REVIEWSamsung

Review: Samsung S21 Ultra en Galaxy Buds Pro - tweemaal in de absolute top

Jamie Biesemans | 24 februari 2021 | Samsung

Met de Galaxy S21 Ultra heeft Samsung dit voorjaar weer een indrukwekkend alleskunner-topmodel voorgesteld. Medialiefhebbers worden dubbel verwend als ze het nieuwe Android-vlaggenschip huwen met Galaxy Buds Pro, fonkelnieuwe draadloze in-ears met noise-cancelling getuned door AKG. Tijd voor een test door het vizier van de medialiefhebber!

De S21 Ultra die we hier bekijken is het topmodel bij het trio van S21-modellen die Samsung heel recent lanceerde. ‘Ultra’ betekent net als in de voorbije jaren dat dit model het grootste en beste scherm bezit, naast de beste camera’s. Het is zeker niet de goedkoopste smartphone, maar belooft wel het allerbeste te bieden op alle mogelijke vlakken. Tegelijkertijd deelt de Ultra ook veel met de goedkopere S21 en S21+. De zaken die je interessant vindt aan de Ultra zitten misschien ook wel in die modellen.

We bekijken hier ook de Galaxy Buds Pro, de nieuwe draadloze in-ears met noise-cancelling. Ze zijn de opvolgers van de Buds en Buds+. Die laatste hebben we trouwens ook op deze site getest en vonden we wel heel goed. Misschien heeft dat te maken met de input van AKG, het Oostenrijkse audiobedrijf dat via de Harman-groep eigendom is van Samsung. Of heeft het te maken met het feit dat Samsung tegenwoordig zwaar leunt op de research van die Harman-groep, meer bepaald rond de Harman-curve die op basis van onderzoek de ‘ideale’ sound voor een hoofdtelefoon beschrijft? We zijn in elk geval benieuwd of de Pro’s even goed – of nog beter: beter – zijn dan de Buds+.

Toch even over de camera’s

We willen hier de S21 Ultra niet reviewen zoals een toegewijde smartphonesite dat zou doen, met een focus op hardware en cameraprestaties. Onder meer bij Tweakers zal je vast zo’n kwalitatieve, epische review kunnen lezen. Tegelijkertijd kunnen we die twee aspecten niet zomaar negeren, want zowel hardware als camera’s zijn twee vlakken waarop het Ultra-model echt wil uitblinken. Ten opzichte van de concurrentie, maar ook vergeleken met de goedkopere S21 en S21+.

Een van de zaken die je meteen opvalt als je de S21 Ultra ter hand neemt is die enorme collectie lenzen aan de achterzijde. Dit topmodel heeft er eentje extra ten opzichte van de twee andere S21’en, plus nog een hele lading extra megapixels. De hoofdcamera is er een van 108 MP, aangevuld met een ultragroothoek van 12 MP en twee zoomlenzen met 10 MP. Dat zijn waanzinnig veel pixels, meer dan een normaal mens nodig heeft. Of toch wel, want hoewel je wellicht geen nood hebt aan een 108-MP foto, kun je dankzij de vele megapixels aardig wat inzoomen. De S21 Ultra doet het ook goed bij slecht licht omdat het meerdere pixels samenvoegt om meer licht te capteren (pixel binning). Die 108 MP resulteren zo in een 12 megapixelfoto met veel minder ruis.

Op fotovlak bezit het S21 Ultra-model wat extra’s ten opzichte van de concurrentie én de goedkopere Galaxy S21-modellen. Een daarvan dat op papier heel spectaculair lijkt is 100x Space Zoom. In de praktijk levert 100x inzoomen heel zelden bruikbare beelden op, zeker als je uit de hand fotografeert. Maar als je minder inzoomt, kan je wel goede resultaten bekomen die je niet met een doorsnee smartphone behaalt. Kijk maar eens naar de vier beelden met vier zoomniveaus hier rechts.

Een heel knappe feature geïntroduceerd voor Samsung telefoons is het filmen door drie lenzen tegelijkertijd, genaamd Director’s View. Het werkt echt heel knap en laat je tijdens het filmen onmiddellijk schakelen tussen breedhoek, close-up en zeer close. Misschien is het meer iets voor vloggers dan mensen die uit de losse pols video’s maken van de kids in de tuin, maar we vinden het meteen nuttiger dan de vele filters en effecten die doorgaans als grote video-innovatie gepresenteerd worden. We hebben er dan ook een kort filmpje van gemaakt: 

De Multi Mic Recording-functie om geluid op te nemen via de ingebouwde microfoon en via een Bluetooth-toestel hebben we niet getest, maar lijkt ons ook een nuttige toevoeging voor videomakers. Over filmen gesproken: de Ultra kan filmen in 8K, al is de 4K60-modus wat ons betreft interessant, en bezit zeer goede videostabilisatie.

Enkel een scherm in de hand

De vier lenzen plus LED-licht en x-camera (een soort dieptesensor om beter scherp te stellen) vormen een groot blok, nog extra geaccentueerd omdat het geheel uitsteekt ten opzichte van de behuizing. Als je S21 Ultra neerlegt op tafel, ligt het toestel daardoor niet helemaal plat. Positief is wel dat die achterzijde, incluis het cameragedeelte, heel hard lijkt te zijn. Samsung gebruikt bij dit Ultra-model zowel voor- als achteraan Gorilla Glass Victus, zowat de hardste glassoort die momenteel door mobiele fabrikanten wordt toegepast.

Hard is natuurlijk niet onverwoestbaar, maar we kunnen wel getuigen dat na een week of twee intensief (en niet altijd oplettend) gebruik ons Galaxy S21 Ultra-testtoestel er nog heel gaaf uitziet. Nu ja, het blijft een duur ding. Tijd om te investeren in een hoes, een screen protector is af-fabriek reeds aangebracht.

Het design van de Ultra is zonder twijfel een toppunt van minimalisme. Nog meer dan bij de S21 en S21+, die geen scherm hebben die over de zijranden lijkt te vloeien. Schermranden zijn er bij de Ultra bijna niet, ook niet boven of onder, en de 40 MP-selfiecamera is via een kleine uitsparing in het scherm aangebracht. Dankzij de minimalistische ingrepen is de S21 Ultra minder fors dan je zou verwachten, al blijft het uiteraard een groot en zwaarder (227 gram) toestel. Voor kleine handtassen of bescheiden jaszakken is het minder geschikt, dan is de kleinere ‘gewone’ Galaxy S21 wellicht een betere keuze. Nog over dat minimalisme: het is een heel positieve trend, maar tegelijkertijd treedt hetzelfde fenomeen op als bij tv’s.

Er blijven heel weinig designelementen over die een bepaald toestel ‘anders’ kunnen maken. Toch ademt de matte, iets hoekigere achterkant van deze Galaxy S21 Ultra iets anders uit dan de gladde, shiny Galaxy S20+ die we ernaast leggen.

120 Hz

Het grote pluspunt van dit design is dat je aandacht volledig naar het grote 6,8-inch scherm gaat. Dat is wel bijzonder. Vooral omdat het hier gaat om een zeer scherp en contrastrijk beeld. Als de tv gekaapt wordt door een ander gezinslid is een tablet meestal onze favoriete uitwijkoptie. Maar door het formaat van het scherm zijn we toch een paar keer bijna zonder na te denken blijven kijken op de S21 Ultra.

Het uitdagendste daarbij is het toestel goed positioneren. Die harde, gladdere (maar wel mat afgewerkte) achterkant en afgeronde hoeken ogen mooi, maar het apparaat wil daardoor altijd wegglijden. Ook bij het fotograferen is dat soms knap lastig, bijvoorbeeld als je het apparaat rechtop op een tafel legt om het te stabiliseren bij het filmen of maken van een kiekje. Het is een probleem dat we wel met meer nieuwe topmodellen ondervinden. Wederom is een hoes hier de oplossing.

