De Optoma CinemaX P2 is een Ultra Short Throw projector met een smart tv-systeem aan boord en een krachtige geluidsoplossing. Is het tijd om je tv te vervangen door deze machine?
Wie de soms nogal, ehh, matige designs van projectoren kent, zal blij opkijken als hij deze Optoma uitpakt. Het is een relatief grote projector, maar de goed geplaatste afschuiningen geven hem de sci-fi look die hij verdient. Dit ontwerp werd overigens ook op de voorganger gebruikt, maar dan in het zwart.
Optoma CinemaX P2
De P2 is helemaal uitgevoerd in het wit, een betere keuze voor een toestel dat in de woonkamer staat, maar minder ideaal mocht je hem toch willen gebruiken in een thuisbioscoop-kamer. De voorzijde is afgewerkt met lichtgrijze luidsprekerstof.
De P2 is uitgerust met drie HDMI 2.0-ingangen en twee USB-aansluitingen (één voor media, en één als voeding voor een dongle). Voor je netwerkbehoeften is er een ethernetaansluiting en WiFi. Een stereo minijack en digitaal optische aansluiting zijn de audio-uitgangen.
Dat is een redelijke selectie, zeker als je weet dat alle HDMI-ingangen klaar zijn voor Ultra HD HDR. Je kan ze via de menu’s omschakelen naar HDMI 1.4 voor compatibiliteit met oudere apparaten zoals sommige settopboxes.
Alle aansluitingen staan naar de muur gericht, met uitzondering van één HDMI en één USB die je aan de zijkant vindt. Dat is dan weer erg handig als je af en toe een laptop wilt aansluiten. Er is ook Bluetooth voorzien, je kunt de P2 dus gebruiken als Bluetooth-speaker.
Ultra Short Throw
Deze projector kan al vanaf 26 cm afstand van de muur een 100 inch beeld projecteren! Dat is het voordeel van Ultra Short Throw. Zet hem nog dichterbij voor een minimaal 80 inch beeld, of nog iets verder voor een maximum van 120 inch. Scherpstellen doe je met de gemotoriseerde focus. Die kregen we vrij goed, maar niet perfect over het hele scherm. Uiteindelijk lieten we de bovenzijde een tikje uit focus, dat stoorde nooit.
UST-projectoren creëren enorme vervorming als ze niet op een perfect vlak oppervlak schijnen of als ze niet perfect recht voor het scherm staan. Neem dus je tijd voor de opstelling. Heb je daarna toch nog wat vervorming dan kan je via de uitgebreide keystone correctie aanpassingen maken in een grid van 4 tot 81 punten. Of nog handiger, je gebruikt de app die Optoma levert, fotootje klikken en de projector doet de rest.
De projector maakt nauwelijks geruis, wat hoorbare ventilatorruis is onvermijdelijk, maar deze past wel in de categorie stille projectoren.
Smart of niet?
Het smart tv-gedeelte van de Optoma is nogal een allegaartje. Er is een aantal Optoma apps voorzien, bijvoorbeeld om het Home-scherm aan te passen of om je smartphone te koppelen en het scherm te delen.
Daarnaast is er de Aptoide app-store, een aparte versie van de Android app-store. Een gebruiksvriendelijke ervaring is dat allerminst. Apps installeren loopt wel eens vast, en de Netflix-app is duidelijk niet bedoeld voor tv. Je moet hem bedienen met de airmouse (vreselijk onhandig), en er is geen HDR. Idem in de YouTube app.
De ingebouwde mediaspeler kent geen Xvid (wel Divx), en speelt geen DTS soundtracks. Na heel wat gedoe besloten we het smart gedeelte te laten voor wat het is. Je kunt het als een noodoplossing beschouwen, maar hang er liever een goede speler aan of een Googe Chromecast.
Premium remote
De premium remote is helemaal van metaal, donkerzwart en met verlichte toetsen. Hij werkt bovendien met IR en Bluetooth én is op te laden via USB. En er zit een ‘airmouse’ in, je kan een aanwijzer op het scherm toveren die je beweegt door de remote te bewegen.
Zijn er minpunten? Wees om te beginnen niet te enthousiast over de airmouse. Die werkt absoluut niet even vlot als bijvoorbeeld de LG Magic Remote. Daarnaast vielen vooral de nauwelijks leesbare opschriften van de toetsen op. Geen probleem in een donkere kamer waar de verlichte toetsen de logo’s beter zichtbaar maken. Maar in een typische woonkamer zijn de toetsen onleesbaar zonder er eerst even op te drukken.
Gelukkig zijn er niet te veel toetsen, na een tijdje weet je wel wat waar staat. Voor een projector zien we ook graag een toets om snel van beeldmode te wisselen, die ontbreekt hier.
Beeldkwaliteit
Deze projector gebruikt de 0,47 inch DLP-chip met een resolutie van 1.920 x 1.080. Door die vier keer te shiften en slimme beeldverwerking levert dat theoretisch 4K. We zeggen theoretisch want in praktijk ligt het resultaat ergens tussen Full HD en 4K, maar er is wel degelijk meerwaarde.
