Je zou denken dat het bij de nieuwste (en kleinste) telg in de studio monitor-lijn van JBL om een kleiner broertje van de JBL 4309 zou gaan. Hij ziet er hetzelfde uit, is een maatje kleiner, maar daar houdt het dan ook op. Dit is een actieve luidspreker (dus met ingebouwde versterking) en tevens met ingebouwde streamingmogelijkheden. Als ie nou ook nog eens net zo goed klinkt als de 4309…
Die 4309 heb ik al een keer eerder op test gehad en in combi met een goeie versterker, heerlijke hifi-luidspreker, maar ook een fantastische luidspreker in een home cinema set-up. Zo’n luidspreker die je kamer echt mooi vult van een zijdezacht gespreid hoog en lekker vol en diep laag. Een luidspreker die muzikaal is en die je niet meteen overrompelt, maar met de dag steeds meer gaat waarderen.
Als je dat een maatje kleiner krijgt, maar met hetzelfde effect, zou ik daarvoor tekenen. Blijkbaar was dat voor JBL nog niet genoeg. Ik snap het ook wel, een maatje kleiner is bij een setup met eigen versterker niet zo heel interessant. Pas als je wat ruimte tekort hebt en eigenlijk de versterker niet kwijt kan, is niet alleen een maatje kleiner interessant, maar ook de mogelijkheden van versterking en de extra aansluitmogelijkheden.
JBL 4305P actieve speaker
De 4305P (waarbij de P voor Powered staat), is te plaatsen tegenover luidsprekers als de LS50 Wireless van KEF. Om een idee te krijgen hoe deze tegenover elkaar zouden staan, heb ik er voor de foto maar eentje naast geplaatst. Bijna even groot, maar dag en nacht verschil in uitstraling. Bij JBL toch weer de retro look en een ode aan de studio monitors uit het verleden met hun grote hoorns (vandaar de naam), maar stiekem helemaal volgebouwd met de nieuwste technieken. Zonder dat je het ziet is dat ook al het geval met die hoorn, de bekende HDI-hoorn die we bij de duurder modellen terugvinden, ook weer in combinatie met de 2410H-2 1-inch compressiedriver. Hieronder is een 5-inch woofer geplaatst van vezelcomposiet en hieronder vinden we twee ‘front-firing’ baspoorten.
Dat maakt hem uitermate geschikt om tegen een wand te plaatsen. En mocht dat teveel laag opleveren (3db om precies te zijn), kun je dit compenseren met een speciale 3dB contourfilter, te schakelen op de achterkant van de luidspreker. Intern wordt elke driver apart voorzien van een versterker, een 25 Watt klasse-D voor de compressie drivers voor het hoog en 125 Watt per woofer voor het laag. Dat alles in een MDF-cabinet van 2 centimeter dik met een prachtig verstevigde constructie.
Grill of geen grill
De meegeleverde grill bedekt de helft van de luidspreker en wordt alleen voor de woofer en de twee baspoorten geplaatst. Het komt niet vaak voor, maar in dit geval is dat visueel echt wel mooier. Zonder die grill ziet het er wat onafgemaakt uit en met de grill, komt die iconische tweeter met zijn hoorn meer tot zijn recht. Bij de walnoot-versie krijg je een grill met blauwe stof en bij de zwarte een bijpassende zwarte. Akoestisch gezien zijn ze overigens transparant, ofwel akoestisch onzichtbaar. Ze hebben dus geen effect op het geluid van de luidspreker (wat meestal wel het geval is bij grills die voor de tweeter worden geplaatst).
Primary, Secondary
Het aantal aansluitingen (zowel fysiek als draadloos) lijkt misschien wat beperkt, maar achteraf zijn er vele mogelijkheden en combinatie mogelijk en heeft het me aardig wat tijd gekost om alles uit te proberen. Het laat ook gelijk zien waarom de JBL 4305P zo flexibel is en in elke set-up zijn plaatsje wel weet te vinden. Zoals je vaak ziet bij draadloze luidsprekers, werken ze in paren, waarbij één luidspreker als hoofdluidspreker dient (Primary) en een tweede (Secondary) hieraan wordt verbonden.
