REVIEWSolidsteel

Review Solidsteel HY-4: wat een echte hifi-set nodig heeft

SAMENVATTING

Met de Solid Steel HY-4 haal je gegarandeerd meer kwaliteit uit je muziek. Stijlvol Italiaans design en bewezen technologie zorgen voor een algehele stijging van de hifi-beleving. Toch is het niet voor iedereen. Smaken verschillen en niet ieder Italiaans ontworpen audiomeubel past in een Nederlands interieur. Maar als audiofiel is het de moeite waard om te kijken of het voor jou ook een aanwinst is.

PLUSPUNTEN

  • Hoorbare winst in geluidskwaliteit
  • Meubel maakt gebruik van bewezen technologie
  • Hoogwaardige materiaalkeuze
  • Italiaans design

MINPUNTEN

  • Kabels blijf je zien
  • Schroefdraad van de poten kunnen iets meer werk vereisen

Vroeger, toen de guldens nog van hout waren, was het al volkomen gebruikelijk om de hifi-set op een speciaal meubel neer te zetten. Anno nu zien we de audioset en allerhande andere consumentenelektronica veel vaker opgaan in het interieur. Dat kan een mooie ontwikkeling zijn. Een fraai dressoir waar bovenop een geïntegreerde versterker staat, samen met een platenspeler of streamer. Het geheel past perfect de woonkamer en ziet er lekker eigentijds uit, volledig vtwonen-verantwooord. Want een echt audiomeubel voegt toch niks toe, en ziet er ook nog eens niet uit. Toch...?

Een doorgewinterde audiofiel hoef je uiteraard niet uit te leggen waarom een audiomeubel een kers op de taart is als je het maximale uit een hifi-opstelling te halen. En dan bijvoorbeeld een audiorack van Solidsteel, want waarom geen functionaliteit matchen met Italiaans design?

Solidsteel heeft jarenlange ervaring met de ontwikkeling en bouw van audiomeubels. Een zeer specifiek vakgebied wat vaak niet de aandacht krijgt die het hoort te krijgen. Er gaat veel tijd en kennis zitten in het ontwikkelen van een meubel dat gericht is op audioweergave. We snappen heel goed dat er voor veel audioapparatuur in de woonkamer concessies gedaan moeten worden. Als we kijken naar een fatsoenlijke av-receiver, dan is dat vaak een waar gedrocht om tegenaan te kijken. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het enorme formaat. Maar stel dat een audiomeubel ontworpen is vanuit een bepaald gedachtengoed. Elegantie en design zijn hier de magische woorden. Complimenteer je dan daarmee niet zowel het interieur als de geluidsweergave? We gaan eens kijken: aan de slag met de Solidsteel HY-4.

Solidsteel: design uit Italië 

Grote namen die door de eeuwen heen prachtige standbeelden en schilderijen maakten, kwamen uit Italië. Een wandeling door de binnenstad van Rome en overal is de kunst en het gevoel voor design te zien. Echter is design niet per definitie ook functioneel. Solidsteel heeft daarmee rekening gehouden toen ze begonnen met het ontwerpen van de HY serie. Een belangrijk element in de HY-serie is de Hyperspike. Iets wat duidelijk wordt wanneer we naar het ontwerp kijken. Het is de spike/poot, die uit drie delen bestaat en het geheim is achter de waargenomen toename in geluidskwaliteit. Daar zullen we later nog op terugkomen.

Het hele ontwerp, maar misschien nog wel meer de materialen ademen pure kwaliteit. De poten en spikes zijn gemaakt van roestvrij staal. De platen of planken zijn gemaakt van MDF en voelen bijzonder massief aan. We hadden verwacht dat de twee dozen met de planken het meeste zouden wegen, maar kwamen er al snel achter dat het een doosje was met de poten en spikes. Het tillen en in elkaar zetten is een kleine work-out. Maar:

Wel makkelijker dan IKEA

De Solidsteel HY-4 wordt afgeleverd op een pallet. Twee dozen met planken en instructies en een kleinere doos met de poten en spikes. Dan is het aan de koper om het geheel in elkaar te zetten. Gelukkig is dat eenvoudiger dan gedacht. Er is een plank die het logo van Solidsteel aan de voorkant heeft zitten. Dat wordt de bovenste plank. Daarna is het even goed kijken waar welke poot moet. De onderste plank heeft namelijk de kortste spike/poot nodig. We kunnen het eigenlijk niet echt een poot noemen.

Op de onderste plank worden altijd de versterker of eindversterkers geplaatst. Dit heeft een simpele reden: zwaartepunt. Zou je de versterker bovenop plaatsen, dan vergroot je de kans op instabiliteit en omvallen. Dus je werkt altijd met het gewicht aflopend naar boven. Een plank heeft een afmeting van 600 x 500 millimeter. Daar passen zelfs de grote av-receivers op. Ook in de hoogte is te variëren. De meeste ruimte heb je aan de onderkant nodig. Daar heb je de meeste warmteopbouw die ook afgevoerd moet worden.

De poten voor de volgende laag bestaan uit drie delen. Een spike met demping, die in de poot geschroefd wordt. Dan heb je de poot met een schroefdraad (die los kan) en door de volgende plank moet. Dat wordt vervolgens gezekerd met een voetje aan de bovenkant van de plank. Dat dient dan weer als een schotel voor de spike van de volgende laag.

Zodra je een laag hebt gedaan is de rest kinderlijk eenvoudig. Toch lopen we in het bouwproces ergens tegenaan. Het schroefdraad wat in de poot zit, is een los stuk met een glad gedeelte in het midden. Het is dus los te halen, maar zit standaard uit de doos al in de poot. En zit ook goed gemonteerd. Bij de tweede plank merkten wij op dat de schotel voor het zekeren op twee stukken schroefdraad niet vast wilde draaien. Het stukje schroefdraad was te kort...

