REVIEWApple

Review: Apple AirPods Pro

SAMENVATTING

De Apple Airpods Pro zijn een indrukwekkend stukje audiotechnologie. Het merk laat hier duidelijk mee zien dat het een waardige speler op de head-fi markt is. Veel toegevoegde waarde is evenwel te vinden binnen het ecosysteem van Apple. Hierdoor zal een Android gebruiker de Apple AirPods Pro een minder interessante keuze vinden. Maar dat doet voor beide partijen geen afbreuk aan de geluidskwaliteit.

PLUSPUNTEN

  • Verfijnde integratie in Apple Ecosysteem
  • Klein & Compact
  • Geluidskwaliteit

MINPUNTEN

  • Minder interessant voor Android gebruikers door beperktere integratie

Een merk waar we eigenlijk nog maar weinig aandacht aan besteden is Apple. En stiekem is dat best gek. Apple heeft namelijk een rijke geschiedenis met muziek. Alles op gaan sommen wat Apple voor ons muziekliefhebbers heeft gedaan, is nogal een opgave. Maar laten we beginnen met het product wat we nu voorhanden hebben; de Apple AirPods Pro.

De AirPods bestaan al iets langer, maar er zitten grote verschillen tussen de AirPods en de AirPods Pro. Hoewel laatstgenoemde qua formaat door zou kunnen gaan als een kroon of grote vulling voor een kies, zit er een enorme hoeveelheid technologie in verwerkt. Maar kunnen ze zich meten met bijvoorbeeld de Bowers & Wilkins PI4? Voordat we een vergelijk kunnen maken, kijken eerst eens naar de technologie die erin verwerkt zit.

Apple Airpods Pro: de vorm

Al jarenlang wordt het straatbeeld gedomineerd door witte oordopjes. De iPod was voor Apple dan ook een ongekend succes, en de witte oordopjes die er vanaf het begin bij hoorden kwamen later ook weer terug bij de Apple iPhone. Andere partijen gingen vervolgens ook witte oordopjes leveren. De originele ronde vorm van de oordopjes is sinds enige tijd vervangen door een nieuw ontwerp. Voor de AirPods Pro besloot Apple opnieuw aan de slag te gaan. Hierbij maakten ze gebruik van 3D-scans van de oren.

Het doel was simpel, een comfortabel en stabiel ontwerp. Alles werd aangepakt. Er werd bijvoorbeeld heel specifiek gekeken waar het contact zou moeten maken met het oor en waar niet. Alles was gericht op audio. Ook de Eartips. Er worden drie formaten bijgeleverd, met een mechanisme vastgeklikt. Een soortgelijk systeem zagen we ook bij de Klipsch in-ears. Maar Apple geeft er net wat meer aandacht aan. Hierdoor is de uitvoering van een hoger niveau. Dat is iets wat we aan het geheel merken.

Overal is enorm veel aandacht aan besteed en over nagedacht, maar tegelijkertijd zien we ook veel van het Apple minimalisme. Neem de verpakking van de Apple AirPods Pro is minimaal: een klein vierkant doosje. Vergelijk dat eens met de doos van de B&W PI4 of de Sennheisser IE 80 S.

Even terug naar de vorm, want al eerder zeiden we dat daar heel veel technologie in verwerkt zit. Dat wordt mogelijk gemaakt door het 'system in package'-design. Daar is met name de Apple H1 chip voor verantwoordelijk. Het is het brein dat achter veel innovatieve dingen ziet. Denk bijvoorbeeld aan een stabiele verbinding, het formaat, audio architectuur en Active Noise Canceling. Alles van geluid tot aan “Hey Siri” commando, het is mogelijk door de H1 chip.

Even een side note, veel van de functionaliteit is alleen maar mogelijk in combinatie met een iPhone. Dat is dikke, dikke pech voor Android gebruikers, al moeten we nuanceren dat de audiokwaliteit daar onder de streep niet onder lijdt.

Verder met iets geniaals en opnieuw typisch Apple. Bij veel in-ears zijn we altijd op zoek naar het beste formaat eartip. Bij Apple kan je in het menu testen of de eartip naar behoren afsluit. Op de iPhone wordt een kleine test doorlopen, waarbij direct wordt aangegeven of het goed is. Kortweg geniaal!

