HI-VISITPiega

HiVisit Livet Audio op DAE 2023: Piega en Inakustik

Met Piega en Inakustik bracht Livet Audio twee heel knappe namen naar het Dutch Audio Event. Beide merken zetten in op de nieuwste technologieën en materialen. Maar, zoals we in Veldhoven ontdekten, daarbij verliezen ze het allerbelangrijkste niet uit het oog: goed geluid.

Leo van Livet Audio had twee internationale gasten meegebracht om tekst en uitleg te geven over respectievelijk Piega en Inakustik. Altijd leuk, want zo kon je direct van de bron informatie krijgen en vragen stellen.

Voor de Zwitserse luidsprekerbouwer was Daniele Salupo aanwezig, verantwoordelijk voor de verkoop in België en een deel van Zwitserland, en bijgevolg iemand die waanzinnig veel kilometers rijdt. Inakustik stuurde op zijn beurt weer Sven Schulz naar Veldhoven, de commerciële directeur die werkelijk alles over de vele kabel- en accessoireproducten van de Duitse fabrikant kent.

Anders dan je zou verwachten 

Iets heel boeiends aan Piega is dat het merk echt overtuigd is dat je met aluminium de beste luidsprekerkasten kunt bouwen. In een show gevuld met weergevers opgetrokken uit MDF met een fineer of een houtsoort is een opstelling bouwen met deze gestroomlijnde muziekmakers echt wel gewaagd. Vooral omdat sommige hifi-liefhebbers bij aluminium meteen denken aan een ‘hard’ geluid. Dat vooroordeel klopt echter helemaal niet, want zoals bezoekers konden ontdekken zijn Piega’s net lichtjes warmere en innemende luidsprekers.

Het was fijn luisteren naar de slanke Coax 611-vloerstaanders aangestuurd door een T+A-systeem dat op zijn beurt op een Inakustik AC-4500-powerconditor hing. Wat je in Veldhoven niet kon zien, maar wel horen: de opmerkelijke TIM2-techniek die Piega ontwikkeld heeft, waarbij de aluminium behuizing gecontroleerd onder spanning – mechanische, niet elektrische – wordt gemonteerd om zo resonanties tegen te werken.

De Coax 611 met was in elk geval een goede keuze voor de kamer op DAE. Het is niet de allerbeste speaker die Piega aanbiedt, daarvoor moet je bij de machtige Masterline-familie zijn. Zelfs binnen de iets lagere Coax-lijn is dit model niet de grootste of machtigste. Maar het gaat bij speakers vooral op het afstemmen van de luidsprekers op de kamergrootte, en dat was hier uitstekend gedaan. Bezoekers konden zo ontdekken dat er toch echt heel wat high end-geluid te verkrijgen is uit een ranke luidspreker die heel subtiel in een woonkamer kan staan.

En waarom die Coax-naam? Dat is te danken aan de bijzondere coaxiale driver bovenaan de speaker, niet met een dome-tweeter zoals de meeste coaxiale drivers maar met een gevouwen ribbon.

Moeiteloos en zonder kabels 

Nog zo’n bijzonder aspect van Piega is dat het zowel in passieve speakers gelooft als actieve modellen. Als je kijkt naar het assortiment, zie je ook dat de Zwitsers beide types als volwaardig ziet. Ze bieden niet een paar actieve modellen aan voor consumenten die geen zin meer hebben in kabels en hifi-componenten. Neen, ze hebben meerdere families met meerdere modellen. Zo is de ACE-lijn toegankelijk en voorzien van veel ingangen, incluis HDMI. Het gebruikt WiSA, een draadloze technologie die aan hoge kwaliteit audio doorstuurt.

In de Livet-kamer kon je zo de ACE 30 Wireless-boekenplankspeaker bewonderen, net als andere modellen uit deze reeks. De ACE-speakers ondersteunen ook surroundgeluid, bijvoorbeeld vanaf een LG OLED-tv of een WiSA-hub. Met de ACE 30, ACE 50-vloerstaander, een ACE Center en Sub Medium zijn alle elementen aanwezig om dan zonder kabels een echte surroundopstelling te bouwen.

Passief vs actief 

Een stapje hoger staan de Premium Wireless Gen2-modellen. Zo zijn er drie: de 701- en 501-vloerstaanders en de Premium 301 Wireless Gen 2-boekenplankspeaker. Ook deze actieve speakers werken met een draadloze technologie, in dit geval Kleernet. Hiermee verbinden ze met het Piega Connect Plus-kastje waarop je bijvoorbeeld je tv kunt aansluiten. Er zitten ook veel streamingopties op en zelfs kamerkalibratie via een app.

Best een volledig pakket dus, en het speelt ook fijn. De DAE-bezoeker kon zelfs ter plekke ontdekken of hij meer voor de actieve dan wel passieve aanpak was, aangezien er doorlopend gewisseld werd tussen het Coax 611-paartje met de T+A-set en de Premium 701 Wireless Gen 2-speakers. Leuk gevonden, want je had van beide kampen wel voor- en tegenstanders rondlopen in Veldhoven.

Lucht is beter 

Dat Inakustik geen doorsnee kabelfabrikant is, dat ontdekte Rene van Es al bij een bezoek aan hun fabriek eind 2022. De opbouw van hun met name duurdere handgebouwde kabels is echt wel bijzonder. Dat kon de DAE-ganger met zijn of haar eigen ogen ontdekken, want Sven had verschillende doorgeknipte kabels bij die je kon onderzoeker. Heel boeiend, onder meer omdat Inakustiks geloof dat klassieke draadisolatie een grote impact kan hebben op de weergave leidt tot een opmerkelijke en complexe architectuur. Het bedrijf bouwt onder meer de Reference Micro Air-kabels op een specifieke manier om ervoor te zorgen dat lucht als isolator wordt gebruikt.

Het volledig aanbod van Inakustik meebrengen naar Veldhoven? Dat zou geen optie zijn, gegeven dat het bedrijf een geschatte 22.000 producten in z’n assortiment heeft. Dat lijkt misschien onwaarschijnlijk, maar door de vele soorten kabels (onderverdeeld in bijvoorbeeld verschillende lengtes) en door een focus breder dan audio tikt het aantal producten snel aan.

We vonden het wel interessant dat het Duitse bedrijf op DAE zijn stroomproducten in de kijker zette. Niet enkel de Reference-stroomkabels, maar ook de Reference Power Station AC-4500 (in de Coax-set) en de Reference Power Station AC-3502. In z’n duurste uitvoering heeft de AC-4500 per stopcontact een apart filtergedeelte, waarbij per stekker kan gekozen worden voor een filter geoptimaliseerd voor een digital of analoog apparaat. Een stroomoplossing helemaal op maat van je audiosysteem, dat is slim gezien.


EDITORS' CHOICE