NIEUWSModus Audio

Even voorstellen: NL-hifi van Modus Audio

"Onberispelijke weergave en het live 3D-gevoel zijn onze uitgangspunten", aldus het team van Modus Audio. "Wat er in de opname zit, wordt er ook uitgehaald. Jarenlange luisterervaring gaan hand in hand met meetresultaten, waarbij echter de luisterervaring de doorslag geeft." We raakten geïnteresseerd in de prestaties van het jonge merk op het Dutch Audio Event en inmiddels is Ruud Jonker in zijn luisterruimte met een Modus Audio-versterkerset aan de slag, dus we stellen Modus graag even wat uitgebreider aan je voor in de aanloop naar die review.

Modus Audio

Modus Audio benadert de markt van hoogwaardige audio apparatuur niet alleen door zich toe te leggen op een perfecte weergave, maar ook door bij de productie aandacht te schenken aan vakmanschap tot in de kleinste details. Vrijwel alle mechanische onderdelen en halffabricaten dragen de Modus Audio handtekening en worden in eigen werkplaats vervaardigd. Daartoe beschikt Modus over een state-of-the-art uitgeruste werkplaats met eigen CNC gestuurde draai en freesmachines, CAD-Cam software, pick-and-place machine, reflow oven en meer. Zorgvuldig geselecteerde gespecialiseerde bedrijven, waarmee zeer nauw wordt samengewerkt, zorgen voor diverse bewerkingen in het productieproces. Zo worden hoogwaardige oppervlaktebehandelingen uitbesteed en bijvoorbeeld de houten omkasting door derden geproduceerd, afhankelijk van de wens van de eindgebruiker.

De volledige manuele eindassemblage vindt plaats binnen het bedrijf. "De filosofie van Modus Audio is dat als u kiest voor luisteren met Modus Audio, er ook naar u moet worden geluisterd. U bepaalt hoe uw apparaat wordt afgewerkt. Wilt u de houtafwerking in een bepaalde kleur, of wilt u een exotische houtsoort, kunststof of zelfs een speciale metaallaag op hout? Uw wens realiseert maatwerk dat tot stand komt door de rechtstreekse communicatie met de luisteraar."

Modus Audio SPR01

De SPR01 Stereo PRe-amplifier zorgt ervoor dat bronnen van verschillende sterkte en impedantie aangesloten kunnen worden. Het team van Modus Audio ligt de versterker nader toe. In het nieuwe jaar publiceren we een review van de SPR01 in combinatie met de SPA01 eindversterker.

De versterkermodules van de SPR01 zijn gebaseerd op een volledig symmetrische opbouw in een combinatie van FET’s en bipolaire transistoren. Bandbreedte en lineariteit spelen hierin een belangrijke rol. Hierdoor wordt het fasegedrag van de voorversterker lineair hetgeen mede bepalend is voor de extreme ruimtelijkheid en het “live-3D” gevoel van deze versterker.

Volumeregeling

De volumeregelaar en de niveauregelaars bevinden zich elektrisch tussen de twee versterkertrappen om de signaalweg zo kort mogelijk te houden. De daadwerkelijke bediening vindt plaats door een as welke via speciale, spelingsvrije kruiskoppelingen naar het frontpaneel wordt geleid.Dit geeft een maximaal gevoelsmatige ervaring als het volume manueel wordt ingesteld.Indien men de afstandsbediening gebruikt, dan worden deze regelaars motorisch aangestuurd.

Elektromagnetische afscherming

Elektromagnetische afscherming van voedingen en versterker-elektronica wordt strategisch toegepast om storende invloeden van elektromagnetische velden te vermijden.Alle behuizingen, waarin de verschillende elektronische circuits zijn ondergebracht, worden voorzien van een beschermende koperlaag.

Nadien volgt er een coatinglaag ter bescherming van het koper tegen corrosie en veroudering.

Stabiliteit

De voeding is opgedeeld in vier aparte en volledig gescheiden circuits die op hun beurt de vier gescheiden versterkertrappen voeden waaruit de voorversterker bestaat.Dit gebeurt door extreem stabiele en speciaal gefilterde voedingslijnen.

De behuizingen van de vier transformatoren zijn apart afgeschermd en gescheiden van de voedings- elektronica. Deze bevinden zich vlakbij de apart afgeschermde versterkermodules. Dat resulteert in voedingslijnen die direct aanwezig zijn bij de versterker- elektronica. Speciale componenten worden extreem zorgvuldig geselecteerd op optimale eigenschappen voor hun specifieke taak. Transistoren worden manueel gematcht om de symmetrische eigenschappen zo accuraat mogelijk te houden.

Besturing, beveiliging en chassis

De microprocessor gestuurde bediening heeft een beveiligingsfunctie die diverse parameters bewaakt. Bijvoorbeeld als de temperatuur in de versterker een kritische waarde bereikt,wordt er een waarschuwings- signaal afgegeven of schakelt desnoods het apparaat uit.

De mechanische opbouw van de SPR01 is net zoals bij de eindversterker SPA01, een ver doorgevoerde mechanische constructie waarin de elektronica strategisch wordt gepositioneerd. Wederom maken we gebruik van sub-chassisdelen die akoestisch gescheiden worden van de bodemplaat door het aanbrengen van een hittebestendige siliconenrubber. Voor het overige wordt het chassis en de opbouw van de voorversterker vrijwel hetzelfde geconstrueerd als de eindversterker. Uiteraard zijn de buitenmaten volledig identiek.

Kijk voor meer informatie op modusaudio.com.

MERK

EDITORS' CHOICE