REVIEWPanasonic

Review: Panasonic TX-65MZW2004 / TX-65MZ2000

SAMENVATTING

De Panasonic TX-65MZW2004 is een echte topper. Het nieuwe OLED-paneel zorgt voor een verbluffende piekhelderheid. De beeldprocessor levert de uitstekende en subtiele beeldverwerking die we van Panasonic gewoon zijn, het kleine minpunt voor verwerking van kleurstroken in gradiënten nemen we erbij. De prachtige kalibratie niet alleen voor film maar ook voor games, garandeert beeld om bij te watertanden. Aangevuld met het indrukwekkende geluid, getekend Technics, dat je werkelijk midden in de actie zet, zijn films en games een echte beleving. Kwaliteit draagt helaas wel een zware prijs.

PLUSPUNTEN

  • Topniveau piekhelderheid voor een OLED
  • Nagenoeg perfecte kijkhoek
  • Fantastische audiokwaliteit, Dolby Atmos
  • Referentie kalibratie in SDR en HDR Filmmaker Mode
  • Uitstekende en delicate beeldverwerking
  • Universele HDR-ondersteuning, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive
  • HDMI 2.1 met gaming-features en True Game mode
  • Dubbele tv-tuner met twee CI+-slots
  • Uitgebreide lichtsensor

MINPUNTEN

  • Zichtbare kleurbanden in zachte gradiĂ«nten
  • Beperkter app-aanbod, geen lokale Belgische apps
  • Ondersteunt geen DTS-varianten

Panasonic heeft een traditie hoog te houden op vlak van beeldkwaliteit. Het 2023 OLED-topmodel werd daarom voorzien van de nieuwste technologie voor verbluffende piekhelderheid. Daarnaast besteedt Panasonic nu ook extra aandacht aan accurate gamebeelden, net zoals het al lang doet voor filmbeelden. Om deze thuisbioscoop af te maken krijg je prachtig geluid uit een Technics audio-oplossing.

Neutraal, elegant ontwerp

Een korte blik op de MZW2004 maakt onmiddellijk duidelijk dat het toestel hetzelfde ontwerp gebruikt als het 2022-model (LZW2004). Daar hebben we absoluut vrede mee. Panasonic hanteert een sober ontwerp, zonder franjes, volledig in het zwart. Daarmee nestelt het toestel zich moeiteloos in elk interieur.

Wat in het oog springt zijn de luidsprekers die je niet alleen onderaan het scherm, maar ook aan de bovenzijde en de zijkanten vindt. Ze zijn telkens verscholen achter een geperforeerd metalen rooster. Die luidsprekers geven het toestel ook een relatief diep profiel, het scherm zelf is uiteraard hyperslank.

De afwerking is uitstekend, de tv oogt knap vanuit elke hoek. Hij staat op een draaivoet waardoor je het scherm moeiteloos draait, maar die de tv toch een stevige basis geeft. Er is minimaal kabelbeheer voorzien achteraan.

Aansluitingen

Ook bij de aansluitingen zijn er geen veranderingen tegenover vorig jaar. Er zijn twee HDMI 2.1-aansluitingen (40 GBps bandbreedte) die 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC ondersteunen. Daarnaast krijg je twee HDMI 2.0-aansluitingen. Omdat de ingebouwde audioconfiguratie zo indrukwekkend is, zal je niet snel naar een externe audio-oplossing grijpen, en dus vinden we twee HDMI 2.1-aansluitingen voldoende. Al hadden we voor een topmodel toch graag vier stuks gezien.

Het aanbod bevat verder drie USB-aansluitingen, een composiet video ingang met stereo cinch audio ingang, een optisch digitale uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. De hoofdtelefoonuitgang kan je bovendien via de menu’s omschakelen naar een subwoofer-uitgang.

Via Bluetooth kan je audio naar de tv sturen, of een draadloze hoofdtelefoon aansluiten. Live tv-kijkers worden verwend, het toestel beschikt over een dubbele DVB-tuner en twee CI+-slots. Vooral dat laatste is uitzonderlijk. Sluit externe USB-opslag aan en met twee CI+-cards kan je dan tegelijk een kanaal bekijken en een ander kanaal op nemen, ook als die allebei versleuteld zijn.