Wortels in de muziek

Het zal voor sommigen misschien een verrassing zijn, maar Apple heeft diepe wortels in de audio. Zowel muziek als de apparatuur om het mee af te spelen. Muziek kopen via iTunes, de iPod, Apple AirPlay en zo zijn er nog wel wat meer voorbeelden. Maar met de AirPods Pro wil Apple heel duidelijk maken, dat zij een goede keuze zijn voor de muziekliefhebber. Misschien wel voor de audiofiel. Maar hoe goed zijn de Pro's qua audiokwaliteit?

Onlangs zijn we met het HIFI.NL team naar de Wisseloord Studios in Hilversum geweest. Daar hebben we een korte masterclass van Sander van der Heide gehad (een uitgebreid verslag volgt binnenkort, red.). We hebben daarbij onder meer kunnen luisteren naar het verschil in kwaliteit van de verschillende streamingsdiensten. En Sander maakte het mogelijk om die verschillen zelfs visueel te zien. Iets wat eigenlijk iedereen bij ons al wist, kregen we daar bevestigd: Spotify klinkt als een bruine beer met buikgriep. Tidal en Qobuz bieden beide vrijwel ongecomprimeerde muziek. Ook de muziekdienst van Apple klinkt simpelweg een stuk beter dan Spotify. In deze test gebruiken we daarom geen Spotify, maar de muziekdienst van Apple zelf.

Voordat we echt de AirPods Pro gaan beoordelen, laten we ze een goede 20 Ă  30 uur inspelen. Qua muziekselectie proberen we een breed spectrum aan te houden en kiezen we muziek die het benoemen waard is. Om te beginnen het album Tron: Legacy (original soundtrack), want door niemand anders dan Daft Punk gemaakt en dat is goed te horen. De electronische roots doen recht aan de titel. Het zorgt voor een electronische symfonie met een jaren 80 vleugje erdoor heen. Bij het nummer The Son of Flynn is het oog voor detail goed terug te horen in de weergave van de Apple AirPods Pro. Het is op een vergelijkbaar niveau als de B&W PI4. Omdat het nummer gericht is op hoog en midden tonen, is het vergelijk tussen die twee modellen mogelijk. Zodra we luisteren naar het nummer Armory, worden we verrast door een ongekende goede weergave van laag. Het nummer Armory wordt opgebouwd uit verschillende lagen. Ook het laag zelf kent verschillende dimensies. De Apple AirPods Pro weet veel van deze dimensies weer te geven. Om de B&W PI4 even als vergelijk te nemen, die komt net iets verder qua laag, en weet net iets meer van de dimensies weer te geven.

Het album Night Visions van Imagine Dragons stamt alweer uit 2012 en zorgt altijd voor veel luisterplezier. Het heeft een hoog pop/rock gehalte. Toch zitten er verrassingen in de muziek en heeft de plaat een verfrissende klank. Dat beeld wordt heel goed door de Apple AirPods Pro neergezet. De vrolijke en opgewekte intro in On Top of the World wordt door de AirPods breed neergezet. Zodra het geheel wordt ingezet, zang en achtergrond, dan weten de AirPods Pro hier netjes onderscheid in te maken. Dat maakt het niet alleen een heel prettige luisterervaring, het laat ook zien dat de Apple AirPods Pro op niveau spelen. Dat ze de Pro-indicatie waardig zijn.

Transparante Tech

Dat er veel technologie in de Airpods Pro verwerkt zit, zien we ook terug aan de Charging case. Deze werkt namelijk ook wireless. Draadloos opladen is een uitkomst. Dat is ook wat we willen. We willen technologie die transpart wordt. Waarvan we niet meer doorhebben dat we het gebruiken. Het wordt natuurlijk. En precies daarin, daar is Apple heel erg goed. De Apple AirPods worden namelijk opgenomen binnen het Apple Ecosysteem en werken naadloos met alle andere Apple producten.

Dat brengt ons ook op de Active Noise Cancelling (ANC). Al zou je bijna denken dat het niet mogelijk is met zo een klein product. Op de AirPods Pro vind je drie standen; Uit, Aan en Transparant. Met de Uit-stand wordt er al veel omgevingsgeluid gedempt, maar dan op natuurlijke wijze. Met de ANC op aan, voelen we de demping aanslaan. We horen ook dat er veel meer geblokt wordt. Het is bijna bizar hoeveel de Apple AirPods buiten weten te houden. Dat is natuurlijk prettig in een drukke trein of kantoor omgeving, maar minder in bijvoorbeeld het verkeer. Daar komt de Transparante stand bij kijken. Hierbij laat de AirPod Pro het geluid door. Er zit wel een lichte filtering op bepaalde frequentiegebieden, maar eigenlijk verdwijnen de AirPods; je bent je er niet direct meer van bewust dat je ze in hebt. Geluid om je heen is gewoon hoorbaar. Waarschijnlijk is dit ook de voornaamste reden waarom je mensen bij de kaas ziet staan, die gewoon nog de AirPods in hebben. Je hoort je omgeving namelijk gewoon. Maar op het moment dat je muziek op zet, dan wordt alles om je heen een film. Het is alsof je achtergrondmuziek hebt, bij alle dingen die je doet. Zet wat spannende trailer muziek van Two Steps from Hell op tijdens het boodschappen en het geheel krijgt een compleet andere lading.

De integratie binnen het Apple Ecosysteem is met veel verfijning en details gedaan. Het moment dat je de case opent en de AirPods eruit haalt, schiet er een animatie op de iPhone omhoog. Hierop is te zien hoeveel accu de case en de AirPods Pro nog over hebben. De AirPods worden zelfs bij het bellen aangegeven met een klein AirPods Pro-icoon en niet met een generiek Bluetooth headsetje. Het wordt allemaal vanzelfsprekend, zeker in combinatie met een Apple Watch of iPhone. Maar dat is ook de grootste kracht van Apple producten.

Hebben we dan helemaal geen kritiek? Nauurlijk wel. De AirPods Pro zijn zo klein, dat we vaak bang zijn geweest ze kwijt te raken. De oplaad case moet altijd mee om ze op te bergen, anders raak je ze geheid kwijt. De accuduur is prima, maar veel andere merken gaan aanzienlijk langer mee op Ă©Ă©n laadcyclus. Dat is iets wat je opgeeft voor het formaat. De AirPods Pro klinken inderdaad Pro, maar hebben voor een Android gebruiker weinig toegevoegde waarde ten opzichte van bijvoorbeeld de B&W PI4. De toegevoegde waarde zit veel binnen het Apple Ecosysteem, wat deze in-ears voor Android gebruikers minder interessant maakt.

Eindoordeel

Het is moeilijk om niet van de Apple AirPods Pro te houden. Ze worden snel een vanzelfsprekend element in je dagelijks leven. De combinatie van technologie en geluidskwaliteit is de prijs meer dan waard. Apple had ze net zo goed de HiFi Pods kunnen noemen. Tuurlijk zitten er ook nadelen aan, want ze zijn met name interessant voor de Apple gebruiker, en niet zozeer voor de Android gebruikers onder ons. Dat is meteen ook het grootste minpunt. De kans is groot dat je steeds dieper in het ecosysteem van Apple terecht komt, omdat het zo mooi met elkaar samenwerkt. De keerzijde hiervan is dat mensen de andere hele mooie hifi-merken dan links laten liggen.

Conclusie

De Apple AirPods Pro zijn een indrukwekkend stukje audiotechnologie. Het merk laat hier duidelijk mee zien dat het een waardige speler op de head-fi markt is. Veel toegevoegde waarde is evenwel te vinden binnen het ecosysteem van Apple. Hierdoor zal een Android gebruiker de Apple AirPods Pro een minder interessante keuze vinden. Maar dat doet geen afbreuk aan de geluidskwaliteit.

Apple Airpods Pro
€ 279 | www.apple.nl
Beoordeling: 4.5 / 5


EDITORS' CHOICE