(Gesponsord artikel)NIEUWSDynaudio

Dynaudio Emit 20 en 30 nu te beluisteren bij de dealer

Dynaudio heeft onlangs de Emit-productlijn van passieve luidsprekers compleet vernieuwd. Het Deense merk heeft muziekliefhebbers daarmee voorzien in een fraaie instapserie, die dan ook gepositioneerd wordt als de ingang naar de 'Dynaudio sound experience'. Met andere woorden: dé manier om kennis te maken met het vakwerk van de fabrikant uit Skanderborg, voor wie het Deense merk nog nooit aan het werk gehoord heeft. De Emit 20 en 30 staan nu luisterklaar opgesteld bij Dynaudio-dealers. De 10 en de 50 ook, trouwens!

Het feit dat Emit ondanks de toegankelijke prijzen een echte inkijk biedt in de mogelijkheden van een merk als Dynaudio, is geen loze uitspraak. “Het mooie van werken aan deze serie is dat we alle ‘trickle down’ technologie kunnen gebruiken, die we ontwikkeld hebben voor onze allerbeste luidsprekers", aldus Daniel Edmonds, Dynaudio’s Chief Acoustic Specialist.

"Dezelfde mannen en vrouwen werken aan alle producten, dus we weten precies hoe we de prestaties van dat niveau bij de mensen kunnen krijgen die hun eerste stappen in de echte high-end hifi wereld zetten."

Reken dus ook bij deze serie op de aanwezigheid van de vaste waarden van Dynaudio, zoals een elegant en minimalistisch Scandinavisch design, een grote soundstage rond de speakers en een heldere weergave, en op technische innovaties zoals de Cerotar tweeter, MSP en hybride crossovers. 

Dynaudio Emit: vijf modellen

De vernieuwde productlijn van het in 1977 opgerichte Dynaudio bestaat uit twee monitor-modellen voor op een stand, genaamd Emit 10 en Emit 20, twee vloerstaanders, de Emit 30 en Emit 50 en ten slotte een centerluidspreker die Emit 25C is genoemd.

De nieuwe luidsprekers zijn allemaal ontworpen, vormgegeven, getuned en geoptimaliseerd bij het eigen Dynaudio Labs in Denemarken. De zeer geavanceerde Jupiter meetfaciliteit – een enorme meetconstructie – speelde een sleutelrol in hun ontwikkeling.

Wij leggen de focus graag op de Emit 20 en 30, een boekenplankspeaker en een vloerstaander, die we zelf ook uitgebreid aan de tand hebben gevoeld. De review van de Dynaudio Emit 20 lees je hier, de test van de Emit 30 zal snel volgen, maar ook de audiospeciaalzaken in Nederland en België zijn dus al voorzien!

Dynaudio Emit: Cerotar tweeter

Alle Emit luidsprekers gebruiken de Cerotar tweeter, die is gebaseerd op de formidabele Esotar Forty tweeter in Dynaudio’s Special Forty jubileumluidspreker. De speciaal ontwikkelde AirFlow magneet in de Cerotar tweeters is gemaakt van keramisch strontiumcarbonaat ferriet+, en de 28 millimeter spreekspoel is gewikkeld van aluminiumdraad – een typisch Dynaudio kenmerk dat ook te vinden is in de legendarische Esotar 3 tweeter.

De geavanceerde ‘airflow-optimisation’ in de ruimte achter het van gecoat textiel gemaakte soft-dome membraan is ontworpen om ongewenste resonanties tegen te gaan. Hierbij controleert de ingenieuze interne Hexis dome de luchtstroom. Dit geeft een gelijkmatigere frequentierespons, met schonere en aangenamere hoge frequenties.

De mid/bas luidsprekers, de middentoners en de woofers zijn allemaal gebaseerd op de drivers in de Evoke serie. Hun conussen zijn gemaakt van MSP (Magnesium Silicate Polymer), een materiaal dat Dynaudio zelf heeft ontwikkeld en dat precies de juiste combinatie levert van lichtheid, stijfheid en demping, voor een ongelooflijke nauwkeurigheid. Ze zijn direct aan de spreekspoel-constructie met verkoperd aluminiumdraad gelijmd, voor een nog betere controle over hun beweging.

Het gebruik van meer magneten geeft de ingenieurs van Dynaudio betere controle over de beweging en de uitslag van de conus, hetgeen een grotere klankmatige precisie oplevert. De dynamiek bij lagere frequentie wordt beter, met behoud van de fantastische middentonen-weergave.

Custom wisselfilter ontwerp

De wisselfilters in de Emit’s hebben een hybride ontwerp, waarin verschillende combinaties van eerste-, tweede- en vierde-orde topologieën worden gebruikt. Waarom? Omdat een universele aanpak simpelweg niet het prestatieniveau zou leveren dat de ingenieurs van Dynaudio’s wilden bereiken. Door elke luidspreker in de serie zijn eigen combinatie van wisselfilter-ontwerpen te geven realiseerden ze een klankmatige consistentie binnen de serie die essentieel is voor meerkanaals-systemen, terwijl de prestaties van elke luidspreker optimaal konden worden afgestemd op de taak die hij te vervullen heeft.

Baspoort, dempingmateriaal en kastconstructie

Alle Emit luidsprekers zijn voorzien van een nieuwe basreflexpoort met dubbelzijdige uitloop, die geoptimaliseerd is om turbulentie te reduceren. Daardoor wordt het ongewenste ‘puffen’ verminderd, dat vooral optreedt bij de laagste tonen. Die aandacht voor detail vind je óók terug bij het inwendige dempingmateriaal, dat tot op de gram nauwkeurig is afgewogen voor de beste combinatie van demping en transparantie.

De kasten zijn gemaakt van 18 millimeter dik MDF en bieden de keuze uit drie afwerkingen met prachtig, speciaal vervaardigd laminaat in de kleuren zwart, wit en walnoot.

Dynaudio Emit: go see the dealer!

De Dynaudio Emit-serie is inmiddels bij de dealer te vinden. De Emit 20 boekenplankspeaker en Emit 30 vloerstaander staan luisterklaar voor je opgesteld, al kun je er vast ook voor de Emit 10 en Emit 50 terecht.

Kijk in onderstaand overzicht voor een dealer in de buurt!

De adviesprijzen van de volledige lijn zijn als volgt.

Dynaudio Emit 10: 729 euro per paar
Dynaudio Emit 20: 950 euro per paar
Dynaudio Emit 30: 1.500 euro per paar
Dynaudio Emit 50: 2.000 euro per paar
Dynaudio Emit 25C: 680 euro per stuk

Onze review van de Dynaudio Emit 20 lees je hier.

Dealeroverzicht Nederland

 

Dealeroverzicht België

 

MERK

EDITORS' CHOICE