Gaming

Deze Panasonic is uitstekend uitgerust voor gaming. De input-lag is bijzonder laag, nauwelijks 6,6 ms in 2K120 en 10,6 ms in 4K60. Er is niet alleen ondersteuning voor HDMI VRR, maar ook voor AMD FreeSync en NVIDIA G-Sync zodat je zowel met spelconsole als game pc geniet van stottervrije en scheurvrije beelden. Je kan gamen in 4K met een maximale framerate van 120Hz, maar denk eraan dat de ietwat oudere chipset in de tv de combinatie Dolby Vision en 4K120 niet toelaat (enkel van belang voor Xbox Series X). Het Game Control Board geeft je een duidelijk zicht op de belangrijkste game-instellingen en je kan ze van hieruit ook aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld voor HDR-games de tonemapping in de tv uitschakelen zodat de spelconsole ‘source based tonemapping’ kan uitvoeren. Die keuze garandeert een correct resultaat.

Omdat Panasonic ziet dat games visueel steeds indrukwekkender worden, en dus net zoals films gebaat zijn bij een zo accuraat mogelijke weergave, is er nu een True Game beeldmode. Die levert de nauwkeurige kleuren en schaduwnuances die we van Panasonic gewend zijn.

My Home Screen

Panasonic levert op sommige nieuwe modellen wel Android TV of zelfs Amazon Fire TV, maar de OLED-modellen gebruiken nog steeds het eigen My Home Screen smart tv-systeem.

We houden wel van die minimalistische aanpak. Geen schermvullende interface maar een enkele rij tegels onderaan het scherm, en afhankelijk van de dienst eventueel aanbevelingen erboven. Het is minder druk, je wordt niet overstelpt met reclame en aanbevelingen, en die eenvoud zorgt ook voor snelle en vlotte navigatie. Als we dan toch ergens over moeten klagen, is dat het app-aanbod. Dat is iets minder volledig dan bij concurrenten, al dient gezegd dat de belangrijkste internationale diensten beschikbaar zijn. Voor lokale, Nederlandse content is de selectie ook goed, maar België valt echt wel uit de boot. Er is geen enkele lokale Belgische app te bespeuren.

Slanke afstandsbediening

De zilverkleurige afstandsbediening is erg traditioneel. Met andere woorden, een redelijk groot model, met heel wat toetsen. Dat staat in contrast met andere fabrikanten die vaak toch een slankere, compactere afstandsbediening bieden die eenvoudiger oogt door het geringer aantal toetsen. Toch is deze best handig. De layout is goed, de toetsen hebben een lichte en zuivere aanslag. Er is een sneltoets die je zelf kunt koppelen aan een app naar keuze, en via de ‘Picture’ verander je snel van beeldmode.

Beeldkwaliteit

Op een topmodel past alleen het beste paneel, in dit geval het ‘Master OLED Ultimate’ paneel. Dat maakt gebruik van de MicroLens Array (MLA) techniek die je ook op de LG G3 vindt. Het effect is verbluffend, het paneel levert een sterk verbeterde piekhelderheid, en heeft een nagenoeg perfecte kijkhoek. Sterk verbeterd, dat betekent een piekhelderheid van 1.498 nits op het 10% venster (net geen 50% beter dan het 2022-model) en 218 nits op een volledig wit veld (23% beter). Hij scoort daarmee ongeveer gelijk met de LG G3, behalve op een 25% venster waar hij duidelijk genereuzer is met licht.

Topkwaliteit beeld, dat betekent echter vooral dat je een goede kalibratie wil. En de Filmmaker Mode levert dat, zo uit de doos, we kunnen zelfs spreken van een referentiekalibratie. De natuurlijke kleuren en het prima schaduwdetail zorgt samen met het perfecte OLED-zwart voor mooie, meeslepende beelden.

In HDR zet de tv zijn allerbeste beentje voor, met sprankelende lichtaccenten en rijke kleuren. Over het HDR-formaat hoef je je geen zorgen te maken, er is ondersteuning voor Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive. In HDR10 biedt de Panasonic zelf een ‘Dynamisch HDR-effect’ dat kleur en licht net wat extra accentueert. Puristen schakelen het uit, maar we vonden het resultaat prima. In SDR is de Filmmaker Mode wat donker, hij is echt bedoeld voor kijken bij verduistering. Dat los je op door de ‘Verlichtingssterkte’ wat hoger te zetten, rond de 70 is prima, eventueel de lichtsensor te activeren.

