NIEUWSOnkyo

Onkyo lanceert 11.2-kanaals vlaggenschip TX-RZ70

Sinan Kökbugur | 28 maart 2023 | Fotografie Fabrikant | Onkyo | Importeur: Audioscape

Audiomerk Onkyo heeft de TX-RZ70 aangekondigd, een 11.2-kanaals AV-receiver met zo ongeveer alles erop en eraan. Dirac Live, software voor kamercorrectie is standaard meegeleverd en voor een meerprijs komt daar Dirac Live Base Control bij. De nieuwe TX-RZ70 zal in de loop van komende lente in de winkel komen te staan.

Onkyo TX-RZ70

Onlangs hebben wij geschreven over Pioneer’s nieuwe vlaggenschip VSX-LX805. Zowel Onkyo als Pioneer zijn onderdeel van Premium Audio Company, dat weer onderdeel is van Voxx International. De Onkyo TX-RZ70 heeft dan ook wel wat overeenkomsten met het toestel van Pioneer. Beide toestellen hebben in elk geval ieder een zodanige hoeveelheid functies dat het bijna niet denkbaar is dat iemand alle functies zal gebruiken. Het grootste verschil is dat de Onkyo TX-RZ70 een 11.2-architectuur met 11-kanaals verwerking en 13 preamp outs heeft en de Pioneer VSX-LX805 heeft een 11.4 layout met 15 pre-outs.

De Onkyo TX-RZ70 is voorzien van Dirac Live-kamercorrectie met volledige bandbreedtecapaciteit en de extra kostende optie om Dirac Live Bass Control toe te voegen voor systemen met een of meer subwoofers. De TX-RZ70 heeft twee onafhankelijke subwooferuitgangen. Verder komt er vanaf september Roon Ready-integratie, via een nog uit te brengen firmware-update, en meeslepende surroundverwerking voor Dolby Atmos, DTS:X en IMAX Enhanced met Auro3D, beloofd via een firmware-update in juni.

De AV-receiver is hi-res audio-ready met twee audiofiele kwaliteit ESS 32-bit Sabre DAC-chips en ondersteunt HDMI 2.1/HDCP 2.3, Dolby Vision en HDR10+ high dynamic range (HDR), 4K en 8K resolutie en snelheden tot 40 Gbps voor snelle vernieuwingsfrequenties, hetgeen vooral belangrijk is voor fanatieke gamers.

Het hart van de RZ70 is een door Onkyo ontworpen in klasse AB werkende versterker die 11 x 140 Watt levert bij 8 Ohm. De versterker beschikt over een hoge stroomsterkte voor het aansturen van luidsprekers wanneer de impedantie daalt, lage negatieve feedback om onbedoelde signalen die uit de luidspreker komen te verminderen, en een gesloten lus-aarde-architectuur om ruis die zou kunnen ontstaan te minimaliseren. De transformator, die fysiek gescheiden is van de centraal gemonteerde versterker, is ook afgeschermd om ruis verder te verminderen

Uiteraard worden alle gangbare streaming-functies en diensten ondersteund, zoals AirPlay 2, Chromecast, DTS Play-Fi, Tidal, Spotify, Amazon Music, Pandora en Deezer met virtuele assistent/spraakbesturing ondersteund door Google Assistant, Amazon Alexa, en Siri. De receiver is ook compatibel met Sonos. Verder is er aptX-compatibele Bluetooth-connectiviteit.

Connectiviteitsopties omvatten zeven HDMI-ingangen (één aan de voorkant), waarvan zes 8K-compatible en eARC ondersteunen en snelheden tot 40 Gbps, drie HDMI-uitgangen, twee optische en twee coaxiale digitale ingangen, vier analoge RCA-ingangen, één phono-ingang, en Zone 2 en Zone 3 stereo-uitgangen.

De levering gaat in de loop van de komende lente beginnen voor een adviesprijs van net geen 3.300 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE