Met de nieuwe Find X3-smartphones presenteert OPPO smartphones die de grootste namen uitdagen. Wij bekijken hier de Find X3 Neo, het middelste model dat goede specs aan een redelijke prijskaart huwt. Meteen een goed moment om ook de OPPO Enco X te bekijken, draadloze oortjes die samen met Dynaudio werden ontwikkeld.
OPPO Find X3
Ooit was OPPO hét merk als het ging om universele blu-rayspelers en bouwde het ook op vlak van headfi een sterke reputatie op. In onze testruimte gebruiken we nog altijd de UDP-203-speler voor surroundtests bijvoorbeeld, en pikten we recent een mooie occasion HA-1-hoofdtelefoonversterker op. Inmiddels ligt de focus van OPPO volledig op smartphones, met als doel Samsung en Apple te overtroeven. Wie de smartphonewereld kent, weet dat OPPO eigenlijk de plaats wil innemen van Huawei, die door Amerikaanse embargomaatregelen dreigt zijn derde plaats in de markt te verliezen.
De nieuwe Find X3-reeks, waarvan we hier het Neo-model bekijken, is een cruciaal deel van die strategie. Het Chinese OPPO is echter niet de enige met die ambitie. Ook Xiaomi en OnePlus koesteren gelijkaardige plannen. Dat betekent dat je nu opeens veel toptoestellen ziet opduiken die wel heel veel bieden voor prijzen die toch wat lager liggen dan bij Apple en Samsung.
Om de Find X3 Neo te plaatsen: dit topmodel van 799 euro is niet bedoeld als de uitdager van de Samsung Galaxy S21 Ultra, maar eerder van de gewone S21.
De Enco X-oortjes die we hier eveneens bekijken zijn draadloze oortjes met noise-cancelling, een productcategorie die momenteel als zoete broodjes over de toog gaat. Wat een hifi-liefhebber meteen opvalt als je de verpakking opent is het label ‘Co-created with Dynaudio’. Hoewel OPPO zelfs een verleden heeft in headfi, koos het er toch voor om deze oortjes samen met het Deense merk te ontwikkelen. OPPO verwijst daarnaast wel naar zijn vroegere high-end PM-1-vlaggenschip, met wie deze oortjes van 179 euro een stukje techniek delen.
OPPO Enco X: met hulp van Dynaudio
Draadloze oortjes zijn momenteel heel populair en sinds Apple er mee uitpakte springt elke smartphonefabrikant mee op de hypekar. Ergens is dat niet onlogisch; oortjes zijn een voor de hand liggend iets om mee met een nieuwe telefoon te verkopen. Zeker nu de hoofdtelefoonuitgang op telefoons een stille dood is gestorven. Bovendien zijn eigen oortjes ook handig als een fabrikant acties wil houden, bijvoorbeeld als weggever bij een topmodel. Er is dus een sterke band tussen oortjes zoals deze en een bepaald smartphonemerk, maar uiteraard kun je ze altijd gewoon combineren met je eigen smartphone van een andere fabrikant.
De Enco X-oortjes zijn misschien niet de eerste van OPPO, zover we weten is het wel voor het eerst dat Dynaudio er bij betrokken wordt. En neen, het lijkt er op dat OPPO niet zomaar marketingtechnisch een hifi-naam wou kapen. Het bedrijf zegt zelf dat de oortjes ook echt ontwikkeld zijn samen met de Dynaudio-onderzoekers in hun bekende R&D-centrum in Skanderborg. Er zouden niet minder dan 120 ontwikkelrondes doorlopen zijn om deze oortjes te finetunen, luidt het. Op zich verbaast dat niet echt, want Dynaudio had al een rijke voorgeschiedenis van audioproducten ontwikkelen voor derde partijen. Meestal zijn dat wel automerken, Volvo en Volkswagen voorop.
Behalve dat er op de pilvormige case een Dynaudio-label prijkt, krijg je bij het uitpakken niet meteen de indruk dat de Enco X iets bijzonders naar het segment brengt. Het zijn draadloze oortjes zoals er inmiddels al velen zijn. De prijs is ook niet buitengewoon laag of hoog. Bij Huawei, LG, Samsung en anderen vind je voor ongeveer hetzelfde bedrag gelijkaardige producten.
De Enco X-oortjes zijn klein en licht. Ze wegen amper 4,8 gram per stuk, waardoor ze wel heel zacht in je oren rusten. Dat lage gewicht is echt wel sterk, want dit zijn oortjes met een complexere dual driver-opbouw. Dat kom je wel af en toe tegen, bijvoorbeeld bij de nieuwe Bowers & Wilkins PI7 die we recent getest hebben. Maar toch pakt Oppo het hier anders aan. Waar de meeste dual driver-oortjes opteren voor een dynamische driver plus een armature-driver, werd voor de Enco X een soort coaxiale driver ontwikkeld. Die voorste van de twee drivers verzorgt de hoge frequenties en is afgeleid van een planar-magnetic-driver zoals je vindt in betere over-ears hoofdtelefoons. Vandaar die verwijzing naar de PM-1, het topmodel van OPPO, toen die besloot met planar-magnetic-hoofdtelefoons de headfi-wereld te veroveren.
Aanraken mag
Er zit dus wel wat bijzondere techniek in de Enco X. Aan de buitenkant merk je dat niet meteen. Zoals gezegd ogen ze zoals wel meer draadloze oortjes. De toestellen zelf zijn heel klein en discreet, met een klein ‘stokje’ die langs je oorlel loopt. Hier zit trouwens een touchpad in verwerkt waarmee je ze kunt bedienen. Door je vinger te vegen langs het stokje verander je het volume. Een vinger er op laten rusten activeert dan weer de noise-cancelling of een modus die omgevingsgeluid doorlaat zodat je rekening kunt houden met pratende collega’s.
Iets geks bij de Enco X is dat je bij een OPPO-smartphone geen app nodig hebt om de oortjes te personaliseren. Dat gaat gewoon via de instellingen. Bij andere telefoons, zoals de Galaxy Z Fold2 die we even uit de schuif halen, moet je wel een app installeren. Het is even zoeken, want het heet ‘HeyMelody’ en komt van HeyTap – niet van OPPO. In de app kun je niet zoveel. Het is vooral interessant vanwege de pasvormtest (die je wellicht zelden gaat uitvoeren) en omdat je de touch-controls kunt aanpassen. Helaas is de app er niet voor de iPhone of iPad.
En de noise-cancelling? Die is de prijs waardig. Het is absoluut niet zo goed als bij de dubbel zo dure Bowers & Wilkins PI7 of Sony’s WF-1000XM3, maar effectief genoeg om de luidruchtige trein -in een testvideo die we gebruiken om ruisonderdrukking te testen- voor een groot deel weg te drukken. Een deel van het hoge geraas blijft hoorbaar, vooral als je geen muziek speelt en er stilte heerst. Het kan beter, maar dit is niet slecht. Voor thuiswerk is het zeker geschikt. Over stilte gesproken: de ruis die je altijd hebt bij noise-cancelling is wel betrekkelijk luid. Tussen tracks valt het toch wel op.
De Enco X scoort prima als het gaat om muziekweergave. Deze oortjes zijn niet zo baszwaar getuned als sommige rivalen en presenteren midden en hoge frequenties fraai in balans. Dat doet de OPPO-oortjes voor sommigen misschien mager klinken – al vinden we dat echt meevallen als we luisteren naar de nieuwe Modeselektor – maar je zou ook kunnen stellen dat ze gewoon iets audiofieler zijn getuned. Er is bovendien een grote, ruime soundstage, waardoor bijvoorbeeld het rustgevende Kôrôlén-album dat Toumani Diabaté met het London Symphony Orchestra delicaat en levensecht wordt neergezet.
Een pluspunt is ook die autonomie van 5,5 uur met noise-cancelling ingeschakeld, een cijfer dat we ook haalden bij het testen. Je kunt de Enco X-oortjes als ze leeg zijn nog vier keer laden via de case. Een fijne eigenschap voor een case vinden we ook ondersteuning voor draadloos laden. Als je zo’n lader hebt op je bureau, kun je tussendoor het doosje er op leggen en rustig stroom bijtanken.
De middelste van drie modellen
Zoals altijd is het niet de bedoeling dat we hier een smartphone in zijn volledigheid bespreken zoals toegewijde smartphonewebsites dat wél doen. Die uitgebreide reviews met sterke focus op hardware en camera’s vind je wel elders. Bij de collega’s van Tweakers of FWD.nl bijvoorbeeld. Toch is het interessant om heel even stil te staan bij de specificaties om de Find X3 Neo te kaderen.
De Find X3 Neo nestelt zicht netjes tussen de Find X3 Lite en de Find X3 Pro. Zoals wel meer fabrikanten brengt OPPO dus niet één smartphonemodel uit, maar een reeks modellen die wel wat delen maar qua prijs toch enorm verschillen. De Lite kost bijvoorbeeld 449 euro, de Pro-versie begint aan 1.149 euro. Dat is een enorme spreidstand, maar zoals gezegd is OPPO niet de enige die zich er aan waagt. De Neo- en Pro-modellen staan wel dichter bij elkaar qua technologie, terwijl de Lite echt wel een middenklasser is. Zo delen de Neo en Pro een deel van het cameragedeelte dat je op de achterkant vindt. De 50-MP hoofdcamera en de groothoekcamera met dezelfde hoeveelheid megapixels is identiek, maar bij de Find X3 Neo ben je beperkt tot 5x inzoomen en mis je onder meer de indrukwekkende microscoopfunctie van op de Pro. Het Neo-model heeft ook de zeer snelle Snapdragon 865-chipset aan boord in plaats van de bliksemsnelle Snapdragon 888 van de Pro.