Panasonic gebruikt als beeldverwerkingsprocessor de HCX Pro AI-beeldprocessor die we ook vorig jaar al zagen. De resultaten zijn uitstekend, en Panasonic gaat zorgvuldig te werk zodat je geen overmatig bewerkte beelden ziet. Het enige pijnpunt blijft wel, kleurbanden in zachte kleurovergangen kunnen soms duidelijk zichtbaar zijn. De processor kan die niet verhullen. Een slimme lichtsensor past het beeld aan op basis van het omgevingslicht en kan zowel helderheid als kleurtemperatuur aanpassen, al zetten we die laatste optie liefst uit. Wil je de processor de vrije loop laten, selecteer dan de AI-beeldmode, zodat hij zelf op basis van wat je kijkt de beelden optimaliseert.

Geluidskwaliteit

Een unieke audioconfiguratie van Technics zorgt voor het geluid op deze tv. Niet zomaar een typische configuratie met wat extra speakers aan de zijkant. Neen, dit is een zo goed als volwaardige Dolby Atmos configuratie, met twee drivers aan de zijkant, twee aan de bovenkant en vooraan een unieke speakerarray met zestien drivers. Het totaal vermogen komt uit op 160 Watt, dat is veel meer dan andere topmodellen bieden. Om dat alles optimaal in te zetten heeft Panasonic een kalibratieprocedure ingebouwd die sterk lijkt op wat je op sommige av-receivers aantreft, ook al een unicum.

Deze audio-oplossing is ook overgekomen van vorig jaar, maar Panasonic heeft gesleuteld aan de basweergave. En het moet gezegd, we waren vorig jaar al onder de indruk en dat is dit jaar absoluut ook het geval. We duiken eerst in de filmfragmenten en Dolby Atmos-testtracks. Je zit echt midden in de klank en in tegenstelling tot heel wat andere tv’s is er echt wel een hoorbaar effect boven je. Het volume volstaat ruimschoots voor een relatief grote kamer, en een intense ervaring (volume 30 vonden we al ruim genoeg).

De verleiding is groot om het volume nog wat hoger te zetten, maar dan hoor je de processor toch af en toe ingrijpen. Over naar muziek dan, waar we zowel klassiek (YouTube 2Cellos) als modern (Metallica, David Gilmour, SinĂ©ad O’ Connor) laten passeren. Subtiel, krachtig, beheerst, het is echt wel genieten. Wie de muziek een live tintje wil geven, duikt best even in de instellingen op zoek naar ‘Creatie Geluidsveld’). Voor muziek vonden we ook de nieuwe Bass Booster instelling erg goed.

De speakerarray levert niet alleen erg knap geluid, je kan er ook het geluid mee sturendankzij beamforming. Naar Ă©Ă©n bepaalde positie, of een wat ruimere plek bijvoorbeeld. ‘Gericht’ stuurt alleen de stemmen in een bepaalde richting, ‘Plek’ stuurt alle geluid in een te kiezen richting en ‘Gebied’ stuurt alle audio naar een specifiek gebied. Het menu ‘Geluidsfocus-modus’ helpt je daarbij, al was wat meer uitleg over de verschillende modi wel handig geweest. Daarvoor moesten we nu in de handleiding duiken. Het resultaat is duidelijk waar te nemen, maar tenzij je het echt nodig hebt, bijvoorbeeld om iemand die wat minder goed hoor te helpen, laat je het best uit staan.

Conclusie

De Panasonic TX-65MZW2004 (NL) / TX-65MZ2000 (BE) is een echte topper. Het nieuwe OLED-paneel zorgt voor een verbluffende piekhelderheid. De beeldprocessor levert de uitstekende en subtiele beeldverwerking die we van Panasonic gewoon zijn, het kleine minpunt voor verwerking van kleurstroken in gradiënten nemen we erbij. De prachtige kalibratie niet alleen voor film maar ook voor games, garandeert beeld om bij te watertanden. Aangevuld met het indrukwekkende geluid, getekend Technics, dat je werkelijk midden in de actie zet, zijn films én games een echte beleving. Kwaliteit draagt helaas wel een zware prijs.

Panasonic TX-65MZW2004 NL / TX-65MZ2000 BE 
4.399 euro | www.panasonic.com
Beoordeling 5 / 5


EDITORS' CHOICE