NIEUWSMoonriver

Moonriver 505 Phono Stage: hoogwaardige instelbare phono-versterker voor MM-elementen en MC-elementen

De Zweedse fabrikant Moonriver heeft de Moonriver 505 Hybrid Phono Stage gelanceerd. De nieuwe phono-versterker, die geschikt is voor zowel MM-elementen als MC-elementen, is verregaand instelbaar en makkelijk te bedienen. De gebruiker kan verschillende egalisatiecurven kiezen, ook die van 78-toeren platen.

Moonriver 505 Hybrid Stereo Phono EQ stage

De nieuwe phono-versterker van het in Zweden gevestigde Moonriver Audio heet voluit “Model 505 Hybrid Stereo Phono EQ Stage”. Het woord “hybrid”wekt een beetje de suggestie dat het circuit halfgeleiders en buizen aan boord zou hebben, maar dat is niet waar. De term “hybrid” slaat hier op de combinatie van IC opamps en discrete halfgeleiders. Volgens Moonriver worden de beste eigenschappen van IC’s en discrete onderdelen met elkaar gecombineerd in de 505 Phono Stage. Terwijl de IC opamps zeer lage geluidsniveaus bieden, biedt een discreet circuit levensechte aandrijving en dynamiek die onmogelijk te krijgen is met IC opamps.

De nieuwe phono-versterker is voorzien van vier ingangen en met een draaiknop op het front kan de gewenste ingang worden gekozen. Terwijl de plaat wordt afgespeeld, kan de gebruiker instellingen wijzigen en dus ook meteen het verschil horen. Dat is heel wat makkelijker dan instellingen moeten wijzigen aan de binnenkant of onderkant van het apparaat.

De Moonriver 505 Phono Stage heeft zes gescheiden voedingen, waaronder een enorme totale capaciteit van 70.000 ?f en is ontworpen voor dual-mono werking. Elke trap heeft zijn eigen voeding, inclusief een lineair discreet regelcircuit en een discreet ruisonderdrukkingscircuit.

Volgens Moonriver wordt de klank en geluidskwaliteit van muziek vooral bepaald in het middengebied, waarmee het belang van lage en hoge tonen overigens niet wordt gebagatelliseerd. Technisch uitgedrukt loopt het middengebied grofweg van 200 Hz tot 4 kHz. “Evenzo is een nauwkeurige timbreweergave essentieel. Een New York Steinway heeft wel merkbare sonische verschillen met een Hamburg Steinway, terwijl een Guarneri viool anders klinkt dan een Stradivarius. Om al die nuances vast te leggen, moeten de luidsprekers en elektronica eensgezind werken, geen details verdoezelen of overdrijven. Het geluid en het prestatieniveau van de Moonriver 505 phonotrap is moeilijk te beschrijven en het moet worden gehoord om het te geloven,” aldus is te lezen op de website van Moonriver Audio.

Moonriver 505 Phono Stage: ontwerp en bediening

Moonriver heeft zijn best gedaan om de bediening van de 505 Phono Stage eenvoudig te maken. Het ontwerp oogt een beetje klassiek maar dan wel met een modern tintje. De stevige metalen behuizing is op het front voorzien van aluminium knoppen die weinig te raden overlaten. Er is geen display met gecompliceerde seriële menu's en verborgen functies. Er is ook geen enkele multifunctionele knop voor “minimalistische” doeleinden. Het hart van de 505 Phono Stage is puur en minimaal, maar de interface is gebruikersgericht en gemakkelijk te bedienen door iedereen in seconden, zonder toevlucht te hoeven nemen tot de gebruikershandleiding.

Moonriver 505 Phono Stage: functies

De 505 Phono Stage geeft directe toegang tot alle noodzakelijke aanpassingen en bevat vier knoppen en vijf schakelaars voor alle aanpassingen. Er zijn vier ingangen (1 x XLR, 3 x cinch), twaalf versterkingsinstellingen (zes voor MM en zes voor MC), vijf MM-capaciteitsinstellingen, vijf MC-belastingsinstellingen, inclusief een aangepaste optie, drie  MM-belastingsinstellingen en EQ-keuze voor RIAA-, Decca- of Columbia 78-toeren platen.

Het egalisatiecircuit is passief en dat levert volgens de ontwerpers de best mogelijke benadering voor extreme vlakke frequentierespons zonder interferentie met de andere fasen. De EQ-circuits omvatten 2 egalisatiecurves, een RIAA en een DECCA- of COLUMBIA-curve voor 78-toerenrecords. Beide EQ-circuits worden gevormd met behulp van een minimalistische aanpak met zeer weinig, extreem lage tolerantie, audiofiele kwaliteitscomponenten.

Met behulp van ultralage ruisarme actieve versterkingstrappen levert de Moonriver 505 Phono Stage een maximale versterking van 72 dB (dat is een factor 4.000) in de MC-instelling. De MM- en MC-instellingen gebruiken verschillende ingangstrappen met verschillende op-amps die specifiek voor elk geval zijn gekozen. Alle instelfuncties worden uitgevoerd met luchtdichte relais met extreem lage impedantie. Ten slotte levert een discreet uitgangscircuit met hoge stroom levensechte dynamiek op de uitgang.

Moonriver 505 Phono Stage: microcontroller bediening met save memory functie

Een microcontroller stuurt alle functies aan en zorgt voor een volledig geruisloze werking. Elke instellingswijziging wordt automatisch opgeslagen voor elk van de vier ingangen. Als een bepaalde ingang wordt gekozen, worden de laatst gekozen instellingen automatisch opgeroepen. Iedere ingang bewaart dus de laatst gekozen instellingen.

Ten slotte, de Moonriver 505 Phono Stage heeft drie uitgangen, d.w.z. 1 x XLR en 2 x cinch. De afmetingen zijn 430 x 390 x 135 (B x D x H) en hij weegt twaalf kilogram.

Moonriver 505 Hybrid Stereo Phono EQ stage: prijs en leveringsinformatie

De Moonriver 505 Hybrid Stereo Phono EQ Stage heeft een adviesprijs van 4.990 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE