De kamers van deze importeur lieten maar weinig aan de fantasie over, tenminste bij de vaststelling welke merken in deze ruimtes gepresenteerd werden. Het logo van de deelnemer, Audio Group Denmark, is opgebouwd uit de logo’s van de vier merken die het bedrijf vertegenwoordigt en je kon ze zowat op alle uitingen terugvinden, van grote kamerschermen tot aan het enorme tapijt tot aan de bordjes waarop de apparaten in kwestie kort beschreven stonden.
Even in het kort; Aavik Acoustics, zoals het merk voluit heet, maakt versterkers, DA-converters, phono stages en streamers. Ansuz Acoustics is een merk dat zich concentreert op alles dat met stroom en vooral het opschonen, reguleren en doorgeven ervan te maken heeft. Axxess Acoustics richt zich op de wat meer toegankelijke kant van de markt en maakt producten die zijn afgeleid van de topmodellen van Aavik, Ansuz en Børresen. Dat laatste merk maakt overigens high-end luidsprekers.
Maar dan heb je ook wat
In ruimte 45 ging alle aandacht naar de M3 luidsprekers van Børresen. Nou ja, alle, een deel van die aandacht ging zeker richting de I-880 geïntegreerde versterker en de SD-880 streaming DAC van Aavik, alleen al door hun voorkomen een lust voor het oog. Dat gold overigens voor alle apparatuur die in deze ruimte gedemonstreerd werd én voor de aankleding. Het idee om een rustgevend woud op de panelen weer te geven, die vast en zeker ook een akoestische functie hadden, in plaats van schreeuwerige afbeeldingen van apparaten en grote logo’s, kwam -je raadt het al- rustgevend over. Alle aandacht kon daarbij mooi gevestigd worden op de set. En dat verdiende de set ook, zeker als je de prijzen even laat bezinken. Een kwart miljoen voor de luidsprekers, bijna 70K voor de versterker en evenveel voor de streaming DAC.
Anderhalve meter hoog en diep
Het was opvallend hoe rustig deze set te spelen stond, wat best bijzonder is als je de hoeveelheid drivers in ogenschouw neemt. Per luidspreker heb je het weliswaar over een 2,5 weg systeem, maar je telt toch vier 4,5 inch bas/midranges die samen met de Børresen planar ribbon tweeter mede de sound bepalen. Natuurlijk moet je hier de speciale en zelf ontwikkelde componenten, zoals het X-over en de behuizing ook in meenemen. De ranke en tegelijkertijd diepe verschijningen die met ruim anderhalve meter aan hoogte niet eens zo hoog zijn, ogen vriendelijke en lijken met enig gemak in middelgrote luisterkamers te passen.
Grote klasse A
Die rust waar we het over hadden werd 100 procent zeker mede ingegeven door de elektronica van Aavik. Hier bleken de fotogenieke componenten toch ook een lust voor het oor, waar de 200W klasse A van de I-880 toch een behoorlijke bijdrage zal hebben geleverd. Naarmate we langer zaten te luisteren en meerdere muzieksmaken om de oren kregen, werden we ons meer en meer bewust van het wel heel speciale karakter van deze set. Zeker vanuit de sweetspot van het systeem, die niet eens supersmal was en met gemak drie personen kon verwennen, veranderde de classificatie van erg goed naar top. Welk component de doorslag gaf is dan lastig te zeggen, maar de combinatie ervan was goud waard en gerust een van de mededingers voor best sound of the show.
High-end van begin tot eind
Het nadeel van het eerste bezoek was dat je daarna een bezoek nam aan de tweede set die de Audio Group Denmark voor het luisterend bezoek had opgesteld. Deze bestond uit de meer betaalbare varianten van Børresen (de X3, 10K) die samen met de Forté 3 van Axxess (ook 10K) toch wel echt muziek stonden te maken en high-end meer toegankelijk maken (access). Maar ja, na de topset in de andere ruimte, was dit wel even omschakelen om deze combinatie op de eigen merites te kunnen beoordelen. Wat voor bezoekers evenwel vast kwam te staan, is dat de merken van de Audio Group Denmark zich op het allerhoogste niveau begeven en met een betaalbare tak het domein van de high-end audio effectief aftekenen. In beide gevallen zeker een luistersessie waard!