REVIEWJBL

Review: JBL Live Pro+ TWS - Koning van de House en EDM

Quintijn Bulterman | 17 mei 2021 | JBL

SAMENVATTING

De JBL Live Pro+ heeft de echte JBL Signature Sound. Pop, rock en met name EDM klinken daarom goed, daar is JBL de beste in. Dat maakt de JBL Live Pro+ ook uitermate geschikt voor films en series. Waar we bovendien erg blij van werden is de software.

PLUSPUNTEN

  • JBL Signature sound
  • Uitstekende software
  • Concurrerende prijs
  • Pasvorm

MINPUNTEN

  • Afstelling van automatisch afspelen en pauzeren
  • Niet geschikt voor alle muzieksoorten

Er zijn enkele namen die synoniem zijn aan muziek en audio. Door de jaren heen zijn ze onlosmakend verbonden en een begrip geworden. JBL is zo'n naam, door geschiedenis te schrijven in de audiowereld en producten op de markt te brengen waar jaren later nog steeds naar gerefereerd wordt. Maar JBL heeft de afgelopen jaren hard gewerkt, en bovendien een verjongingskuurtje ondergaan. De JBL Live Pro+ TWS is daar een uitstekend voorbeeld van.

Interesse om deze in-ears zelf te testen?

JBL Live Pro+

Het assortiment van JBL is nog altijd zeer uiteenlopend. Van monitorspeakers en soundbars tot gamingheadsets en Bluetooth speakers. Deze laatste categorie is een van de  hardlopers bij JBL. Zo zijn er zelfs speciale uitvoeringen van, zoals de Tommorrowland Edition. Daar schuilt ook meteen een belangrijke doelgroep van JBL achter. Dat heeft alles te maken met het geluidskarakter van de producten. JBL is het 'go to-'merk voor Pop en Electro/house muziek.

JBL heeft een verjongingskuur gedaan en is meegegaan met de tijd. Van de jongste lijn ontvangen we de zwarte uitvoering, en die oogt erg genuanceerd. Netjes, maar wel met een vleugje stijl.

Ondertussen zijn er veel merken op de markt met True Wireless (inderdaad, de 'TWS' in de naamgeving) in-ears. De prijzen variëren hier enorm in. De JBL Live Pro+ gaat over de toonbank voor 179 euro. We zijn benieuwd waar je voor dat bedrag op mag rekenen, en of je niet beter af bent met bijvoorbeeld de Apple AirPods Pro.

Onzichtbaar sterk

Audioproducten vallen of staan met de gebruikte hardware. Door alle technische ontwikkelingen, wordt die hardware vaak gedragen door de software. Hoe goed de hardware presteert, gaat hand in hand met de software. Dit is van toepassing voor elke draadloze in-ear of hooftelefoon. De JBL Live Pro+ heeft een handzaam formaat. De batterij case stop je letterlijk zo in je zak. De in-ears zelf hebben een 11 mm drivers en maken gebruik van Bluetooth 5.0. Het frequentiebereik wordt opgeven van 20 Hz tot 20 kHz. Maar misschien wel belangrijker, is de JBL Signature Sound – waar we zo uitgebreider op terug gaan komen.  

De buitenkant van de in-ear heeft een platte kant – wat dient als touch bediening. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen links en rechts. Nu komt er al een stukje software om de hoek kijken; je kan namelijk zelf instellen wat je links en rechts qua bediening wil hebben. Dat is geweldig als je linkshandig bent en je graag pauze en play met de linkerkant wil bedienen.

De JBL live Pro+ maakt gebruik van 3 microfoons. Voor active/adaptive noise control is er 1 feedback microfoon voor wind- en ruisonderdrukking. De andere 2 zijn gerichte microfoons voor goede verstaanbaarheid in gesprekken. Met de case zou een speeltijd van ongeveer 28 uur haalbaar zijn.

Qua hardware is het een mooi stukje engineering, zeker ook als je naar de afwerking kijkt. Maar dan komt de onzichtbare kracht van JBL nog om de hoek kijken. We hadden het net al aangegeven, de software. Wij maken gebruik van een Apple iPhone 12. De app van JBL geeft je bij het gebruik van de Live Pro+ een hoop meer vrijheid en mogelijkheden. Daar komen we iets verder in de review op terug.

JBL Signature Sound

Er zijn meerdere merken op de markt, die een bepaalde soort eigen sound hebben.  Een goed voorbeeld is Bowers & Wilkins. Dat hoorden we ook terug bij de B&W PI7. Voor JBL geldt dat zeker, en daar heeft het merk de laatste jaren absoluut naam mee gemaakt. Het is voor het luisteren van house, dance en EDM het meest gekocht merk. Nu zijn wij natuurlijk heel benieuwd hoe de JBL Live Pro+ klinkt met muziek die niet in die categorie valt. We hebben daarom veel muziek geluisterd. In alle vormen, soorten en maten. Voornamelijk 4 kwarts maat.

In de Top 40 vinden we het nummer Rasputin van Majestic x Boney M. Het is een nummer dat knalt, pompt en waar je serieus een feestje op kan bouwen. Dat is ook het geluidsbeeld wat we meekrijgen van de JBL Live Pro+. Het laag en midden zit er goed en stevig is. Wel met een nuance. We horen nog onderscheid in het laag en de crossover naar het midden. Het klinkt erg lekker, zonder dat we daar bloedende trommelvliezen van krijgen. Iets waar de Beats by Dre destijds wel een handje van handen.

