De Smart Amp 5.1 is een AV-receiver. Maar dan wel één die op veel vlakken afwijkt van de rest van het speelveld. Het biedt zelfs iets heel unieks: op heel flexibele wijze kun je bekabelde speakers combineren met draadloze luidsprekers, zelfs uit het hoogste segment.
Canton Smart
Bij Canton staat 'Smart' voor een reeks producten die draadloos werken en veel streamingopties hebben. Bij de meeste merken zou dat betekenen dat je spreekt over een lijn draadloze speakers genre Sonos. Bij het Duitse merk is er toch voor een andere aanpak gegaan. Deze Smart Amp 5.1 is daar een mooi voorbeeld van. ‘Smart’ overkoepelt namelijk heel veel soorten toestellen, gaande van (inderdaad) alles-in-één draadloze speakers tot high-end hifi-speakers die toevallig ook actief zijn. Eerder bekeken we op hifi.be / hifi.be de Smart Soundbar 10 van Canton, een toestel uit het hoogste segment dat bij je tv past. De Smart Amp 5.1 geeft je een andere manier om je tv-geluid te verbeteren.
In vele opzichten is het een klassieke AV-receiver. Er zijn HDMI-ingangen en andere ingangen om bronnen aan te sluiten en het biedt verschillende manieren om muziek te streamen. En je sluit speakers aan om surroundopstelling te bouwen. Klinkt als een vertrouwd recept? Het unieke aan deze Canton-receiver is dat je bekabelde én draadloze speakers kunt combineren.
Uniek is echt wel op zijn plaats, want we hebben geen weet van een ander systeem dat hetzelfde biedt. Je krijgt bovendien veel flexibiliteit om een opstelling te bouwen, waardoor je kunt gaan van een klassieke 2.0-stereo-opstelling tot en met 7.1.4 met Dolby Atmos-speakers in het plafond. En dat allemaal met een mix van bekabelde en draadloze speakers – nice. Dat je bijvoorbeeld de achterste surroundkanalen draadloos van audio kunt voorzien is wel heel handig. Het zijn net die lange kabels die door de living lopen die zo ongeliefd zijn.
Versus Smart Connect
Wie het trouwens nog net iets anders wil aanpakken: er bestaat ook een Smart Connect 5.1. Dit is heel vergelijkbaar met de Smart Amp die we hier bekijken, behalve dat het zelf niet over versterking beschikt. Wel zijn er pre-outs die kunnen leiden naar eigen versterkers met bekabelde speakers, die je kunt combineren met draadloze Smart-speakers. Deze Smart Connect lijkt net iets interessant voor projecten, als AV-pre-amp bij een meerkanaalsversterker in rackformaat. Dit toestel hebben we op een later moment in de testruimte ontvangen in combinatie met een 5.1 GLE-opstelling. In dit artikel gaan we echter inzoomen op de Amp, maar af en toe zullen we wél verwijzen naar de Smart Connect omdat de twee toestellen grotendeels hetzelfde zijn. Ook de AV-voorversterker komt met een reeks HDMI-inputs bijvoorbeeld.
We hebben een tijdje terug de Canton Smart Amp 5.1 al op de pijnbank gelegd. Net na zomer verscheen een Gen2-versie die de HDMI-ARC-aansluiting verving door HDMI-eARC en AirPlay 2 toevoegde aan de bestaande streamingopties. Op andere vlakken zijn de eerste en tweede generatie gelijk, stelt de fabrikant.
Compact en anders
Ook op vlak van design is de Canton Smart Amp 5.1 een buitenbeentje. Op een traditionele AV-receiver lijkt hij helemaal niet. Om het een tikje respectloos te stellen: qua afmetingen heeft het wel iets weg van een schoendoos. Wel mooier afgewerkt, gelukkig, met de gebruikelijke Duitse voorliefde voor functioneel design en degelijke bouwkwaliteit. Als je geen plaats hebt in je tv-meubel voor een grote AV-receiver, dan heeft dit toestel meteen een streepje voor. Er is trouwens een heel sobere display die bijzonder old-school overkomt. Het kan maar enkele letters tonen, wel groot. Of je het schermpje echt nodig hebt is een andere vraag, want vermoedelijk gaan veel mensen opteren om de Smart Amp te verstoppen in een meubel – iets dat door z’n kleiner formaat goed lukt. Zet je hem echter in handbereik, dan kun je de Canton bedienen via de touchcontrols op de smaakvolle glazen bovenplaat. Dat element geeft de Canton-receiver trouwens nog wat extra cachet. Dat je af en toe een stofdoek moet bovenhalen, is bij zo’n afwerking natuurlijk onvermijdelijk.
