HiVisit Bowers & Wilkins CI800 Diamond cinema bij MoreSenz: The sky is the limit

Ondanks dat ik een fervent stereoliefhebber ben, komt het de laatste tijd steeds vaker voor dat ik ook voor het reviewen van homecinemaproducten word gevraagd. En waarom ook niet? Net als bij stereo bestaan er ook bij meerkanaalsweergave verschillende kwaliteitsniveaus en worden er bovendien zelfs meer zintuigen aangesproken. Voor dit verhaal ga ik op bezoek bij één van Nederlands meest vooraanstaande licht-, audio- en domoticaspecialisten: MoreSenz in Nijkerk.

MoreSenz is een toonaangevende onderneming die zo uniek is dat je er in eerste instantie geen label aan kunt hangen. Een veelzijdigheid en mate aan maatwerkmogelijkheden die verder gaan dan wat ik tot op heden heb ervaren. Maar ik ben hier dan ook met een missie en dat is om de “allerdikste” Bowers & Wilkins 800 Diamond homecinema met complete Trinnov aansturing van de Benelux te beleven!

Van MoreLight naar MoreSenz

Hoewel ik het nu meteen over de configuratie en mijn bevindingen van deze state of the art homecinema zou kunnen hebben, zou ik dan voorbijgaan aan hetgeen juist zo’n bedrijf als MoreSenz voor meerwaarde kan bieden. Het avontuur voor oprichter Ben van der Bunt is in 1999 gestart met MoreLight. Een onderneming die in eerste instantie alleen nog maar op licht en bijbehorende sturingen was geënt, maar door zijn denkwijze en meedenken al snel groter en meer succesvol werd. Doordat lichttechniek echt een vak is en Ben enorm goed out of the box en oplossingsgericht kan denken, wist hij hiermee al snel een gedegen reputatie te vestigen.

MoreSenz staat tegenwoordig ook voor unieke combinaties van zowel verlichting, audio, video en domotica. Daarom heeft hij alle expertises de specialisatie gegeven die ze verdienen. Hierdoor bestaan er naast MoreLight ook MoreAudio, MoreSmarthome en MoreCinema. Alle divisies onder één dak met hun eigen specialiteit, kennis en toewijding, maar wel vallend onder dezelfde MoreSenz paraplu.

Beleving in het kwadraat  

Wat spreekt nu meer dan dingen zelf aan den lijve kunnen ondervinden? Daarom heb ik een afspraak met Ben bij het indrukwekkende MoreSenz bedrijfspand in Nijkerk. Inmiddels geeft hij leiding aan 14 mensen, waardoor de onderneming in staat is om ook de grote en complexe projecten in binnen- en buitenland adequaat te managen. Voor dit bezoek word ik vergezeld door Stefan Zaunbrecher van Quartz AV. Stefan is één van de mensen die MoreSenz heeft ondersteund bij het realiseren van de Custom Install Bowers & Wilkins 800 Diamond cinema. Niet zo vreemd wanneer u weet dat hij vóór Quartz AV heel lang werkzaam voor deze beroemde Engelse luidsprekerfabrikant is geweest. Een periode waarin veel expertise rond dit mooie merk is ontstaan.

Wanneer we aan komen rijden blijkt het half door water omgeven bedrijfspand al van verre de aandacht te trekken. Toch geeft het zelfs van daarbij nog niets prijs van wat er binnen te zien is. Doordat Stefan hier tijdens de installatie al veel vaker is geweest, betreden we het pand niet door de hoofdingang maar vanuit de magazijnentree. Uiteraard niet zo bijzonder in de zin dat je de bedrijfssfeer hierdoor meteen ervaart. Maar wel ben ik meteen verbaasd over de enorme schaalgrootte en organisatie van de productonderdelen. Bouwstenen die nodig zijn voor de verschillende onderhanden zijnde projecten en zich in verschillende stadia van realisatie bevinden. Het pand blijkt over vier verschillende verdiepingen te beschikken.

Op de begane grond is een mooie grote showroom aangelegd waar verschillende verlichtingsoplossingen kunnen worden getoond. Eén verdieping hoger is het kantoor, de kantine en het test/programmeer lab gesitueerd. Hier worden tevens de voorbereidingen voor de installatie bij de klant van domotica en audioapparatuur getroffen.

Op de tweede verdieping staan maar liefst acht ruimtes voor u als consument ter beschikking, waarbij verschillende geluids- en hometheater toepassingen kunnen worden getoond. Eén daarvan is ingericht als tv-kamer, terwijl er 4 dedicated cinema demoruimten zijn. Op de derde en tevens bovenste verdieping van het bijzonder ruime pand, is er een bar ingericht en niet zomaar één. Want deze ruimte blijkt een ware showcase waarin MoreSenz alle disciplines die ze kunnen leveren heeft verenigd.

Het is daarmee een prachtig en spraakmakend voorbeeld geworden van hoe je domotica, verlichting en audio voor de horeca kunt implementeren. De laatste toepassing heb ik hier bewust nog niet genoemd en betreft natuurlijk de Custom Install 800 Diamond demo cinema. Deze bevat een configuratie die uniek is in Europa en nergens anders publiekelijk is te bezoeken.

Stilte voor de (belevings)storm  

Alhoewel het natuurlijk verleidelijk is om meteen naar laatstgenoemde ruimte te stormen, vind ik het ook belangrijk om eerst met Ben, zijn team en hun werkwijze kennis te maken. Ben heeft zoals min of meer door mij verwacht een elektrotechnische achtergrond. Na een opleiding op de LTS en MTS is hij voor zichzelf gaan werken als elektricien en installateur. Op zich zegt dit nog niet zoveel, maar wel dat hij als talentvolle autodidact in staat bleek om informatie als een spons op te kunnen nemen en verwerken.

Voeg daarbij het niet stil kunnen zitten en met overtuiging, talent en daadkracht een eigen koers durven te varen en de basis is gelegd voor het huidige MoreSenz. Wie Ben in levenden lijve ontmoet ziet een sympathieke veertiger die ondanks een ontspannen voorkomen, ook meteen zeer gedreven en vakbekwaam overkomt. Deze man weet werkelijk waar hij het over heeft en op achteloze wijze vertelt hij dan ook dat hij verstand heeft van alle disciplines binnen zijn bedrijf. Dat dit nog een understatement is, blijkt uit het op moderne leest geschoeide bedrijfspand. Een perfect passend geheel wat zowel zelf is getekend en ontworpen en vervolgens ook in eigen beheer is gebouwd! Niet alleen fijn om daar zelf toe in staat te zijn, maar het zegt ook veel over de kennis, kunde en bevlogenheid waar zijn klanten mee worden omringd.

“Weet je wat het is, Werner? Ik heb het altijd enorm belangrijk en waardevol gevonden om mijn eigen koers te volgen, niet naar anderen te kijken en vooral nooit dingen te kopiëren. Door deze werk- en denkwijze ben ik heel succesvol geworden en blijft het leuk om mijzelf continu uit te dagen. Als je het leuk vindt laat ik je straks een aantal mooie dingen zien die ik voor dit pand heb bedacht…”

En verder gaat het gesprek. Deze man is zo enorm bevlogen en heeft zoveel talenten in één persoon verenigd, dat het als gesprekspartner af en toe bijna lastig is om hem nog te kunnen volgen. Maar dan komt een mooie andere kant van hem naar voren en gaat hij door zijn commerciële ervaring meteen een paar tandjes langzamer. 

“Weet je waarom ik deze vakgebieden zo leuk blijf vinden? Omdat ik er ook mijn ontspanning in vind. Dat klinkt misschien vreemd, maar als ik bij de klant het eindresultaat aanschouw, geeft dat iedere keer opnieuw een heerlijk gevoel. Gelukkig ervaren zij dat vervolgens ook en dat heeft alles te maken met mijn streven naar eenvoud."

Complexe eenvoud

“Onze klanten zitten veelal in het midden en hogere segment en ons doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk aspecten te bundelen of samen te voegen, om er vervolgens een soort van modules van te maken. Uiteindelijk moet zo’n systeem door iedereen te bedienen zijn. Liefst intuïtief, maar ook bij een meer uitgebreid totaalgeheel moet je er geen studie voor hoeven te volgen. De klant mag er uiteindelijk niets van gaan merken. Ons doel is altijd een comfortverhogend en levensloopbestendig systeem realiseren voor de klant."

"Ook qua akoestiek en aankleding hanteren wij functionele eenvoud. Bijna alles wat je ziet, ook de inrichting heb ik zelf ontworpen en de materialen zelf uitgekozen. Bij de akoestiek houd ik trouwens niet van te veel dempen, met name omdat het in een dode kamer nu eenmaal voor niemand prettig toeven is. Maar het heeft er ook mee te maken dat ik bij zowel muziek als film graag de scenes fysiek wil voelen en een echte belevingskick wil krijgen. Heerlijk vind ik dat.”

Net wanneer ik denk dat inmiddels alles is verteld, keert Ben zich even van mij af om vervolgens nog meer attributen op de toch al goed gevulde vergadertafel uit te stallen. Kleurstalen, stoffen, schakelaars, bediening terminals, inbouwluidsprekers en uiteindelijk ook verlichting. “Dit zijn allemaal hulpmiddelen die je in kunt zetten om tot iets moois te komen.” Ben pakt een schrijfblok en begint snel te schetsen.

“Kijk, zo maak ik een opzet. Ik plaats eerst alle bouwstenen waar ze idealiter moeten komen, waarna ik ze vanaf dat moment ga groeperen. Dit gebeurt door een door ons zelf ontwikkeld procedé en zorgt voor een gebruikersvriendelijker aansturing, waarbij je toch alles kunt bedienen.”

Belevingsparadijs             

Terwijl ik samen met Ben en Stefan de tweede verdieping van het pand betreed, kijk ik mijn ogen uit. Prachtig modern materiaalgebruik, een veelvoud aan texturen en dat gecombineerd met geraffineerde verlichtingsarmaturen, wisselen elkaar in hoog tempo af. Maar het is ook de wijze waarop de verlichting wordt ingezet om te zinspelen met het menselijke verwachtingspatroon, die indruk maakt.

Mijn foto’s tonen hier meer dan duizend woorden kunnen zeggen. Behalve de zeer hoge afwerkingsgraad die samen met de uitgebalanceerde opbouw van het totaalgeheel veel rust geeft, zijn er ook presentatieruimtes en de eerdergenoemde bar te vinden. Maar wat ik daar met name mooi aan vind, is dat hier allemaal in dienst van het grote geheel, toch heel duidelijke voorbeelden zijn geschapen.

Werkelijk vernieuwend vind ik ten slotte de reeks voorbeeldruimtes. Deze variëren van een home cinema set in een normale dus onbehandelde ruimte, om dan steeds een stap verder te gaan qua (akoestische) aankleding en aanwezige producten. Zo kan de klant zelf bepalen hoever hij zelf wil gaan en wat je bij welk budget thuis kunt gaan verwachten. Hulde voor zo’n heldere en duidelijke presentatie.

Moment suprême    

Wanneer we aan het eind van de rondleiding zijn gekomen ben ik een beetje verward en eigenlijk vooral verbaasd. Want waar is nu de beloofde ruimte met het top Bowers & Wilkins inbouwsysteem? “Je staat er bijna met je neus bovenop”, zegt Ben met een brede glimlach. Ik kijk hem vragend aan? “Nou, precies zoals ik het zeg”, waarna hij een aantal stappen richting mij doet en ogenschijnlijk wat boeken lijkt aan te raken in de aanwezige boekenkast.

Even later zwaait net zoals de boekenkast in een James Bond-film het geheel als een deur open! Wauw, wat goed gevonden zeg en absoluut heerlijk spanningverhogend.

Wat erachter ligt blijkt al net zo mysterieus. Want hoewel de gepresenteerde ruimte niet groter is als degene die we even daarvoor bekeken, is hier verder alles totaal anders. Van zelf ontwikkelde (brandvertragende en bacteriedodende) demping- en akoestiekmaterialen tot bijzonder geavanceerde en volledig programmeerbare verlichtingsoplossingen. Dat alles gecombineerd met zo’n creatief en futuristisch interieurdesign dat het lijkt alsof ik mij eerder op de brug van Battlestar Galatica of Star Trek waan dan in een homecinemaruimte.

Het bijzondere effect wordt nog verder opgevoerd doordat de verlichting niet alleen onder verschillende en afwijkende hoeken ten opzichte van wand en plafond zijn ingebouwd, maar ook dat ze nog voorzien zijn van roosters van hoogwaardige akoestische transparante stof. Hierdoor ontstaat een fantastische soort diffuus licht wat naar later blijkt, de beleving van film en geluid nog verder opvoert.

De setup        

Hoewel er geen directe tekeningen voorhanden zijn, is uiteraard wel bekend wat voor custom install producten er in deze supercinema zijn ingebouwd. Het gaat hier om een zeer uitgebreide 11.3.6.1 setup. Omgezet in modellen van Bowers & Wilkins zijn dat:

11x surround CWM8.3D
6x Atmos: CCM8.5D
1x Voice Of God: CWM8.5D
2x Subwoofer front: ISW-8 (achter het scherm) met twee CDA-2HD eindversterkers
2x Subwoofer podium: DB1D
De overige hardware bestaat qua aansturing uit:
Beamer: BENQ W11000
Mediaspeler: Lavie High End Cinema System
Surround processor: Trinnov Altitude 32
Eindversterkers: Trinnov Amplitude 16 + Amplitude 8

De beleving

Ik besef dat bovengenoemde lijst waarschijnlijk weinig mensen wat zegt. Maar ik vermeld het voor alle volledigheid toch om een volledig beeld van deze bijzondere configuratie te schetsen. Dan is het eindelijk tijd voor de feitelijke beleving. Net zoals de andere demoruimtes is ook deze van een gemiddeld slaapkamer- of kelderkamerformaat. Daardoor is er ruimte voor vijf bioscoopfauteuils, waarvan er dan wel twee in kingsize formaat zijn uitgevoerd. Het mooie van zo’n niet al te grote ruimte is dat je hierdoor wel een hele goede indruk kunt krijgen tot welke (grote) hoogte je ook met meer beperkte afmetingen kunt komen.

Het eerste wat opvalt is dat deze omgeving zelfs zonder beeld en geluid al prettig gebalanceerd overkomt. Zelfs dermate dat de bijzondere en originele wijze van de vlak- en lichtverdeling, mij meer in een soort van hypnotiserende tijdcapsule weten te plaatsen. Uiteraard mag ik plaatsnemen op één van de kingsize fauteuils en wacht vol verwachting af op wat komen gaat. Het gaat te ver om ieder film- en muziekfragment helemaal uit te diepen, maar de eerste belangrijke horde wordt al vanaf de eerste beelden en klanken meteen met verve genomen. Want in plaats van een statische “consumeer” presentatie, word ik meteen met huid en haar in de filmscene getrokken. Ik gebruik heel bewust deze vergelijking omdat het niveau zo bizar hoog is, dat iedere andere gedachte of prikkel in mijn hoofd meteen wordt geblokt.

