoe de Celestee zelf presteert.

Alleseter

Dankzij zijn gesloten bouw komt de Celestee als een hoofdtelefoon over die alle genres aankan. Je luistert even graag de beats van Vessels (‘Deflect the Light’, met The Flaming Lips, staat in onze testplaylist) als een potje gitaarrock. Maar waar de Celestee het best tot zijn recht komt is toch bij muziek die vocals centraal zet. ‘Jaime’ van de onvolprezen Brittany Howard bijvoorbeeld, maar ook bij de nostalgische maar nog altijd krachtige Guthrie-interpretaties door Wilco en Billy Bragg op de Mermaid Avenue-albums. Typisch Focals vinden we dat, al is de Celestee naar ons gevoel toch een tikje donkerder van aard dan het huisgeluid bij de premiummodellen van de Fransen. Geen erg, dat zorgt ook dat je ook onderweg langer en ontspannen kunt luisteren.

We houden ook van hoe deze Focal de stem van Mark Lanegan op ‘Skeleton Key’ presenteert, niet te nasaal maar net vol en met redelijk wat definitie. Je kunt er echt op focussen. Dat is ook het geval bij de viola la gamba (neen, het is geen cello, al lijkt het er op) van Carolyn Surrick op ‘Fermi’s Paradox’: veel detail, met harmonische noten die er mooi uitspringen. Al moet je soms opletten bij deze opname: er wordt behoorlijk op de snaren geramd en dan krijg je een flinke volumepiek in je oren geperst. Vooral bij ‘Planxty O’Rourke, Second Air’ weet de Celestee de muzikanten in een grote ruimte te plaatsen. Met een open model gaat het toch nog iets ruimtelijker overkomen, maar de gesloten Focal presteert hier voor zijn klasse goed.

Conclusie

De Celestee is een mooie update voor de Elegia, al durven we niet te zeggen dat de ene beter is dan de andere. Die vergelijking konden we namelijk niet maken. De Focal Celestee is hoe dan ook een van de weelderigste gesloten hoofdtelefoons die je kunt kopen, zowel qua looks als weergave. Het is een hoofdtelefoon die je laat proeven van veel van het Focal-DNA, ook onderweg of in omgevingen waar een open model gewoonweg geen optie is. Knap!

Focal Celestee
999 euro | focal.com | smart-audio.nl
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE