Hoewel Sonos het streamen van muziek makkelijk maakt, zijn er veel mensen die graag vinyl willen beluisteren via de populaire speakers. Er zijn verschillende manieren om dat te doen, maar geen zo makkelijk als de Victrola Stream Carbon.
Eigenlijk is het de fout van Sonos zelf. Op de marketingfoto’s van veel van hun producten zie je tegenwoordig vaak een platenspeler prijken. Je moet als marketeer natuurlijk inspelen op hypes, maar gek is het ergens wel dat net het product dat heel sterk is qua streaming en app-bediening steeds vaker gekoppeld wordt aan een draaitafel. En ok, je moet oppassen met anekdotisch bewijs, maar ook de eigen ervaring is dat Sonos-eigenaars in onze omgeving graag een platenspeler toevoegen aan hun multiroomsysteem. Liefst zonder het allemaal te ingewikkeld te maken. En precies die vinylliefhebbers nemen deze Victrola Stream Carbon van 999 euro in het vizier. Dat geldt ook voor de Onyx, een goedkopere versie die nog moet verschijnen.
Veel opties, veel complexiteit
Er zijn een aantal manieren om een platenspeler samen met een Sonos-systeem te gebruiken. Tot voor kort moest je investeren in een platenspeler die je dan via een kabel met een Sonos Five, Sonos Amp of Sonos Port verbond. Die toestellen zijn al wat duurder. Met de lancering van de Era 100 en de Era 300 is de drempel iets verlaagd, want ook die speakers kun je nu koppelen met een draaitafel.
Weliswaar moet je daarvoor een speciale adapter aanschaffen, die 25 euro kost. Bij het aanschaffen van een platenspeler moest je wel uitkijken dat je een model kocht met een versterkte uitgang. Of als je een ‘gewone’ draaitafel koos (misschien een fraai vintagemodel van een merk als Thorens), moest je nog een aparte phono-voorversterker tussen draaitafel en Sonos-speaker plaatsen.
Een andere oplossing is een platenspeler kopen met Bluetooth aan boord. De nieuwe Sonos-speakers hebben immers die draadloze technologie aan boord, zodat je zo’n speler draadloos zou kunnen verbinden met een Era 100 of de nog te reviewen Era 300. De praktische kant is dan weer wat minder, want je moet dan wel de Bluetooth-ingang selecteren en de audio komt aan een lagere kwaliteit binnen. Knutselaars op hun beurt kunnen ook aan de slag met een Raspberry Pi met een ADC-module die software draait om de binnenkomende audio te digitaliseren en op het netwerk beschikbaar te maken als een pseudo-internetradiostation.
Geen van bovenstaande opties is echt complex, maar ze zijn ook niet plug ‘n’ play. Dat is een voornaam verschil met de Carbon Stream die we hier aan de tand voelen, en die volgens ons de eerste platenspeler is met een Sonos-compatibele module aan boord. En met WiFi, waardoor je deze draaitafel kunt parkeren waar je wil.
Het hoeft niet op een kabellengte afstand van een Sonos-speaker te zijn, wat interessant is in bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld als je Symfonisk speakers aan de muur hebt hangen of een set Sonos Ones van het plafond bengelt. Of misschien vind je het gewoon mooier om een platenspeler een centrale plaats te geven op een dressoir of in een mooie kast.
Weinig omkijken naar
Het past bij het gebruiksvriendelijke concept: de Carbon Stream is een semiautomatische platenspeler. Nadat je een plaat plaatst, volstaat het om de naald op te tillen om de schijf te doen draaien. Op het einde van een albumzijde, valt de motor weer stil. De toonarm keert dus niet vanzelf terug, maar je naald wordt tenminste niet beschadigd omdat een plaat op z’n eindstand blijft draaien terwijl jij met de buren zit te keuvelen.
De Victrola gaat eigenlijk nog een stap verder. Zodra je de naald optilt en de schijf begint te draaien, begint de platenspeler met het streamen naar de Sonos-speakers die je in de bijhorende app aanduidde. Dat is heel slim gedaan, want je hoeft dus niet in de Sonos-app te duiken om bij de desbetreffende luidspreker de line-in te selecteren. De muziek begint automatisch te spelen. Nog slimmer is dat de grote draaiknop op de voorkant van de draaitafel het volume regelt. Dat maakt voor een heel natuurlijke manier van gebruiken, merkten we tijdens het testen. De muziek begint te spelen – met een lichte vertraging, maar dat merk je enkel met het oor naast de plaat – terwijl je nog aan de Victrola staat. Op die korte afstand hoor je ook wel de motor, die toch wat luider is dan we lief hebben. Maar je regelt het volume bijna zonder nadenken.
De Carbon Stream heeft minder vintage-looks dan je zou verwachten van iets dat deze oude merknaam draagt. De speler ziet er met zijn metaalkleurige gevel waarop verlichte volumeknop de enige blikvanger is zelfs heel modern uit. De behuizing is ook fel afgerond om dat futuristisch gevoel te versterken. Ook als je hem van bovenaf bekijkt ziet het er allemaal heel strak en minimalistisch uit. De zilverkleurige carbon-toonarm valt wel op. Qua bediening is er verder enkel een snelheidsknop (33/45) te bespeuren.
Enige montage vereist
(maar minder dan meestal)
Vooraleer je muziek kunt beluisteren moet je wel de Carbon Stream uitpakken en instellen. Bij een platenspeler horen er onvermijdelijk wat handelingen bij; praktisch gezien kun je nu eenmaal niet zo’n toestel kant en klaar verschepen. De kans is veel te groot dat onderdelen beschadigd raken. Maar met een moderne platenspeler is het nooit écht veel werk, en bij deze Victrola zijn een aantal stappen zelfs nog eenvoudiger gemaakt. De arm is vooraf gemonteerd en de cartridge is gemonteerd op een headshell die je gewoon moet vastschroeven. Je moet ook de metalen draaischijf plaatsen en met een lintje de riem met de motor verbinden.
Het lastige – het contragewicht instellen – pakt Victrola heel slim aan. Het is bijzonder makkelijk geworden. Afhankelijk van welke cartridge er is meegeleverd, moet je het contragewicht op de achterkant van de arm plaatsten ter hoogte van een streepje. Als we de handleiding goed lezen wordt de Carbon Stream gebundeld met een van drie mogelijke cartridges, wellicht afhankelijk van het land. Bij ons krijg je een Ortofon 2M Red, elders kan het een OM5E of een Audio Technica AT-VM95E zijn.
Overigens, afgaande op de constructie en de toonarm zou het ons niet verbazen als Audio-Technica de eigenlijke bouwer is van deze platenspeler – maar dat is pure speculatie. Een Ortofon 2M Red is in elk geval geen slechte keuze, al was een Blue natuurlijk nog een betere keuze geweest op een draaitafel van dit prijspunt (maar opnieuw: in dit model zit meer elektronica).
Later kun je natuurlijk desgewenst altijd een andere cartridge plaatsen. Na het volgen van de instructies hebben we met een miniweegschaal de naalddruk gecontroleerd, en deze was in orde.
Hang ‘em op het netwerk
De tweede stap bij het instellen is de Victrola verbinden met je WiFi-netwerk. Je stelt hem niet in via de Sonos-app, wat je misschien verwacht had toen je het ‘Works with Sonos’-etiket op de doos zag. Neen, het configureren doe je via de eigen Victrola Stream-app (iOS en Android). Die app legt trouwens ook heel goed uit hoe je de platenspeler in elkaar steekt, in tekst en helder beeld. Het is dus een goed idee om het vooraf te installeren.
Als alles goed gaat, zal de app automatisch de platenspeler detecteren. Dan is het gewoon kwestie van het te verbinden met je WiFi-netwerk. Je geeft hier ook aan met welke Sonos-speakers de platenspeler automatisch zal verbinden als je een plaat afspeelt. Fijn is dat je ook meerdere speakers kunt aanduiden, want handig is als je in een grotere keuken/eetruimte meerdere Sonos-toestellen hebt staan. Deze koppeling met een bepaalde Sonos-speaker(s) kun je in de app altijd aanpassen. Het is ook geen probleem om de afgespeelde plaat via de Sonos-app naar nog andere luidsprekers te sturen. In die zin is de stream afkomstig van de Victrola niet anders dan een die van Spotify of een internetradiostation komt.
Waar moet je met de stofkap heen?
Bij de Carbon Stream krijg je een zware rubberen mat en een stofkap die net te hard probeert designprijzen te winnen. Het dekt niet de volledige speler af zoals een klassieke kap, maar is een sierlijk ding dat plat op de speler en over de toonarm ligt. Het is zelfs zo gemaakt dat je hem kunt plaatsen terwijl een plaat blijft liggen. De oppervlakte van je vinylplaat raakt hij niet aan, of toch enkel op de plaats waar de label in het midden gekleefd is.
