REVIEWDaudio

ThuisTest: Daudio M2 luidsprekers (Marc Glas)

Gastauteur | 27 september 2022 | Daudio

In het voorjaar publiceerden we een HiVisit bij Daudio, waar Harro uitgebreid voor het Daudio M2 muzieksysteem was gaan zitten. Naar aanleiding daarvan volgde een oproep voor een ThuisTest: we zochten twee lezers om de M2 thuis eens uit te proberen. De eerste review vind je hier, vandaag delen we de bevindingen van de tweede thuistester!

Tekst & foto's: Marc Glas

Deze zomer was ik een van de gelukkigen om een Daudio M2 muzieksysteem thuis te mogen beluisteren. Ik zou me geen leven kunnen voorstellen zonder muziek en hou me al ruim veertig jaar bezig met de wondere wereld van de hifi. Zelf heb ik geen ervaring met reviewen en hou ik er eigenlijk niet zo van om technisch te luisteren, maar ben wel geïnfecteerd door het hifi-virus en de zoektocht naar manieren om nog meer van muziek te kunnen genieten.

Op een zaterdagochtend kwamen Jeroen en Hans van Daudio een M2 systeem brengen. Het systeem werd ingeregeld en afgesteld op de akoestiek van mijn woonkamer. Iets wat ik graag aan een specialist overlaat.

Ik had het topmodel van Daudio ooit eens beluisterd op een hifishow in Veldhoven en weet nog dat ik onder de indruk was van het geluid. Soms blijft een demonstratie hangen en dit was er zeker één van. Voor mij waren die luidsprekers te groot en te kostbaar om bij mij in de woonkamer te plaatsen. Het M2 systeem is veel woonkamervriendelijker. Interessant is ook dat het een compleet systeem is. De Lyngdorf is opvallend compact met veel aansluitmogelijkheden, maar ook gebruiksvriendelijk. De Daudio M2 luidsprekers zijn fraai afgewerkt en door het dipoolontwerp zien ze er compact uit. De subwoofer kon makkelijk weggewerkt worden.

De complete set

Het systeem waar ik naar geluisterd heb bestaat uit een:

  • Daudio M2 luidsprekerset;
  • Lyngdorf TDAI-1120 geïntegreerde versterker met RoomPerfect;
  • Daudio M2 Actieve Sub met 2x8-inch woofer;
  • Daudio standaard meegeleverde luidsprekerkabel met verzilverd koper ader.

In mijn woonkamer speel ik muziek met een paar Devialet Phantoms. Voor de Devialets gebruik ik Tidal als bron. De Devialets blinken uit in een ver doorlopend laag, terwijl het midden en hoog van een goede kwaliteit is.

In vergelijking met het Daudio M2 systeem is de Devialet een compleet ander systeem. Mijn hoofdsysteem staat op zolder. Dat betreft een Devialet geïntegreerde versterker met Sonus faber luidsprekers en een Transrotor platenspeler als bron. Af en toe gebruik ik nog een cd-speler, of stream via Tidal naar de Devialet versterker.

Aan de slag

Tijdens het afregelen van de set lieten Jeroen en Hans mij het verschil horen tussen Tidal en Roon. Ik kende Roon wel, maar heb nooit gerealiseerd dat Roon zo veel beter zou kunnen klinken dan Tidal. Op het M2 systeem is dit een weinig subtiel verschil en ik besloot meteen een trial abonnement af te sluiten om te gebruiken tijdens de review. Het nummer Liberty van Anette Askvik is daar goed geschikt voor. Haar stem en het gehele arrangement zijn uitstekend geschikt om een set te beoordelen. Het verschil tussen Tidal en Tidal via Roon is dat het geluid veel rustiger (analoger?) is en details beter weergegeven worden.

Ik was wel benieuwd of ik het verschil zou horen met mijn hoofdsysteem op zolder. Dat verschil was subtieler, maar alsnog wel duidelijk hoorbaar. Hans heeft mij uitgelegd dat de integratie van Roon met de Lyngdorf erg goed is en dat Lyngdorf daar zelf meer reclame over zou mogen maken. Al tijdens de inmeetprocedure hoor ik dat de Daudio M2 een wezenlijk andere weergave heeft dan de luidsprekers die ik in de loop der jaren hier thuis heb gehad. Het geluid is zeer neutraal. De plaatsing is beter dan ik thuis ooit gehoord heb en ik ben direct erg enthousiast.

Wanneer Hans en Jeroen weer vertrokken zijn en ik op mijn centraal geplaatste luisterplek kan zitten hoor ik een heel mooi stereobeeld. Stemmen en instrumenten zijn goed in de ruimte hoorbaar. Het volgende wat mij opvalt is de rust, coherentie en een echtheid van instrumenten, zonder dat ze indrukwekkend klinken. De integratie met de subwoofer is heel goed. Het niveau van de subwoofer is harder of zachter te zetten, maar raakt ten opzichte van de M2 nooit overheersend. De Phantoms geven duidelijk meer laag.

