HI-VISIT

Hollywood bij je thuis: HiVisit M&K Sound op New Music Show

Hollywood is dol op M&K-speakers. Het merk wordt regelmatig gebruikt bij de sound mixing van kaskrakers, zoals meerdere Star Wars-episodes en de Tolkien-films van Peter Jackson, en dus: "Als je filmgeluid wil horen zoals de regisseur het bedoelde, dan zijn dit de luidsprekers die je moet hebben". Na een eerste aangename ontmoeting op het Dutch Audio Event trokken we naar de New Music Show in Brussel om die claim van naderbij te onderzoeken.

M&K in Brussel

Wat vooral opvalt als we daar in het Courtyard-Marriott-hotel op een boogscheut van het NAVO-hoofdkwartier een paar filmfragmenten bekijken, is hoe stressvrij en naadloos de M&K Sound-speakers het allemaal afhandelen. Onder andere de bloederige shoot-out tussen Deadpool en een buslading slechteriken maakt indruk. Het is spectaculair en machtig, maar ook niet overweldigend. Al te vaak maken we surrounddemonstraties (en cinemazalen) mee waar het laag wollig buldert, maar hier is het geheel mooi in balans.

Nochtans gaat het in dit geval niet om een ultiem surroundsysteem. Omdat de hotelkamers op de Brusselse show niet al te groot zijn, verkozen Hein van der Klaauw en Hans Scholten van Mafico om deze keer een compactere 5.1-opstelling te bouwen dan de opstelling op het Dutch Audio Event. In een thuisbioscoop die op maat wordt gebouwd of bij een betere opstelling in de woonkamer zou er natuurlijk gekozen worden voor 5.1.4 of meer kanalen. In het uitgebreide assortiment is alles voorhanden om complete Dolby Atmos- en DTS:X-opstellingen te bouwen. Incluis modellen die je hoog aan de muur kunt hangen of kunt inbouwen in het plafond.

De M&K-subwoofer die op de New Music Show speelde was wel iets groter, maar de vijf speakers rondom waren dan weer eerder kleine modellen uit het assortiment. Al zijn M&K-weergevers nooit enorm groot, dat is een van hun sterkste punten. De combinatie van die kleintjes met een grotere subwoofer past helemaal bij de merkfilosofie – dat concept heeft M&K zelfs uitgevonden.

“M&K-speakers zijn THX-gecertifieerd en rollen dus snel na 70-80 Hz af”, legt Hein uit. Het echte laag komt dus uit de subwoofer(s), de weergever die net geoptimaliseerd is om de beste (sub)bassen te produceren. De in Brussel gebruikte X10+ subwoofer is trouwens het topmodel in de nieuwe X-lijn die altijd twee koolstofvezeldrivers in een push-pull-configuratie toepast. Dat levert een diep en gecontroleerd laag op.

Op of in de muur 

Op de show werd er gedemonstreerd met opbouwmodellen (drie MP150’s, twee S150’s), maar M&K Sound staat even bekend om zijn inbouwmodellen. Die zijn in een toegewijde thuisbioscoopruimte makkelijk bijna onzichtbaar in te bouwen. “Ze hebben een diepte van 10 cm, dat maakt ze heel makkelijk om in de muur te plaatsen.” Een elftal inbouwmodellen geven bioscoopbouwers heel wat opties om een opstelling naar keuze te bouwen. Zo is er ook een tripole-model (IW150T) die heel interessant is voor de surroundkanalen.

Ook als het gaat om aansturing van de luidsprekers op de New Music Show is er geopteerd voor iets relatief bescheiden. In plaats van een of andere ultieme receiver of een peperdure voor- en eindtrap op de show te parkeren, zorgt een betaalbare Marantz AV-receiver voor het nodige. Prijskaartje: circa 1.500 euro. “Het kan dus nog een stukje beter qua aansturing, maar zoals je merkt klinkt dit al bijzonder goed”, merkt Hein op. En inderdaad, de Édith Piaf-klassieker ‘La Vie en Rose’, geweldig gecoverd door Lady Gaga in ‘A Star is Born’, vult de kamer perfect. Ook als we niet voor de beste plaats gaan, maar eerder links in de kamer gaan zitten is de resolutie en natuurlijkheid prima. Bij een goed ingeregelde thuisbioscoop zou je uiteraard een brede sweetspot krijgen, maar op een show in akoestisch minder optimale ruimtes is dat vaak moeilijker. Toch is het prima gelukt met de M&K Sound-opstelling in Brussel. Mooi beeld ook dat geleverd wordt door de Optoma 4K-projector.

