NIEUWSThorens

Thorens New Reference: vlaggenschip draaitafel, te zien op HEM

Draaitafelmerk Thorens heeft de New Reference aangekondigd, een draaitafel die mede wordt uitgebracht om het 140-jarig bestaan van het bedrijf te vieren. De New Reference is straks ook het vlaggenschip van het in Bergisch Gladbach gevestigde bedrijf. De nieuwe draaitafel zal aan het publiek op de High End in München worden gepresenteerd en dan zullen ook meer specificaties bekend worden gemaakt.

Thorens New Reference

Naar eigen zeggen is de New Reference het resultaat van inspanningen om muziekopnamen perfect af te spelen. Trillingen die onbedoeld gepaard gaan met geluidssignalen zijn een kernprobleem in het high-end audiosegment. Daarom is het ontwerpteam van Thorens rond Helmut Thiele, die verantwoordelijk is voor de constructie en het ontwerp van de nieuwe Reference, de uitdaging aangegaan om deze invloeden zoveel mogelijk te onderdrukken.

Het resultaat is een draaitafel die vanaf de basis is ontworpen en geoptimaliseerd met een volledig actief trillingsisolatiesysteem. De expertise van Seismion werd aan boord gehaald. In de nieuwe platenspeler werken hoogwaardige, actieve trillingsisolatoren die worden gebruikt in de halfgeleiderindustrie, nanotechnologie en wetenschappelijke onderzoekslaboratoria.

Thorens zegt het zelf als volgt: “actieve trillingsisolatie maakt gebruik van uiterst gevoelige piëzo-elektrische versnellingsmeters en volledig lineaire elektronische besturing om ongekend soepele besturingskrachten vrij van ruis en vervorming te produceren. Dit complexe mechatronische systeem is gebaseerd op het zogenaamde sky-hook dempingsprincipe en isoleert interferentie onder 1 Hz, bij 10 Hz wordt de interferentie gereduceerd tot minder dan 1% (-40 dB). Dergelijke prestaties zijn veel beter dan alle andere isolatieprincipes.

Het totale systeem is zo ontworpen dat het zwaartepunt  dicht bij het isolatieniveau ligt. Op deze manier wordt de koppeling van horizontale trillingen en kantelbewegingen sterk verminderd. Bovendien is het chassis zelf resonantievrij dankzij de gelaagde structuur van sterk dempende materialen.

Het effect gaat veel verder dan alleen het elimineren van contactgeluidstrillingen. Zelfs de kleinste trillingen van nanometer tot picometer worden nog steeds efficiënt geïsoleerd dankzij de contactloze actuatoren. Het systeem volgt ook muziek met een hoge dynamiek tussen stille en luide sequenties extreem snel, omdat de actieve controlekrachten het systeem stabiliseren en leiden tot een onmiddellijke afname van de trillingen. Een adaptief nivelleringssysteem dat het plateau balanceert tot op 20 micron maakt het actieve isolatiesysteem compleet.”

Thorens New Reference: handgemaakt in Duitsland

De nieuwe Reference van Thorens krijgt een driefase synchroonmotor van Duitse makelij, die wordt aangestuurd door drie lineaire eindversterkers met 120 graden verschoven sinussignalen. Het motorkoppel wordt via een riem op het plateau overgebracht.De hydrodynamische lagering is geoptimaliseerd met behulp van fundamentele vergelijkingen uit de smeertheorie.

In deze context wordt het “Sommerfeld-getal” gebruikt als een dimensieloos getal om het gedrag van het lager te beschrijven. Het Sommerfeld-getal wordt in de smeertechniek gebruikt om de relatie tussen de smeerfilmdikte en de diameter van het lager te beschrijven. Het is genoemd naar de Duitse natuurkundige Arnold Sommerfeld, die fundamenteel werk deed aan de hydrodynamica van smeerfilms. Een klein "Sommerfeld-getal" betekent dat het lager al gecentreerd is bij zeer lage toerentallen, wat slijtage vermindert en zorgt voor minimale excentriciteit en werveling, aldus de fabrikant zelf van zijn nieuwe product. Het hydrodynamische lager wordt met de hand gebouwd in Duitsland.

De Thorens New Reference kan worden uitgerust met maximaal drie toonarmbases en is geschikt voor toonarmen van 9, 10 en 12 inch. Naast de nieuw ontwikkelde TP160 snijdende gelagerde toonarm met een lengte van 12 inch en doorlopende zilveren bedrading, wordt de Thiele TA01 toonarm gebruikt.

Thorens New Reference: meer informatie bij High End 2023 in München

Op dit moment is nog niet meer bekend over de nieuwe draaitafel. In welke oplage het toestel op de markt zal komen en wat het gaat kosten is ook nog onbekend. De definitieve informatie zal naar verwachting beschikbaar komen op de komende High End audiobeurs in München.


EDITORS' CHOICE