Toen we enige tijd geleden de Bowers & Wilkins Px7S2 hebben getest, gingen we door een emotionele achtbaan. We waren verrast, verblijd, verward en verbaasd. Totdat we te horen kregen dat er nog een model boven zou komen. Dat is de Px8 geworden. En na weken lang wachten, hebben we de Bowers & Wilkins Px8 eindelijk goed kunnen beluisteren en testen. Maar maakt de Px8 de belofte waar? En van ons weer 'B&X'-gelovigen?
Bowers & Wilkins Px8
De komst van de Px8 maakt een hoop duidelijk over de headfi-lineup van Bowers & Wilkins. En dan hebben we het niet over het feit dat de Britten sinds de komst van de Px7S2 die X als kleine x zijn gaan schrijven. Nee, dan bedoelen we dat er in die lineup is er namelijk geen PX5 meer te vinden. Die positie heeft de Px7S2 ingenomen. De PX7 (S1, toen nog een grote X – begrijpt u het nog?) is daarmee niet meer het topmodel (en de S2 overigens óók niet), want die positie is overgenomen door de hier besproken Px8. Het absolute paradepaard, dus. Het feit dat we de Px7S2 daar net weer onder vinden, schijnt toch een ander licht op onze eigen, eerdere review van dat laatste model.
Dat gezegd hebbend, laten we maar meteen ook die andere olifant in de kamer tackelen; de prijs. De Bowers & Wilkins Px8 gaat over de toonbank voor 699 euro. Dat is een stevig prijskaartje, maar niet de stevigste in de markt. Een Focal Bathys gaat over de toonbank voor 799 euro. Maar het laat wel zien waar de markt naar toe beweegt en inherent daar aan, de kwaliteit die draadloos kunnen ervaren. Laten we natuurlijk niet vergeten dat dit puur luxe producten zijn. Maar voor wie is een draadloze (HiFi) koptelefoon dan bedoelt?
Kwaliteit om te likken
Als wij dan eindelijk de doos openen en de B&W PX8 in handen hebben, ervaren wij maar 1 ding. LUXE! Zoals de PX8 aanvoelt, maar ook vanuit elke hoek als we naar de PX8 kijken, pure luxe. De armen zijn van gegoten aluminium en zouden zwart zijn van kleur. Maar het is niet echt zwart. Het zit een zeem van grijs en brons doorheen. Dat heeft een geweldige uitstraling. De kussen en hoofdband zijn van nappaleer en voelen zacht aan. Ook de afwerking, de knoppen, de naam die gegraveerd is, alles komt tot één luxe geheel samen. Maar de kwaliteit zit ook vanbinnen.
Aan de binnenkant vinden we namelijk een nieuwe 24 bits DSP. Die was nodig om de gekantelde carbon cone 40 mm drivers aan te sturen. Die zijn voorzien van een nieuwe magneet en spreekspoel. Wat weer nodig was om de hoge resolutie van de weergave die de DSP haalt waar te kunnen maken. Omdat te realiseren was er ook een update van Bluetooth naar 5.2 en aptX noodzakelijk. Ook bij het gebruik van de kabel.
Daar merken we pas echt hoe de puzzelstukjes samenvallen. Het vormt echt een synergie om een hifi-ervaring tot stand te laten komen.
Aan de binnen- en deels buitenkant van de behuizing vinden we nog de microfoons. Daarvan zijn er vier voor ANC en twee om te bellen, of voor een Teams-vergadering. Het totale gewicht is 320 gram, en we moeten toegeven dat dat licht aanvoelt. De Px8 is verkrijgbaar in zwart en tan, en daarnaast ook nog als limited edition: de Px8 Bond.
De app
Moderne HiFi valt of staat met de software ondersteuning. Bowers en Wilkins heeft er had aan gewerkt om dit voor elkaar te krijgen. De app werkt goed en zit vol met instellingen. Zo vinden we een EQ, om bas en treble bij te stellen. We kunnen de ANC modus kiezen en schakelen tussen welk device we gekoppeld willen hebben. Maar ook de updates, stream kwaliteit en de draagsensor, worden hier geregeld.
Ook is het mogelijk om vanuit de app je muziek op Tidal, Qobuz of Deezer te regelen. Het werkt allemaal eenvoudig en spreekt voor zich. Precies wat je verwacht van een app.
Luisteren in hifi-kwaliteit
De verwachtingen zijn hoog –heel hoog. Kan de Px8 alles waarmaken? We nemen eens goed de tijd om te kunnen luisteren naar muziek en daar een oordeel over te vellen. Dat doen we met een iPhone 14 Plus in combinatie met de bibliotheken van Tidal. We streamen over het wifi-netwerk thuis en in de hoogste kwaliteit met Tidal. Daarna sluiten we de Bowers & Wilkins aan op een MacBook Air en luisteren we via de bijgeleverde kabel.
We luisteren naar de volgende albums:
Miles Davis – Kind Of Blue (Legacy Edition)
Gregory Porter – Take Me To The Alley
Estas Tonne – Internal Flight
Dire Straits – Brothers In Arms
Wat we óók beluisteren is The Boom Room. Dat doen we via Souncloud, omdat de kwaliteit in dat geval hoger is. We luisteren naar aflevering 414 – Tinlicker (Mystic Garden Festival). Alles bij elkaar hebben we dus naar een zeer uitgebreid en divers muziekpalet geluisterd. Voor ons was het direct duidelijk: “Dit is wat we willen horen”.
We begonnen met Dire Straits. Want dat kan altijd. Het nummer “Brothers In Arms” heeft geen introductie nodig. In de lange intro van het nummer zelf merken we het direct op... Ergens rond de 30 seconden voelen we de schouders ontspannen... Een goed teken. We willen namelijk actief luisteren, maar de B&W Px8 zegt: “Ontspan, doe rustig aan en geniet van de muziek”.
Dat is precies wat er hierna gebeurt; een luistersessie die draait om de muziek. Als we verder gaan naar Miles Davis en Gregory Porter is die ervaring alleen maar beter geworden. Dit is even puur los van hoe de Px8 klinkt, maar echt wat we ervaren. Muziek, en de beleving. We zitten iets onderuit gezakt en gaan helemaal op in “Stella By Starlight”. De romantische klanken uit de trompet zijn een pure traktatie voor de trommelvliezen. De trompet klinkt rond en warm, zonder daarbij de snelheid te verliezen. Het geluidsbeeld is breed en open, er is ruimte voor de klanken om een plekje te vinden. Maar daar ook dynamisch mee om te gaan. Het is alles wat je zou verwachten van een draadloze hifi hoofdtelefoon.
De Px8 laat zijn ware aard horen als we overschakelen naar Estas Tonne en daarna naar Tinlicker. Beiden een compleet andere categorie muziek, met een ander karakter. Estas Tonne geeft magische gitaarmelodieën die je meevoeren naar fantasierijke werelden. Het zijn de melodieën en het snelle gitaarspel die voor een rijke ervaring kunnen zorgen. Laat dat 'kunnen' maar over aan de B&W Px8, die maakt er 'doen' van. We horen duidelijk de helderheid van vingers die een snaar raken of juist erover heen glijden. Die diepte in details is kenmerkend. Net als het wegebben van de melodieuze klanken. Het geeft een groots gevoel.
Was het gevoel bij Miles Davis en zeker bij Gregory Porter nog warm en romantisch, zo is dat nu sprookjesachtig en magisch. Om even te spreken over een stukje verwachtingsmanagement; dit is opnieuw precies wat we willen horen en toch ook wel mogen verwachten van een draadloze hifi-koptelefoon van 700 euro. En toch weet Bowers & Wilkins ons te verrassen. Toch flikken ze het weer. Die verrassing komt om de hoek zetten als we de set van Tinlicker luisteren. Zweverige elektronische muziek, met hier en daar iets meer laag. Die combinatie kan lastig zijn; de snelheid van elektronische muziek en op de juiste timing ook goed het laag kunnen weergeven. De hoofdtelefoon gedraagt zich hier als Clark Kent, die zijn overhemd opentrekt en verandert in Superman. De Px8 laat zien dat het ook heel goed een feestje kan vieren, zonder ook maar enig moment in te leveren op kwaliteit. Dat is hét kenmerk van draadloze hifi voor op je hoofd.
Eindoordeel
We hebben twee goede weken met de Bowers & Wilkins Px8 mogen leven. We hebben 'm dan ook meegenomen in een overvolle trein. De ANC is spot on, precies wat we hadden verwacht. De drukte van de coupé en het geweld van het voertuig verdwijnen om je heen en slechts wat bijgeluiden van de trein blijven over. Zet daarbij de muziek aan en alle stress glijdt van je af. Onze treinreis werd een stuk relaxter.
Ook in gebruik van telefoongesprekken en een Teams-meeting is het een perfect stukje hardware. Er is hier simpelweg niets op aan te merken. En dat geldt voor alle facetten van deze hoofdtelefoon. Van de eerste klank tot de laatste hebben we hifi ervaren. Er blijft slechts 1 vraag over: ”Voor wie is de Px8?”
Het antwoord op die vraag is dubbel. Het belangrijkste is hier wel dat je 700 euro moet willen investeren in een draadloze koptelefoon. Want je kóópt de Px8 niet, het is een investering. Je zal de Px8 gaan gebruiken om te bellen, online te vergaderen, muziek te luisteren terwijl je onderweg bent, je muzieksmaak verder verkennen en verbreden, meer aandacht hebben voor details in muziek, de wereld om je heen vergeten, geen last meer hebben van irritante bijgeluiden, en de kwaliteit van espresso en Italiaanse chocolade gaan waarderen. Okay, die laatste twee zijn een ongetoetste aanname, maar de strekking is duidelijk: Bowers & Wilkins did it again.
Conclusie
Bowers & Wilkins levert met de Px8 niet een koptelefoon, maar een draadloze hifi-ervaring. Alles aan de Px8 is kwaliteit, van het leer aan de buitenkant tot de Carbon Cone van binnen. Het is geen simpele uitgave, maar een investering. Vanaf de eerste muzikale tonen hebben we genoten van de beleving die de Px8 levert. De liefde die B&W heeft voor de muziek, is zonder twijfel ook in deze Px8 gekropen en in ieder nummer terug te horen.
Bowers & Wilkins Px8
699 euro | www.bowerswilkins.com
Beoordeling 5 / 5