NIEUWSAavik

Aavik 280 en 580 serie voorversterkers en eindversterkers zijn leverbaar

Sinan Kökbugur | 21 september 2021 | Fotografie Fabrikant | Aavik

Het Deense audiobedrijf Aavik Acoustics heeft aan het begin van dit jaar de productlijnen 280 en 580 aangekondigd. Op dat moment waren nog geen prijzen en leveringsinformatie bekend. De producten uit de 280 en 580 series zijn inmiddels beschikbaar en ook is meer technische informatie en prijsinformatie beschikbaar gekomen, reden waarom wij nogmaals aandacht aan deze bijzondere producten besteden.

Aavik 280 en 580: voorversterkers en eindversterkers

De twee nieuwe productenlijnen van het in Denemarken gevestigde Aavik Acoustics stellen naar eigen zeggen nieuwe normen voor alle beslissende criteria die de onvervalste geluidskwaliteit van authentieke muziek bepalen. De nieuwe apparaten van Aavik zijn uitgerust met geavanceerde ruisonderdrukkingstechnologieën die het ruisniveau tot ongekende niveaus terugbrengen. Dit maakt dynamische muziekweergave mogelijk die zelfs de kleinste muzikale details projecteert op een merkbaar groter geluidsbeeld met een extreem stille achtergrond, aldus de persverklaring van Aavik.

De voorversterker C 580 en de eindversterker P 580 vormen samen het vlaggenschip van Aavik. Wat deze premium serie onderscheidt, is een extra ruisonderdrukking en het gebruik van schakelloze, optische LDR-gebaseerde componenten. Dankzij het switchless principe is een LDR (Light Dependent Resistor) een extreem geluidsarme component die de traditionele rijen schakelaars en relais wat dat betreft ver achter zich laat. Dit maakt het mogelijk om zelfs de kleinste muzikale details hoorbaar te maken op een verbazingwekkend holistisch geluidsbeeld. Een ander ontwerpkenmerk dat de Aavik 580 standalone-serie naar een hoger prestatieniveau tilt, is het interne chassis dat is gemaakt van massief koper. Dit leidt tot een verdere vermindering van de hysterese, waardoor de muziek meer energie en kracht krijgt, zo luidt de toelichting van Aavik.

Optionele analoge cross-over en aansturing van een subwoofer

De nieuwe analoge cross-over van Aavik zorgt voor een nauwkeurige timing voor alle ontvangstcomponenten. Dit is uiterst belangrijk om onnatuurlijk hard en gecomprimeerd geluid te voorkomen. De nieuwe Aavik-crossover is ontwikkeld om ofwel een zeer nauwkeurige subwoofer te zijn of om een 2.1-thuisbioscoopsysteem aan te sturen met het geïntegreerde laag- en hoogdoorlaatfilter. Als alternatief kan de nieuwe analoge crossover van Aavik ook functioneren als een analoge kamercorrectieregeling.

Omdat de cross-over analoog is, veroorzaakt deze geen latentie (vertraging). De timing van de signaaloverdracht naar zowel de luidsprekers als de subwoofer is absoluut nauwkeurig. Het resultaat is een uiterst onvervalste en authentieke klank. DSP-gebaseerde crossovers transporteren het signaal door een digitaal circuit. Dit leidt tot een latentie van 15-20 ms. Dit gebrek aan precisie bij de signaaloverdracht naar de luidsprekers of de subwoofer schaadt de authentieke audioweergave omdat het resulteert in een gecomprimeerd en hard geluid.

De geluidskwaliteit van de afzonderlijke luidsprekers kan worden geoptimaliseerd met de laagdoorlaat- en hoogdoorlaatfilters. Door de laagste frequenties om te leiden naar de subwoofer, kan de versterker meer vermogen leveren aan de hoofdluidsprekers. De versterking van de hoogdoorlaat- en laagdoorlaatfilters kan afzonderlijk worden geregeld om ervoor te zorgen dat de luidsprekers en de subwoofer een gelijkmatig volume hebben.

Aavik: analoge kamercorrectie tegen "room boom"

Kamercorrectie gaat over het herkennen en elimineren van kamerresonanties. De enige specifieke resonantie die een onaangenaam en irritant geluid veroorzaakt, is drukresonantie, die het gevolg is van de grootte van de kamer. Subjectief wordt het waargenomen als gebons dat uit de luidsprekers komt. Om deze kamerspecifieke resonantie te elimineren, kunnen de nieuwe Aavik-versterkers hun audioprestaties aanpassen aan elke kamergrootte. De combinatie van laag- en hoogdoorlaatfilters maakt het mogelijk om de frequentiecurve nauwkeurig te regelen en zo de booming-frequentie naar het juiste niveau te verlagen.

Aavik P-580: extreem ruisarme krachtpatser

Aavik maakt gebruik van de gepatenteerde UMAC-versterkertechnologie. Deze technologie is ontwikkeld om de inherente zwakheden van traditionele schakelversterkers te vermijden. UMAC-technologie richt zich primair op twee gebieden van de ontwikkeling van klasse D-versterkers. Ten eerste wordt PWM-generatie (Pulse Width Modulation) gegenereerd door sinusgolfmodulatie in plaats van de meer algemeen gevonden driehoekige golfmodulatie. Het voordeel is dat sinusgolven veel minder hoogfrequente ruis genereren dan driehoekige golven en daarom minder inductieve filtering aan de uitgang vereisen. De lagere inductantie aan de uitgang geeft de versterkers een veel betere dempingsfactor en dus een aanzienlijk betere controle over de luidsprekers. De geavanceerde dual-mixed-mode feedback geeft dempingseigenschappen die anders alleen bekend zijn van de allerbeste versterkers met lineaire voedingen, zo legt Aavik uit.

Daarnaast heeft de Aavik P-580 een schakelaarloze optische versterkingsinstelling. Net als het ingangsgedeelte van de C-580 is dit gebaseerd op LDR-technologie en is daarom extreem ruisarm en extreem krachtig.

Aavik C-280 en P-280: voorversterker en eindversterker

Deze versterkercombinatie heeft veel van het verfijnde DNA van de vlaggenschepen van de 580-serie geërfd. Net als deze wordt het gekenmerkt door de unieke geluidskwaliteit van authentieke muziek en roept hetzelfde gevoel van emotionele lichtheid en diepgevoelde passie op.

Aavik 280 en 580 serie: prijzen en leveringsinformatie

De Aavik voor- en eindversterkercombinaties van de 280- en 580-serie zijn nu verkrijgbaar. De C-580 voorversterker en de P-580 eindversterker kosten 25.000 euro per stuk. De C-280 voorversterker en de P-280 eindversterker gaan ieder voor 12.000 euro over de toonbank. De optionele analoge cross-over wisselt voor 4.000 euro van eigenaar.

MERK

EDITORS' CHOICE