NIEUWS

Reference Sounds neemt producten van Harmonic Resolution Systems op in portfolio

De in Nederland gevestigde importeur Reference Sounds heeft de producten van Harmonic Resolution Systems (HRS) in zijn portfolio opgenomen. HRS maakt allerlei producten die dienen om mechanische trillingen weg te houden bij audiocomponenten. “Het gewin in rust en definitie is eigenlijk ongelofelijk. Na meerdere testsessies met verschillende HRS combinaties en verschillende audio componenten was het telefoontje naar Amerika snel gemaakt. Gevolgd door de eerste bestelling en nu dit bericht – Reference Sounds presenteert Harmonic Resolution Systems,” aldus Reference Sounds.

Harmonic Resolution Systems

Harmonic Resolution Systems (HRS) is opgericht door Ingenieur Michael Latvis. Ruim veertig jaar lang ontwikkelde Michael trilling- en resonantie isolerende systemen voor onder andere militaire toepassingen en luchtvaartindustrie. Met zes patenten heeft hij zich in zijn carrière volledig gespecialiseerd in onderdrukken en isoleren van mechanische vibratie, schokken en resonantie. In 1999 besluit hij die ervaring te koppelen aan zijn grootste passie en start Harmonic Resolution Systems waarmee hij uitgroeit tot ’s werelds meest gerespecteerde fabrikant van trilling isolerende componenten voor audioproducten.

The Sound of Silence

Vrijwel ieder elektronisch component is gevoelig voor trillingen. Mechanische vibratie van bijvoorbeeld spoelen of condensatoren vertalen zich in minieme spanningsvariaties en ongewenste elektrische signalen. De elektrotechnische term is microfonie-effect en HRS vat dit treffend samen als noise. Onze audioproducten, waarin de signaalverwerking op het scherpst van de snede wordt uitgevoerd, is bijzonder gevoelig voor deze trillingen. Ze vertroebelen en versmeren de microdetailering van het muzieksignaal. Mechanische trillingen bereiken de componenten in onze audioschakelingen vooral via de behuizing.

HRS legt zich dan ook volledig toe op het isoleren en/of afvoeren van trillingen door paneelresonantie te minimaliseren en vibratie vanuit de ondergrond te elimineren. Bijzonder daarbij is dat de systemen van HRS adaptief zijn. Chassis van plaatstaal of massief gefreesd aluminium, draineren van energie of isoleren, ontkoppeling van een meubel of high-end audiorack, HRS heeft altijd een product dat optimaal past. Dat eindigt bij de ultieme high-end audioracks voor de absolute purist maar begint, heel toegankelijk interessante add-ons die op de juiste manier toegepast een enorme impact kunnen hebben op de klank.

Hieronder omschrijven we een kleine selectie uit de HRS collectie: de Nimbus Isolation Feet, de DPX Demping Plates en de Isolation Bases. Isolerende elementen die eenmaal gehoord eigenlijk in geen enkel systeem mogen ontbreken.

HRS Nimbus Isolation Feet

Het HRS Nimbus systeem is een zeer effectieve oplossing om chassisvibratie vanaf de bodem van het audiocomponent te minimaliseren. Toepasbaar op iedere ondergrond en vooral geschikt voor componenten met een chassis opgebouwd uit plaatstaal. Het speciale HRS polymeer aan de boven en onderzijde van de massieve aluminium spacer staan in verbinding met de ondergrond waar het apparaat op staat en de kast zelf – niet op de voetjes dus. Door de samenstelling van het polymeer lijkt het oppervlak van de Nimbus zich als het ware vast te grijpen aan de bodemplaat waardoor hij de trillingen isoleert. Met minimaal drie Nimbus isolatoren onder het chassis, stelselmatig geplaatst, ontstaat een opvallend gewin in rust. Tonen worden strakker omlijnd en met meer contrast weergegeven. Het klankbeeld krijgt een paar strepen meer resolutie en wordt iets doorzichtiger. Ook het laag wordt stabieler en krijgt meer gradatie. De Nimbus serie kent drie afmetingen zodat er altijd een passend model is met de juiste hoogte waarbij de bestaande voetjes net geen contact meer maken met de ondergrond.

Het kleinste model is de Nimbus NA-100 met 25 millimeter hoogte en een adviesprijs van 179 euro. Het middelste maatje is de Nimbus NA-150 met 38 millimeter hoogte en een adviesprijs van 189 euro per stuk. Het grootste model is de NA-200 met 51 millimeter hoogte en een adviesprijs van 199 euro per stuk.

Voor modellen met een massievere kastconstructie zoals een zware, uit aluminium gefreesde behuizing adviseren we de HRS Helix of Vortex modellen.

HRS DPX Damping Plates

Waar de Nimbus chassis trillingen vanaf de bodemplaat tegengaat en zo een effectieve isolator vormt voor trillingen vanuit de ondergrond minimaliseert de DPX Demping Plate trillingen vanuit de bovenkant van de kast. De DPX Demping Plates combineren een zware, aluminium plaat met de isolerende werking van het HRS polymeer. De DPX heeft vooral een groot effect op de laagweergave. Het klankvoordeel is subtiel maar ook weer niet. De toename aan definitie en controle in de laagweergave zorgt namelijk voor een zwartere achtergrond met meer rust en subtiele nuances die je nadat je ze gehoord hebt niet meer wil missen. Alhoewel de mate van verbetering in onze ervaring een beetje afhankelijk is van de stijfheid en massa van het chassis doet de DPX wonderlijke dingen, vooral in combinatie met de Nimbus elementen.

DPX Demping plates zijn verkrijgbaar in zilver en zwart en in drie maten. De kleinste is de DPX-05545 met een adviesprijs van 279 euro per stuk. Een maatje groter is de DPX-09545 met een adviesprijs van 399 euro en de grootste is de DPX-14545 met een adviesprijs van 499 euro per stuk.

HRS Isolation Bases

De Nimbus Isolation Feet vormen een isolator tussen het bestaande meubel of audiorack en het audiocomponent om chassis vibratie te isoleren. De HRS Isolation Bases gaan nog een stap verder. Ze combineren de (vrij selecteerbare) isolerende footers met een zware, isolation base geconstrueerd van samengestelde, sterk isolerende materialen. De Isolation Base wordt op een meubel, op de vloer of in het HRS Audio Rack geplaatst. Het audiocomponent wordt vervolgens rechtstreeks of via Isolation feet zoals bijvoorbeeld de Nimbus op de base geplaatst. Het effect is een nog diepere en stillere achtergrond. Het contrast tussen de noten neemt nog verder toe en het geluidsbeeld weekt verder los van de luidspreker. Mooi aan de Isolation Bases is dat ze adaptief zijn. De isolation feet kunnen namelijk aangepast worden aan het gewicht van het audiocomponent zodat er altijd optimale ontkoppeling of afvoer van de energie gerealiseerd kan worden. Een extreem microfonie gevoelige buizenversterker vereist immers een andere vorm van isolatie dan een solidstate exemplaar in massieve aluminium behuizing. Daarbij groeit de Isolation Base met je mee doordat de isolation feet aan de onderzijde altijd aan te passen zijn. Bovendien passen alle Isolation Base modellen in de HRS Audio Racks.

De Isolation Bases zijn er in verschillende afmetingen, passend voor ieder component en verschillende varianten met ieder een eigen opbouw van de isolerende sandwich constructie in de base. Er is al een Isolation Base beschikbaar vanaf 1.099 euro.


EDITORS' CHOICE