Optoma gebruikt iets te veel ‘Scherpte’ instelling, dat leidt tot wat vals detail en zichtbare contouring. Stel scherpte daarom niet boven de drie in. Ruisonderdrukking ontbreekt, maar het projectorbeeld is relatief zacht en vergevingsgezind, ook voor kleurbanden in zachte gradiënten. In 24p-filmbeelden laat de projector wel wat judder zien. Dat werk je weg met ‘Puremotion’, liefst op stand 2.
De P2 levert op papier 3.000 nits, iets minder dan de 3.500 van de UHZ65UST. In de praktijk meten we in de ‘Bright’ beeldmode ongeveer 1.450 Lumen, en dat daalt in de ‘Reference’ beeldmode naar 650 lumen. Dat is toch eerder aan de krappe kant. Met 650 lumen kan je bij verduistering nog 120 inch aan, maar bij wat omgevingslicht moet je dan eerder op 80 inch mikken. Een Ambient Light Rejection (ALR) scherm dat omgevingslicht weert is zeer sterk aangeraden als je dan groter wilt gaan. Het contrast komt uit op ongeveer 1000:1 tot 1.300:1 afhankelijk van de beeldmode. Dat is in lijn met de verwachtingen voor dit type projectoren, en betekent een matige zwartwaarde. Je kan dat wat opschroeven door de ‘Dynamic Black’ modes te gebruiken. De projector moduleert de laserlamp dan voor betere zwartweergave. Helaas bleek dat al vanaf instelling ‘2’ tot licht pompen te leiden, het beeld wordt dan zichtbaar donkerder of helderder bij een scène-overgang. Maar goed, zelfs met Dynamic Black op ‘1’ steeg het contrast naar 4.000:1 zonder echt negatieve gevolgen.
De P2 is goed gekalibreerd, en je kan er zo uit de doos van genieten. Hij levert heel wat zwartdetail, uiteraard als je de kamer wat verduistert. De kleurtemperatuur is wat te warm, door ietwat weinig blauw neigen de beelden naar een oranje overtoon, ook zichtbaar in huidskleuren. Een kalibratie kan dat ongetwijfeld wegwerken.
HDR-weergave is de achilleshiel van veel projectoren. Matig contrast, en in dit geval ook relatief matige lichtopbrengst zijn vaak al een erg beperkende factor. Met een kleurbereik van ongeveer 75% DCI-P3 zitten die rijke HDR-kleuren er ook niet in. Maar de Optoma werkt wel uitstekend binnen zijn beperkingen. De HDR-weergave is soms verrassend goed, met veel zwartdetail en goede, maar iets minder rijke kleuren.
In zeer helder gemasterde content (meer dan 2000 nits) loopt de tonemapping wel tegen zijn grenzen aan en is er flink wat clipping. Je kan de tonemapping aanpassen met de ‘HDR Picture Mode’ instelling. Die maakt het beeld iets helderder, in ruil voor verlies van witdetail. De hoogste instelling (‘Bright’) vermijd je best, die verwaterde ook iets te veel de kleuren en contrast. Maar de ‘Film’ preset was zeer goed. ‘Detail’ is een alternatief als je iets meer contrast wilt, ‘Standard’ is de betere optie voor tikje meer helderheid.
Geluidskwaliteit
De audio-oplossingen die je in de doorsnee projector vindt leiden over het algemeen enkel tot geweeklaag en tandengeknars. De Optoma CinemaX P2 is een bijzonder aangename uitzondering op deze regel. De ingebouwde soundbar van 2x 19W pompt flink wat volume uit, en kan zelfs met de audio van sommige tv’s wedijveren. Het systeem in vervorming duwen is niet gemakkelijk, zelfs het gedreun van ruimtegevechten of het gesnerp van metal-gitaren overleeft hij prima.
Er is ook flink wat bas, maar een kleine subwoofer is een substantiele upgrade op dit vlak. De ‘film’ preset leverde dan ook nog eens een opvallende surroundprestatie. Wie de projector als Bluetooth speaker wil gebruiken, selecteert de ‘Muziek’ preset. Het zijn natuurlijk geen audiofiele prestaties, daarvoor sluit je via ARC of digitaal optisch een eigen geluidssysteem aan. Maar verplicht is dat zeker niet.
Conclusie
Naast de Optoma UHZ65UST introduceert Optoma nu een tweede model, de CinemaX P2. Die is iets goedkoper, maar je levert toch ook wat in. Hij is wat minder helder en daardoor gebruik je hem in de woonkamer best met een ALR-scherm. Het smart tv-platform kunnen we vergeleken bij concurrenten zoals LG, Samsung en Hisense onmogelijk goedkeuren. Toch heeft de CinemaX P2 ook heel wat bieden. Het is een stijlvolle, stille projector die vanop de plaats waar je de tv zet moeiteloos 100 inch beeld projecteert. De beeldkwaliteit uit de doos is prima, en levert ondanks de beperkingen zelfs een te smaken HDR-beeld. De prima audioprestaties zijn een aangename bonus.
Optoma CinemaX P2
3.099 euro | optoma.nl
Beoordeling: 4 / 5