NIEUWSJBL

JBL 4312G Ghost Edition: witte versie van bestaande studiomonitor JBL 4312G

Sinan Kökbugur | 12 september 2022 | Fotografie Fabrikant | JBL

Het Amerikaanse luidsprekermerk JBL heeft een witte versie uitgebracht van zijn bestaande zwarte model 4312G. De witte 4312G is “Ghost Edition” genoemd en heeft verder alle technische eigenschappen die de eerdere zwarte versie van de 4312G ook heeft.

JBL 4312G: drieweg studiomonitor

De JBL 4312G was tot voor kort uitsluitend verkrijgbaar in een Black Ash uitvoering. De witte nieuwkomer en de oorspronkelijke Black Ash uitvoering zijn verder technisch gelijk.

Net als zijn veel bekendere familielid in vorm van de JBL L100 Classic is de 4312G geïnspireerd op de JBL studiomonitoren uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. de L100 is echter een bekender luidspreker dan de 4312G. Daar moet volgens de fabrikant verandering in komen en wellicht dat het witte model daar een bijdrage in kan leveren.

De JBL L100 van vandaag is uiteraard een volle reïncarnatie van de L100 van weleer. Die L100 kwam echter niet uit de lucht vallen. In de jaren zestig van de vorige eeuw was JBL hét studiomerk en vrijwel iedere serieuze knoppendraaier controleerde zijn mixkunsten via een JBL studiomonitor. Logischerwijs werd e.e.a. dan ook bereikbaar gemaakt voor de woonkamer. Met de JBL 4310 monitor als inspiratie werd de JBL L100 met karakteristieke, geblokte oranje, blauwe of zwarte foam grill geboren.

De JBL 4312G is altijd een beetje in de schaduw gebleven van de meer opvallende JBL L100. Gebaseerd op de JBL 4311 monitor stammend uit dezelfde tijd als de originele L100, heeft de 4312G echter een aantal serieuze karaktertrekken die muziekliefhebbers zullen aanspreken.

JBL 4312G: drivers

JBL’s studiomonitoren voor thuis hebben afgezien van de fysieke verhoudingen niet veel te maken met de studio. Klankmatig zijn ze echt helemaal geoptimaliseerd voor thuis terwijl het dynamische karakter is gebleven. Toch is de 4312G niet echt een gemiddelde luidspreker. Achter het zwarte speakerdoek lacht de witte conus van de JW300SW Pure Pulp woofer met een diameter van 300 millimeter je tegemoet.

Ook de middentoner en tweeter doen direct denken aan de L100 al zijn de details net even anders. Zo is de tweeter van de 4312G van aluminium met een magnesium coating terwijl de L100 zijn hoogste noten aan een variant met titanium membraan toevertrouwt. Wel zijn beide varianten voorzien van de JBL typische waveguide die het afstraalgedrag optimaliseert. Het maakt de 4312G net een beetje brutaler, misschien een haartje minder verfijnd maar nog altijd super lekker en spontaan van klank, aldus de Nederlandse importeur.

JBL 4312G: verticale of horizontale plaatsing

Anders dan bij de L100 zijn middentoner en tweeter in de 4312G niet verticaal boven elkaar geplaatst, maar horizontaal naast elkaar en zijn de leden van een paartje spiegelbeelden van elkaar. Dit biedt ook de mogelijkheid om te experimenteren. Tweeters aan de binnenzijde of aan de buitenzijde? In een compacte opstelling of korte zitafstand ben je waarschijnlijk het meest gelukkig met de tweeters aan de binnenzijde. In een grote ruimte of wat verder van de speakers af luisterend zorgt een plaatsing met de tweeters aan de buitenzijde voor een net wat groter stereobeeld. Maar de gebruiker mag dat natuurlijk helemaal zelf kiezen.

Overigens, horizontale layout van de tweeter en middentoner maakt het mogelijk om de 4312G eventueel liggend, d.w.z. op de lange zijde te plaatsen. Dat is ook de opstelling die in veel studio’s wordt gebruikt, d.w.z. tweeters naar binnen, op zijn kant en dicht bij de achterwand. Met de L-Pad toonregeling op het front kan verdere fijnafstemming van middentonen en hoge tonen plaatsvinden.

JBL 4312G: Ghost Edition

De JBL 4312G is dus niet écht nieuw, maar de witte versie is dat wel. De witte houtnerf variant is technisch identiek maar oogt mede dankzij zijn zwart gecoate paper pulp woofer compleet anders en net wat moderner. Die witte uitvoering is trouwens ook geen toeval, ook zijn voorouders uit de jaren zeventig van de vorige eeuw werden al in een witte leuk-voor-thuis uitvoering geïntroduceerd. “Daarmee is het cirkeltje weer rond en hebben we er met de 4312G Ghost Edition weer een enorm karaktervolle en superstoere JBL speaker bij,” aldus de Nederlandse importeur Reference Sounds.

JBL 4312G: prijzen en leveringsinformatie

De JBL 4312G in Black Ash en White Ash zijn vanuit voorraad leverbaar met een adviesprijs van 3.349 euro voor de zwarte en 3.649 euro voor de witte uitvoering.


EDITORS' CHOICE