Zo ook bij de 4305P, dit kan dan draadloos of met een standaard CAT5e-netwerkkabel (die is meegeleverd) via de speciale ‘Digital Link’ aansluitingen. Qua timing of fasecoherentie zul je geen verschil tussen beide manieren kunnen bemerken, sterker nog, het is niet eens meetbaar. Grote verschil is wel dat met een bedrade verbinding bestanden met een samplefrequentie tot en met 192kHz kunnen worden afgespeeld.
Draadloos kan dit tot ‘slechts’ 96kHz. Je hebt natuurlijk voor beide luidsprekers nog steeds een stroomkabelaansluiting (schucko) nodig, maar het geeft je toch veel meer vrijheid voor het plaatsen van twee luidsprekers als je dit draadloos doet. Zolang je ze maar niet verder uit elkaar zet dan 9 meter, maar dat moet voor de meeste huiskamers geen probleem zijn lijkt me. Je kan de hoofdluidspreker als linker- of rechterluidspreker neerzetten, achterop de luidspreker geef je met een schakelaar aan waar je hem hebt geplaatst, gezien vanaf de luisterplek.
De hoofdluidspreker heeft alle aansluitingen, processor en zelfs bediening aan boord, en het kan bijvoorbeeld makkelijker zijn om hem aan de kant van een TV te zetten, waar de optische uitgang zit en de satellietluidspreker (secondary) aan de kant waar deze niet zit. De geïntegreerde streaming-engine biedt zowel bekabelde als draadloze netwerkaudiomogelijkheden via Ethernet, Google Chromecast ingebouwd, Apple AirPlay 2 en Bluetooth-audio.
Digitaal
Er zijn twee fysieke digitale inputs: optisch (toslink) en USB-B. Optisch zul je waarschijnlijk voor de TV gebruiken of een mediaspeler. De USB-aansluiting kun je rechtstreeks aan je computer koppelen. In feite is het een ingebouwde audio-interface, waardoor je rechtstreeks vanuit je computer digitaal de luidsprekers ingaat en de DA-conversie vanuit de luidspreker laat verlopen. Dat maakt hem gelijk handig om te gebruiken voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld in een video-editing set-up, om de audio gelijk vanuit je videoprogramma op de 4305P af te spelen. Of zelfs voor het produceren of mixen van audio-producties, je kunt de 4305P rechtstreeks in je DAW (bijv Logic Pro of Ableton Live) als uitgang van de mixer kiezen. Een USB-aansluiting voor een harde schijf of USB-stick, waarmee je audiobestanden kan afspelen, mist echter.
Analoog
Wat betreft analoge ingangen zijn er ook twee mogelijkheden. Via de 3,5-mm jack is dit ongebalanceerd, wat niet echt de meest ideale aansluiting is om bijvoorbeeld een platenspeler met phonovoorversterker op aan te sluiten. Hiervoor was een cinch-aansluiting een stuk makkelijker geweest en hoef je niet met allerlei verloopjes of kabeltjes te gaan stoeien. Die dingen steken dan ook nog eens verder achter de luidspreker uit en er komt zo aardig wat gewichtsdruk op die connector te staan. De tweede analoge aansluiting is gebalanceerd, waarop je twee XLR-pluggen of twee 1/4-inch jackpluggen kan gebruiken.
Een phonotrap met gebalanceerde uitgangen (wat je nu steeds meer tegenkomt) zou hier perfect voor zijn. Grappig genoeg zijn dit ook de beide connectoren die veel op pro-audio apparatuur is terug te vinden. Dit maakt de 4305P dus ook heel interessant om te gebruiken in een studio-omgeving. Maar, voor alle analoge puristen, er is één grote kanttekening. Alle audio die analoog bij de 4305P wordt aangeboden, wordt eerst omgezet in een digitaal signaal, waarschijnlijk het grootste verschil met specifieke studiomonitors.
Het is zeker geen nadeel en je ziet het bij alle soortgelijke luidsprekersystemen terug. Zoals bij de KEF LS50 Wireless en de duurdere luidsprekers als de Kii Three en de Dutch & Dutch 8c. Op deze manier kan een analoog signaal op dezelfde manier worden weergegeven via de gescheiden versterkers voor het hoog en het laag, maar het betekent dus wel dat er altijd een AD-DA-conversie plaatsvindt. Als je een apparaat dus digitaal of analoog kan aansluiten, kies je het beste voor digitaal.
