NIEUWSRotel

Rotel RC-1572MKII en RC-1590MKII: verbeterde versie van bestaande voorversterkers

Het Japanse Rotel heeft zijn bestaande stereovoorversterkers RC-1572 en RC-1590 herzien en opnieuw uitgebracht. De nieuwe modellen genaamd RC-1572MKII en RC-1590MKII  zijn verbeterd maar hebben ook nog veel weg van hun voorgangers. Beide modellen zijn voorzien van verschillende akoestische verbeteringen, waarbij elk akoestisch circuit is geanalyseerd en verbeterd door de technologieën toe te passen die zijn ontwikkeld voor de Michi-productlijn van Rotel. Naar verwachting komen de nieuwe voorversterkers in de loop van juli op de markt in de Benelux.

Rotel RC-1572MKII en RC-1590MKII

Rotel heeft nog niet zo lang geleden aangekondigd om verbeterde versies van de geïntegreerde versterkers A14, RA-1572 en RA-1592 uit te zullen gaan geven. Kennelijk zijn een tweetal tweekanaals voorversterkers ook toe aan een herziening want de RC-1572 en RC-1590 gaan opgevolgd worden door MKII-versies.

Volgens opgave van de fabrikant profiteren de twee nieuwe modellen genaamd RC-1572MKII en RC-1590MKII van meer dan 75 kritische componentwijzigingen, waaronder nieuwe koppelcondensatoren direct in het audiosignaalpad om een verbeterde frequentierespons in de DAC-circuits te leveren. De DAC-voedingsfiltercondensatoren, het volumecircuit en de gebalanceerde XLR-circuits profiteren ook van audiofiele weerstands- en condensatorupgrades, waardoor de onafhankelijke DC-voedingen worden geïsoleerd, hetgeen volgens de makers resulteert in een lager ruisniveau.

Beide modellen zijn eenvoudig te bedienen met behulp van de meegeleverde IR-afstandsbediening of met de knopjes op het voorpaneel. In beide gevallen kan de gebruiker op het display zien wat hij doet.

Rotel RC-1572MKII

Rotel omschrijft de RC-1572MKII voorversterker als 'betaalbare high-end' die voorzien is van analoge en digitale ingangen. Meerdere akoestische upgrades en verfijningen verwerken alle populaire analoge en digitale bronnen. De precisie-engineering van de RC-1572MKII begint met de voeding. Het hart van de voeding is een grote, in eigen huis vervaardigde ringkerntransformator. Het ontwerp van de transformator vermindert de uitgestraalde emissies en voedt een reeks spleetfolie, lage ESR-condensatoren, om stabiele stroom te leveren aan alle gevoelige circuits met minder ruis en vervorming en een stille ruisvloer.

Rotel RC-1590MKII

Ook het hart van de Rotel RC-1590MKII begint met de voeding met dubbele, in eigen huis vervaardigde ringkerntransformatoren. De transformatoren zijn fysiek en elektrisch geïsoleerd en leveren speciale analoge en digitale voedingsspanningen aan alle kritische circuits door middel van lage ESR-spleetfoliecondensatoren die volgens Rotel ongewenste vervorming elimineren en een lage ruisvloer leveren. Dubbele cinch- en XLR-uitgangen bieden flexibiliteit. De gebruiker kan desgewenst twee eindversterkers aansluiten. Een subwoofer-uitgang is ook inbegrepen.

Rotel RC-1590MKII en RC-1572MKII: Roon en MQA

De nieuwe RC-1572MKII en RC-1590MKII zijn voorzien van XLR-ingangen en -uitgangen, een draaitafelingang voor mm-elementen, analoge en digitale broningangen, draadloze aptX en AAC Bluetooth en maken gebruik van een premium 32-bit/384 kHz DAC-chip van Texas Instruments. Verder ondersteunen beide voorversterkers MQA en MQA Studio via de USB-ingang en zijn ze Roon Tested gecertificeerd.

Rotel RC-1590MKII en RC-1572MKII: prijzen en leveringsinformatie

De koper kan kiezen tussen een zilverkleurige en zwarte uitvoering. Naar verwachting zal de levering in de loop van juli op gang komen. De RC-1572MKII zal t.z.t. voor een bedrag van 1.299 euro van eigenaar wisselen en de RC-1590MKII zal voor 1.949 euro over de toonbank gaan.

MERK

EDITORS' CHOICE