De grote beeldhype in smartphoneland is een hogere verversingsfrequentie en ook hier stelt de S21 Ultra niet teleur. Het scherm kan tot 120 Hz (of 120 frames per seconde) gaan. We schrijven ‘kan’, want je kunt niet instellen dat dit altijd zo is. Op z’n best zal de Ultra schakelen tussen 120 en 10 Hz, naargelang wat er getoond wordt. Bij het scrollen merk je de snelle verversing wel meteen, want aan 120 Hz glijden webpagina’s, teksten en menu’s voorbij zonder zichtbare haperingen of stappen. Tekst blijft altijd haarscherp. Ja, het is ergens iets heel subtiel, maar eens je het merkt absoluut een verbetering.

Premium oortjes zonder draadjes

De fraaie Buds Pro werden gelijktijdig gelanceerd met de Galaxy S21-telefoons. We moeten eerlijk zijn: ze komen niet meteen over als baanbrekend. Maar dat heeft vooral te maken met de stortvloed aan volledig draadloze oortjes die de voorbije maanden plaatsvond. Goede autonomie? Check. Instelbare ruisonderdrukking? Jawel. Prima allemaal, maar de Buds Pro zijn niet de enige met die troeven. Samsung heeft wel aangetoond dat ze weten hoe in-ears te maken die goed klinken, dus we verwachten wel iets op hoog niveau. De Buds Pro dragen namelijk een premiumprijs (circa 230 euro).

Voor die prijs krijg je wel oortjes die technisch wat verder gaan dan de rest. De Buds Pro bevatten bijvoorbeeld een dubbele driver-opstelling. Niet zo ongewoon bij duurdere bekabelde in-ears (er zijn zelfs modellen met 18 drivers, bijvoorbeeld bij 64 Audio), maar bij draadloze oortjes als deze.

Een slim ding dat Samsung toevoegt bij deze Buds Pro is Voice Detect. Als je rondloopt met ruisonderdrukking ingeschakeld en dan iets tegen iemand zegt, schakelen de oortjes naar een modus om stemmen door te laten. Handig als je een Starbucks binnenwandelt en iets bestelt. Of als je thuiswerkt en een kind loopt even binnen om wat hulp te vragen bij het regelen van de zoveelste zoomles.

Surround bij je film

De Pro’s bezitten daarnaast een 360°-modus die mikt op gamers en mensen die vaak video’s bekijken op hun smartphone. Deze 360 Audio-functie leunt op een stukje tech van Dolby (een HRTF om exact te zijn) om de positie van een geluidsbron te veranderen in functie van je hoofdbewegingen. Daarnaast wordt er nog wat extra soundprocessing toegepast om alles ruimtelijk te laten klinken.

Heb je er iets aan? Als we via de Starz-optie in Disney+ ‘Die Hard 2’ bekijken, is het effect eigenlijk heel frappant. Filmgeluid is weliswaar een tikje blikkig geworden (vooral de stemmen zijn dun), maar tegelijkertijd omhult het sfeervolle omgevingsgeluid (zoals pratende mensen in de luchthaventerminal) ons veel meer. Een deur die opent, opent ook echt ergens rechts van ons. Echt verrassend; we kijken spontaan richting het geluid en de hoofdaudio van de film beweegt vloeiend naar ons linkeroor (met andere woorden, blijft uit het scherm komen).

Als ’s werelds lelijkste superheld in ‘Deadpool 2’ in de Ice Box-gevangenis belandt, komen op een bepaald moment enkele gevangenen al fluitend aan – wow, ze lijken wel achter ons op te duiken. Echt indrukwekkend bij films en ook bij games! We zouden echt lyrisch zijn als de klank niet door deze functie beduidend minder natuurlijk wordt. Overigens werkt 360 Audio enkel bij nieuwere Samsungs die een update kregen naar de laatste One UI 3.1-schil van het merk. Naast de S21-modellen zijn dat onder meer de Galaxy S20, Note 20 en Z Fold2.

Uitstekende weergave

Los van de 360 Audio-optie (die niet werkt bij stereogeluid) zitten en klinken de Buds Pro echt heel goed. De oortjes verdragen bovendien prima de EQ-aanpassingen die je aanbrengt via de Galaxy Wear-app. Je maak die Harman mainstream-weergave probleemloos iets audiofieler, waardoor je ook gerust klassiek werk kunt veroberen met deze oortjes. Ook de bassen een tikje aandikken om je innerlijke basshead te voeden kan zonder merkbare vervorming, merken we bij het heftige beats in ‘Contact’ van Daft Punk.