Draadloos
En digitaal hoeft dus niet specifiek met kabel te zijn, dat kan op meerdere manieren draadloos. De 4305P is zowel via WiFi met Google Home, alsook Apple AirPlay, rechtstreeks te benaderen, wat het mogelijk maakt om lossless audio te streamen. Via bluetooth kan dit dus ook, maar dan is het lossy. Op deze manier kun je eigenlijk alle formaten audio afspelen, van WAV/AIFF, tot DSD (die dan in PCM wordt overgezet), tot aan MP3 en AAC. Het maakt ook niet uit welke streamingdienst je bent geabonneerd, je kunt het rechtstreeks doorsturen via Chromecast of Airplay. De diensten die al geïmplementeerd zijn, zijn Spotify Connect en Tidal Connect.
Bediening
De belangrijkste functies als volume, mute en ingangsselectie zijn vanaf de hoofdluidspreker voorop onder hoorn snel te kiezen, maar de uitgebreide mogelijkheden kies je op de meegeleverde afstandsbediening. Deze is via bluetooth te koppelen en hoef je dus niet specifiek op de luidspreker te richten. De ingangsselectie heeft hier per ingang een eigen knop en bovendien kun je hier ook nog je muziek bedienen met de skip en play/pause-knoppen.
Je kunt de 4305P bedienen met de MusicLife App en de Mconnect App. Zo kun je muziek weergeven die wordt gehost op een Mac, pc of NAS-schijf rechtstreeks vanaf een telefoon of tablet. Er is ondersteuning voor internetradio, podcasts, TIDAL, Qobuz, Deezer, Napster, HIGHRESAUDIO en Amazon Music.
Roon
...en gelukkig is daar ook Roon, de streaming- en netwerkspeler met alle extra functies. Mocht je Roon niet gebruiken, het kost je dan wel 120 dollar per jaar, in combi met de 4305P is dit meer dan moeite waard. Deze luidspreker is namelijk Roonready, wat betekent dat je streamingdiensten als Qobuz ook gelijk kunt implementeren, ook op deze manier de mogelijkheid hebt om via het netwerk je audiobestanden af te spelen én een equaliser tot je beschikking hebt.
Hetzelfde, maar toch niet
Klankmatig had ik een kleinere 4309 sound verwacht, maar dat is niet helemaal het geval. Eigenlijk is het op heel veel punten namelijk hetzelfde, wat achteraf ook wel logisch is als je kijkt naar de tweeter en HDI-hoorn combinatie. De spreiding in het hoog is hetzelfde en dat hoog is hier misschien zelfs nog wel wat transparanter dan ik bij de 4309 hoorde. Hij wordt namelijk los aangestuurd met een eigen versterker en de tuning is misschien dan ook wel wat beter uit te voeren. Het laag is lekker strak en loopt echt heel diep door tot 40 Hz.
Een subwoofer-aansluiting is aanwezig en zodra je die gebruikt, wordt er een 80Hz crossover filter geactiveerd. Voor het diepe laag hoef je het niet te doen, maar het kan wat extra mogelijkheden bieden om de set net wat even fijner te tunen in combi met de akoestiek in je kamer. Als ik iets moet aangeven wat ik een beetje mis, dan is het de punch rond 120 tot 200 Hz. En ook al vullen ze prima de ruimte, voor ietsje meer geluidsdruk, zou ik ze niet in een al te grote kamer plaatsen.
Mocht je de metingen van de luidspreker willen bekijken, dan kan ik je van harte de metingen van Erin’s Audio Corner aanraden. Je ziet dan meteen hoe recht deze luidsprekers eigenlijk wel niet zijn en dat de grilles geen effect op de frequentierespons hebben. Ik ga daar in onderstaande video nog iets verder op in.
Conclusie
De JBL 4305P is een geduchte concurrent voor een draadloze luidsprekerset als de KEF LS50 Wireless. Klankmatig gaan ze een stuk dieper door in het laag en de spreiding in het hoog is fantastisch. Ze zijn ‘rechter’ in frequentierespons dan je zou verwachten en dat maakt het tot een mooi klein referentiesetje. De gebalanceerde aansluitingen achterop zijn een prachtige bonus en maken dit setje breed inzetbaar.
JBL 4305P
2490 euro | jbl.nl | referencesounds.nl
Beoordeling 4.5 op 5