In de doos vind je een Smart Remote-afstandsbediening. Je kunt uiteraard ook gewoon je tv-remote hanteren om de Canton via HDMI-CEC te bedienen, iets dat bij onze Sony KD-65AF9 in de testruimte probleemloos lukte. Daarnaast is er een IR-leerfunctie zodat je een oude afstandsbediening of ongebruikte toetsen op je tv-kastje kunt hanteren.
Looks lijken ons niet de eerste prioriteit te zijn geweest van de ontwerpers bij Canton. De Smart Amp 5.1 is geen toestel dat wil scoren met z’n uiterlijk, maar het is verre van lelijk. Zoals we al aanhaalden: functioneel design.
5.1 en toch twaalf terminals
De dit-doen-we-anders-filosofie steekt trouwens ook op vlak van connectiviteit z’n kop op. De layout van de verschillende aansluitingen aan de achterkant is echt wel ongewoon en strak afgelijnd. Je merkt meteen dat de Smart Amp 5.1 niet voorzien is voor meerdere zones of een complexere opstelling waarbij een televisie en projector gecombineerd worden. Er is één HDMI-output, met ingangen voor drie videobronnen. Dat is minder dan de zes of meer op andere receivers. Je kunt je wel afvragen of je zoveel HDMI-inputs nodig hebt.
Daarnaast kun je nog via een optische, coaxiale en analoge cinch-ingang audiobronnen koppelen, zoals een cd-speler of draaitafel (weliswaar met een aparte phono-versterker). Bij de wat forsere speakerterminals ontdekken we weer iets ongewoon: dit is een 5.1-receiver, maar toch zijn er zes paar terminals te bespeuren. Ongewoon, maar dat komt omdat Canton je een uitzonderlijke extra keuze biedt. Je kunt kiezen of je het LFE-kanaal naar een actieve of een passieve subwoofer stuurt. Wij zouden doorgaans aanraden om met een actieve sub te werken, omdat je dan de receiver ontlast van wat wellicht de moeilijkste belasting is. Bassen opwekken vraagt altijd meer vermogen, vandaar dat actieve subwoofers uitpakken met vermogens van honderden watts. Maar in sommige omstandigheden kan een passief model (bijvoorbeeld inbouw) handiger zijn. Canton geeft je overigens nog een derde optie qua subwoofer, want – jawel – er zijn ook Smart Sub-subs die draadloos kunnen verbinden met deze Smart Amp.
En nu we het over die luidsprekerterminals hebben, moeten we toch herhalen dat je kunt werken met een combinatie van draadloze en bekabelde speakers. Via de Speaker Mapping-menu is dat eenvoudig te regelen. Ook het toevoegen van een Smart-speaker gaat in onze ervaring vlot.
Een detail maar wel leuk: de logo’s van de verschillende ingebouwde functies die doorgaans de voorkant van receivers ontsieren, staan hier op de achterkant. Uit het zicht, waar ze horen.
Slim streamen
Dat er maar weinig ingangen zijn bij dit toestel is waarschijnlijk niet zo ramp. Muziek afspelen doe je waarschijnlijk toch via streaming. De Smart Amp 5.1 is op dat vlak prima voorzien, met ondersteuning voor Bluetooth, Spotify Connect en Chromecast. Sinds de Gen2-uitvoering is daar ook AirPlay 2 bijgekomen. Dat maakt het connecteren van de receiver met het WiFi-netwerk eenvoudig. Je opent gewoon de Google Home-app op je mobiel toestel of de WiFi-instellingen van je (recentere) iPhone of iPad. In beide gevallen ga je met een paar tikken de Canton kunnen toevoegen aan het netwerk, zelfs zonder een wachtwoord te moeten invoeren. Er is ook een ethernetpoort, wat meestal de stabielere optie is.
