Hi-Visit HOBO hifi Den Haag: Teamspirit voor de klant

René van Es | 07 maart 2022

Eén van de vijf HOBO hifi filialen in Nederland is de Haagse vestiging aan de Loosduinseweg. De in 2009 geopende winkel oogt aan de buitenzijde veel kleiner dan hij in werkelijkheid is. Het aan een drukke doorgaande weg gelegen pand zit op een relatief korte afstand van de Haagse binnenstad, maar wel ver genoeg van het centrum om niet verstrikt te raken in de vele regels over parkeren, pollers en vergunningen voor laden en lossen. HOBO hifi Den Haag heeft een voornamelijk randstedelijke klantenkring maar trekt ook consumenten van ver buiten die regio. Waarom? Dat gaan we proberen in woorden te vatten.

De HOBO hifi-winkelketen bestaat uit nog vier fysieke winkels naast Den Haag. Die andere vestigingen zijn verspreid over het zuiden, midden en oosten van het land. Er is tevens een actieve webshop en centrale klantenservice om de winkels aan te vullen en ook de online klanten te voorzien. Een extra voordeel voor de lokale winkelbezoekers, vertelt filiaalmanager Benno, want als de winkel een product niet op voorraad heeft, dan is het vaak sneller leverbaar door het weg te halen bij een ander filiaal of het centrale magazijn. Gelukkig is het aanbod nog altijd van dien aard dat het team aan de klant een passende oplossing kan bieden voor het spelen van een mooi stuk muziek.

In Haagse kringen 

HOBO hifi Den Haag telt momenteel een viertal medewerkers en bestaat naast Benno uit Jan, Sem en Thomas. Benno heeft een lange historie als liefhebber van muziek en apparatuur die begon rond zijn twaalfde verjaardag. Na jarenlang als manager in de retail te hebben gewerkt in een heel andere branche is hij inmiddels al wat jaartjes geleden overgestapt naar de audio. Met zijn ervaring in zowel een pure high-end winkel als in de middenklasse past hij geweldig binnen de HOBO hifi filosofie dat elke klant op zijn wenken bediend kan worden met de beste oplossing.

Collega Jan werkt al vanaf zijn schooltijd in de audio en brengt een vracht ervaring mee, naast een paar heel goede oren. Sem is na zijn opleiding tot geluidstechnicus gaan werken in het Haagse filiaal en gaat u ontmoeten in de winkel of bij afleveringen en installaties. Thomas is een parttime medewerker die zijn studie technische natuurkunde combineert met liefhebberij in de winkel of bij de klant thuis. Samen maken zij HOBO hifi Den Haag tot een succes en zijn ze als team niet te beroerd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Tijdens de winkelsluitingen wegens lockdowns gingen de overalls aan en werd door de mannen samen de winkel geschilderd. Ook de indeling is her en der aangepast om vooral de akoestiek te verbeteren. Zodat, nu de winkels weer open zijn, de klant een frisse en opgeruimde winkel aantreft.

Die klant wordt sowieso in de watten gelegd vanwege de zes aanwezige luisterplekken. Weinig audiowinkels in Nederland beschikken over zoveel plaats om op het gemak te luisteren en te kiezen. Wie HOBO hifi Den Haag binnentreedt krijgt na een hartelijk welkom als eerste de vraag waar het team de klant mee kan helpen.

Voor wie onbeslagen ten ijs komt is er een luisterruimte met een schakelpaneel, zodat een eerste selectie gemaakt kan worden uit beschikbare en betaalbare systemen tot ongeveer duizend euro per component. Wanneer een voorlopige keuze gemaakt is, wordt er verhuisd naar een tweede, eveneens afgesloten demoruimte, waar een systeem op maat wordt neergezet met apparatuur die zoveel mogelijk overeenkomt met hetgeen thuis al aanwezig is. Veelal met daarbij één of twee alternatieven naar keuze voor een goed vergelijk.

Lopende door de winkel kom ik langs luisterruimte drie waar surroundsystemen een plek hebben gevonden. In ruimte vier, ook af te sluiten van winkelgeroezemoes, staan sets die thuis horen in de midden- tot hogere klasse.

Wie thuis beschikt over een grote kamer of luisterruimte waar de topklasse van bijvoorbeeld Bowers & Wilkins een plek kan krijgen, neemt meestal in de winkel zelf plaats om de beperkingen in afmeting van de demoruimtes kwijt te zijn. Of de klant kan gaan zitten in de comfortabele bank met uitzicht op de Loosduinsekade om te luisteren. Natuurlijk zijn af te sluiten ruimtes ideaal, maar niet altijd overeenkomstig het oppervlak de leefruimte thuis. HOBO hifi houdt daar rekening mee en tracht met akoestische aanpassingen een doorsnede woonruimte zoveel mogelijk na te bootsen. De plek waar HOBO hifi Den Haag gevestigd is werkt op deze wijze sterk in het voordeel van de klant, op een locatie in de binnenstad is zoveel ruimte voor een normale huur niet langer te vinden. Ondanks de leegstand in het Haagse centrum. Bovendien is het overdag gratis parkeren in de buurt en zijn voor de winkel laad- en losplaatsen beschikbaar. Zelfs met het openbaar vervoer staat u vanaf elke plaats in Den Haag in mum van tijd voor de deur van de Loosduinseweg 679/685.

Complementair aanbod 

Wie komt voor audio zal niet snel teleurgesteld zijn in het bewust gekozen merkenaanbod. HOBO hifi heeft bewust gekozen voor een uitgebalanceerd, complementair aanbod dat loopt van een eenvoudige streaming oplossing tot aan een set bestaande uit McIntosh elektronica met Bowers & Wilkins 800 series luidsprekers en alles wat daar tussen zit. Een verkoophit zijn de Rotel Michi powerhouse versterkers met hun aangename klank. “Gebouwd als een tank, verzorgd tot in de puntjes en bestemd om te werken tot in de eeuwigheid’ zoals Benno opmerkt. De kleinere Rotel modellen staan opgesteld naast Arcam, NAD tot aan de Masters-serie, Bluesound, Roksan Attessa en in het hogere segment vinden we een ruime keuze in Moon versterkers en streaming oplossingen.

Voor het streamen is er uiteraard Bluesound, al dan niet ingebouwd in een NAD apparaat, en in de topklasse Lumïn. Liever een analoge bron? Dan kom je in de draaitafels terecht van Thorens en Pro-ject, met ingebouwde elementen of met die van Ortofon en Sumiko. Tot nu toe praten we over stereo, er is nog altijd een ruime belangstelling voor surround sound in de thuisbioscoop en daarvoor biedt HOBO hifi oplossingen van Anthem, NAD, Marantz en Arcam. Leg er kabels tussen van AudioQuest, combineer het met een netfilter van hetzelfde merk, maak een stap omhoog in streamen met een audio ethernetswitch van Silent Angel en plaats alles op een net, goed uitziend, betaalbaar audiomeubel van Norstone. Ach, u wilt alle muziek komende uit die mooie elektronica ook kunnen horen? Nou met luidsprekermerken als Bowers & Wilkins, Sonus faber, Dynaudio, DALI, Paradigm, Monitor Audio en van Martin Logan zowel de dynamische als elektrostatische modellen moet dat lukken. Voor de late uren kan een hoofdtelefoon van Bowers & Wilkins of DALI een uitkomst zijn.

Opvallend is dat HOBO hifi investeert in de breedte van de merken. Neem de 700 en 800 Series van Bowers & Wilkins, daar staan meerdere modellen van opgesteld, net als van Sonus faber. Bij HOBO hifi kiest u niet van een plaatje, daar ziet (en hoort) u de producten in de winkel. Benno, Jan, Sem en Thomas hebben in Den Haag een goede balans gevonden tussen wat het aanbod is en wat er daadwerkelijk in de winkel staat. Door met eigen oren te luisteren, bovendien als team apparaten te kiezen en te combineren zodat een goed advies aan de klant mogelijk is. Het is ook niet de bedoeling de klanten af te schrikken met een overweldigende, veel te ver gevulde wand. Juist het grote winkeloppervlak zorgt ervoor een klant zich op zijn gemak voelt en kan rondlopen. Dat nergens dozen in de winkel staan, dat het aanbod overzichtelijk ingedeeld blijft naar prijsklasse of soort apparaat.

Slechts her en der tref ik een beeldscherm aan, alleen daar waar het nodig is. In de surround ruimte, bij een soundbar van Bluesound of Bowers & Wilkins. Daarnaast biedt HOBO hifi haar klanten een compleet pakket aan, wat op beeldgebied in kan worden gevuld met de fraaie tv’s van LG en Panasonic.

Plaats aan tafel 

Gezeten aan een tafel waar menige klant zijn wensen heeft doorgesproken, passeren nog een aantal onbesproken maar voor de klanten van HOBO hifi belangrijke zaken. Zo geeft HOBO maar liefst minimaal 5 jaar garantie op elk product uit het standaard assortiment. Onafhankelijk van de duur van de fabrieksgarantie. Daarnaast kent de keten een unieke omruilgarantie, zodat de klant zelfs na aankoop zeker is van de juiste keuze. Dat geeft zekerheid, dat schept vertrouwen, dat zorgt voor tevreden klanten. Mocht iets onverhoopt defect raken, dan wordt indien mogelijk een vervangend apparaat uitgeleend. Sem en Thomas leveren desgewenst apparaten thuis bij de klant af, ook als dat wat verder weg is, bij aankopen vanaf duizen euro worden zaken gratis geïnstalleerd en speelklaar opgeleverd.

Verder is advies voor bijvoorbeeld een project of een verbouwing natuurlijk ook altijd mogelijk, net als ondersteuning daaromtrent. Luisteren naar de wensen van de klant, om vervolgens te begrijpen waar de behoefte ligt is niet alleen woord maar ook daad. Sets combineren, het verzorgen van een demo en het geven van uitleg en eerlijk advies vindt het team belangrijk. Bijvoorbeeld waarom een voor sommige klanten een compact audiosysteem een meerwaarde kan bieden ten opzichte van een soundbar.

Het meebrengen van eigen apparatuur wordt verwelkomd, de keuze voor bijpassende componenten kan daarmee veelal gerichter plaatsvinden. De luisterruimte waar sets in alle vormen op te stellen zijn is daarvoor beschikbaar. Een demo aan huis of thuis uitproberen, het kan niet altijd, wel vaker dan in menig andere winkel. Heeft u iets in te ruilen en ziet u op tegen Marktplaats-kopers aan huis? Vraag ernaar bij HOBO hifi, waar men graag bereid is om mee te denken. Dat alles kan van dinsdag tot en met zaterdag. En natuurlijk zijn er ook voor HOBO hifi Den Haag diverse koopzondagen over het hele jaar gepland, altijd op de website aangegeven.

Wat zijn de speerpunten op een rij om te kiezen voor HOBO hifi Den Haag of de andere filialen? Vijf jaar garantie is er één van. Gratis levering aan huis. Een team dat luistert naar de klant en adviseert naar de juiste oplossing. De omruilgarantie, natuurlijk. Zekerheid achteraf. De teamspirit en overdracht onderling, daardoor wordt u altijd correct geholpen en te woord gestaan. Met eigen ogen kon ik zien hoe de winkel onder leiding van Benno is verfraaid, hoe opgeruimd de winkel is, een indicatie dat er serieus wordt gewerkt. Ik heb gezien en gehoord hoe gastvrij een klant wordt ontvangen en hoe de tijd wordt genomen om te luisteren en te adviseren.

Last but not least, de samenwerking tussen de filialen onderling en de webwinkel van HOBO hifi draagt bij om de wens van de klant zo snel mogelijk in te kunnen vullen. Want wie wil nou niet zijn nieuwe aankoop vol trots thuis beluisteren met mooie muziek uit de eigen collectie?

HOBO hifi | Loosduinseweg 679/685, Den Haag | www.hobo.nl


EDITORS' CHOICE