Showverslag: Audio met IQ bij Alpha High End met Canor, Manger en meer

Tijdens het weekend van 1 april organiseerde Alpha High End in Brasschaat de ‘Audio met IQ-show’. Geen aprilgrap maar een muzikaal feestje zoals we dat van Alpha High End gewend zijn. Met merken als Canor Audio, Manger Audio, Perlisten Audio en IsoTek Systems. Een mix van nieuwkomers en gevestigde waarden. Met de recente 'Cost is No Object'-show nog vers in het geheugen, trekken we dus opnieuw naar Alpha High End in Brasschaat.

“Deze keer houden we geen show rond een bepaald land zoals we dat deden met de ‘Italian Show’ en de ‘British Show’. We hebben gekozen voor een show rond enkele iets minder grote kleppers qua naam die we toch de nodige aandacht willen geven omdat ze dat ook absoluut waard zijn”, legt Chris Steurs van Alpha High End ons ter verwelkoming uit. “De combinatie van deze merken met enkele gevestigde waarden is niet alleen klankmatig interessant”, aldus Chris Steurs. “Het is ook een statement om aan te tonen dat het niet altijd waanzinnig duur moet zijn om tot hele mooie resultaten te komen. Let op, aan deze sets hangen behoorlijke prijskaartjes, maar het is niet de Cost is No Object Show”, voegt hij er lachend aan toe.

Een internationale show

“Noem het een internationale show, want met het Amerikaanse Perlisten, het Duitse Manger, het Slowaakse Canor en het Britse IsoTek kunnen we toch spreken van een internationaal gezelschap. We hadden het natuurlijk ook de Slowaakse/Amerikaanse/Engelse show kunnen noemen, maar dat bekte niet echt lekker”, lacht Chris.

Een internationaal gezelschap

Tot dat internationale gezelschap behoren ook Ivan Bosnovic en Igor Ovad van Canor Audio, Marijn Nederlof van Perlisten, Daniela Manger van het gelijknamige Manger Audio en Christian Stamms en Uwe Kuphal van IDC Klaassen die voor de gelegenheid naar Brasschaat afgezakt zijn om hun producten van tekst en uitleg te voorzien. Beter gezegd, om hun producten te laten beluisteren.

Tot die minder grote kleppers qua naam behoren Canor Audio en Perlisten Audio, the new kids on the block. Ze worden aangevuld door gevestigde waarden zoals Manger Audio en IsoTek.

Canor Audio

Het Slowaakse Canor Audio is eigenlijk niet zo nieuw als gedacht. Het merk is al meer dan 30 jaar actief. Muziekliefhebbers met een goed geheugen zullen het zich misschien herinneren als Edgar, de voormalige fabrikant van buizenversterkers. Canor Audio legde zich vooral toe op het ontwerpen en bouwen van audiocomponenten voor andere merken. Tot op het moment dat de Slowaken de tijd rijp vonden om ook onder de merknaam Canor Audio hun eigen ontwerpen op de markt te brengen.

Het assortiment van Canor Audio bestaat momenteel uit een vacuum tube power amp, een integrated tube amp, een vacuum tube preamp, een integrated solid-state amp en een integrated hybrid amp. Aangevuld met 2 phono preamps, 2 tube cd-players/DAC en een DAC.

Nog even meegeven dat de Slowaken er bewust voor gekozen hebben om hun buizenversterkers strikt analoog te houden en de digitale bronnen ook van buizentechnologie te voorzien.

Perlisten Audio

Het verhaal Perlisten Audio is dat van een handvol veeleisende audiofielen die dezelfde passie deelden en samen een audiobedrijf oprichtten. Hiervoor trokken ze een aantal ervaren talenten uit de branche aan. De kans dat u al producten van Perlisten beluisterde zonder het te weten is groot, want het bedrijf ontwikkelde en bouwde speakers voor andere merken.

Als ontwerpen en bouwer van speakers onder de naam Perlisten, is de Amerikaanse fabrikant een relatief nieuwe speler. Niettemin wist Perlisten al meerde prijzen in de wacht te slepen en is het één van de weinige luidsprekerfabrikanten die zichzelf THX-gecertificeerd mag noemen, een certificatie die belangrijk is in de wereld van home cinema. Noot van de redactie: Jamie testte afgelopen najaar de Perlisten R5t, Sinan heeft momenteel de Perlisten type S7t in huis, dus een tweede review van het jonge Amerikaanse merk is onderweg.

Perceptual listening

Perlisten creëerde naar eigen zeggen een geheel nieuw audioconcept met Perceptual Listening. Daarmee bedoelen ze dat Perlisten, ongeacht muzieksmaak of luisterruimte van klanten, de opnamekwaliteit en de omstandigheden in opnamestudio’s er in slaagt om net die speakers en subwoofers te selecteren die voor ultieme audioprestaties zorgen. Zowel in de leefruimte als in de home cinema. Momenteel beschikt het Amerikaanse merk over een uitgebreid assortiment met bookshelfs, center en monitor speakers, tower speakers, subwoofer en surround speaker, verspreid over de S-series, R-series en de in wall-series.

Manger Audio

Het verhaal van Manger Audio begint in het midden van de jaren zestig toen Josef Manger zich afvroeg waarom een instrument dat via een luidspreker wordt weergegeven niet zo natuurlijk klinkt. Dit was de aanleiding voor de uitvinding van de unieke Manger-geluidstransducer, het hart van alle Manger luidsprekersystemen. Het geesteskind van Josef Manger is in de voorbije decennia steeds verder geëvolueerd. Vandaag wordt het bedrijf geleid door Daniela Manger die het werk van haar vader vastberaden voortzet.

