REVIEWPanasonic

Review: Panasonic TX-42MZW984

SAMENVATTING

Deze 42 inch Panasonic TX-42MZW984 brengt OLED-beeldkwaliteit naar een kleiner formaat, zonder echte compromissen. Hij levert alles wat je van een goede OLED-tv verwacht. Perfect contrast, goede piekhelderheid, rijke kleuren, uitstekende beeldverwerking, top kalibratie en een prima smart tv-omgeving. Films, games, sport, het ziet er allemaal erg knap uit. De minpuntjes deelt hij met de andere modellen van het merk, ook het topmodel, en moet je erbij nemen. De prijs is helaas een onaangename verrassing, die ligt echt te hoog.

PLUSPUNTEN

 • Goede piekhelderheid
 • Uitstekende kijkhoek
 • Degelijke audiokwaliteit, Dolby Atmos
 • Referentie kalibratie in SDR en HDR Filmmaker Mode
 • Uitstekende en delicate beeldverwerking
 • Universele HDR-ondersteuning, Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive
 • HDMI 2.1 met gaming-features en True Game mode
 • Dubbele tv-tuner met twee CI+-slots
 • Prima lichtsensor (helderheid en kleurtemperatuur)

MINPUNTEN

 • Zichtbare kleurbanden in zachte gradiënten
 • Beperkter app-aanbod, geen lokale Belgische apps
 • Ondersteunt geen DTS-varianten

Mag je van een kleine OLED-tv dezelfde prestaties verwachten als van de grotere modellen? Zijn er compromissen gemaakt? Deze 42 inch Panasonic OLED-tv laat op papier alvast vermoeden dat het schermformaat geen belang heeft voor de prestaties. Wij testen of dat ook effectief zo is.

Strak, saai, en uitstekend afgewerkt

Zoek je een blikvanger, dan is teleurstelling gegarandeerd, althans als het over design gaat. Deze kleine Panasonic durven we saai te noemen. Dat impliceert echter geen slechtere kwaliteit, het ontwerp is strak en de afwerking prima. Maar de tv springt op geen enkele manier in het oog.

OLED-tv’s kennen we van hun slanke scherm, maar dat merk je op dit model nauwelijks. Ja, het scherm is slank, maar de behuizing achteraan is bijna even groot als het scherm, waardoor de tv er in profiel best lijvig uitziet. Hij staat op een centrale voet, helaas geen draaivoet. De plastic cover oogt minder stijlvol dan de metalen voetplaat van de MZ2000-reeks. Zwart is naar aloude Panasonic traditie de hoofdkleur.

Aansluitingen

We merken geen verschillen met de MZ2000-reeks qua aansluitingen. We vinden twee HDMI 2.0-aansluitingen, en twee HDMI 2.1-aansluitingen (40GBps bandbreedte) leveren 4K120, ALLM, VRR en ARC/eARC.

Dit is een volwaardige tv, voor live tv beschikt het toestel over een dubbele DVB-tuner en twee CI+-slots. Zeker op dit kleinere model toch vrij uitzonderlijk. Met externe USB-opslag, er zijn drie USB-poorten, en twee CI+-cards kan je dan tegelijk een kanaal bekijken en een ander kanaal opnemen.

Tot slot is er nog een composiet video ingang met stereo cinch audio ingang, een optisch digitale uitgang, hoofdtelefoonaansluiting, ethernet en WiFi. Hoofdtelefoons kan je ook aansluiten via Bluetooth en langs dezelfde weg kan je ook audio naar de tv sturen. Er is de mogelijkheid om een externe subwoofer aan te sluiten, via de hoofdtelefoonaansluiting. Dat moet je natuurlijk wel even aanpassen in de geluidsmenu’s.

My Home Screen

My Home Screen is het smart tv-platform van Panasonic dat je terugvindt op alle OLED-modellen. De minimale aanpak met op het Home-scherm enkel een balk met tegels voor apps, ingangen en live tv-zenders blijft een sterk punt. In tegenstelling tot veel concurrenten overstelpt Panasonic je niet met reclame/gesponsorde content.

Je kan eenvoudig kiezen welke tegels je ziet, en in welke volgorde. Doordat er geen rijen en rijen aanbevelingen ingeladen moeten worden is de interface ook erg vlot. Het app-aanbod is goed, zeker op internationaal vlak, maar is minder volledig dan bij concurrenten. Belgische lezers zijn gewaarschuwd, er is geen enkele lokale app (VRT Max, VTM Go, Streamz…) beschikbaar. In Nederland is het aanbod beter, maar ook hier niet volledig.

Slanke afstandsbediening

Net zoals de MZ2000-reeks kreeg de MZ980-reeks een grote, erg traditioneel uitziende afstandsbediening, ditmaal in het zwart. De afstandsbediening heeft een goede layout, met duidelijk gemarkeerde toetsen die een lichte en zuivere aanslag hebben. Een sneltoets voor de beeldmode, een my app-toets die je zelf kunt koppelen aan een app naar keuze zijn handige eigenschappen.

Er zijn zes sneltoetsen voor apps. Het enige nadeel van de grote remote is dat je niet alle toetsen kunt bereiken zonder je hand te verplaatsen. Andere fabrikanten die een kleinere afstandsbediening gebruiken hebben dat probleem niet.

Gaming, console of PC?