Thuis in Denemarken (en Hollywood) 

Het is voor het eerst dat Mafico met M&K Sound participeert aan het Brusselse AV-event. “Onlangs is New Music in Brussel begonnen met M&K, dus we wilden zeker meedoen aan deze show.” Goed gegokt, lijkt ons, want regelmatig lopen er mensen binnen om even een stukje concert of een spectaculair fragment van Deadpool te beleven. M&K Sound heeft heel wat modellen met een klassieke tweeter en een of meerdere midrange-woofers. De compacte D85- en D95-instapmodellen bijvoorbeeld, gemaakt om links en rechts van een televisiescherm op te hangen. Op de New Music Show bracht Mafico echter duurdere modellen mee. Die zijn uitgerust met de voor M&K kenmerkende drie tweeters boven elkaar. Een slimme vondst van het merk, want: “Door het gebruik van drie tweeters worden de speakers makkelijker aan te sturen. Nog belangrijker is dat ze hierdoor een beter afstraalgedrag krijgen. Je kunt het vergelijken met een line-array. Het geluid verspreidt zich heel breed en egaal.”

Oorspronkelijk stond de M en de K in M&K voor Miller en Kreisel, het Amerikaanse duo dat het merk bijna vijftig jaar geleden oprichtte. Een van hun eerste wapenfeiten was het creëren van een monitoringsysteem voor studiogebruik die Walter Becker van Steely Dan kon gebruiken om het legendarische Pretzel Logic-album te mixen. Het merk liep daarvoor al in de kijker als uitvinder van het eerste systeem waarbij kleine satellietspeakers gecombineerd worden met een subwoofer.

En dan was er ook de Volkswoofer, naar het verluidt de allereerste actieve subwoofer ter wereld. In de decennia daarna werd M&K Sound steeds vaker gevraagd om studio’s in te richten, met name voor de filmindustrie. Zo ontstond een samenwerking waarbij M&K Sound de nodige weergevers leverde aan Dolby voor het ontwikkelen van Dolby Digital-formaten. En ja, grote concurrent DTS wist de luidsprekerbouwer ook te strikken.

Na de eeuwwisseling stak M&K Sound de oceaan over om een nieuw onderkomen te vinden net buiten Kopenhagen in Denemarken. Het aantal filmproducties dat hun soundtracks afwerkte op M&K Sound-speakers bleef maar aangroeien. De Lord of the Rings-trilogie en deel I tot III van de Star Wars-films zijn twee grote projecten waar het merk graag mee uitpakt. Maar ook Pearl Harbor, Black Hawk Down, Chicago en een Pirates of the Caribbean-titel mag mee op het lijstje. Lucasfilm, Sony Music, HBO, de vier grote Hollywood-studio’s, Dreamworks… het is een indrukwekkende opsomming van wie-is-wie in de filmindustrie. Als je dat overschouwt, dan wordt het duidelijk waarom de M&K Sound-slogan ‘The Choice of Professionals’ is.

Die samenwerking met Hollywood speelt M&K Sound natuurlijk graag uit. Begrijpelijk, want dat zoveel kritische professionals je spullen willen gebruiken is een geweldige endorsement van de kwaliteit en technologie die gebruikt wordt. Maar het is meer dan een schouderklopje, horen van Hein. Door dezelfde speakers te gebruiken in toegewijde thuisbioscopen, krijgt de filmliefhebber hetzelfde te horen als die Oscar-winnende soundmixer. “Als je filmgeluid wil horen zoals de regisseur het bedoelde, dan zijn dit de luidsprekers die je moet hebben.”


EDITORS' CHOICE