De Manger transducer is een unieke breedbandige driver die afwijkt van alle andere drivers. De middentonen en hoge tonen worden weergegeven door slechts één driver die voorzien is van een soort sandwich membraam dat opgebouwd is uit twee met koolstof versterkte celluloselagen en krachtige neodymiummagneten.

De transducer weet op ingenieuze wijze de transparantie van een elektrostatische driver te combineren met de laagweergave van een grote driver. Het assortiment van Manger Audio bestaat uit 6 series waarin zowel actieve als passieve vloerstaande speakers, monitors en on-wall speakers beschikbaar zijn.

IsoTek

Ook IsoTek speelde een bijzondere rol tijdens de IQ-show bij Alpha High End. Het Britse merk wordt wereldwijd gezien als marktleider inzake optimalisatietechnologie voor netvoedingen. Het assortiment van IsoTek omvat een uitgebreide reeks voedingskabels, power conditioners, netfilters, DC-blokkers en veel meer om de stroom die uit het stopcontact komt te optimaliseren nog voor deze onze kostbare audiovisuele apparatuur bereikt.     

Perlisten S7t

In de grote luisterruimte van Alpha treffen we een set aan die samengesteld is uit de Perlisten S7t uit de S-series. Een vloerstaande luidspreker, volgens ingewijden de meest geavanceerde Perlisten tot nu toe. Een predicaat dat hij te danken heeft aan zijn DPC-Array en beryllium domes waardoor hij een zeer natuurgetrouwe weergave levert. Een speaker die met zijn breed afstraalgedrag en hoge belastbaarheid en een zeer lage vervormingsgraad ook uitermate geschikt is voor home cinema.

Canor Hyperion P1 en Virtus M1

De Perlisten S7t speakers worden aangestuurd door de topreeks buizenversterkers van Canor. U leest het goed, onder de fraaie zware behuizingen van Canor schuilt wel degelijk buizentechnologie. Die topreeks bestaat uit de gloednieuwe Hyperion P1, een zuivere klasse-A voorversterker, en twee Virtus M1 mono eindeversterkers. “Een mooie combinatie die 110W kan leveren in een lineaire schakeling maar die we voor de gelegenheid demonstreren in een triodevariant met 55W per kanaal”, legt Chris uit.

dCS Rossini en IsoTek

De muziek wordt aangeleverd door een dCs Rossini Apex cd-loopwerk, annex muziekstreamer en DAC, met bijhorende aparte dCs Grad 1 Master Clock. Het IsoTek V5 Titan powercleaning systeem met zijn legendarisch Titan Direct Coupled-circuit zorgt voor de zuivere stroom en een maximale overspanningsbeveiliging.  

SME Synergy

Voor de vinylliefhebbers wordt de set aangevuld met een SME Synergy draaitafel. Het eerste model van SME met een ingebouwde phonotrap en een in de fabriek afgesteld MC-element. Een draaitafel van wereldklasse waaraan topmerken zoals Nagra, Ortofon en Crystal Cable een aanzienlijk steentje hebben bijgedragen.  

Manger P2 en S1

De set in de tweede luisterruimte van Alpha is opgebouwd rond de Manger P2 speaker, het passieve vlaggenschip van de Duitse luidsprekerfabrikant die zijn sporen verdiende met de unieke Manger sound transducer. De Manger P2 werden aangestuurd door een Canor AI geïntegreerde buizenversterker en een Canor DAC. Aangezien het Slowaakse merk (nog) geen streamer in het assortiment voert, wordt de muziek aangeleverd door een Linn Selekt DSM streamer. De Manger P2 wordt regelmatig afgelost door de actieve Manger S1 speaker. Kwestie van het verschil tussen een passieve en actieve Manger aan te tonen.

In de Afrikaanse kamer van Alpha High End vervolgens is de Manger P1 aan de beurt, samen met de Canor CD 2.10 cd-player en Canor DAC 2.10, de basismodellen uit het Canor gamma. De muziek wordt aangeleverd door een Rose netwerkstreamer. 

IsoTek workshop

De Britse kamer is voorbehouden voor de IsoTek workshop waar Christian Stramms van IDC Klaassen, distributeur van IsoTek en Canor Audio de voordelen van IsoTeks netwerkfilters demonstreert. Het blijft niet bij woorden want de aanwezigen kunnen de verschillen met en zonder IsoTek met eigen oren waarnemen. Christian maakt gebruik van een Canor AI integrated solid state amp, de enige transistorenversterker uit het gamma. De muziek komt van een Accuphase cd-speler.   

Audio met IQ

Hoewel de Ronde van Vlaanderen op zondag een aantal potentiële bezoekers aan de beeldbuis gekluisterd hield, waren ze bij Alpha High End zeer tevreden over het voorbije weekend. Het is er dan ook elke keer een lust om bij een hapje en een drankje te genieten van de nieuwigheden en tendensen op audiovisueel gebied. En dat steeds in een gezellige sfeer, zonder verkooppraatjes.

De aanwezigheid van de merkspecialisten was een bijzondere troef. Het is altijd interessant om kennis te maken met de mensen achter de merken. Het zijn zij die verder gaan op het pad waarvan de fundamenten gelegd werden door een resem slimme mensen uit het verleden, zoals Thomas Edison. Zonder hen zouden we vandaag niet kunnen genieten van onze favoriete muziek.


EDITORS' CHOICE