De Buds Pro zitten wat ons betreft bij de top best klinkende draadloze oortjes op de markt. Ondersteuning voor aptX HD of LDAC zou ons helemaal gelukkig maken, maar het hogere stroomverbruik dat hoort bij deze codecs maakt ze zeldzaam bij draadloze oortjes. Als je de Buds Pro trouwens combineert met bepaalde Samsung Galaxy-toestellen, zoals de S21 Ultra, gebruiken ze een eigen codec van het Koreaanse bedrijf. Deze Scalable Codec is gericht op stabiliteit maar ook kwaliteit; in goede omstandigheden ligt de bitrate en kwaliteit hoger dan aptX. Samsung zegt dat ze in de toekomst deze codec gaan kunnen verbeteren zodat er voor het eerst lossless audio via Bluetooth kan verstuurd worden. Dat zou een mooie stap zijn.

De Buds Pro bieden nog een paar functies die bepaalde mensen fijn zullen vinden. Zo kun je snel omschakelen van het ene toestel naar het andere, wat praktisch is als je op een tablet een filmpje meepikt en iemand je opbelt op je smartphone. De ingebouwde microfoons zijn trouwens behoorlijk goed, zowel voor telefoongesprekken buiten als een Microsoft Teams-vergadering via je computer. Je kunt ook twee paar Galaxy Buds Pro met één toestel verbinden, bijvoorbeeld om samen naar een film te kijken terwijl de buurman zijn huis verbouwt.

De noise-cancelling van de Pro’s is uitstekend voor draadloze in-ears (over-ears met NC zijn tot dusver nog altijd beter), met weinig bijgeluiden en amper impact op de geluidskwaliteit. Van het lawaai van de treinrit-video door de sneeuw die we gebruiken voor NC-tests bleef amper iets over, ook als we geen muziek speelden. Sterk!

De autonomie is van de Pro’s is behoorlijk: 5 uur met noise-cancelling, 8 uur zonder. Helaas niet de ongelooflijke 11 uur van de Buds+, maar dit is zeker niet slecht. De case van de Pro’s kan de oortjes vaak opladen,;een drietal keer.

Conclusie

De Galaxy S21 Ultra is zonder twijfel een van de krachtigste en veelzijdigste smartphones die je nu kunt kopen, met een prachtig scherm waar je met plezier video op bekijkt en gamet. Het zit echt propvol functies en mogelijkheden, die al dan niet voor je relevant zullen zijn. Er zijn zelfs zaken die voorheen voor de zakelijkere Note-modellen werden voorbehouden, zoals de S Pen. Die had wel mee in de doos mogen zitten bij dit topmodel. Op fotografievlak presteert de S21 Ultra ronduit uitstekend. We waren in het bijzonder gecharmeerd door zijn videotalenten en de Director’s View-functie. 

De Buds Pro vormen een zeer goed huwelijk met de Galaxy S21 Ultra, onder meer door de ondersteuning voor de Scalable Codec. De uitstekende noise-cancelling en geluidskwaliteit maken deze draadloze oortjes echter voor iedereen een aanrader.

Samsung Galaxy S21 Ultra
1.199 euro | www.samsung.com
Beoordeling 4,5 op 5

+      Krachtige hardware
+      Fantastisch scherm voor media
+      Uitstekende foto- en videokwaliteit en -functies
+      
Propvol handige features
+      
Goede gezichtsherkenning
+      Heldere Android-schil
+      Batterijduur is goed (als je in de instellingen het nodige aanpast)

-       Behuizing is soms te glad bij het fotograferen
-       100x zoom is eerder gimmick

Samsung Galaxy Buds Pro
229 euro | www.samsung.com
Beoordeling 5 op 5

+      Uitstekende geluidskwaliteit
+      Degelijke autonomie
+      Klasseleidende ruisonderdrukking
+      Klein en discreet

-       Hogere prijsklasse
-       360 Audio enkel bij bepaalde Samsung-toestellen






EDITORS' CHOICE