Via Chromecast en AirPlay 2 krijg je ook multiroom-opties die het Canton Smart-ecosysteem overstijgen. We zeggen maar wat: je kunt een playlist van Apple Music via je iPad naar zowel de Smart Amp 5.1 als naar een fraaie Bang & Olufsen-speaker in de eetkamer sturen en een Sonos One in de keuken. Dat gaat heel vlot. Via Chromecast is het nauwelijks moeilijker; je kunt zelfs via Google Home vooraf vaste groepen creëren (zoals ‘Keuken+woonkamer’) waar de Smart Amp deel van is en die gewoon als aparte speaker in muziek-apps verschijnen.
We verstaan overigens dat Canton ook nog sleutelt aan een aparte Smart App met ingebouwde streaming- en multiroomopties, zodat je makkelijk Smart-producten in verschillende kamers kunt bedienen en koppelen.
Sobere interface
Spartaans is een woord dat goed past bij de interface die je op de tv ziet verschijnen als je de Smart Amp 5.1 instelt. Het zijn precies dezelfde tekst-gebaseerde menu’s als bij de Smart Soundbar 10 – en we vermoeden bij nog wat Canton Smart-producten. Dat de interface kurkdroog presenteert is op zich niet zo erg. Je wordt er wellicht enkel mee geconfronteerd bij het instellen van het apparaat. Toch is echt wel heel sober te noemen, zeker als je het vergelijkt met de behulpzame aanpak van pakweg Denon.
Het nadeel is toch dat alles zo sober wordt voorgesteld dat je onderschat welke opties er zijn. Het is niet altijd duidelijk dat achter een bepaald niet altijd zo opvallend woord in het menu niet een enkele optie schuilt maar een nieuw submenu. Een beetje opsmukwerk of wat visuele indicators extra zouden handig zijn. Misschien komt dat wel met een firmware-update.
De Smart Amp 5.1 beschikt niet over een kamercorrectiesysteem, wat we spijtig vinden. Toegegeven, het zal wat complexer te implementeren zijn bij een apparaat dat zo flexibel is als deze. Gelukkig vind je in de interface wel de belangrijkste instellingen die je nodig hebt om je surroundopstelling goed af te regelen, zoals de afstand naar elke speaker en aparte levels. Je stelt ook in of een luidspreker fullrange dan beperkt afspeelt (met instelbare crossoverpunt) en er zijn toegewijde instellingen voor een subwoofer. Ook de cruciaal-voor-Atmos instellingen waarmee je aangeeft welke type speakers je gebruikt (plafond of up-firing) en hoe hoog je plafond is, vinden we terug. De interface maakt het ook makkelijk om de gewenste speakeropstelling te creëren, incluis als je werkt met bekabelde en draadloze luidsprekers door elkaar.
Wie weet wat hij of zij doet, kan hiermee al veel afregelen. Bij een sobere aanpak zoals deze moet je uiteraard niet de uitgebreide DSP-instellingen en scènes verwachten. Maar niet iedereen wil zijn woonkamer doen klinken als een bierkelder in München of een concertzaal in Wenen. Niettemin zijn er wel een viertal Play Modes om bijvoorbeeld ’s nachts hinderlijke bassen en luide tonen te elimineren.
Degelijke prestaties
No-nonsense betekent in dit geval dat we ook snel aan de slag konden met de Smart Amp 5.1. We namen hem op in onze surroundopstelling opgebouwd met DALI Rubicon-speakers, met een actieve Monitor Audio Silver W10-subwoofer. De installatie loopt vlot. Je moet geen tijd besteden aan kamermetingen, maar het baat wel om manueel de speakerafstanden in te voeren. Je kunt ook spelen met een equalizer om de klank wat te tunen. Wat we niet hebben gedaan is Smart Speakers er bij betrekken (met de Smart Connect 5.1 hebben we dit wel gedaan, overigens).