Het grote nadeel aan de kap is dat het echt rondslingert tijdens het beluisteren van muziek. Door zijn vorm leg je hem niet zomaar ergens. We hebben er eerlijk gezegd soms wel op gevloekt; we parkeerden de Victrola namelijk op een dressoir waar al veel kookboeken, planten en andere rommel vertoeven die je als gezin verzamelt. Audiofiel is zo’n plaatsing niet, maar een aantrekkingspunt aan deze speler is net dat je enkel een stopcontact en wat WiFi nodig hebt – en je hem dus werkelijk overal kunt plaatsen.
Past goed bij de Sonos-tuning
Zorgen voor een goede WiFi-ontvangst regelen is wel een noodzaak. Eerst stond de Victrola op een plaats die op een grens tussen twee access points lag, en dat gaf toch af en toe wat wegvallende audio. Het lastige is namelijk dat een WiFi-netwerk geen constante is, maar onder invloed van verschillende factoren kan variëren.
Het toestel wat dichter bij één WiFi-punt schuiven loste dat gelukkig wel probleem op. In de app kun je trouwens zien of er voldoende WiFi-bereik is.
Na een tiental albums te beluisteren durven we stellen dat streamen via WiFi en de Victrola niet slechter klinkt dan een bekabeld exemplaar. De keten is bij een Sonos-systeem natuurlijk net wat complexer dan bij een traditioneel hifi-systeem en Sonos heeft zijn eigen tuning. Dat maakt het wat moeilijker om te bepalen welk component wat doet. Maar het klankkarakter dat uit de Victrola rolde, was herkenbaar afkomstig van die Ortofon-cartridge, wat bijvoorbeeld de popalbums van Stromae of Angèle zeker geen kwaad deed. Potige bassen, maar ook voldoende middetail maakte deze luistersessies best opwindend en aangenaam.
Dat gold ook voor ‘Radio-Activity’ van Kraftwerk en ‘Elwan’ van de gitaarspelende berbers van Tinariwen – twee heel andere albums die snel laten horen als er grote snelheidsvariaties opduiken. Dat leek echter niet het geval. Toen we echt gingen zitten om naar het Mexicaans-Amerikaanse samenspel van Calexico op ‘The Thread That Keeps Us’ te luisteren, vonden we het wel het geheel net te donker gepresenteerd. We misten een stukje helderheid, met name bij de trompetten. Een stukje smaak en akoestiek misschien, maar misschien ook niet. Niettemin zouden we stellen dat de Carbon Stream best wel goed presteert.
Wat minder met de geluidskwaliteit dan wel met het gebruiksgemak te maken heeft: we merkten dat we vaker een plaat speelden op momenten waar we vroeger gewoon voor streaming kozen. De andere platenspelers in huis, zoals de ELAC Miracord 90 of de X2 B in de testruimte of Pro-Ject The Classic in de woonkamer, worden eigenlijk enkel gebruikt om écht te luisteren. Nu werd vinyl ook bovengehaald bij het koken en als achtergrond bij het eten. Klinkt dat als vloeken in de kerk voor je innerlijke audiofiel? Misschien niet onterecht, maar het wel interessant om te merken dat de rol die het Sonos-systeem graag opneemt – een soundtrack bieden bij het thuisleven – ook standhoudt als je heel snel en makkelijk vinyl kunt spelen.
Conclusie
De Stream Carbon-platenspeler stel je niet enkel snel in, je speelt ermee ook je platen bijna zonder nadenken af. Op vlak van gebruiksgemak scoort deze draadloze platenspeler een mooie goal. Een degelijke constructie en cartridge zorgen voor een goed afspeelkwaliteit. Vergeleken met puur analoge platenspeler is de Victrola wat duurder, maar het bevat dan ook heel wat extra elektronica en vereist weinig voorkennis. Het integreert vooral heel naadloos in je Sonos-systeem en je luisterleven. De Stream Carbon is niet de goedkoopste oplossing, maar wel zonder twijfel de makkelijkste manier om vinyl op een fraaie manier via je Sonos-speakers af te spelen.
Victrola Stream Carbon
999 euro | stream.victrola.com
Beoordeling 4,5 op 5