ARTIKELNoir et Blanc

Beursverslag Noir et Blanc Brussels Hifi Show 2022

Het kan je als lezer van HIFI.NL/.BE niet ontgaan zijn: tijdens het weekend van 5 en 6 november organiseerde de Brusselse audiospeciaalzaak Noir et Blanc haar eerste grote evenement, de Noir et Blanc Brussels Hifi Show 2022. Een grootschalige happening voor liefhebbers van echte high fidelity. Met tal van speciale gasten, workshops, primeurs en exclusieve producten. Als mediapartner van het event waren wij uiteraard van de partij. Hierbij het verslag van een wel heel bijzonder muzikaal weekend. | En français, clique ici

Noir et Blanc had voor de gelegenheid het BluePoint Brussels Conference Center aan de Auguste Reyerslaan 80 afgehuurd. In de meer dan 20 bijzonder ruime demoruimtes, verspreid over 2 verdiepingen, kon je terecht bij KEF/Hegel, DALI Benelux, HNNY Benelux, Terrason Audio, Monitor Audio Nederland, Dimex, Yamaha Music Europe, AudioNec,  Pro-Ject, Dune Blue, Transtel-Sabima, New Transtec, Musikae, Joenit, Fusion/Microgroove, Noobel en natuurlijk ook Noir et Blanc zelf die samen meer dan 80 merken vertegenwoordigden en demonstreerden.

Lotus

Dat de passie voor hifi vaak samengaat met een passie voor auto’s, werd duidelijk aan de ingang van het BluePoint Brussels Conference Center. KEF en Lotus Cars Brussel hadden de handen in elkaar geslagen om er de gloednieuwe Lotus Emira voor te stellen die uitgerust is met KEF-speakers. Wat hadden we graag even met de Lotus getoerd, maar dat zat er om begrijpelijke redenen niet in.

KEF en Hegel

Ook binnen wist KEF de show te stelen. Het nog altijd innovatieve luidsprekermerk dat inmiddels 60 jaar geschiedenis opbouwde, had maar liefst drie ruime zalen nodig om uit te pakken met bijzondere set-ups, bestaande uit de KEF LSXII, LS50 Wireless II, de gloednieuwe LS60 Wireless, het 60th anniversary model en versterkers van Hegel. Uiteraard waren ook de KEF Blade Meta, Reference Meta en LS50 Meta van de partij.

Hegel, dat het bij KEF tot referentieversterker geschopt heeft, presenteerde met de Hegel H390 en H590 haar toplijn van geïntegreerde versterkers. Daarnaast toonde het Noorse merk ook haar multi channel versterkers voor high end cinema en de populaire V10 phono amp.

De demo’s van KEF en Hegel werden verzorgd door Anders Ertzeid van Hegel en KEF R&D en Jan Douwe Kroeske, bekend van programma’s zoals de ‘Twee Meter Sessies’ en ‘The Ballroom Sessies’.

Primeurs

Een hifisalon kan uiteraard niet zonder primeurs. Gelukkig is het najaar het uitgelezen moment waarop fabrikanten uitpakken met nieuwe modellen. Zeker nu er de voorbije jaren omwille van de Covid-19 pandemie weinig nieuws te rapen viel, was het uitkijken naar nieuwe producten en modellen. Hierbij een greep uit de talrijke primeurs die tijdens de Noir et Blanc Brussels Hifi Show te ontdekken vielen.

Yamaha

Yamaha Music Europe pakte uit met de Hi-Fi 2000 Serie, een nieuwe productlijn die volgens de Japanners de volgende generatie van het digitale tijdperk inluidt. De eerste leden uit de serie zijn de Yamaha R-N2000A netwerkreceiver en de NS-2000A vloerstaande speakers. De Yamaha R-N2000A is de eerste high end stereoreceiver van het Japanse merk. Een echte alleskunner die het streamen van muziek in hoge resolutie verenigt met aloude hifikwaliteit.

Met de NS-2000A speakers refereert Yamaha naar haar rijkelijke geschiedenis als instrumentenmaker. Een kleine maar opmerkelijke verschijning was de ZG01, Yamaha's eerste audiomixer die speciaal is ontworpen voor ‘gamevoicechatten’ en ‘gamestreaming’.

Halcro, Vivid Audio, Grimm Audio en PMC

Terrason Audio presenteerde de Halcro Eclipse mono en stereo power amplifiers waarmee de Australische fabrikant zijn rentree maakt op de Europese markt. Vivid Audio en Mola Mola die ook tot de Terrason-familie behoren, werkten enthousiast mee aan bijzonder muzikale presentaties.

