NIEUWSPSB Speakers

Luidsprekerfabrikant PSB Speakers viert 50-jarig jubileum met lancering van Passif 50

De Canadese luidsprekerfabrikant PSB Speakers bestaat sinds 1972 en viert dit jaar dus zijn vijftigjarig jubileum. De PSB Speakers Passif 50 Anniversary Edition is een eerbetoon aan het vroege Passif II-model dat voor het eerst werd uitgebracht in 1974 en de eerste 500 verkochte eenheden zullen een handgeschreven brief van oprichter Paul Barton bevatten. De verkoop begint op 1 augustus en levering zal in de loop van september gaan beginnen.

PSB Speakers Passif 50

De Passif II was het eerste model waarin oprichter Paul Barton’s eerste akoestische onderzoek werd verwerkt, hetgeen naar eigen zeggen leidde tot de oprichting van PSB's ontwerpfilosofie en het kenmerkende 'True to Nature'-geluid van het merk. De Passif II is een eerbetoon aan de geschiedenis van het bedrijf. PSB Speakers is tegenwoordig overigens onderdeel van de Lenbrook Group, maar Paul Barton is nog steeds betrokken bij de ontwikkeling van producten.

Met de huidige trend naar retro-moderne ontwerpen, zou de Passif 50 populair moeten zijn met zijn op de jaren 70 geïnspireerde elementen, zoals een kast van opennerf notenfineer, magnetisch bevestigde roosters van geweven stof en speciale statieven. De Passif 50 krijgt ook een treklipje op de grille aan de voorkant, met het retro PSB-logo, aanvankelijk met de hand getekend door Paul in zijn aardrijkskundeles op de middelbare school, en een plaquette op het achterpaneel versierd met een esdoornblad met de inscriptie “Passif 50 – 1972-2022.”

De afmetingen van de Passif 50 zijn 660 x 280 x 254 millimeter, zonder de stands. De Passif 50 heeft dan wel een retro-uiterlijk, maar volgens de fabrikant is de luidspreker voorzien van moderne techniek. De Passif 50 profiteert van vijftig ervaring en ontwikkeling en akoestisch onderzoek en is het voorzien van moderne en hoogwaardige componenten. Deze omvatten een met ferrovloeistof gedempte neodymiummagneet uitgeruste 1-inch titanium dome-tweeter waarvan de faseplug zorgt voor een brede en consistente spreiding “ver buiten het traditionele luistervenster”. Bovendien is vilt rondom de tweeter geplaatst om randdiffractie te minimaliseren.

Ondertussen hebben de 6,5-inch woofer en 8-inch passieve radiator gegoten aluminium manden die bestand zijn tegen buigen en geribbelde rubberen randen die conusresonanties dempen. Bovendien zijn alle kastverbindingen in de zwaar verstevigde behuizing in verstek gezaagd voor een betere pasvorm en afwerking en minder trillingen in de kast. Met dubbele luidsprekeraansluitingen, kan de Passif 50 bi-wired of bi-amped worden gebruikt.

De Passif 50 zal op 1 augustus a.s. online kunnen worden gereserveerd en de levering zal in de loop van septmber gaan beginnen. De prijs is net geen 3.000 euro.

Meer weten? Kijk dan op de website van PSB Speakers.


EDITORS' CHOICE