Sonos brengt twee nieuwe draadloze luidsprekers uit. De kleine Era 100 vervangt de Sonos One en kun je zien als een flinke update/upgrade van die populaire speaker. De Era 300 is echter een heel ander, volledig nieuw apparaat. Daarnaast brengt Sonos een paar verrassende aanpassingen aan zijn ecosysteem, waaronder een ruimere samenwerking met Apple en een nieuwe Android-vriendelijke Trueplay. Opvallend is wel dat de jongste generatie Sonos-toestellen spraakbesturing ondersteunen â maar niet van Google.
Sonos Era 300: ruimtelijke audio
Dankzij een nieuw design met zes speakers die naar verschillende richtingen wijzen kan de Era 300 muziek en filmgeluid ruimer in de kamer plaatsen. De nieuwe Sonos-speaker kan daardoor ruimtelijke audio of muziek in Dolby Atmos-formaat afspelen zoals het hoort. Het merk biedt daarmee weerwerk aan de nieuwe Homepod van Apple, die ook sterk inzet op surroundgeluid.
Je ziet ook onmiddellijk dat de Era 300 een ander soort speaker is dan de andere Sonos-toestellen. Het heeft een wat ongewone vorm, meer afgerond en dunner in het midden. De behuizing verhult onder meer een tweeter in een hoorn aan de bovenkant, en extra woofers aan de zijkanten. Wie echt nieuwsgierig is en weinig geeft om garanties, zou dit zelf kunnen ontdekken. Voor het eerst zijn de nieuwe speakers namelijk niet verlijmd maar met schroeven geassembleerd. Dat is gedaan om de herstelbaarheid te verhogen, zegt Sonos.
De Era 300 betekent ook iets nieuws op vlak van tv-geluid bij het Amerikaanse merk. Gecombineerd met een Sonos Arc wordt voor het eerst met Sonos mogelijk om volledig surround incluis Atmos-kanalen achteraan te ervaren. Je moet daarvoor twee Era 300âs instellen als speakers achteraan de kamer.
Elke Era 300 neemt dan drie kanalen voor zijn rekenen: surround, surroundachter en een hoogte kanaal.
Met een Arc eindig je zo met een 7.1.4-opstelling, zegt Sonos. Een demo hiervan kregen we te horen op een event in Amsterdam ter gelegenheid van de nieuwe producten, met onder meer met een clip van âTop Gun: Maverickâ en daarbij viel op eerste gehoor goed gepositioneerde geluidseffecten te horen.
Sonos Era 100: de stap naar stereoÂ
De Era 100 lijkt vergeleken met de Era 300 een meer conventionele update. Dat is het ook, al is het onderliggende ontwerp wel aangepakt. Op technisch vlak is de grote vernieuwing het gebruik van twee tweeters die onder een verschillende hoek gemonteerd staan. Elke tweeter speelt Ă©Ă©n kanaal af. Hierdoor zou de kleine speaker een beter stereobeeld neerzetten dan de Sonos One, luidt het.
Combineer je twee Era 100âs in een stereopaar, dan zal elke speaker wel enkel het linkse of het rechtse kanaal afspelen. Ook de woofer in de Era 100 is een kwart groter dan voorheen.
Van ver lijkt de Era 100 nog sterk op de Sonos One. Dichterbij ziet het er toch merkbaar anders uit. De speaker is nog altijd een kleine cilinder, maar het is wel een stukje hoger geworden. Bovenaan is er een diepere groef aangebracht waarin je je vinger beweegt om het volume aan te passen.
Draaitafel aansluitenÂ
Beide nieuwe speakers zijn voorzien van een USB-C-poort. Hierlangs kun je een optionele adapter aansluiten om een line-in te creëren. Dat maakt het mogelijk om een externe bron, zoals een platenspeler, aan te sluiten op de Era 100 of Era 300. Die adapter kost 25 euro of 45 euro als het eveneens een ethernetpoort moet toevoegen.
Voorheen pronkte enkel de Sonos Five met een line-in bij de draadloze speakers. Wie dus naar vinyl wil luisteren via Sonos, kan dat nu met een goedkopere speaker doen. Zoals voorheen is de line-in niet voorzien op een onversterkt phono-signaal; je moet dus kiezen voor een draaitafel met een ingebouwde versterker.
Met de Sonos Roam en Move had Sonos Bluetooth omhelsd â iets dat het merk lange tijd niet wilde doen. Maar bij mobiele speakers kon het niet zonder. Bij de Era 100 en Era 300 is Bluetooth ook weer aanwezig.
Je kunt nu een smartphone via Bluetooth aansluiten op de speaker en streamen. Wat je speelt, kan ook worden doorgestuurd naar andere speakers in huis.
Trueplay maal tweeÂ
De Era 100 en Era 300 bevatten een microfoon die voor stembesturing kan dienen. Met een fysieke schuifschakelaar aan de achterzijde kan deze worden uitgeschakeld. Dankzij die microfoon kan Sonos wel een oplossing bieden voor een oud zeer. Trueplay, dat de weergave optimaliseert voor een specifieke kamer, werkte voorheen enkel met een iPhone of iPad. Dat blijft zo, maar er komt een iets beperktere vorm van Trueplay die ook Android-eigenaars kunnen gebruiken. In plaats van de microfoon van het mobiele toestel te gebruiken, luistert de microfoon in de speaker naar testtonen die even worden afgespeeld. Â Het is echter geen continue kalibratie, zoals bij de HomePod of Sonosâ mobiele speakers.
Apple aan boordÂ
De hamvraag bij ruimtelijke audio is: waar haal je muziek in surround? Traditioneel is dat iets als een mediaspeler of een Blu-ray-speler. Sonos gaat echter ook ruimtelijk audio via streaming in zân app ondersteunen. Aanvankelijk moet je daarvoor bij de muziekdienst van Amazon zijn, maar binnenkort komt daar Apple Music bij.
âSonos-klanten krijgen vanaf 28 maart 2023 toegang tot spatial audio op Apple Music en kunnen dat dus op Era 300, Beam (Gen 2) en Arc afspelenâ, zegt IJze de Vries van Sonos.
Daarmee haalt Sonos een mooie buit binnen. Ruimtelijke audio via Apple Music was tot op heden enkel via Apple-toestellen te beluisteren. De enige uitzondering was de Apple TV 4K, die muziek in Dolby Atmos-formaat via HDMI kon uitsturen. Maar dat was enkel praktisch in een verhaal met een soundbar of AV-receiver. Sowieso was Sonos daarvoor de enige die Apple Music in zân app mocht integreren van Apple, alle andere audiofabrikanten moeten Apple Music over AirPlay 2 streamen (wat ook kan bij Sonos).
Sonos Era: prijzen en positie in het nieuwe ecosysteem
De nieuwe Era 100 en Era 300 zijn vanaf 28 maart te koop. De Era 100 kost 279 euro, de Era 300 heeft een adviesprijs van 499 euro. Beide zijn zoals gebruikelijk beschikbaar in het wit of zwart. De Sonos One zal uit het assortiment verdwijnen, de Sonos Five blijft het topmodel.
Vanuit de eerste presentaties in Amsterdam deze week is eea naar ons onderweg voor reviews, wordt vervolgd!