REVIEWDaudio

ThuisTest: Daudio M2 (Berend Wijlens)

Gastauteur | 21 juli 2022 | Daudio

In het voorjaar publiceerden we een HiVisit bij Daudio, waar Harro uitgebreid voor het Daudio M2 muzieksysteem was gaan zitten. Naar aanleiding daarvan volgde een oproep voor een ThuisTest: we zochten twee lezers om de M2 thuis eens uit te proberen. Vandaag kunnen we de eerste resultaten daarvan delen!

Tekst & foto's: Berend Wijlens

Mijn naam is Berend, ik ben een 59-jarige muziekliefhebber uit het mooie Twente. Audioapparatuur heeft al sinds mijn jeugd mijn interesse en nu de kinderen de deur uit zijn kan ik me weer op deze leuke en ook best kostbare hobby richten.

Normaal gesproken speel ik met een PrimaLuna 400i buizenversterker, een EVO 432 server/streamer een AMR dp777 dac om vanuit en Pro-Ject platenspeler en een Marantz sacd-speler muziek te maken op Duntech Viceroy speakers – om even een indruk te geven. Op het Dutch Audio Event in oktober maakte ik voor het eerst kennis met Daudio, dat daar op Lyngdorf was aangesloten. Er waren twee opstellingen, een echte high-end combinatie en een wat meer betaalbare set. Van beide was ik behoorlijk onder de indruk, dus toen ik op HIFI.NL de mogelijkheid zag om een Daudio M2 / Lyngdorf set compleet met subwoofer thuis te mogen proberen, hoefde ik natuurlijk niet lang na te denken en heb oik nmiddellijk een reactie gestuurd. Ik was dan ook enorm blij verrast met de mail dat ik één van de twee gelukkigen was die zo'n set thuis mocht testen.

Daudio aan huis

Na telefonisch overleg met Jeroen Dezaire van Daudio kreeg ik een weekje later later op een zaterdag de set thuisgebracht door Jeroen en zijn collega Hans. Zoals bij Daudio gebruikelijk is werd de set niet alleen bezorgd, maar volledig geïnstalleerd waarbij ook de akoestiek van mijn woonkamer werd gemeten met behulp van een meetmicrofiin die aan een laptop werd gekoppeld. De akoestiek van mijn woonkamer bleek zeer behoorlijk te zijn, waardoor er weinig ingrepen nodig waren. De belangrijkste aanpassing was de bank wat naar achteren te schuiven waardoor het volgens de metingen net iets beter klonk. Dit alles geschiedde onder het genot van een kop koffie en een zeer duidelijke uitleg van Jeroen en Hans over het wat en waarom van hun werkzaamheden.

Na tekst en uitleg over de apparatuur zelf gingen de heren weer terug naar huis en kon mijn luistersessie gaan beginnen. Aangezien er een demoset is geïnstalleerd, was alles al aangespeeld. 

Opstelling

De M2 modellen zien er erg goed uit en zijn perfect afgewerkt. Niet al te groot en daarom eigenlijk in elke woonkamer te plaatsen. Het zijn open baffle speakers, dus zonder klankkast. De subwoofer stond bij mij rechts naast de speakers want volgens de metingen was dat de beste plek, met de speakers zelf ongeveer 60 cm van de achterwand af. Tijd voor muziek! Ik stream veel via Tidal, dus dat komt goed uit: de meegebrachte Lyngdorf heeft Tidal Connect evenals Spotify Connect, wat feilloos werkt, evenals internetradio en streamen via mijn EVO.

Muziek!

De Daudio speakers vielen meteen op in positieve zin qua rust van het geluidsbeeld en ruimtelijkheid van de weergave. Het geluid komt mooi los van de speakers en plaatsing van instrumenten is erg goed waarneembaar. De amt tweeters klinken erg goed en zijn verantwoordelijk voor een sprankelend en heldere weergave van hoge tonen. Ondanks het mooie weer heb ik dan ook eigenlijk elke avond binnen gezeten om te luisteren naar deze set en heb zodoende van alles gedraaid, van Led Zeppelin tot The Carpenters, jazz, progrock, veel blues enzovoort enzovoort. Alles is een feestje om naar te luisteren, zeker als je de totaalprijs van deze set in ogenschouw neemt!

Wat me eveneens enorm positief opviel was het slagwerk in verschillende opnames, enorm duidelijk en perfect geplaatst in de ruimte. Luister bijvoorbeeld Dacoit Duel van AR Rahman eens of Brent Lewis met Mumbo Jumbo, zowel hard als zacht klinkt dat fantastisch. De subwoofer doet zijn werk op een formidabele manier en het is absoluut niet hoorbaar waar hij staat. Geen trillingen in de subwooferkast doordat er twee woofers in zitten, en bovendien regelbaar door hem zachter of harder te zetten ik heb hem voornamelijk op maximaal laten staan. Ook omdat bij veel bas in de opname er ook veel bas te horen is, bijvoorbeeld bij Jennifer Warnes Way down deep.

Mijn EVO streamer klonk nog wat beter dan het streamen via de Lyngdorf dus die heb ik voornamelijk gebruikt. De standaard luidsprekerkabel van Daudio heb ik overigens vervangen door mijn eigen Tonmeister kabel en dat vond ik een behoorlijke verbetering. Hans belde me na een week om eens te polsen hoe het beviel en ik vertelde hem van de kabelwissel, waarop hij beloofde een mooie kabel mee te nemen als hij de set zou ophalen zodat we die ook nog even konden beluisteren. Aldus geschiedde, en ook dat was weer een behoorlijke verbetering ten opzichte van mijn eigen luidsprekerkabel; nog wat opener geluid en een breder stereobeeld.

Slotgedachte

Helaas was na twee weken het moment gekomen om weer afscheid te nemen van deze mooie set. Ik ben behoorlijk onder de indruk van het geheel en vind de prijs-kwaliteitverhouding erg sterk. Ik ben dan ook erg benieuwd hoe Daudio klinkt met mijn PrimaLuna en heb met Jeroen en Hans afgesproken om in het najaar eens een luistersessie in Rijswijk in te plannen, want wie weet....

Wil je het Daudio M2 muzieksysteem ook graag eens horen? Maak dan een afspraak met Daudio om dat op je gemak in Rijwijk te gaan doen. Meer informatie vind je op de website, www.daudio.nl

MERK

EDITORS' CHOICE