We hebben contact gezocht met het team van Solidsteel en dit voorgelegd. De oplossing was simpelweg het schroefdraad iets losdraaien uit de poot, zodat je meer ruimte aan de bovenkant krijgt. Zo gezegd, zo gedaan. Met een doek om het gladde deel en een tang hebben we het ietsje losgedraaid. Toch blijft bij ons de gedachte hangen, als ze het draad iets langer maken, dan los je het in zijn geheel toch op? Maar dat kan ook te pragmatisch zijn gedacht, wellicht speelt het óók een rol in de weergave? En voor je het weet staat er hoe dan ook een volwaardig audiomeubel.

Hoor je verschil?

Het verhuizen van je complete installatie is een aardige klus. Onderin plaatsen we de NAD M23, daar bovenop de AudioQuest Niagara 1200, gevolgd door de Brooklyn DAC+, Sbooster en de Bluenode X. Voor de plaatjes is er Pro-Ject X8. Aan de zijkanten worden de ATC SCM 19 luidsprekers geplaatst, bekabeld met Ricable Dedalus MKII. Dit geheel stond te spelen op een Besta kast van IKEA.

De grote vraag die we nu dus hebben: gaat het echt een significant verschil opleveren in geluidskwaliteit?

Daar hoort uiteraard muziek bij. In twee vormen: digitaal (hi-res) gevoerd aan de NAD en vinyl op de Pro-Ject.

De keuze valt deze keer op jazz;

-       John Coltrane – A love Supreme (high res)
-       Norah Jones – Come Away With me

We hebben specifiek gekozen voor twee kwalitatief goede albums. Met name omdat we aandachtig willen luisteren naar verschillen. Bij meerdere albums wordt dat al snel lastiger. Bij het beluisteren van John Coltrane lijkt er in eerste instantie niks te zijn veranderd. Maar niets is minder waar. Na de intro van het nummer “Acknowledgement” merken we op dat er meer rust in de muziek zit.

Door de rust worden ook de instrumenten beter geplaatst. Er zit wat leven achter de instrumenten. Wat meer gevoel. Naarmate we meer luisteren naar het album, hoe meer wij horen dat er echt een verbetering in zit.

Kunnen we ook echt zeggen dat het de investering waard is? We schakelen door naar vinyl. Want in theorie zou hier de meeste winst behaald kunnen worden. Dat heeft te maken met trillingen. Als een extreem uitvergroot voorbeeld, kunnen we ons een plank voorstellen. Hier staan de versterker, platenspeler en de speakers op. De luidsprekers zorgen voor trillingen. De trillingen hebben invloed op de platenspeler. Als de intensiteit van de trillingen toeneemt, zal de platenspeler steeds meer last ondervinden om de naald goed in de groef te houden. Tot je op een punt belandt waarbij de plaat gaat overslaan. Trillingen! Dat is wat je probeert te elimineren met een audiomeubel zoals deze HY-4. Dat gaat door tot op microniveau. Misschien is dat ook wel de reden waarom vinyl zo verschrikkelijk goed klinkt. Bij het tweede nummer op het album “Seven Years” horen we echt de winst. De rust en kalmte in het nummer geven het een verdiepingsslag. Met name in het gevoel dat in het nummer zit. Bij digitaal luisteren hoorden we al een verbetering. Maar hier, met analoog is de verbetering echt duidelijk en ook niet te ontkennen. Voor we er erg in hebben, zijn er al 30 minuten voorbij en is het tijd voor Side B.

Eindoordeel

"Zou je het neerzetten in je huis?". Een vraag die we bij het opstellen van de review ook in de redactiegroep gegooid hebben. En mocht je nu denken; “Dat zijn allemaal audiofielen, die hebben allemaal een hoogwaardig audiomeubel staan”, dan zit je er naast. De verdeling is ongeveer 50/50. De helft van de reactie heeft een soortgelijk audiomeubel staan. Niet in een enkele vorm, zoals de HY-4, maar in een bredere variant. Zodat er ook meer apparaten naast elkaar kunnen staan. Deze helft zweert ook bij de winst op het gebied van geluid. Dan is er nog de andere helft, met de apparatuur op een dressoir of ander meubel. Soms gekocht, soms laten maken, afhankelijk ook van de keuzes in de woonkamer. Kabels wegwerken is lastig bij de Solidsteel HY-4. Je gaat echt alle kabels zien. Dat is bij een AV-meubel niet het geval, want daar is bij die categorie juist rekening mee gehouden.

Het stukje design is hier belangrijker dan de geluidswinst. Die zal afhankelijk van je set misschien ook verwaarloosbaar zijn. Uiteindelijk zouden wij zeggen dat we horen dat er met een gericht en specifiek audiomeubel winst behaald kan worden, maar we begrijpen het ook goed als je kiest voor iets anders. Zeker als de investering in euro's 2K+ is. Dan wil je ook iets hebben dat past bij jouw smaak.

Conclusie 

Met de Solidsteel HY-4 haal je gegarandeerd meer kwaliteit uit je muziek. Stijlvol Italiaans design en bewezen technologie zorgen voor een algehele stijging van de hifi-beleving. Toch is het niet voor iedereen. Smaken verschillen en niet ieder Italiaans ontworpen audiomeubel past in een Nederlands interieur. Maar als audiofiel is het de moeite waard om te kijken of het voor jou ook een aanwinst is.

Solidsteel HY-4
2265 euro | www.solidsteel.it
Beoordeling 4.5 / 5

MERK





EDITORS' CHOICE