We vermoeden dat heel wat gamers aangetrokken zullen zijn door deze kleinere OLED-tv. Het kleinere formaat brengt hem dichter bij een (uit de kluiten gewassen) monitor. De TX-42MZW984 heeft in elk geval alle nodige eigenschappen. De input-lag klokt af op 6,5 ms in 2K120 en 10,5 ms in 4K60. Voor VRR kan je gebruik maken van HDMI VRR, AMD FreeSync én NVIDIA G-Sync. De twee HDMI 2.1-poorten ondersteunen 4K120, belangrijk voor de PS5, Xbox Series X en high-end PC’s. Tonemapping kan je uitschakelen zodat de spelconsole of PC de tonemapping voor HDR-games correct kan uitvoeren. De nieuwe True Game beeldmode garandeert de meest accurate weergave. Via het Game Control Board krijgt je zicht op de belangrijkste game-instellingen en aanpassingen. Tip: koppel de het Game Control Board aan de My App-toets.

Klinkt allemaal goed, maar er zijn wel wat beperkingen. Dolby Vision en 4K120 VRR kan je niet tegelijk gebruiken. En wie voor een audio-upgrade wil gaan via een soundbar houdt slechts één HDMI 2.1-poort over voor zijn gamemachines, want eARC/ARC staat op een HDMI 2.1-poort. Je kan deze tv uiteraard als pc-monitor gebruiken, maar het blijft natuurlijk wel een tv. Hij heeft bijvoorbeeld geen upstream USB-poort die je met de pc kan verbinden, geen DisplayPort, geen KVM-switch. Hou er ook rekening mee dat je dit 42 inch-scherm ver genoeg moet kunnen plaatsen om comfortabel te zijn. De WRGB-structuur kan soms zichtbaar zijn, zeker bij tekst, maar als je niet te dicht zit, en wat speelt met de Windows scaling verdwijnt dat probleem wel.

Beeldkwaliteit, net zo goed als je hoopt

We vallen met de deur in huis, deze kleine OLED-tv presteert net zo goed als een groter formaat. Het OLED-scherm heeft natuurlijk geen MicroLens-laag zoals de MZ2000-reeks, maar voor een lagere piekhelderheid hoef je niet te vrezen, die ligt perfect in lijn met wat we vorig jaar op een 55 inch LZW984 zagen. Op het 10% venster haalt hij 720 nits, op een volledig wit veld 132 nits. Ook het kleurbereik is uitstekend, dat haalt 96% P3. Panasonic levert ook een perfect gekalibreerde Filmmaker Mode die zowel in SDR als HDR voor prachtige beelden zorgt met natuurlijke kleuren. De tv verbergt een beetje zwartdetail, vooral in SDR, maar met de ‘Dark Visibility Enhancer’ kan je dat verbeteren. Vermijd de instelling te hoog te zetten, advies dat trouwens voor de meeste aanpassingen geldt, om het knappe OLED-contrast niet de das om te doen.

De HCX Pro Ai-beeldprocessor is dezelfde die je in de MZ2000-reeks aantreft zodat je voor beeldverwerking dezelfde resultaten ziet als op het topmodel. Panasonic hanteert alle opties met de nodige voorzichtigheid zodat je geen overmatig aangescherpte of uitgevlakte beelden krijgt. De processor scoort goed op alle vlakken, enkel met kleurbanden in zachte gradiënten heeft hij het erg moeilijk. Die blijven zichtbaar, zeker als de content van wat lagere kwaliteit is of de beelden erg donker zijn. Met de AI-beeldmode kan de tv zelf zijn instellingen aanpassen op basis van het type content dat hij detecteert. Toch prefereren we zelf controle te houden, zeker aangezien je met de handige Picture-toets op de remote heel snel van beeldmode wisselt.

Er is ondersteuning voor HDR10, HLG, HDR10+ Adaptive en Dolby Vision IQ, kortom alle gebruikte HDR-formaten. HDR10-beelden kan je nog wat extra licht en kleur geven, hoofdzakelijk zichtbaar in middentonen, door ‘Dynamisch HDR-effect’ te activeren. We zagen de processor daarbij nooit in de fout gaan, dus je kan het geactiveerd laten, tenzij je uiteraard enkel de meest correcte weergave wilt. De lichtsensor van de tv kan zowel helderheid als kleurtemperatuur aanpassen. Dat laatste schakelen we liever uit. Voor helderheid is dat erg handig als je afwisselend bij licht en duister kijkt.

Geluidskwaliteit

Er is toch één domein waar je wat prijs moet geven bij een kleiner model, namelijk de audioprestaties. Het kleine frame verbergt 2x 15W luidsprekers, dat is niet meer maar ook niet minder dan het gemiddelde voor deze schermmaat. Verwacht dus geen superbe surround, Dolby Atmos-effecten, of diepe bassen. Dat gezegd zijnde waren we wel erg tevreden met de klank. Er zit voldoende volume in, en de klank is zuiver, zelfs aantrekkelijk genoeg voor een streepje muziek.

Dolby Atmos-tracks hadden een verrassend goed surround-effect, ook al is dat wat kleiner dan bij grotere modellen. Duik zeker in de instellingen, Panasonic biedt heel wat opties om de klank aan te passen. Heb je een subwoofer op overschot, dan is het zeker goed om die aan te sluiten, maar voor echt betere klank ben je toch op een soundbar aangewezen.

Conclusie

Deze 42 inch Panasonic TX-42MZW984 brengt OLED-beeldkwaliteit naar een kleiner formaat, zonder echte compromissen. Hij levert alles wat je van een goede OLED-tv verwacht. Perfect contrast, goede piekhelderheid, rijke kleuren, uitstekende beeldverwerking, top kalibratie en een prima smart tv-omgeving.

Films, games, sport, het ziet er allemaal erg knap uit. De minpuntjes deelt hij met de andere modellen van het merk, ook het topmodel, en moet je erbij nemen. De prijs is helaas een onaangename verrassing, die ligt echt te hoog.

Panasonic TX-42MZW984
1.899 euro | www.panasonic.com
Beoordeling 4.5 / 5


EDITORS' CHOICE