Muziek!

Mijn vrouw was meteen aangenaam verrast. Mooi warm geluid, zei ze. En daar kan ik haar wel gelijk in geven. Mooi geluidsplaatje en tot op zekere hoogte genoeg details. Daar moet ik dan wel bij zeggen dat ik het vergelijk met mijn hoofdsysteem welke van een andere orde is en eigenlijk niet eerlijk om mee te vergelijken.

De Daudio M2 set werd geleverd met een standaard netwerkkabel. Deze heb ik vervangen door een AudioQuest kabel. Dit gaf direct een duidelijke verbetering in het geluidsbeeld. De set laat duidelijk het effect van kabel upgrades horen. Betere luidsprekerkabels en netkabels geven ook een verbetering.

Het is een compliment voor de M2 set dat upgrades zo veel effect hebben. Betere bekabeling en verbetering aan de bron is direct hoorbaar. Dit toch een instap set van Daudio, maar er is voldoende kwaliteit om te laten horen dat een upgrade de moeite waard is.

Gedurende twee weken heb ik een grote variatie aan muziek beluisterd. Mijn muzieksmaak valt allemaal in de categorie pop en rock van de jaren 70 tot hedendaags. Tijdens de eerste dagen luisteren had ik het gevoel dat ik details miste. Na een paar dagen is het geluid verbeterd, maar blijft wel het gevoel dat het geluidsbeeld niet naar voren komt en niet veel diepte heeft. Dat heeft veel te maken met de akoestiek van mijn woonkamer, omdat ik op ongeveer 5 en een halve meter van de set af zit.

Keith don’t go van Nils Lofgren klonk erg mooi. Zang en gitaar worden zuiver en muzikaal weergegeven. De plaatsing van stem en instrumenten is erg goed en zeker een pluspunt van deze luidsprekers binnen dit budget. Ik weet niet of ik luidsprekers binnen deze prijsklasse zo goed heb horen klinken.

Annet Askvik op het nummer Liberty klinkt prachtig. Haar stem staat precies tussen de luidsprekers en alles in de weergave komt er volledig los van.

2049 uit de soundtrack van Blade Runner is niet het meest geschikt nummer voor de M2’s. De weergave is wat braaf of laat ik zeggen neutraal. Geeft alles keurig weer, maar is qua beleving niet te vergelijken met de Devialets. Niet erg, want de M2 set doet meer goed dan niet goed.

Elektronische muziek lijkt me niet het sterkste punt van de M2 set. De M2 set is wel beter in de weergave van stemmen en instrumenten. Deze klinken net even beter en echter dan de Devialets.

De aansluiting op de tv (via een optische kabel met de Lyngdorf) is een verrassing. Waar de Phantoms indrukwekkend zijn met films, daar is de Daudio M2 set heel goed in het algemeen gebruik. Ik gebruik de Devialets alleen bij films. De M2 set heb ik met veel plezier aangezet bij uiteenlopende programma’s en uiteraard ook films.

Stemmen komen zeer realistisch over en de plaatsing van wat er gebeurt op het scherm is zeer goed tot indrukwekkend. De bediening van de Lyngdorf is hierbij eenvoudig en intuïtief.

Conclusie

Na twee weken werd de set weer opgehaald. Ik merkte dat ik dat wel echt jammer vond. Ik was wel gehecht aan de set geraakt en wilde weer meer muziek luisteren, zonder dat het vervelend ging worden. Luistermoeheid trad dus niet snel op. Na een paar dagen nam ook het genieten van muziek de overhand van het technisch luisteren. De Daudio M2 set is een neutrale muzikale set die voor veel luisterplezier heeft gezorgd. Belangrijke eigenschap van de set is de mogelijkheid om de Lyngdorf in te stellen op de akoestiek en vooral de uitstekende plaatsing van stemmen en instrumenten van de luidsprekers. Het maakt me nieuwsgierig wat de andere luidsprekers in het assortiment van Daudio aan mijn beleving zouden toevoegen, omdat dit hun “goedkoopste” set is.

Een belangrijk argument om een set van Daudio te kopen is het totaalconcept en de service van inregelen. Inregelen van de akoestiek is iets wat ik niet zou kunnen en waarbij ik me niet comfortabel zou voelen om dat goed te doen. Een platenspeler afregelen kan ik na veertig jaar oefenen op gehoor. Akoestiek hoor ik wel, maar het verbeteren daarvan blijft voor mij iets ongrijpbaars. Ik kan iedereen aanraden om Daudio op het lijstje te zetten bij de aanschaf van luidsprekers en zeker eens te luisteren naar de voordelen zijn van zo'n dipoolsysteem.

Wil je het Daudio M2 muzieksysteem ook graag eens horen? Maak dan een afspraak met Daudio om dat op je gemak in Rijwijk te gaan doen. Meer informatie vind je op de website, www.daudio.nl

MERK

EDITORS' CHOICE