NIEUWSiFi

iFi Audio Zen One Signature DAC: compacte hoogwaardige DA-converter

Sinan Kökbugur | 13 januari 2022 | Fotografie Fabrikant | iFi

Het Britse audiomerk iFi Audio heeft de Zen Signature productlijn uigebreid met de iFi Zen One Signature DAC. De nieuwe Zen One Signature DAC is compact maar heeft drie digitale ingangen en ook bluetooth-connectiviteit aan boord. Volgens de fabrikant zijn ook de nodige verbeteringen aan het circuit uitgevoerd. De behuizing is uitgevoerd in de kleur die iFi Audio Deep Space Blue noemt. Vanaf vandaag zou de levering moeten gaan beginnen.

iFi Audio Zen One Signature DAC

De nieuwe iFi Audio Zen One Signature DAC heeft het circuit voor DA-conversie overgenomen van de Zen DAC V2, maar heeft naast de USB-poort ook een optische en een coaxiale digitale ingang gekregen, alsmede de bluetooth-connectiviteit van de Zen Blue V2. Volgens de fabrikant zijn er ook Signature-grade circuitverbeteringen geïmplementeerd. Het resultaat is een pure DA-converter – zonder hoofdtelefoonversterker of volumeregeling – die dient als een home audio-hub voor zo ongeveer alle digitale apparaten die geluid aan kunnen leveren via een optische kabel, coaxiale kabel of USB-kabel of draadloos via bluetooth.

iFi Zen One Signature DAC: digitale motor

De 'digitale engine' van de Zen One Signature DAC is gebaseerd op een Burr-Brown DAC-chipset die iFi veelvuldig gebruikt. Een ander cruciaal onderdeel is de XMOS-chip die het digitale audiosignaal verwerkt dat worden ontvangen via de digitale USB- en S/PDIF-ingangen. De iFi Zen One Signature maakt gebruik van een 16-core XMOS-microcontroller met lage latentie die een verbeterde verwerkingskracht levert. De ingenieurs van iFi Audio hebben de XMOS-firmware geprogrammeerd om de geluidskwaliteit te optimaliseren en een perfecte samenwerking met de Burr-Brown DAC te garanderen.

iFi Zen One Signature DAC: de laagst mogelijke jitter

Uitgebreide techniek ter onderdrukking van jitter wordt ook toegepast op het digitale podium, waaronder de nieuwste generatie van iFi's GMT (Global Master Timing) femto-precisieklok en intelligente geheugenbuffer.

De Zen One Signature DAC kan PCM-signaal tot een resolutie van 32-bit/384 kHz over USB verwerken (dat is 192 kHz over S/PDIF) alle niveaus van DSD tot DSD256 en single- en double-speed DXD. Dankzij het vierkanaals True Native-ontwerp van de Burr-Brown DAC-chip, volgen PCM en DSD afzonderlijke paden, Daardoor kunnen zowel DSD als PCM 'bit-perfect' blijven in de oorspronkelijke vorm tot aan analoge conversie.

MQA wordt ook ondersteund, met volledige decodering van MQA-bestanden tot 384 kHz. Dit betekent dat het volledige 'three-fold'-decoderingsproces intern wordt uitgevoerd, in tegenstelling tot alleen de laatste ontvouwing op de manier van een MQA-'renderer' - ideaal voor abonnees van Tidal's 'HiFi Plus' dat Tidal Masters (MQA) aan kan leveren.

iFi Zen One Signature DAC: bluetooth-connectiviteit

Door volledig gebruik te maken van Qualcomm's nieuwste vier-core QCC5100 Bluetooth-verwerkingschip, wordt elk huidige Bluetooth-codec ondersteund, inclusief aptX Adaptive en aptX HD, LDAC en HWA/LHDC. Andere codecs die worden ondersteund zijn onder meer reguliere aptX en aptX Low Latency, AAC en SBC (de 'plain vanilla' Bluetooth-codec).

De ZEN One Signature is compatibel met Bluetooth v5.1 en zorgt voor het best mogelijke bereik, stabiliteit en prestaties. Er kunnen maximaal acht gekoppelde Bluetooth-bronapparaten in het geheugen worden opgeslagen, zodat de gebruiker gemakkelijk van het ene apparaat naar het andere kan overschakelen.

iFi Zen One Signature DAC: gebalanceerd analoog circuit

De Zen's op Signature-niveau, zoals de Zen DAC Signature en Zen CAN Signature, beschikken over verbeterde echt-differentieel gebalanceerde topologieën. Van input tot output, elk element van zijn circuits is ontworpen voor pure prestaties. Belangrijke componenten voor opbouwmontage zijn geüpgraded naar hoogwaardige apparaten, waaronder Panasonic OS-CON- en Elna Silmic II-condensatoren, en het ontwerp is verfijnd om korte, directe signaalpaden te garanderen.

iFi Audio geeft een frequentiebereik op van 5 Hz tot 80 kHz (+/- 3 dB). De A-gewogen S/R-verhouding is 105 dB en de totale harmische vervorming is kleiner dan 0,002 procent. De maximale uitgangsspanning is 2 Volt over cinch en 4 Volt over de gebalanceerde aansluiting.

Stroom kan worden geleverd via USB vanaf een aangesloten apparaat, bijvoorbeeld een laptop, of rechtstreeks van het lichtnet via een AC/DC-adapter. Optimale prestaties worden geleverd door iFi’s eigen ultralage ruis iPower2 DC-voeding, die met de Zen One Signature DAC wordt meegeleverd is inbegrepen in de prijs (die 69 euro kost indien afzonderlijk gekocht).

iFi Zen One Signature DAC: behuizing in Deep Space Blue

De iFi Zen One Signature DAC heeft dezelfde vorm aluminium behuizing van 158 x 35 x 100 millimeter als de andere leden van de Zen-productlijn, afgewerkt in Deep Space Blue. Deze kleur wordt door iFi Audio gebruikt zijn Signature-level modellen te onderscheiden van de grijze afwerking van de reguliere apparaten uit de ZEN-serie. Dit wordt aangevuld met donkergrijze voor- en achterpanelen (zilverkleurig op de standaardversies) en blauwe bedieningselementen.

Aan de voorkant bevinden zich knoppen voor in- en uitschakelen en schakelen tussen de USB-, S/PDIF- en Bluetooth-ingangen, naast van kleur veranderende LED's om het inkomende audioformaat en de samplefrequentie aan te geven. Een andere knop schakelt de LED's in of uit en activeert de Bluetooth-koppelingsmodus.

Aan de achterkant bevindt zich een asynchrone USB Type B-poort, naast twee S/PDIF-ingangen – optisch en coaxiaal, waarbij de laatste ook dienst doet als digitale uitgang. Analoge RCA-uitgangen worden vergezeld door een gebalanceerde 4,4 millimeter-uitgang, waardoor een volledig gebalanceerde connectiviteit met een daarvoor geschikte versterker mogelijk is. De gebalanceerde verbinding maakt het eventuele gebruik van lange signaalkabels tussen de iFi Audio Zen One Signature DAC en de versterker mogelijk.

iFi Zen One Signature DAC: prijs en leveringsinformatie

De iFi Zen One Signature DAC is vanaf heden verkrijgbaar. De adviesprijs voor de Benelux is 349 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE