NIEUWSMission

Mission lanceert MKII-versie van QX-productlijn

Het Britse luidsprekermerk Mission heeft zijn QX-productlijn herzien en opnieuw uitgebracht als QX MKII. De drivers en ook de behuizingen zijn herzien. De koper kan kiezen uit drie afwerkingen en in de loop van september zouden de nieuwe luidsprekers geleverd moeten kunnen worden. 

Mission QX MKII: luidspreker voor muziek en thuisbioscoop

De QX MKII-serie luidsprekers van het Britse Mission zijn technisch een stapje hoger in vergelijking met de instap LX MkII-lijn van het in Cambridgeshire gevestigde merk. Mission's QX MKIIserie luidsprekerreeks omvat zes passieve modellen: twee monitormoellen, drie vloerstaanders, een middenluidspreker en een nieuwe actieve subwoofer die de lage tonen het juiste zetje geeft, hetgeen vooral interessant is voor thuisbioscoopfans.

Op het eerste gezicht lijken de leden van de QX MKII veel op hun voorgangers, dankzij hun vergelijkbare afmetingen en esthetiek. Mission zegt echter dat ze allerlei soorten technologie hebben gebruikt, waaronder computers en lasers, evenals luistertests, om zoveel mogelijk prestaties uit de QX MKII te halen. Bovendien heeft Misson een nieuw ontworpen aluminium plaat aan de boven- en onderkant van de speakers geklemd voor extra stevigheid.

Mission QX MKII: drivers

De nieuwe reeks profiteert ook van de nieuwste versie van het bedrijf van zijn DiaDrive bas/mid-drivers. De drivers zijn gemaakt van een verbeterd materiaal met lange acrylvezels. Ook zorgt een zeer sterke ferrietmagneet ervoor dat het magnetische veld precies binnen het gebied van de spreekspoelexcursie wordt geleid. Dit alles zou volgens de makers moeten leiden tot een verbeterde timing, duidelijkere prestaties in het middenbereik en een uitstekende transiënte respons.

De originele QX-reeks introduceerde Mission's 'kamtand'-inspringingen, ontworpen om geluidsreflecties van de conus te verstrooien en een zuiverdere levering te bieden. Daarnaast heeft Mission taps toelopende inkepingen toegevoegd aan de gekartelde verstrooiers met als doel een nog vloeiendere frequentierespons te produceren.

De Mission QX MkII Ring Dome treble unit heeft een textielkoepel met een vast midden met een spreekspoel die halverwege de koepel is bevestigd. Dit vormt de koepel in twee ringen met de spreekspoel in het midden, waardoor hij de koepel blijkbaar nauwkeuriger en efficiënter kan aandrijven. Volgens de ontwerpers is het resultaat een lagere vervorming en superieure prestaties bij hoge frequenties die tot ver boven de 20 kHz liggen.

Een degelijke cross-over moet natuurlijk wel de juiste frequenties naar de juiste drivers sturen. De IDG-configuratie van Mission zou ervoor zorgen dat de padlengtes van bas / midden- en hoge tonen gedeeltelijk gelijk zijn tegen de tijd dat de transiënten van elke driver bij je oren aankomen.

De ontwerpers hebben maandenlang gewerkt en getest om crossover-netwerken te leveren als aanvulling op de driverconfiguraties van de QX MKII-serie, hetgeen naar eigen zeggen resulteert in een naadloze integratie tussen de drive-units, zodat de luidspreker zich gedraagt als een enkel, coherent muziekmakend systeem.

Het grootste model is de drieweg vloerstaande QX-5 MKII met een vermelde frequentierespons van 32 Hz tot 24 kHz (+/-3dB) en een gevoeligheid van 90 dB (2,83Volt / 1 meter). Tweeweg model QX-2 MKII gaat van 44 Hz tot 24 kHz met een gevoeligheid van 88 dB.

Mission QX-12 Sub: actieve subwoofer

Ten slotte wordt de QX-serie bekroond met een actieve subwoofer. Bovendien belooft de QX-12SUB MKII impact toe te voegen aan films en muziek binnen het geclaimde expertisegebied van 35 Hz tot 120 Hz dankzij de 12-inch basconus met een speciale pulpvezelformulering en de 300 Watt klasse D-versterker. Dit alles is ondergebracht in een gepoorte, stevig verstevigde behuizing.

Mission QX MKII: prijzen en leveringsinformatie

Alle zeven Mission QX MKII-modellen zijn vanaf september verkrijgbaar in mat Lux Black, Lux White of walnoothoutfineer. De prijzen voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE