NIEUWSiFi

iFi Audio iDSD Diablo 2: nieuwe duvel van een DAC die nog steeds in een doosje past

Sinan Kökbugur | 10 november 2023 | Fotografie Fabrikant | iFi

De Britse audiofabrikant iFi Audio heeft zijn bijna drie jaar oude iDSD Diablo herzien en opnieuw uitgebracht. Het is nog steeds een duvel in een doosje. Nou ja, meer zakelijk uitgedrukt is de iDSD Diablo 2 een compacte DA-converter en hoofdtelefoonversterker met een felrode behuizing.

iFi Audio iDSD Diablo 2

De originele iDSD Diablo met zijn opvallende rode behuizing kwam begin 2021 uit. Sindsdien heeft de Britse fabrikant zijn portfolio gestaag uitgebreid. De nieuwe iDSD Diablo 2 zit met zijn prijs van net geen 1.300 euro een beetje in het middensegment van iFi Audio en hij is naar eigen zeggen “klaar om de muzikale zielen van hoofdtelefoonliefhebbers overal te veroveren met zijn duivelse kracht en hemelse klank”.

Prachtig gezegd, maar nu meer zakelijk. De iDSD Diablo 2 treedt in de voetsporen van de limited edition en niet-rode Diablo-X, die eerder dit jaar voor het eerst xMEMS solid-state microluidsprekertechnologie introduceerde en verbeterde mechanische en faseresponstijden bood. Dezelfde technologie is overgenomen in de iDSD Diablo 2, met bias-spanning, EQ en versterkercircuits “speciaal om het meeste uit hoofdtelefoons/oortelefoons te halen die xMEMs-drivers gebruiken”. Overigens, xMEMs-drivers zijn nog steeds een opkomende technologie, dus de lijst met compatibele producten zal niet erg lang zijn, maar iFi noemt de opname ervan 'geavanceerd toekomstbestendig' en de iDSD Diablo 2 kan natuurlijk ook gewone hoofdtelefoons aansturen.

De iDSD Diablo 2 ondersteunt de nieuwste Bluetooth 5.4-standaard en aptX Lossless, zoals voor het eerst geïntroduceerd met de NEO iDSD 2. DA-conversie wordt uitgevoerd door een paar Burr-Brown DAC-chips “in een aangepaste ‘interleaved’-configuratie” die vier paar verschillende signalen kan uitvoeren (twee per kanaal), hetgeen volgens de ontwerpers de ruisvloer verlaagt, de kanaalscheiding verbetert en het vermogen van de DAC vergroot om muzikale details en microdynamiek op te halen.

Verder beschikt de iDSD Diablo 2 beschikt ook over een 32-bits, 16-core XMOS Coretext-microcontroller met jitter-onderdrukkingstechnologie en iFi's eigen Global Master Timing-klok. PCM-muzieksignaal kan aangeleverd worden tot een resolutie van 32-bit/768 kHz en DSD tot DSD512 en ten slotte MQA tot 384 kHz. Deze hoge resolutie worden overigens alleen gehaald via de USB-ingang, niet via Bluetooth. De analoge versterkercircuits hebben het beproefde 'PureWave' gebalanceerde circuitontwerp dat tot doel heeft een “sonische zuiverheid” te leveren door middel van “uitzonderlijke lineariteit” en “oneindig” lage niveaus van ruis en vervorming”.

De hoofdtelefoonversterker van de Diablo 2 heeft een uitgangsvermogen tot 5.180 mWatt bij 32 Ohm (611 mWatt bij 600 Ohm) met 4,4 millimeter gebalanceerde uitgangen. De iDSD Diablo 2 heeft drie versterkingsinstellingen waarbij de standaardinstelling “Normaal” een basis van 0 dB heeft, terwijl “Turbo” (+8 dB) en “Nitro” (+16 dB) net dat beetje extra geven en dat kan handig zijn als de aangesloten hoofdtelefoon wat ongevoelig zou zijn.

Naast de opvallende rode afwerking wordt de Diablo 2 ook geleverd met steuntjes die op de rails kunnen worden gemonteerd zowel voor horizontale als verticale plaatsing. Naast de eerder genoemde Bluetooth-ondersteuning is er ook een USB-C-poort, samen met de gebruikelijke digitale en analoge aansluitingen, met zowel 6,3 millimeter als 4,4 millimeter.

Ten slotte, de iDSD Diablo 2 is voorzien van een accu die tussen zes en twaalf uur muziekplezier zou moeten geven, afhankelijk van het volume en de gekozen instellingen.

De adviesprijs is net geen 1.300 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE