REVIEWiFi

Review iFi Audio hip-dac2: voor de Anonieme Audiofielen

SAMENVATTING

iFi laat daarmee nog eens zien dat het mogelijk is om onderweg te kunnen genieten van hifi, maar dat een hip-dac2 ook thuis een toereikend hifi/headfi-systeem weg kan zetten. Het formaat is net niet ideaal voor onderzoek, maar door de opschaling in kwaliteit tegen vrijwel dezelfde prijs is dat iets wat we graag voor lief nemen.

PLUSPUNTEN

  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Dynamisch hifi-gebruik
  • Powermatch voor zwaardere koptelefoons
  • Bouwkwaliteit en toegepaste functionaliteit

MINPUNTEN

  • Formaat en kabels kunnen onderweg wat onhandig zijn
  • Je zal wel eens moeten uitleggen dat het een dac is en geen heupfles

De iFi Audio hip-dac2 kwamen voor het eerst tegen op het Dutch Audio Event, tussen het vele andere speelgoed van Network Media Systems, waar het fraaie design én de bijbehorende weergavekwaliteiten al een goede indruk maakten. Dus als jij een echte hipster bent, louter speciaalbier drinkt, de baard verzorgt met speciale olie en op een zeer oncomfortabele caféracer rijdt, dan is dit het product voor jou! Toch? Of is dat dan weer te scherp door de bocht?

iFi Audio hip-dac (V1)

Laten we beginnen met iFi Audio hip-dac, de voorganger in het blauw. De review van die originele uitvoering stamt alweer uit 2020, en heeft bijgedragen aan het succes van een product dat goed in de markt lag. Aan het concept heeft iFi dan ook niks veranderd. Wel vond de fabrikant door voortschrijdend inzicht dat er wat zaken beter konden. Kijken we naar de specificaties, dan zien we dat daar inderdaad de wijzigingen zitten. Want over het design, daar had iFi -terecht- weinig op aan te merken.

De 'heupfles' is gebleven dus, en daar zijn wij eigenlijk ook wel blij mee. Een goede whisky is en blijft tenslotte de beste tweak voor een audiosysteem. Maar dat zullen wij natuurlijk niet hardop zeggen. En AA staat hier uiteraard voor Anonieme Audiofielen. Enfin, laten we maar snel naar het product zelf kijken.

iFi Audio hip-dac2: in de doos

De metallic oranje kleur van de V2-uitvoering doet ons Nederlandse hartje vullen met een vaderlandslievend gevoel. Verrast door de smiley sticker, die een dikke duim opsteekt, pakken we de rest uit. Een 'snelle' handleiding, een usb-a kabel man-vrouw, een usb-c man naar usb-a vrouw (usb 3.0), en usb-c naar usb-a kabel.

Die laatste kun je gebruiken op de Android toestel. Apple-gebruikers zullen zelf nog een verloopkabeltje moeten halen voor lightning naar usb, al zijn er al wel iPads met usb-c. Genoeg kabels dus om de iFi hip-dac2 direct aan te sluiten en in gebruik te nemen. Mits het apparaat opgeladen is, want je hebt hier wel te maken met een accu, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de DragonFly series van AudioQuest.

Tot slot treffen we nog vier doorzichtige plakvoetjes bij de hip-dac in de doos. Deze kun je gebruiken om het apparaatje op een bureau neer te leggen zonder een of beide (het apparaatje of het bureau) te beschadigen.

Aansluiten: in de praktijk

Aan de achterkant van de hip-dac2 is een grote rechthoekige opening te zien met een vergulde usb-a aansluiting; de ingang voor het digitale audiosignaal. Hier gebruiken we de blauwe usb-a man naar vrouw kabel voor. Vervolgens komt daar de verloopkabel nog bij. Dat kan de bijgeleverde kabel voor een Android device zijn, of in ons geval de lightning adapter.

Het kleine en korte usb-c naar usb-a kabeltje, die gebruik je om de iFi Audio hip-dac2 op te laden. Die aansluiting zit ook op de achterkant. Als je de hip-dac2 omdraait, dan zie je dat ook aangegeven staan.

Aan de voorkant vinden we een heerlijke volumeknop. Deze steekt uit en heeft een kliksysteem. Draai je de knop open, dan klikt de dac aan. Draai je de knop helemaal terug, dan klikt de dac uit. Dat draaien gaat heel soepel, maar heeft tegelijk een goede weerstand. Heel belangrijk, want je wil niet per ongeluk de knop te ver open draaien, en de muziek ineens volledig opendraaien als je bijvoorbeeld ergens tegenaan beweegt.

Aan de voorkant vind je twee aansluitingen voor je oorjuwelen naar keuze; de standaard 3.5 mm ongebalanceerd en de 4.4 mm Pentaconn gebalanceerde aansluiting. Aan de andere kant zitten twee knopjes: de powermatch en de xbass. De powermatch zorgt voor de afstemming van de impedantie van een koptelefoon. Met in-ears raad iFi dat af. Met deze functie zou een koptelefoon optimaal presteren.

De hip-dac2 kan 400mW leveren, voor het aansturen van een 32 ohm koptelefoon. En maak je gebruik van de gebalanceerde uitgang, dan is er de beschikking van 6.3V naar 600 ohm. De xbass zorgt voor een betere bas respons. Iets wat ontworpen is in een analoog circuit, binnenin de dac.

Tot slot zijn er LEDjes te zien, die mooi weergegeven of de DAC aanstaat, maar ook welk audioformaat er wordt afgespeeld. We nemen de hele legenda even voor je over (LEDkleur: audioformaat).

Geel: PCM 44.148KhZ
Wit: PCM 88.2/96/176.4/192/352.8/384 KhZ
Cyaan: DSD 64/128
Rood: DSD 256
Groen: MQA
Blauw: MQA studio
Magenta: origineel sample rate

Binnenin de hip-dac2 vinden we de Burr-Brown True Native chipset. Dat is dus niet veranderd ten opzichte van de originele V1-uitvoering. Wel vinden we de Xmos 16 core chip, die de audio vanaf de usb-ingang verwerkt. Dankzij deze nieuwe chip is de kloksnelheid verdubbeld en beschikt het apparaatje over vier keer zoveel geheugen. Het aanpakken van de klok heeft bovendien geleid tot minder jitter. 

Genoeg gepraat, tijd voor een borrel en muziek.

Head-fi hoofdzaak

Wat kies je om mee te gaan luisteren? Redelijke hoofdzaak, om het maar zo even te omschrijven. Voor deze review kwamen we uit op twee producten die we eerder ook uitgebreid testten; de Kinera Nanna en Sendy Aiva.

Die laatste is een hele bewuste keuze. De Sendy Aiva maakt namelijk gebruik van de 4.4 mm Pentaconn aansluiting. De iFi hip-dac2 sluiten we aan op een Apple iPhone 13. De Kinera Nanna in-ears zijn voor onderweg en in de trein, de Sendy Aiva over-ears voor thuis op de bank. We hebben onder andere geluisterd naar de volgende nummers:

The Weeknd – Take My Breath
The Weeknd – Sacrifice
Adele – Easy On Me
Paolo Nutini – Autumn
Kadhja Bonet – Remember The Rain

In de review van de originele hip-dac kwam al naar voren dat het net iets onhandig is om “on the go” mee te nemen. Dat is nog steeds een beetje het geval. Maar als je diepe zakken in een jas hebt, dan valt het wel mee. Het is met name de kabelboom die erbij komt kijken die het toch wat ongemakkelijk maakt. Het positieve van deze constructie is evenwel de kwaliteit die je terug krijgt, want die is werkelijk waar subliem. Zonder enige moeite laat de iFi hip-dac2 ons in de trein genieten van zuivere klanken op de vroege ochtend. De Kinera Nannas worden goed aangestuurd en zijn daar hoorbaar blij mee.

Wat ons vooral opvalt is de snelheid. Zeker bij popmuziek zoals The Weeknd is de Kinera Nanna erg enthousiast. In die combinatie is de hip-dac2 geweldig, echt een hifi-systeem op zakformaat.

De ware aard komt echter pas naar boven als we aansluitend thuis met de Sendy Aiva gaan luisteren. Dat heeft mede te maken met gebalanceerde aansluiting; de 4.4 mm Pentaconn aansluiting. Zeker bij “Paolo Nutini – Autumn”, een nummer dat goed vol zit en geschreven is vanuit emotie, horen we duidelijk meer kwaliteit. De gebalanceerde aansluiting in combinatie met de Sendy Aiva is een ware lust om naar te luisteren. Zowel bij “Easy On Me” en “Remember The Rain” is de emotie in de muziek voelbaar, en bij het prachtige “Autumn” hielden we het zelfs niet droog.

Eindoordeel

We ontkomen hier niet aan de term “Dynamische Hifi”. In de ochtend, op weg naar werk, konden we prima genieten van de iFi hip-dac2. Het is letterlijk hifi in je broekzak. Wel heb je te maken met de bijbehorende kabelhuishouding, maar dat is een prijs die we graag betalen voor deze kwaliteit on the go.

Eenmaal thuis van werk, dan kan deze iFi ingezet worden in een andere vorm. In de review werd het onderdeel van een geweldig headfi-systeem, maar de flexibiliteit reikt verder. Want het is niet ondenkbaar dat de hip-dac2 gecombineerd kan worden met een set actieve luidsprekers. Sluit er een iPad met een Tidal account op aan en er staat een modern systeem te spelen. De volgende ochtend pak je je in-ears en je heupfles weer mee en ga je de deur uit met hifi op zak. What a time to be alive.

Conclusie 

Al lijkt er aan de buitenkant (gelukkig!) weinig veranderd, intern heeft iFi de hip-dac2 toch grondig onder handen genomen. Daardoor zijn er twee aspecten die er meteen uitspringen; 'hifi in zakformaat' en 'dynamische hifi'.

iFi laat daarmee nog eens zien dat het mogelijk is om onderweg te kunnen genieten van hifi, maar dat een hip-dac2 ook thuis een toereikend hifi/headfi-systeem weg kan zetten. Het formaat is net niet ideaal voor onderzoek, maar door de opschaling in kwaliteit tegen vrijwel dezelfde prijs is dat iets wat we graag voor lief nemen.

iFi Audio hip-dac2
€ 189 | networkmediasystems.eu
Beoordeling 4.5 / 5

MERK

EDITORS' CHOICE