Zoals altijd doorlopen we eerst een reeks Dolby-demo’s. Hier valt weinig negatiefs te melden. De Smart Amp doet ze prima klinken en de positionering van geluidseffecten lijkt goed in orde. Ook bij de filmfragmenten die we vaak bovenhalen, zoals de race en de nachtclub uit ‘Ready Player One’, de lange inleiding van ‘Roma’, het duel op de waterplaneet van Star Wars deel 9 en de intro van ‘Spectre’ presteert de Canton wel op een niveau die zijn prijs waardig is. Bij heel dynamische stukken – bij explosies of jumpscares in horrorfilms, bijvoorbeeld – kan het wel volgen. Een echte powerhouse is het dan weer niet, maar dat is ook niet wat je kunt vinden op dit prijspunt. Ook niet bij traditionelere AV-receivers. Bij het beluisteren van muziek presteert de Canton ook goed, met een tuning die neigt naar oorvriendelijk en een tikje warm.
Als je per se met bekabelde speakers voor je hoofdkanalen wil werken, zouden we aanraden dat je opteert voor gevoeligere modellen. Maar echt slim is bijvoorbeeld voor de stereokanalen en de subwoofer te kiezen voor actieve modellen, en de Smart Amp 5.1 in te zetten voor kanalen die meestal minder dynamisch zijn. Je maakt dan ook echt gebruik van die unieke troeven van dit toestel.
Net de optie om te werken met een combinatie van draadloze en actieve luidsprekers met speakers die passief en bekabeld zijn, maakt dit Smart-platform ook een interessante optie als je echt een muziekfan bent die van zijn stereokanalen de beste prestaties wil, lijkt ons. Je kunt met de Smart Amp 5.1 relatief low-cost een surroundopstelling bouwen, maar toch voor de stereokanalen opteren voor hogere Canton Smart-modellen. Met de Reference-lijn van Canton kun je zelfs behoorlijk premiumluidsprekers in huis halen. Dat is misschien onevenwichtig vanuit een surroundstandpunt (en hier zou een kamercorrectiesysteem wel bij helpen), maar wel bijzonder cool voor de audiofiel. Ga je helemaal voor de draadloze aanpak of verkies je om bekabelde kanalen met een straffere versterking aan te sturen? Dan is de Smart Connect wellicht de betere keuze.
Conclusie
Het verrassende aan de Canton Smart Amp 5.1 is misschien wel het prijskaartje: 849 euro. Dat is niet heel duur, al moet je daar wel een kanttekening bij maken. Als je opteert voor een draadloze Smart-opstelling met betere speakers, bijvoorbeeld Smart GLE- of Smart Townus-toestellen, dan zit het zwaartepunt van je budget nog meer dan gewoonlijk bij de luidsprekers. Die bevatten immers een stukje elektronica dan anders in de receiver zou zitten. Bij een klassiekere surroundopstelling met passieve luidsprekers zou je wellicht daarom een duurdere AV-receiver nemen omdat de betere versterking dan daar zit. Om maar te zeggen: bij surroundopstellingen moet je echt wel naar het totaalplaatje kijken. De grote troef bij deze Canton is dat je wel met draadloze speakers kunt werken om de installatie te vergemakkelijken. Of een combinatie van draadloos en pakweg inbouw. De Duitsers gaan op dat vlak verder dan de concurrentie en bieden heel wat flexibiliteit.
De Smart Amp 5.1 is dus een kosteffectieve oplossing die scoort dankzij ondersteuning voor draadloze speakers en goede streamingopties. Werk je met bedrade luidsprekers, dan krijg je degelijke prestaties. Het enige wat we graag hadden gezien was kamercorrectiefunctie. Een AV-receiver zonder zo’n functie juist inregelen is toch uitdagender. Een minpunt dat je kunt opvangen met tweaking en knowhow, en die geen afbreuk doet aan de unieke propositie die de Canton Smart Amp 5.1 wel is.
Canton Smart Amp 5.1
849 euro | www.canton.nl
Beoordeling 4,5 op 5