Je kunt het vergelijken met wanneer je helemaal bovenaan een spannende achtbaan staat. Op het moment dat eenmaal de rit naar beneden begint, ben je niet meer in staat nog ergens anders aan te denken. De sciencefictionfilm “Dune” is een intrigerend meesterwerk uit 2021 en een film die ik bij meerdere demo’s voorbijƒ zie en hoor komen. Mede daardoor is hij bijzonder geschikt om te horen wat de verschillende cinema’s ermee doen. De epische buitenaardse reis door het hoofd van Paul Atreides (Timothée Chalamet) neemt over deze topconfiguratie bij MoreSenz geheel nieuwe vormen aan.

Tot op heden bestond er voor mij voor dit soort spektakelstukken geen ander alternatief dan een echt goede publieke bioscoop. Maar deze perfect geïmplementeerde Bowers & Wilkins CI800 doet er in niets voor onder. Zo zijn de bijna infrasone aardverschuivingen echt voel- en tastbaar en is bij iedere scene het timbre, de locatie, afmetingen, textuur en zijn plaats in het grote geheel, precies navolgbaar. Voeg daarbij dat dit voor het complete spectrum geldt en u krijgt vast een goed idee wat voor uitwerking dit op uw nietsvermoedende recensent heeft.

A star is born

Hoewel deze titel ook zeer van toepassing is op het hier gepresenteerde systeem, is het ook de titel van de derde remake van de gelijknamige romantische film uit 1937. In A Star Is Born spelen regisseur Bradley Cooper en Lady Gaga onder andere namen de muzikale hoofdrol. De muziek en opnames zijn inmiddels legendarisch en ook van deze film worden bij demo’s regelmatig fragmenten getoond. Uiteraard is ook deze topconfiguratie middels het geavanceerde Trinnov protocol ingeregeld, waardoor ik de onderhuidse emotionele lading van het nummer Shallow heb kunnen voelen zoals ik dat nog niet eerder zo mooi heb gedaan.

Van het kleine begin waarbij Jackson Maine (Bradley Cooper) mooi subtiel gitaar speelt, tot de complete zeer smakelijke apotheose waarbij Ally (Lady Gaga) eerst bedeesd en later vol overgave zich bij het nummer voegt. Wanneer Ben aan het einde van het nummer de lichtintensiteit van de ruimte weer verhoogd, is het net of hij een zeepbel kapot prikt. Zo diep zat ik in het nummer.

Ook bij de rest van de gedraaide nummers en fragmenten ontstaat hetzelfde beeld. Een of misschien wel de allerbeste relatief kleine homecinema die ik tot op heden heb kunnen ervaren valt mij ten deel en een prachtige proeve van bekwaamheid door het MoreSenz team. Vanzelfsprekend kan dit alles ook tot (veel) grotere afmetingen worden opgeschaald en volgens uw eigen wensen worden gerealiseerd.

Conclusie

Wilt u deze bevlogen presentatie en de andere “tovenarij” ook graag zelf een keer ondergaan. Twijfel dan niet en maak vrijblijvend een afspraak met deze bijzondere aanbieder in Nijkerk. Want bij MoreSenz is de werkwijze en het zoeken naar klantgerichte oplossingen dusdanig anders, dat dit mogelijk net hetgeen zou kunnen zijn waar u al lange tijd naar op zoek bent. “The sky is the limit” is in deze geen grootspraak maar bijna een nuchter feit.

Afsluitend is het mooiste misschien nog wel dat niets van dit alles op een afstandelijke of autoritaire wijze aan de klant wordt overgebracht, maar juist met veel geduld, passie een heldere uitleg. Daardoor wordt u er als consument niet onnodig mee belast waarna uiteindelijk na de realisatie vooral het genieten zonder zorgen kan beginnen!

MoreSenz B.V. | Ankerpoort 4 in Nijkerk | www.moresenz.nl

MERK

EDITORS' CHOICE