Net zoals Grimm Audio, dat met zijn MU-1 muziekspeler tot de absolute top in zijn soort gerekend wordt, en de gigantische PMC fact festria speakers. De fact fenestria speakers, het vlaggenschip van PMC die voor de gelegenheid aan de Halcro Eclipse amps gekoppeld werden, maakten een diepe indruk. Niet alleen omwille van hun afmetingen maar ook, en vooral, omwille van hun muzikale prestatie.   

Quad, VTL en Tannoy

NewTranstec leverde een primeur met de Quad Artera Mono amp die de succesvolle Altera Series van Quad Hifi vervolledigt. Het merk dat beroemd werd met zijn gepatenteerde current dumping technology levert hiermee een bijzondere eindversterker die een perfecte match vormt met de legendarische Quad ESL-2912 elektrostatische luidsprekers. Ook de buizenversterkers van VTL die uitblinken in spierkracht en muzikale zuiverheid waren van de partij. Uiteraard ontbrak evenmin Tannoy met zijn robuuste vloerstaande speakers zoals de veelgeprezen Legacy en Prestige Serie.

Pro-Ject en Musical Fidelity

Zaal Einstein-C was voorbehouden aan Pro-Ject, ’s werelds grootste fabrikant van platendraaiers voor eigen merk en merken van derden. Pro-Ject is ook bekend vanwege zijn compacte hifi componenten waaronder voorversterkers, converters en versterkers. In dezelfde ruimte was ook Muscial Fidelity van de partij dat met gepaste trots de gloednieuwe NU VISTA versterkerreeks met Nivistar buizen voorstelde. Het hoogtepunt van vele jaren ontwikkeling en de absolute top van Muscial Fidelity.

Artcoustic en IsoAcoustics

In de ruimte van Noobel vielen de modulaire speakersystemen van Artcoustic op. Speakers die volledig aan de wensen van de klant aangepast worden inzake afmetingen, kleur en afwerking. In dezelfde ruimte vonden we het uitgebreide assortiment van IsoAcoustics waaronder de inmiddels beroemde GAIA isolatievoeten. We vermelden nog graag de professionele audio van Archittura Sonora met zijn speakers voor binnen en buiten in premium natuursteen.

Meze, Hifiman en Dan Clark Expanse

 Bij Dune Blue werden we ondergedompeld in de wereld van de allerbeste headfi. Met primeurs zoals de Meze 109 Pro, de eerste open hoofdtelefoon van het Roemeense merk dat de voorbije jaren sterk gegroeid is met budgetvriendelijke maar kwalitatief hoogstaande producten.

Ook nieuw, de Hifiman Sundara Closed Back. Een gunstig geprijsde hoofdtelefoon met gesloten beukenhouten oorschelpen die een nieuw hoofdstuk toevoegt aan het succesverhaal van Hifiman. Vergeten we natuurlijk ook de gloednieuwe Dan Clark Expanse open back met zijn planair-magnetische driver en de Stealth closed back niet.

Enleum, Feliks Audio, Rockna en Viva Audio

Niet alleen hoofdtelefoons maar ook de hele keten achter de hoofdtelefoons zijn belangrijk. Zoals de in primeur gelanceerde Enleum AMP-23R, een begerenswaardige compacte geïntegreerde hoofdtelefoonversterker, de Violectric V202 en V222 amps van Feliks Audio, de buizen amps van Viva Audio, de Wavelight DAC en de Wavedream DAC/netwerkspeler van Rockna.

De Meze 109 Pro hoofdtelefoon is het eerste open model van Meze. Het Roemeense merk dat de voorbije jaren sterk gegroeid is met budgetvriendelijke maar kwalitatief hoogstaande producten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Meze wereldwijd al in de prijzen gevallen is.

Met de Enleum AMP-23R lanceert het jonge Amerikaans/Koreaanse merk een compacte geïntegreerde versterker met een naar eigen zeggen uniek ontwerp. Een nieuwkomer die niettemin al bekroond werd met de Red Dot Award voor Product Design en de iF Design Gold Award.

dCS Lina

In het nieuwe productassortiment van dCS maakten we kennis met de dCS LINA. Een compacte set, bestaand uit een network DAC, een klok en versterker met elk een eigen behuizing. De krachtige versterker uit de set is er speciaal op gebouwd om gelijktijdig meerdere hoofdtelefoons aan te sturen. Daarnaast presenteerde dCS Lina ook haar befaamde dCS Bartok, een alles-in-één systeem met DAC, netwerkspeler, upsampler, voorversterker en hoofdtelefoonversterker.

Fyne Audio, Heed, New Horizon, PlenQ en REL

In de ruimte van HNNY Benelux was het feest met een internationaal gezelschap, bestaande uit het Schotse Fyne Audio, het Hongaarse Heed, het Italiaanse New Horizon, het Britse Rel en PlenQ, de Nederlandse fabrikant van hifimeubels. Met primeurs zoals de Fyne Audio Vintage 12 en de F1-12 speakers, de reuzen uit het assortiment vanFyne Audio. Ook fel gesmaakt waren de versterkers, DA converters, cd-spelers en head phone amps van het Hongaarse Heed en de platendraaiers van New Horizon zoals de GD101 en de GDS II.

Voor de top inzake indrukwekkend laag was er natuurlijk REL Acoustics met een line-up bestaande uit de T Series, de HT Series voor home theater, de S Series en de G Series die in elke toepassingsvorm op het vlak van sublaagweergave het onderste uit de kan halen. 

AudioNec

AudioNec, het Franse merk dat 15 jaar geleden een van de allereerste muziekservers lanceerde, demonstreerde haar modulaire EVO-luidsprekersysteem met DuoPole.31 breedband speaker. De EVO reeks is verkrijgbaar in vier niveaus van kwaliteit en technische hoogstandjes. Variërend van actieve en passieve filters tot systeemoptimalisatie en akoestische ruimtecorrectie.

Bij AudioNec ontdekten we ook een vervaarlijk uitziende opstelling, het prototype van de Ultimate Music Server dat het voorlopig nog zonder behuizing moet stellen. 

CD Vinyl 4U

Liefhebbers van vinyl en cd’s konden terecht bij CD Vinyl 4U, de specialist in high quality cd’s en lp’s. Een uitgelezen moment om limited editions, direct metal master cut vinyl en schijfjes in alle mogelijke formaten op de kop te tikken. 

Monitor Audio, Roksan en Cambridge

Bij Transtel Sabima waren Monitor Audio en Roksan van de partij. Met een opmerkelijke set bestaande uit Monitor Audio Silver 500 7G vloerstaande speakers en de Roksan Attessa streaming amplifier uit de Attessa serie waartoe ook een platendraaier en cd-speler behoren. In een tweede set werden de Monitor Audio Gold 300 speakers met een hybride Arcam SA30 versterker gecombineerd. We vermelden ook graag de Concept 50 speaker van Monitor Audio die een symbiose vormt van 50 jaar kennis en ervaring.

Transrotor en Leema Acoustic

Bij Monitor Audio Nederland was het genieten geblazen met een aantal platenspelers van Transrotor zoals de Rondino Bianco, de Dark Star Reference en de Max. In combinatie met de Leema Acoustic Constellation serie, bestaande uit de Tucana Anniversary versterker, de Antila IIs Eco cd-speler en de Sirius muziekstreamer. Keurig opgesteld in een Custom Design Milan hifi rack. Met als toetje een reeks nieuwe tafelradiosystemen van Geneva en REVO.

Rega Research, Totem Acoustic en Chord

Joenit viert haar 30-jarig bestaan als importeur van Totem Acoustic en Rega Research met een jubileumstysteem, dat opgebouwd is rond de Rega Planar 3 platenspeler, de Rega Elex-R geïntegreerde versterker en Totem Sky speakers. Daarnaast presenteerde Joenit in primeur de nieuwe Chord Ultima Pre 3. Een volledig analoge voorversterker met een opmerkelijke behuizing van massief aluminium van vliegtuigkwaliteit.   

Ideon Audio, DS Audio en Brinkmann Audio

Fusion Acousticen Microgroove presenteerden Ideon Audio, DS Audio en Brinkman Audio. Met in de hoofdrollen de Brinkman Taurus platenspeler met buizenvoeding, phonotrap en optisch element van DS Audio en de Absolute Serie van Ideon Audio. Aangevuld met de buizenversterkers van Octave en Trilogy. Een muzikaal feestje dat geanimeerd werd door hifi-specialist Rik Stoet.  

DALI en Bluesound

DALI Benelux demonstreerde met de DALI RUBICON C-Serie waarmee DALI een verdere stap zet in de revolutie naar een nieuw tijdperk van draadloze luidsprekersystemen. De nieuwe vloerstaande Rubicon 8C is momenteel DALI’s ultieme high-end actieve draadloze speaker uit de DALI EQUI familie.

Bij DALI speelde ook Bluesound een belangrijke rol. Met de Powernode Egde breidt Bluesound haar succesvolle assortiment streamingproducten verder uit.  

Workshops

Naast alle primeurs en gevestigde waarden, was er tijdens de Noir et Blanc Brussels Hifi Show ook ruimte voor workshops. Dat we niet meer zonder datanetwerken en netwerkaudio kunnen, is een feit. Alleen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om hierin een goede balans te vinden. Daarom konden we tijdens de Noir et Blanc Brussels Hifi Show rekenen op de expertise van Hans Beekhuizen en Jaap Veenstra.

Hans Beekhuyzen, bekend van zijn Hans Beekhuyzen YouTube-kanaal, legde uit wat netwerkaudio inhoudt en waarop je moet letten bij de aanschaf van apparatuur om optimaal van digitale muziek te genieten. Jaap Veenstra van het Alpha Audio online magazine presenteerde een mix van eigen bevindingen, opgedaan tijdens luistertest en objectieve metingen, om de werking van datanetwerken en hun invloed op de audioweergave te verklaren.  

Silent Angel, NuPrime, Spendor en Melco

Bij distributeur Dimex ontdekten we de revolutionaire Bonn N8 high-end audio network switch van Silent Angel, de onbetwiste pionier en koploper inzake netwerk gerelateerde audio. In het assortiment van Silent Angel vinden we ook de bekroonde Rhein Z1 music server, extra grote netwerk switches en dedicated voedingen. Ook NuPrime was van de partij met de revolutionaire EVO STA klasse D-versterker. Spendor zorgde met haar speakers uit de A-Line, de D-line en de Classic Line voor de typische Britse sound. Ook Melco, Kora en Tellurium Q  droegen hun steentje bij in dit uitgelezen gezelschap.

Living Voice, Engström en Eera

Bij Musikae maakten we kennis met de mythische speakers van het het Britse Living Voice en de elektronica van het Zweedse Engström. Aangevuld door de phono amps van het het Japanse Aurorasound, de DAC’s van het Franse Eera. We vermelden ook nog de elementen van het Japanse Kondo Audio dat later exclusief te ontdekken zal zijn bij Noir et Blanc. 

De ruimte van Noir et Blanc zelf was voorbehouden voor een set met een Octave HP700 SE voorversterker, Octave RE320 eindversterkers en Spendor speakers uit de Classic Serie. Vergeten we natuurlijk ook niet de Takumi platendraaiers zoals de TT Level 2.1 en de Level 3.1.

De HIFI.BE Awards

Aan het einde van de eerste dag van het tweedaagse showgebeuren werden door het aanwezige team van HIFI.NL/BE drie awards uitgereikt: ‘Best Presentation’, ‘Best Sound’ en ‘Best Product’. Moeilijke keuzes omdat alle deelnemers hun beste beentje hadden voorgezet om van deze eerste editie van de Noir et Blanc Brussels Hifi Show een feestelijk gebeuren te maken.

Best Presentation
De award voor Best Presentation werd toegekend aan het team van GP Acoustics dat met KEF en Hegel een topprestatie leverde op het vlak van creatieve invulling van maar liefst drie grote luisterruimtes.

Dat Jan Douwe Kroeske, bekend van de ‘Twee Meter Sessies’ en ‘The Ballroom Sessies’ met zijn verhalen achter de muzikale hoogtepunten van deze sessies een belangrijke bijdrage leverde aan de performance van de exposanten spreekt voor zich.

Best Sound
De award voor de beste sound ging naar Terrason Audio dat met de PMC Fact Fenestria, Halcro en Mola-Mola hoge ogen gooide.

De set rond de imposante PMC Fact Fenestria speakers was ronduit indrukwekkend. Ook de demonstratie door Eelco Grimm, creative director van Grimm Audio werd bijzonder gewaardeerd.   

Best Product
Yamaha sleepte de award voor het beste product in de wacht met de nieuwe Yamaha R-N2000A. de eerste high end stereoreceiver van het Japanse merk. Een echte alleskunner die het streamen van muziek in hoge resolutie verenigt met aloude hifikwaliteit. Met een vintage jasje dat gekenmerkt wordt door de klassieke Yamaha Vu-meterlooks. 

Het prijzenfestival

Naast de exposanten die welverdiende awards op zak staken, viel ook het publiek in de prijzen. Noir et Blanc organiseerde in de aanloop van de Brussels Hifi Show een wedstrijd georganiseerd waarvoor een prijzenpakket met een totale waarde van meer dan 11.000 € ter beschikking werd gesteld. Winnaars konden hun prijzen ter plaatse afhalen. Tal van tevreden gezichten trokken huiswaarts met hoofdtelefoons van Dali, KEF, Yamaha en Audeze.

Zelfs een volledig Rega System One, een Quad Vena II play, een Silent Angel Bonn N8, een IsoAcoustics Zazen 1 en een setje IsoAcoustics Orea Graphite, een Ortofon 2M Blue element en nog veel meer lekkers werden door tevreden beursbezoekers in ontvangst genomen.    

Een geanimeerd weekend

“Het was best een geanimeerd weekend”, lacht Gregory De Prins. Een duizendtal bezoekers vond de weg naar de Noir et Blanc Brussels Hifi Show 2022. “Een prachtig publiek, gezellige demoruimtes met een gevarieerd aanbod van merken van het allerhoogste niveau in de Benelux. We hebben bewust gekozen voor een toegankelijke show waarbij we zowel oog hadden voor instapmodellen als voor de meest exotische systemen. In elke prijsklasse viel er wel iets te ontdekken.”

Het hifi-mysterie

“Voor muziekliefhebbers is een beurs zoals deze een ideale gelegenheid om uitzonderlijke systemen en nieuwe producten te ontdekken en te beluisteren”, legt Gregory uit. “Je moet weten dat hifi voor veel mensen nog altijd een groot mysterie is. Ze zijn er zich echt niet van bewust wat voor uitzonderlijke hoge niveaus we met hifi kunnen bereiken en hoe gevarieerd het aanbod is”.

Het familiegebeuren

Niet alleen het aanbod was gevarieerd, zo ook het publiek. “We hebben inderdaad opgemerkt dat er behoorlijk wat koppels en gezinnen over de vloer kwamen. Wat niet gebruikelijk is voor een hifi show”, lacht Gregory.

“Meestal is dat een mannelijke aangelegenheid. Het was dan ook mooi om te zien hoe vrouwen mee opgingen in het gebeuren. Iets wat we stiekem gehoopt hadden.” Misschien is dat wel te danken aan de insteek van Aurély Vernin. De vriendelijke echtgenote van Gregory die samen een groepje jongeren instond voor een vlekkeloos onthaal en het wegwijs maken van de nieuwsgierige bezoekers.

Een groot succes

We kunnen gerust stellen dat deze eerste editie van de Noir et Blanc Brussels Hifi Show een succes was. Het begin van een jaarlijkse traditie? “De deelnemers aan de show hebben me al laten weten dat ze erg tevreden zijn. Niet alleen over de kwaliteit van de locatie maar ook over de organisatie en het publiek”, aldus een terecht glunderende Gregory.

“Ook onze klanten en zelfs mensen die we nooit eerder ontmoetten laten me weten dat ze aangenaam verrast zijn. Ja, we zijn voldoende gemotiveerd om volgend jaar met een tweede editie uit te pakken. We hopen van de Noir et Blanc Brussels Hifi Show een toonaangevende show te maken, de referentie in het genre.”

De cultus van high fidelity

De Noir et Blanc Brussels Hifi Show was een goede weerspiegeling van wat je in de winkel aan de Charleroise Steenweg 154 in Sint-Gillis kunt vinden: een ruime keuze aan zorgvuldig geselecteerde producten die zich op de markt onderscheiden en die garant staan voor jarenlang intens muziekplezier. Voeg daar nog de passie voor muziek aan toe en je begrijpt waarom Noir et Blanc zichzelf terecht beschouwt als een tempel die gewijd is aan de cultus van high fidelity. Tot volgend jaar!

Beurscatalogus

Voor meer info over al het fraais dat tijdens de Noir et Blanc Brussels Hifi Show de revue passeerde, verwijzen we graag naar de uitgebreide beurscatalogus die in samenwerking met HVT tot stand kwam. Met meer dan 120 bladzijden een ideaal naslagwerk om nog uren na te genieten van een meer dan geslaagde hifi show.

Wij kijken alvast uit naar de editie van 2023.   


EDITORS' CHOICE