Zijn dit cruciale verschillen? Dat hangt van jouw eisen af. Het belangrijkste verschil tussen de Neo en de Pro zit hem sowieso bij het scherm. Alle Find X3’s komen met een OLED-display, maar de Pro-versie is groter, scherper en toont 10-bit kleuren in plaats van een 8-bit kleurdiepte. Of anders gesteld: het kan meer dan een miljard tinten tonen in plaats van enkele miljoenen. Bij televisies is die stap al eerder gezet, voornamelijk omdat 10-bit meer fijne kleurnuances kan tonen die HDR-beelden knapper maken.
Vloeiende AMOLED-beelden
Wat niet wil zeggen dat het scherm van de veel goedkopere Neo tekortschiet. Het is een langwerpig 6,5-inch display met AMOLED-technologie dat meteen een goede indruk maakt. Het toont 100 procent van de DCI-P3-kleurenruimte, wat vooral relevant is als je zelf met video bezig bent. Voor filmmakers heeft dit toestel sowieso wel leuke functies, zoals een stand om simultaan vooraan en achteraan te filmen. Indrukwekkender is de nachtmodus voor video. Ja, het resultaat toont relatief veel ruis, maar de beelden zijn bruikbaarder dan bij de meeste smartphones. Ook bij foto’s zie je soms zekere compromissen opduiken, maar de twee hoofdcamera (van de vier in totaal) presteren wel prima op dit prijspunt.
Dit toestel pikt ook in op de nieuwste beeldhype: een hogere verversingssnelheid. Er worden dus meer beelden per seconde getoond, wat zicht vertaalt in bewegingen die vloeiender overkomen. Je merkt het bijvoorbeeld bij het scrollen van een webpagina. Het Neo-scherm doet het aan 90 Hz – sommige topmodellen gaan voor 120 Hz. 90 Hz is echter al een merkbare verbetering op het gewoonlijke.
Ligt goed in de hand
Het is moeilijk om uit de band te springen op vlak van smartphonedesign, maar de Neo slaagt er toch in met enkele leuke vondsten. De achterkant van de smartphone heeft bijvoorbeeld een iets ruwere textuur. Het ligt heel aangenaam in de hand, we hielden het meteen met meer vertrouwen vast dan veel van de gladde toestellen die we recent op bezoek hadden. Sommige smartphones zijn zelfs zo glad dat ze spontaan van een licht hellend sofakussen afglijden. Dat heb je bij de Find X3 Neo niet. Bovendien zorgt die textuur samen met de afgeronde schermranden voor een verfijnder uitzicht. Hoewel ons toestel gewoon zwart is, lijkt het soms door lichtinval naar donkerpaars en blauw te neigen. Dit is ook gewoon een heel slanke smartphone. Een halfslachtig schouderklopje omdat OPPO wel af-fabriek een screenprotector voorziet, maar dat die er net niet goed op zat.
Strakke Android-ervaring
Net zoals elke smartphone waar geen Apple-logo op prijkt draait de Find X3 Neo Android. Versie 11 om exact te zijn, en overtrokken met een eigen OPPO-schil dat ColorOS heet. Met zo’n naam verwacht je misschien het ergste qua wilde kleurencombinaties, gelukkig blijkt het een strakke en relatief sobere uiterlijk te bezitten. Makkelijk te gebruiken ook, onder meer met grote iconen in het snelmenu. Wat wij vooral positief vinden aan ColorOS is dat je desgewenst allerlei zaken kunt instellen en dat er veel handige opties zijn. Je kunt bijvoorbeeld aanpassen hoe je appverzameling zich presenteert, een optie kiezen waarbij je vanaf de zijkant van het scherm kunt vegen om terug te keren naar het vorige scherm of het scherm automatisch activeren als je het toestel oppakt. Het zijn kleine dingen die je het gevoel geven dat je smartphone echt de jouwe wordt.
Conclusie
Als middelste model van de nieuwe Find X3-familie is de Neo een compromis in de goede zin van het woord. Voor een prijs die honderden euro’s lager ligt dan de vlaggenschepen kom je thuis met een slanke, premium-aanvoelende smartphone die beschikt over een knap AMOLED-scherm, incluis ondersteuning voor 90 Hz-weergave.
De Enco X-oortjes pakken uit met een sound die je gerust een tikje audiofiel mag noemen, met een gebalanceerde weergave en strakke bassen. De inbreng van Dynaudio heeft z’n vruchten afgeworpen, je luistert er probleemloos uren naar. De noise-cancelling is eerder gemiddeld qua effectiviteit, de autonomie is dan weer prima voor het segment.
OPPO Find X3 Neo
799 euro | www.oppo.com
Beoordeling 4,5 op 5
OPPO Enco X
179 euro | www.oppo.com
Beoordeling 4 op 5