NIEUWSSony

Sony Float Run: draadloze off-ear hoofdtelefoon voor hardlopers

Het Japanse Sony heeft een nieuwe categorie hoofdtelefoons ontwikkeld. De nieuwe Float Run heeft oordopjes die in het oor zouden passen, maar ze zweven voor het oor. Afsluiten van omgevingsgeluid is dus duidelijk geen doel en dat maakt de Float Run heel geschikt voor hardlopers die moeten opletten voor andere verkeersdeelnemers. Zullen we deze categorie off-ear hoofdtelefoon noemen?

Sony Float Run: off-ear hoofdtelefoon

Er zijn grofweg drie soorten hoofdtelefoons. Een over-ear model heeft oorschelpen die over de oren vallen waarbij de oren worden vrijgelaten. Bij een on-ear model rusten de oorschelpen op de oren en on-ear modellen zijn daarom kleiner dan over-ear modellen. Dan zijn er ook nog in-ear modellen en dan hebben we het over oordopjes die in het oor geduwd moeten worden. Sony voegt daar nu met de lancering van de Float Run een categorie aan toe die we gemakshalve maar met “off-ear” zullen aanduiden.

Sony experimenteert overigens met allerlei vormen. Halverwege 2022 heeft de Japanse fabrikant de donutvormige LinkBuds uitgebracht, een draadloze in-ear hoofdtelefoon die de gehoorgang vrijlaat (lees ook onze recensie over de Sony LinkBuds). De nieuwe Float Run zweeft voor het oor van de gebruiker en laat de gehoorgang ook geheel vrij. Dit heeft diverse voordelen. De Float Run heeft geen pasvormen nodig en de gebruiker kan altijd geluid uit zijn omgeving horen. Dit nieuw type draadloze hoofdtelefoon lijkt ontworpen voor sporters en mensen met een actieve levensstijl.

De Float Run heeft haken die achter de oorschelpen hangen. De oordopjes zelf zijn onderling verbonden door een flexibele nekband. Sony positioneert zijn nieuwe product als koptelefoon voor sporters en hardlopers, omdat ze niet uit het oor kunnen vallen. Nou ja, turners die op hun kop hangen laten we even buiten beschouwing, maar wie in de ringen of aan de rekstok hangt of over de turnmat stuitert, zal vermoedelijk toch geen behoefte hebben aan muziek. Voor duursporters zoals hardlopers ligt dat duidelijk anders.

De Float Run heeft geen Active Noise Cancellation (ANC) en dat is niet erg verbazingwekkend met een off-ear model. Sony heeft grote drivers van 16 millimeter geplaatst, die volgens de ontwerpers zorgen voor “geen compromissen en een natuurlijker geluid”. De Float Run weegt slechts 33 gram, dus ze zijn bijna niet voelbaar. Andere functies zijn ondersteuning voor de SBC / AAC-codec, Bluetooth 5.0 en vochtbestendigheid volgens de IPX4-standaard. De fabrikant belooft tot tien uur batterijduur.

Sony Float Run: prijs en leveringsinformatie

De Sony Float Run is uitsluitend verkrijgbaar in een zwart met witte uitvoering. Naar verwachting gaat de levering in maart 2023 beginnen. We hebben nog geen prijs voor de Benelux vernomen, maar - louter ter indicatie - op Engelstalige websites zien wij een prijs van 130 dollar genoteerd staan.


EDITORS' CHOICE