Het nummer Before.Now.After is een samenwerkingsverband tussen Miss Melera, Eelke Klein en Olivier Weiter. Allemaal grote Nederlandse namen in de EDM scene. De combinatie van dat nummer en de JBL Live Pro+ is een schoolvoorbeeld van synergie. De JBL laat horen waarom het de koning van dit genre muziek is. Er wordt een egaal laag neer gelegd, waarop dimensies met vierkante bastonen, drijvende midden floaters en dromerige hoge toen worden neergezet. De muziek komt hier tot zijn recht.

Iets complexere materie is er in de vorm van Rachmaninoff. We luisteren naar “Prelude in G Sharp Minor, OP. 32, Nr 12”. Een klassiek pianostuk dat in 2:34 minuten een zeer intense beleving geeft. Maar hoe gaat de JBL Live Pro+ daar mee om? In dit nummer is vrijwel geen laag te horen. De piano, met midden en hoge tonen is hier leidend. En we horen dat de JBL zich daar niet helemaal thuis voelt. Het geluid is prima en scoort een voldoende,, maar dat gevoel van levendigheid is niet aanwezig. Is dat erg? Niet noodzakelijk; iemand die de JBL Live Pro+ koopt, doet dat niet om naar klassieke muziek te luisteren. 

Software

De software is iets waar snel overheen wordt gekeken, maar het kan een modern audioproduct maken of kraken. JBL snapt dat heel goed. Het is niet verplicht om de app te downloaden, want met de Bluetooth connectie kan je de JBL Live Pro+ direct gebruiken. Maar met de app krijg je wel een hoop meer mogelijkheden tot je beschikking. Zo vinden we de optie ruisonderdrukking. Hier zijn er 4 standen. Als eerste aan of uit. Kies je voor aan dan zijn er 3 smaken. Dagelijkse modus, waarbij de dagelijkse geluiden worden geblokt. Reismodus voor in de trein of vliegtuig. En als laatste de actieve modus, waarbij er meer van de omgeving te horen is.

Daarnaast is er een Ambient sound modus, waar je uit 2 standen kan kiezen. Ambient Aware en TalkThru. Beide standen spreken voor zich. De Smart Audio en Video optie vinden wij erg goed. Hier zijn 3 standen te kiezen. Een Normal, Audio en Video modus. Die laatste houdt rekening met een vertraging in het geluid ten opzichte van het beeld. Dit zijn slechts wat audio opties. Voor een uitgebreid palet aan audiosmaken, zit er een geïntrigeerde Equalizer in. Hier zijn enkele programmas te kiezen of kan je helemaal los gaan.

Bij instellingen vinden we kleine software pareltjes. Zoals het automatische afspelen en pauzeren, wanneer je de oordopjes in doet. Het instellen van de touch/gebaren. De spraakassistent is hier in te stellen, maar ook het bepalen van de pasvorm. Iets wat we ook hebben gezien bij de Apple Earpods Max.

Wat wij erg handig vonden was de “Vind mijn oordopjes” ondersteuning. Er wordt dan een harde toon afgespeeld in de linker of rechter unit. Zodat je het oordopje weer snel kan vinden. En je raakt ze vaker kwijt dan gedacht. Tel dit allemaal bij elkaar op, en dan heb je goede hardware die tot zijn recht komt door de software. Daar verdient JBL stiekem wel een applaus voor.

Eindoordeel

Het luisteren van muziek, maar ook het kijken van films en series is ons zeer goed bevallen met de JBL Live Pro+. Ze hebben een goede pasvorm, en zijn licht in hun gewicht. Met een IPX4 label, zijn ze ook niet bang voor een spatje water. Wel hebben we tijdens de test gemerkt dat het automatisch afspelen en pauzeren niet altijd even vlekkeloos werkte. Als we bijvoorbeeld 1 dopje uit het oor haalde, dat stopte de muziek. Maar 2 seconden later begon het weer te spelen. Als we dan het andere oordopje ook uitdeden, dan stopte de muziek. Om vervolgens 3 seconden later weer te gaan spelen. Gelukkig zijn dit soort perikelen op te lossen met een firmware update. Technologie dient de mens.

Daarnaast moet je zelf eens gaan luisteren naar de JBL sound. Het is specifiek gericht op enkele soorten muziek. Denk bijvoorbeeld aan pop, rock en EDM. Is de muzieksmaak iets anders, dan doe je er goed aan om eerst eens te gaan luisteren. Vergelijk het met auto’s; je koopt een Porsche 911 ook niet om met je gezin op vakantie te gaan naar Zuid-Frankijk. Want ooh wat past er toch veel in de Porsche 911. De tent, de luchtbedden en het plastic bestek kan er allemaal in. Alleen de rest van het gezin dan niet meer. Zo moet je ook kijken naar de JBL Live Pro+. Je koopt ze vanwege de JBL Signature Sound.

Conclusie

De JBL Live Pro+ heeft de echte JBL Signature Sound. Pop, rock en met name EDM klinken daarom goed, daar is JBL de beste in. Dat maakt de JBL Live Pro+ ook uitermate geschikt voor films en series. Waar we erg blij van werden is de software. Want een True Wireless In-Ear is slechts zo goed als de software die het allemaal mogelijk maakt. Dat begrijpt JBL haarfijn.

JBL Live Pro+ TWS
179 euro | jbl.nl
Beoordeling: 4.5 / 5






EDITORS' CHOICE