Met de TW-E3B brengt Yamaha draadloze oortjes die wel heel competitief geprijsd zijn. Je luistert ook veilig met deze in-ears, luidt het, dankzij een functie die je gehoor beschermt.
De TW-E3B zijn bij de goedkoopste draadloze oortjes of TWS’en die we in het voorbije jaar ontvingen. Maar zoals we al ontdekten bij de vorige generatie, wil dat niet zeggen dat ze op vlak van geluidskwaliteit achterblijven. Deze Yamaha’s pakken niet uit met veel functies zoals een transparency-modus of noise-cancelling. Wel is er de Listening Care-functie. Dat is een technologie eigen aan Yamaha-oortjes die bedoeld is om je gehoor te beschermen.
De TW-E3B-oortjes zelf zijn kleine dingen die wel heel onopvallend in je oren zitten. Al kan het ook anders. Yamaha voorziet immers niet minder dan zes kleurversies, het kan als je wenst dus ook wat extraverter. Het gaat wel altijd om modieuze en zachtere tinten, zoals een pastelgroen of -blauw. Een lichtpaars, grijs of roze ronden het kleurenaanbod af. Klassieker ingesteld? Neem zwart. Zijn vele kleurenopties belangrijk? Neen, maar het is ook fijn dat je desgewenst een keuze hebt. De TW-E3B bieden een degelijke zes uur batterijduur. Je kunt ze bovendien via de meegeleverde case nog drie keer opladen, wat betrekkelijk snel gaat. Je krijgt zo in totaal 24 uur autonomie. Het doosje is – wat dacht je? – dezelfde hippe kleur als de toestellen zelf.
Listening Care
De Listening Care-functie kennen we al van eerdere Yamaha-tests. Het idee erachter is dat er vaak te luid wordt geluisterd omdat we bepaalde zaken missen, zoals bassen of hoge details. Die zeer lage of hoge frequenties zijn immers moeilijk te horen als het volume laag staat. We denken dus snel dat het luider moet, omdat luider meer in balans klinkt. Een slim algoritme probeert die neiging te counteren. Het houdt tijdens het afspelen rekening met de geluidsdruk en hoe we bepaalde frequenties horen aan een bepaald volumeniveau.
Listening Care is eigenlijk een soort slimme equalizer die de klank continu aanpast in functie van het volume. Het zorgt ervoor dat je niet geneigd bent om de volumeknop open te draaien omdat je denkt dat er iets mist. Dit alles is veel uitleg voor een functie die gewoon in de achtergrond werkt, en naar ons gevoel dat ook goed doet. We merken vooral bij elektronische muziek of klassieke werken dat ze voller klinken bij een lager volumeniveau. Via de Yamaha-app kun je trouwens Listening Care snel in- en uitschakelen – dan hoor je meteen het verschil.
Noise-cancelling heb je niet per se nodig
Aan dit prijspunt is de afwezigheid van noise-cancelling niet zo vreemd. Daarvoor moet je toch gauw 50 procent meer uitgeven. Ook bij Yamaha moet je dan kijken naar een duurder model. Geen ruisonderdrukking, is dat per se per se een probleem? Het hangt er van af waar je wil luisteren. En ook, dat er geen noise-cancelling is blijkt in dit geval minder een gemis dan je zou verwachten. De TW-E3B’s isoleren passief al vrij goed. Of anders gezegd: eens ze in je oren zitten, hoor je een groot deel van het omgevingslawaai niet langer.
We konden bijvoorbeeld effectief de soundtrack van een Netflix-tienerreeks die in de woonkamer werd bekeken volledig negeren en concentreren op een boek. Als de buurman met een sloophamer aan de slag gaat of je zit op een vliegtuig met veel laag motorlawaai, dan zou ruisonderdrukking wellicht wél noodzakelijk zijn. Bij het thuiswerken zullen deze Yamaha-oortjes meestal wel volstaan, tenzij je huis gevuld is met drukke kinderen of een manisch stofzuigende partner.
Hoe klinken de Yamaha’s als je muziek beluistert? Vanaf een Samsung Galaxy S21 Ultra wordt de punkpop op ‘Skinty Fia’ van Fontaines D.C. of de dwarse elektronica van Charlotte Adigéry prima aangeleverd. De tuning is heel aangenaam en oorvriendelijk, net helder genoeg en een prima basextensie. De ondersteuning voor aptX helpt vast, maar het is vooral Listening Care die we geslaagd vinden. Bij een track als ‘Esperanto’ van Adigéry is de diepe beat zelfs bij een zeer laag volume nog present, en versta je de vocals perfect. Een popnummer als ‘Chaisse Longue’ van hypeband Wet Leg rolt lekker fris en meeslepend uit de oortjes. Prima, eigenlijk. Zet je het heel luid, dan is wel wat controleverlies door die gitaren met veel vervorming. Dat heb je wel vaker bij TWS’en, maar is ook gewoon een slecht idee voor je gehoor. Listening Care doet zijn werk wel op dat vlak, we hebben minder de neiging om het luider te zeten.
Kijk op onze Hoofdtelefoons Special voor meer nieuws en reviews
De Listening Care-functie is trouwens even nuttig als we naar een iPad Air overschakelen om wat afleveringen meepikken van de misdaadreeks ‘Suburra: Blood on Rome’ waar we momenteel van in de ban zijn. Ook hier blijven dialogen goed verstaanbaar – nu ja, als we Italiaans zouden spreken tenminste – terwijl we toch betrekkelijk stil luisteren. ‘Moon Knight’ op Disney+ is wat hectischer qua soundtrack, zoals je zou verwachten van een Marvel-reeks – zelfs een atypische. Details zoals glasscherven die onder schoenen kapotbreken, fakkels die in de achtergrond in een Egyptische tempel branden… ze blijven in de mix aanwezigheid. Het klinkt ook vrij groots en ruimtelijk, al zal je bij sommige duurdere in-ears misschien op dit vlak veel meer open, luchtigere weergave krijgen. We zijn vooral benieuwd naar de nieuwe TW-E5B-oortjes die Yamaha recent introduceerde.
Conclusie
Voor bedrag dat heel wat lager ligt dan de meeste draadloze in-ears die we hier bekijken krijg je bij Yamaha een paar aantrekkelijke oortjes. Neen, dan hebben we het niet per se over die zes kleuredities. Al is dat mooi meegenomen. De TW-E3B-oortjes zitten vooral goed, zijn klein en leveren een goede geluidskwaliteit. Ondersteuning voor aptX en Listening Care zijn aanvullende zaken die je niet verwacht aan dit prijspunt. Zelfs de autonomie van zes uur is meer dan degelijk.
Yamaha TW-E3B
79 euro | www.yamaha.com
Beoordeling 4,5 op 5